Делото за продажбата на царските конюшни пак не може да тръгне в съда

Веселин Пенев, бивш областен управител на София

© Надежда Чипева, Капитал

Веселин Пенев, бивш областен управител на СофияВъпреки че сградите с историческа стойност в центъра на София, известни като царските конюшни, чиито покриви горяха миналата седмица, са били продадени на цена над десет пъти по-ниска от пазарната, наказателното дело срещу областния управител тогава Веселин Пенев и оценителката Юлия Цекова отново няма да започне, информира сайтът news.lex.bg.


Софийският апелативен съд /САС/ е върнал тези дни делото на прокуратурата заради отвод на съдебния заседател по делото от СГС Христофор Рачев. Извън това съставът на САС /Алексей Трифонов- председател, Весислава Иванова - докладчик и Александър Желязков/ е намерил непълноти и неясноти в обвинителния акт, които трябва да бъдат поправени.


Дотук се стигна след като през март друг състав на САС прие, че в обвинителния акт няма неясноти или противоречия и делото трябваше най-после да започне в Софийския градски съд (СГС). Преди това съдия Снежина Колева от СГС два пъти го беше връщала на прокуратурата заради процесуални нарушения, за които прокуратурата не беше съгласна и възрази. След второто определение на САС, процесът трябваше да започне в градския съд през юни, но тогава съдебният заседател Христофор Рачев се е отвел и съдът е приел искането на защитата за ново разпоредително заседание с нов заседател. В обновения си вече състав обаче СГС е заявил, че не е обвързан с определението на апелативния съд от март (че делото може да започне) и на свой ред го е прекратил и върнал на прокуратурата за допуснати нарушения.
Веселин Пенев е обвинен в безстопанственост и сключване на неизгодни сделки. В качеството му на областен управител, е продал имота от 7,5 дка за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена е била 10 989 000 лева. А оценителката Юлия Димитрова - Цекова е обвинена за това, че е дала невярна оценка. Имотът е бил разделен на три части, за да се избегне задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет. Пенев е обвинен и за продажбата на ведомствен апартамент на МВР от 180 кв. м в столичния район "Изгрев". Общата щета за бюджета според държавното обвинение е над 10,3 млн. лева.


Според състава на САС, който окщончателно е върнал делото, от обвинителния акт излиза, че на бюджета са нанесени две вреди от по 10 330 130 лева от всеки от обвиняемите. Държавата била ощетена с над 10 млн. лева с неверните оценки на Димитрова-Цекова, а след това с още толкова от Пенев с подписването на договора.


"Така подбраната конструкция е несъвместима с елементарните правила на логиката, поради което и съдът не би могъл да извлече по тълкувателен път каква всъщност е тезата на прокуратурата", пишат апелативните съдии в определението си.


САС отмени и забраната на Пенев да напуска страната, която му беше наложена през 2016 г. . Нямало данни за Пенев да в чужбина, пък и той и съпругата му нямали спестявания - следователно не разполага с достатъчно пари, за да остане трайно в чужбина.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Някой не иска. А щом не иска и е достатъчно нависоко, нищо няма да се случи.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Някой не иска. А щом не иска и е достатъчно нависоко, нищо няма да се случи.

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  Снимката говори повече от всичко друго. Това е лицето на т. нар " преход" у нас, заради който днес обществото ни си остава болно от тумора на организираната корупция !

 4. 4 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Този го съдят за потенциално ощетяване на общината с близо 11 милиона лева.
  Защо не го държат в затвора и окован като Иванчева която е обвинена в доста то малка щета?

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Това дело си е пълно извращение. На този трябва да му благодарим, че е спечелил за държавата повече от половин милион за изцяло застроен терен. Ако някой се съгласи да ми плати 10 хил за земята под моята къща ще хеърлям шапка до небето.

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Веселин Пенев е обвинен в безстопанственост и сключване на неизгодни сделки. В качеството му на областен управител, е продал имота от 7,5 дка за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена е била 10 989 000 лева. ..."

  - Едно повторение на софийски имоти. И сагата е съдебна, а не прокурорска.

 7. 7 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 558 Неутрално

  тия са много здрава мафия - висшата номенклатура на сдс и костов, известни като сините комунисти - и съдът е колкото червен, толко и техен - колкото имаше възмездие и връщане на заграбеното от комунистите толко ще има и от Софийски имоти и приватизаторите на Костов - Нинова е пример

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 8. 8 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  На тоа само по снимката ще го вкарам поне за 10 лета, а след като почне да признава(няма къде да иде от мократа хавлия) ще станат повече от двайсет.

 9. 9 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Много грешки в статията! "Сградите са били продадени на цена над десет пъти по-ниска от пазарната" Сградите изобщо не са продадени, а земята под тях. А как се е намерил някой да даде 7,5 мил. за застроен парцел - само той си знае. На мен пък цената ми се струва дори висока! А сега, де! Имало е оценител, но на прокуратурата не и харесала цената и хоп - дело. А за коментаторите по-горе нямам думи - един разпознава престъпници по снимка, друг отново намесва Костов! Злобата убива разсъдъка и тези са доказателство за това.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 10. 10 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Това дело си е пълно извращение. На този трябва да му благодарим, че е спечелил за държавата повече от половин милион за изцяло застроен терен. Ако някой се съгласи да ми плати 10 хил за земята под моята къща ще хеърлям шапка до небето.
  —цитат от коментар 5 на svoboden


  Докато не дойде на онзи дясната ръка и ти изгори къщата, хах

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#7] от "hhhuuunnnn":

  Хм-м-м-м-м...! Борисов обеща, цялостно разследване на престъпната приватизация! Какво стана, че не се сещам...?
  Някъде през 2009-та година, Борисов обещаваше и разследване за заменките, както и рзваляне на договори! Говореше за гьола Белене и за възмездие, заради Цанков камък и Водното огледало в Кърджали! Какво стана, че не се сещам...?
  Да бе...! Вместо разследвания на приватизацията, Борисов тръгна да спасява сделките Киро и Шишкото...! :)

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#9] от "Емо":

  Зависи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  бившия управител на КТБ Янко Иванов, същият парцел е даден на друга фирма „Гондол“, собственост на Газуан Шараф, ...

  "Договорът за продажбата на царските конюшни е доста интересен. Първо, той е закодиран като прекратяване на съсобственост, а не като продажба. „Държавата чрез областния управител Веселин Пенев, който е представител на Реформаторския блок, прекратява съсобствеността между нея и фирма Дивисима“ и продава имота на трета фирма „Евротрансбилд“ - пише в договора.

  Проверка в ДАКСИ показа, че и „Дивисима“, и „Евротрансбилд“ са фирми на Янко Иванов, чийто управител той е...."

  "Скандално: Бивш шеф на КТБ взе царските конюшни за смешна сума" - https://offnews.bg/razsledvane/skandalno-bivsh-shef-na-ktb-vze-tcarskite-koniushni-za-smeshna-suma-635595.html

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#8] от "chert":

  Тоя на снимката, не можеш да го вкараш никъде...! Такава сделка, за декари земя в идеалният център на София, не може да стане без благословия от най-високо ниво...!
  Конюшните ги забравете. След десетина години дела, сградите ще са паднали и на тяхно място ще има нещо друго...!

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#14] от "tww09306483":

  Разрешено му е от най високо ниво.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2014 Весело

  Този е много мил човек. Сигурно в свободното си време слуша Дебюси и чете Лермонтов.

 17. 17 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 855 Любопитно

  А оценката от 10 милиона,чия е? И защо тя е вярната,а не другата? Защото имаме голямо доверие на прокуратурата ли?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 18. 18 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2014 Весело

  Ееее ама те тея дела не тръгват лесно...знаем ние,знаем.Свикнахме!

 19. 19 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2014 Любопитно

  До коментар [#4] от "everlast666":


  А.Това също е интересен въпрос!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK