Администрацията ще анализира политики, а не структурите си, за да се реформира

Снимката е илюстративна

© Георги Кожухаров

Снимката е илюстративнаДържавната администрация ще прави функционалните си анализи не на цялостни звена (агенции и т.н.), както досега, а по политики. Въз основа на резултатите от анализите ще се прави и реформа в администрацията. Създаването на методиката за функционалните анализи е заложено в проекта "Създаване на единни правила за провеждане на функционални анализи по хоризонтални и секторни политики", който е финансиран по оперативна програма "Добро управление".


Красимир Божанов, който ръководи дирекция "Модернизация на администрацията на Министерския съвет", обясни, че целта на проекта е да изпълни мярката за преминаване на нов тип функционални анализи, които да имат по-широк поглед, да обхващат теми, да видят докъде се простират правомощията на една институция и сивите зони. Ако анализираме агенцията за закрила на децата, ще излезе, че е прекрасна агенция, но не и ролята й, даде пример Алеко Джилджов. Той каза, че новата методология ще постави специален акцент върху ефективността и ефикасността. "Искаме резултати, защото гражданското общество и медиите имат завишени очаквания", добави Джилджов. От презентацията му се разбра, че в България има 597 административни структури с обща численост около 144 000 души. Според Джилджов има устойчива тенденция към намаляване на администрацията, след като през 2012 г. е забранено увеличаването на числеността, а тази ситуация е благоприятна за правенето на реформи.
Втората част на проекта предвижда тестване на актуализираната методология и провеждане на пилотни функционални анализи на 5 хоризонтални или секторни политики. Резултатите от анализите ще бъдат използвани при реализирането на реформите в следващите години.


Анализ на предишната оперативна програма "Административен капацитет" е показала, че "извършването на функционални анализи на отделни администрации е довело до ограничени промени от вътрешно организационен характер, а настъпилите ограничени промени са свързани с малка част от цялата администрация". Досега те се извършват по методика от 2008 г.


Проектът е на стойност 1.1 млн. лв., а изпълнител е обединение "Ню Ай - Сиела Норма".

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Ами да назначат още толкова. Щото тези, както изглежда не могат да се справят с политиките.

 2. 2 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Докато анализира, да въведе електронно управление и да се намали броя чиновници наполовина. След анализа - още наполовина.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1892 Весело

  в проекта "Създаване на единни правила за провеждане на функционални анализи по хоризонтални и секторни политики", който е финансиран по оперативна програма "Добро управление".  А, ето идея как може да се направи реформата и в НС.Там има хоризонтални,вертикални и секторни политики към които може напълно адекватно да се приложи същия този анализна проекта,,Добро управление"....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK