Осиновителите на деца над 5-годишна възраст са дискриминирани, установи ресорната комисия

Осиновителите на деца над 5-годишна възраст са дискриминирани, установи ресорната комисия

© Дневник



Осиновителите на деца над 5-годишна възраст са дискриминирани, защото нямат право на едногодишен платен отпуск. Това реши Комисията за защита от дискриминация (КЗД), информира news.lexb.bg.


Тя установи, че с две разпоредби - в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, се допуска по-неблагоприятното третиране на осиновителите на деца над 5-годишна възраст. Затова препоръчва на правителството и на министъра на труда Бисер Петков да променят двата текста, защото въвеждат непряка дискриминация на основата на признака "възраст".


Кодексът на труда дава право на отпуск от 356 дни при пълно осиновяване на дете, което е на възраст между две и пет години. Кодексът за социално осигуряване пък регламентира, че по време на този отпуск осиновителят има право на обезщетение.




Министерският съвет - заинтересована страна в производството пред комисията, приема, че дискриминация няма, защото след навършването на 5 години детето трябва да посещава група за предучилищна подготовка и затова осиновителите на дете над тази възраст не са в сходно положение с тези, чието дете е на между 2 и 5 години. Министърът на труда и социалната политика пък напомня, че едно от условията, при които се ползват всички видове отпуски и обезщетения, свързани с отглеждането на деца, независимо дали те са рождени или осиновени, е те да не ходят на ясла или градина.


В решението си КЗД посочва, че според практиката на Съда на Европейския съюз дискриминация има тогава, когато се прилагат различни правила към сходни положения или едно и също правило се прилага към различни положения. Освен това напомня, позовавайки се на конституцията, че държавата има задължение да закриля децата, а заедно с това и да подпомага родителите при изпълнение на техните права и задължения, свързани с отглеждането и възпитанието им.


Комисията подчертава, че когато един осиновител приеме в семейството си дете над 5-годишна възраст, той няма да отдели по-малко време, енергия, любов и отдаденост за това дете, отколкото този с дете под тази възраст. КЗД изтъква, че по-голямото дете дори ще има нужда от дори повече подкрепа заради по-дългото време, което е прекарало извън функционално семейство.


"Факт е, че децата над 5-годишна възраст са включени в образователната система, но не може да се подмине обстоятелството, че едно осиновено дете над 5-годишна възраст, ако бъде "механично" въведено в системата на образованието, без да се осигури възможност на осиновителите да осъществят контакт и да изградят доверителни отношения с него, това би поставило детето в условията на повишен стрес", се посочва в решението.


А комисията заключава, че законовите разпоредби въвеждат непряка дискриминация.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 896 Неутрално

  "Министерският съвет - заинтересована страна в производството пред комисията, приема, че дискриминация няма, защото след навършването на 5 години детето трябва да посещава група за предучилищна подготовка"

  Държавен чиновник - синоним на свещена простота. Ясно е че при осиновяването е необходимо И ДВАМАТА приемни родители да отделят много време на детето. Иначе просто си губи смисъла. ГОлеми идиоти са тоя от министерството, все едно не за деца, а за картофи отговарят ... Ама то се връща де ;)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на plamakaa
  plamakaa
  Рейтинг: 20 Гневно

  Децата сменат обстановка и стреса за деца над 5г е много по-голям от колкото на невръсните. Дори не трябва да ги задължават първите 1-2 да посещават учебни занятия . Процеса на интегриране в семейството продължава с години казвам го от личен опит. Само документите по осиновяване и записване в училище отнема месец. Това са човешки души за бога!!!.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK