Правосъдното министерство: Разумно е инструкцията за оковаване на арестанти да остане

Правосъдното министерство: Разумно е инструкцията за оковаване на арестанти да остане

© Юлия ЛазароваМинистерството на правосъдието не вижда причина да бъде изменена инструкцията, съгласно която отстранената от длъжността кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева беше отведена в болница с белезници на краката и ръцете и колан през кръста.


Инструкцията е издадена от директора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" през 2013 г. и според нея, когато лишени от свобода са конвоирани до външни болници, те не само са с белезници на краката и ръцете, но и след това стоят заключени за болничното легло.


"За мен това си беше пиар акция (записа с конвоирането на Иванчева - бел. ред.). Що се отнася до твърденията, че това представлява някакво изтезание, мисля, че те са напълно безотговорни. Това е част от обективните мерки за сигурност и охрана, които сме принудени да предприемем. Лично аз не намирам никакви основания за промяна на този документ. Бихме могли да мислим да се промени формата на документа - да се включи друга материя или да се мисли за уеднаквяване на инструкциите на затворите, дирекция "Охрана" и конвойната дейност на МВР, но по същество смятам, че е разумно да остане така заради рисковете", коментира пред Би Ти Ви зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов. По думите му има спад на бягствата на затворници и арестанти след тази инструкция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK