Благоевградската полиция е най-технологична, Смолянската разкрива най-много престъпления (графика)

Благоевградската полиция е най-технологична, Смолянската разкрива най-много престъпления (графика)

© Юлия ЛазароваАнализ на Световната банка показа, че в МВР има достатъчно полицаи, но те трябва да бъдат разпределени правилно по градове. За сметка на това е необходимо да се съкрати администрацията, като се намалят областните дирекции на полицията.


В доклада на финансовата институция се изследва и ефективността на българската полиция по градове. Данните показват, че областта, която разполага с най-добра и различна техника, т.е. има най-висок технологичен индекс, е Благоеврад. За сметка на това градът, който бележи най-висока разкриваемост на престъпленията, е Смолян със 77%.


С почти двойно по-малък технологичен индекс на второ място се нарежда Русе. Най-лошо е положенито във Велико Търново.
Веднага след първенеца по разкриваемост на престъпленията пък се нарежда Силистра със 72%.


По-различно е положението при пожарната. Там лидер сред градовете по технологичен индекс е Пловдив, следван от Бургас. Най-мноо пожарни коли има в София-област, като на следващите места се нареждат Пловдив, Бургас и Варна. Според данните на Световната банка градът с най-добър желан резултат, който представлява броя на спасените животи, е Варна, макар тя да е в дъното по технологичен индекс.


Областите с най-висок нежелан резултат, който включва броя на пострадалите и броя на загиналите, са столицата и големите грдове - Пловдив и Варна.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Най-технологична!? С мотоциклети с двигатели 1 л? Ами нека Баце да им купи и поршета - може би ще станат още по-добри?

 2. 2 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 434 Весело

  Тия от Световната банка (ака Института по пазарна икономика) големи специалисти станали. Не защитаван МВР ни най-малко, но тия "анализатори" дали са минали през един полицейски участък в Кърджалийско или Разградско, например? Да видят как един квартален минава веднъж на седмица. Знаят ли, че компотите са реколта 2010 година и работят с ХР още? ШОУ

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Варна (град,област) е начело във всичко :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 434 Разстроено

  До коментар [#2] от "chasovnik"
  Извинявам се на ИПИ ( Института по пазарна икономика) - да се чете "Център за изследване на демокрацията"

 5. 5 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 267 Неутрално

  77% разкрити престъпления? Това е някакво безумие, и ако световната банка наистина го е сложила в "анализа" си, трябва да връща парите за доклада обратно. 77% се постигат само ако хванат циганин да извършва незаконна сеч и за всяко отсечено храстче му лепнат отделно престъпление.

 6. 6 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 478 Любопитно

  Варна хем е с най-добър резултат при пожарната, хем в топ 3 на най лошите?!?

  П.п. Някой може ли да каже тия анализи от СБ с обществена поръчка ли са спечелени или са подарък от правителството?

 7. 7 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тия от Световната банка (ака Института по пазарна икономика) големи специалисти станали. Не защитаван МВР ни най-малко, но тия "анализатори" дали са минали през един полицейски участък в Кърджалийско или Разградско, например? Да видят как един квартален минава веднъж на седмица. Знаят ли, че компотите са реколта 2010 година и работят с ХР още? ШОУ
  —цитат от коментар 2 на chasovnik


  Не само ги защитаваш, ами ги и оневиняаш, милиционерите!!!Преди две години, когато щеше да им орежат привилегиите за 20 заплати накуп, след пенсиониране и всичките му там бонуси, за нищоправене, милизионерите излязоха на протест с оръжие и за два дни - спечелиха!Запазиха си не само привилегиите, ами и още пари им се дадоха - наши пари!И за какво - за оправдания и откровени глупости, които вършат.
  В МВР трябва да има съкращения на персонал, както и разделение между онзи, който е на улицата и постоянно се сблъсква с престъпници и кошмарни ситуации и другия - който е в една стая и бие печати или попълва бумащина, като и двамата са с еднакви заплати, звания и всичко!!!
  У нас няма полиция, а милиция!!!

 8. 8 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Не нападайте вестоносеца , а се замислете защо такъв анализ се прави от СБ, а не от многобройните дирекции и институти към МВР. Медицински институт,по криминалистика , по психология, дирекция Анализ и политики, комуникационни и информационнисистеми.... запознайте се със структурата и численосстта на най-големия работодател в Бг и кажете защо този анализ не го направиха в МВР?
  Вчера един от синдикалистите им замрънка, че за заплащането има условности, недоразбиране.... точно онзи свят много добре знае да прави сметки и му личи. Както на Бг и личи ,че счетоводството винаги е двойно. Скоро мина материал за почивните бази на МВР и огромните загуби който генерират всяка година (2016г - 600х.лв. само базата в Несебър). А средната цена на легло е 7.50лв. Найс,а? Колко от тези които им изкарваме заплатите, пенсиите и 20-те заплати имат такива екстри като допълнителна заплата при отпуск? Безплатни телефони на 3-ма от семейството? 90% от средствата погълнати от гиганта отиват за заплати ! А синдикатите им непрекъснато реват. Не са готови на "ротация" на съставите , командировките ги убивали психически....иначе вземат дарения всякакви , дърва, бензин, пари....
  Сега сложете отсреща свършената от МВР работа, отношението на служителите към гражданите, готовността им да се отзоват на сигнал, разкриване на значими убийства или домови кражби и телефонни измами..... сложете на везните свършената от тях работа и кажете : Чуствате ли се сигурни? Чуствате ли се пазени?Чуствате ли се защитени? Не, не и не. Усещането е за корупция, политически игри, свързаност с престъпния свят ... Песимист съм , достигната е точката от която няма оправяне , просто МВР пълзи към държавна ОПГ.

 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#8] от "attitude":

  ОПГ ?
  Иначе +++++++

 10. 10 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#9] от "historama":

  Организирана Престъпна Група. Държавна.
  Добре въоръжена и нахранена, с удивителен синхрон при отблъскване на протестиращи граждани, охраняваща интересите на икономически групи и лица , покровителстваща контрабандата и трафика на бежанци.... допълнете сами , материал из медиите много.

 11. 11 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 721 Неутрално

  за де не сме голословни:
  НАРЕДБАза изменение и допълнение на НаредбаNo 8121з-919от13 юли2017
  г. за размера на основните месечни възнаграждения на държавните служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 и ал. 3 отЗакона заМинистерството на вътрешните работи и размера на началните и максималните заплати за длъжност на лицата, работещи по трудово правоотношение(Обн., ДВ, бр. 60 от 25 юли 2017 г.изм. и доп., ДВ, бр. 4 от 9 януари 2018 г.

  Районни управления към ОДМВР
  Началник I степен -1 259
  Началник ІІ степен –1 249
  Началник IІІ степен-1 236
  Началник на сектор-1 226
  Началник на група-1 138
  Началник на участък-1 138
  Разузнавач V степен-1 044
  Разузнавач VІ степен-1 026
  Пол. инспектор V степен-1 044
  Пол. инспектор VІ степен-1 026

  Длъжности изискващи средно образование:
  Мл.експерт-818
  Младши разузнавач-818
  Мл. пол. Инспектор-818
  Мл. оперативен дежурен-818
  Старши полицай-809
  Младши автоконтрольор I степен-809
  Водач на оперативен автомобил I степен-809
  Полицай-798

  това са брутни основни заплати в МВР. Към тия суми добавете 120 лв. за храна и по 30- 40 лв. специални условия на труд и и извадете ДОД. Ами това е. Преценете дали е много или малко, като не забравяте, че касиерка в ЛИДЛ започва на 1200 лв. Полицай, от тия които най- често срещате на пътя получават около 800- 900 чисто.
  А правителството ще възложи ли на Световната банка същия доклад само че за парламент и министерски съвет, да видим там как сме откъм разходи спрямо европейските държави. И какви мерки ще се вземат.

 12. 12 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Касиерката в Лидл работи на смени, с минимални почивки, има самоучастие в осигуровките си, понякога работата е на крак, носят пълна материална отговорност за допуснати грешки в касата в допълнение към материалната отговорност, която носи целия персонал на магазина за евентуални липси и е в реалния сектор, т.с. произвежда.
  Полицаите НЕ плащат дори осигуровките си, плащаме им ги всички ние, фондът от който се изплащат пенсиите на ранните пенсионери през 2017г. е бил с 131милн.лв. дефицит.
  Има нужда от полиция, но не такава.

 13. 13 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 721 Неутрално

  При цялото ми уважение към труда на всички в България, но касиерката в ЛИДЛ работи зиме и лете при постоянна температура, не и се налага да се изправя срещу тълпа озверели цигани с брадви, не и се налага да изпълнява малоумни заповеди от началниците си, не е на разположение през цялото време докато не е на работа и да е длъжна да се яви в състояние да носи службата при повикване в която и да е част на денонощието, има право да работи и друго, да получава пари от къде ли не, да членува в политически партии, да има страничен бизнес и т. н., а полицаите вс. това го нямат. Що се отнася до осигуровките, когото държавата пое ангажимента да са за нейна сметка намали заплатите на държавните служители , в т. ч. и на полицаите с точно толкова, колкото беше и осигурителната сума, което в дългосрочен план не е , ама никак, в тяхна полза, дори напротив. Намали им се осигурителният доход и базата, така след време щяха да получават по- големи пенсии, по високи обезщетения при болест и т. н. Що се отнася до бройката полицаи, то министър Радев го обяви публично в "Лице в лице"- ок. 15 000 души, като в това число влизат и ония, наречени "чантаджии". Останалото е всичко друго, но не и полиция. Тия 15000 както и да ги разпределяш не можеш да покриеш територията и обемът работа. населението на БГ може и да не е голямо, но като територия и административно селищна структура не е никак лесна за покриване.

 14. 14 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Не е ясно защо за най-разнообразно ползване на ИКТ се дават повече точки - това да се ползват различни системи/хардуер не е ли по-скоро минус? Защо все пак дирекцията която внедрява ИКТ решения не ги внедрява из всичките ОДП, или отделните ОДП сами си купуват ИКТ на своя глава?

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Нация техническа интегрирано работи в полицията !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  То не че не си го знаем това и тука, но управляващите все се правят на изненадани. Хората им написаха анализ, остана да действат. Но точно това е големия проблем в България. Няма кой да действа. Стабилността идва от бездействието.

 17. 17 Профил на wishsaler
  wishsaler
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#5] от "Неизвестен Извършител":

  просто няма престъпления , ако някой се напие и потроши нещо това е , и тииняците напушалки ги ловят едно към гиотере. Иначе и нашите си барат меките части ката ден.

  Светльо в Парламента !!!
 18. 18 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#11] от "rvr12572942":

  А една проста сметка.Азще работя 40 години до пенсия,ти -20.Значи заплатата я умножаваме по две и Мл.експерт-818лв е вече Мл.експерт-1636.Аз работя 22 дни в месеца,ти-8,значи Мл.експерт-1636лв го умножаваме по 3 и става Мл.експерт-4854 лв.Като сложа 5лв спане в Китен,пари за дрехи,осигуровки ,20 бруто заплати,пенсия за 20 години,в които аз още работя-заплата на ченге е около 8000лв месечно.Малко е,а?За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK