1968 г.: Възмущението на комунистическите идеолози от "нашето чешко чудо"

Образци на социалистическия реализъм

© Анелия Николова

Образци на социалистическия реализъмНа 8 декември 1967 г. секретарят на Централния комитет на Българската комунистическа партия (ЦК на БКП) Венелин Коцев е сред четвъртокурсници от Софийския университет. В компанията за студентския празник, в която високопоставеният овластен гост ухажва момичетата, е и Михаил Неделчев - тогава студент по славянски филологии. Литераторът се опитва да поведе разговор за Йордан Радичков, провокира партийния идеолог като "номинира" писателя за най-голямото отличие - Димитровска награда. Разговорът не потръгва, но Коцев кани студентите да го посетят в ЦК, в Партийния дом, за да им даде направените вечерта снимки.


"Отиваме ние в ЦК, качваме се с Венелин Коцев в асансьора за голям ужас на охранителите му, защото никой от тях не успя да влезе с нас, разказва Михаил Неделчев. Преди някой от нас да успее да каже нещо, Коцев ни изпревари с въпроса: "Е, какво, как ви хареса нашето чешко чудо?" И се впусна в злобна идеологическа тирада първо срещу направения именно по Радичков филм на режисьорката Бинка Желязкова "Привързаният балон", а след това и срещу всичко онова, което става в Чехословакия. Тогава видях какво е истинското отношение на комунистите към чешките събития, към Пражката пролет."


"Нашето чешко чудо", както властникът нарича филма на Бинка Желязкова, е забранено веднага след премиерата през 1967 г. Малцина са успели да го видят преди 1990 година - не е било разрешено да бъде прожектиран дори пред кинематографисти.
"Привързаният балон" е повод за комунистическото партийно постановление.


"За някои явления на идеологическия фронт"


В това постановление, което може да се види сред качените в интернет документи на БКП от държавната агенция "Архиви", с типичните клишета на времето се критикуват "сериозни слабости в някои звена". Казва се, че отделни творци и културни дейци "отстъпват от класовите позиции на марксистко-ленинската идеология, губят чувството си за гражданска и партийна отговорност". "Сериозна тревога предизвиква наскоро завършеният филм на режисьорката Бинка Желязкова "Привързаният балон" - селяните са представени като полудива тълпа... той е подигравка с героичните борби на народа..." Обвинената Бинка Желязкова е била партизанка.


Комунистическата критика застига и списанието "Младеж" с главен редактор Веселин Панайотов, защото в разговор за българската младеж се цитират "ненаучни теории за младежта като авангард и двигател на общественото развитие и по този начин фактически се отрича ролята на партията".


След критиката се възлага на Комитета за изкуство и култура да вземе мерки и "да не се допуска производството на филми, противоречащи на идейно-художествените задачи на българското кино", а на ръководството на комсомола (задължителната на практика комунистическа организация на младите) е наредено да укрепи редакцията на "Младеж", за да стане "боеви орган".


По същото време


В онези години официално предписаният на хората на изкуството стил е социалистическият реализъм. Комитети, художествени съвети, редакционни колегии и творчески съюзи бдят да няма отклонения от партийните комунистически канони. Най-зорко се наблюдава киното - както е казал Ленин "от всички изкуства за нас най-важно е киното". Най-масово е. Това не означава, че другите не се държат под око. Спирането на театрални постановки вече има история. Един от режисьорите на забранени спектакли е Леон Даниел, който по-късно ще каже пред в. "Култура" "Аз съм от хората на 1968 година и изглежда трудно ще се отдалеча от нея". След потъпкването на Пражката пролет по донос Леон Даниел е изпратен на работа във Врачанския театър. Обвинението - не е бил съгласен с военното нахлуване на войски от социалистическия лагер в Чехословакия.


През 1968 г. излиза книгата "Люти чушки" с епиграми на Радой Ралин и карикатури на Борис Димовски. Тиражът е конфискуван - опашката на прасе, нарисувано от Димовски, прилича на подписа на Тодор Живков.


На поета Константин Павлов е забранено да публикува. След нахлуването в Чехословакия му е забранено и да работи в издателството "Български писател".

Валери Петров пише, но не може да публикува "Самоизгаряне", след като Ян Палах се е запалил в центъра на Прага в знак на протест срещу влизането на войските от съветския блок в Чехословакия.

Милчо Левиев вече е създал "Джаз-Фокус", а малко по-късно, след като властта не пуска квартета на фестивала в Нюпорт, заминава за САЩ. "Единствено комунистите – което ще рече Властта – гледаха на джаза все още с подозрение. Страхуваха се от онова, което той като изкуство на импровизацията олицетворява – а именно стремежа на човек към Свободата", казва Милчо Левиев, цитиран от портала "Култура"...


В тези времена властта е загрижена за работата с младежта. Тодор Живков - човекът с най-много власт, е написал тезиси по темата. Ръководството на БКП в края на 1967 г. обсъжда как да се възпитава в дух на патриотизъм, в правилно съчетание с интернационализъм и в любов и дружба със съветския народ... Не е пропуснато напомнянето да се засили идеологическата работа и борбата против буржоазната идеология.


Тревога - възторг от чешкия пример


Въпреки цялата бдителност отговорните за идеологическата чистота са разтревожени. През 1968 г. на на 29 март пред Пленум на ЦК на БКП, на който се обсъжда положението в Чехословакия и е докладвано за съвещание на комунистическите партии на социалистическия лагер, Венелин Коцев казва: "Ние имаме сведения за някои кинодейци и театрали, които широко рекламират чешкия пример. Те и по-рано ни препоръчваха чешкия опит, но сега са просто във възторг него".


От всички сектори на изкуството най-лоша е nолитическата aтмосфepa в кинематографията, констатира Коцев. "Новото ръководство начело с Филип Филипов е изолирано. Нездравите
елементи държат партийната организация, те владеят Управи­телния съвет на Съюза на кинодейците и се опитват да налагат своя линия на развитие на кинематографията. Сега
се готвят на предстоящото отчетно събрание на Съюза на кинодейците да овладеят изцяло положението. Прояви на напускане на класовите позиции има и в печата; дадени бяха цял ред информации, в които събитията в Чехословакия се представят в невярна светлина..."


Изказването на Венелин Коцев продължава с примери за "клубове със съмнителна политическа репутация" сред младежта - "... в средата на март тази година в Софийския университет е учреден дискусионен клуб на студентите физици. Статутът на този клу6 е съшит от анархистични принципи. В него е записано ,че всеки има nраво да взема думата колкото пъти иска, да прекъсва всекиго... Програмата на клуба е политически объркана. В нея между другото се предвижда да се покани пред студентите представител на ЦК на БКП , който да даде обяснение защо има привилегии за кандидат-студентите - деца на активни борци против фашизма".


Идеологът е възмутен и от учредителна сбирка на "Клуб на младата интелигенция в София", състояла се в кръчма и казва: "Чуйте само какъв е дневният ред на учредителната сбирка, преписан от поканата: Първо, доклад - няма! Второ, вместо доклад - тостове. Трето - въпрос на инициатива". Следва изводът: "Към този клуб отдавна са устремени погледите на снобските
елементи на интелигенцията, които търсят свърталище и трибуна за утвърждаване на всичко онова, което не намира прием в програмите на театрите, радиото, телевизията и на страниците
на печата". Клубът е спрян два часа преди учредяването.


Никаква прошка


Венелин Коцев пледира да няма никаква снизходителност към такива тревожни прояви. Причината - трябва да се държи сметка какво влияние могат да окажат събитията в Чехословакия върху "политически незрелите елементи в средите на интелигенцията".


И той препоръчва изключване от БКП и изгонване от Кинематографията на "тези няколко души, които години наред тровят атмосферата и спъват работата на този толкова важен институт" /остават неназовани/. Продължава: "Такива отделни разюздани хора, каквито има и в други звена на идеологическия фронт, трябва да се поставят на място. Особено необходимо е да се прегледат внимателно кадрите във висшите учебни заведения и да се извадят оттам ония, които са доказали своята политическа непригодност. Възпитанието и обучението на студентската младеж трябва да бъде поверено на хора, предани на делото на партията, на социализма."


Изводът отново е: да се постави идеологическата работа по-здраво на класови, марксистко ленински позиции. Няма основание за тревога, е заключението на идеолога. От гледната точка на неговата среда се оказва прав за години напред.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Рапсодия в тъжно !

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Разстроено

  Страхували са се и от сянката си. Умствено ограничени...Низшите духом са ни управлявали. Техните деца и синове се опитват да го правят и сега...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  "За някои явления на идеологическия фронт" Партията продължава да плаща на хиляди тролове, които да възпяват недоношчето.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Страхували са се и от сянката си. Умствено ограничени...Низшите духом са ни управлявали. Техните деца и синове се опитват да го правят и сега...
  —цитат от коментар 2 на penetrating


  Не само се опитват, а го правят!!!
  При това много успешно!!!

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  От днешна гледна точка – изключително комични реакции.
  От тогавашна – безработица за Ралин.
  Простакът на власт е опасен за здравето. На цялата нация!!!
  Сегашните простаци на власт поне не се месят пряко в културата, но техният модел и стил се копира от "широките народни маси"!
  Примери безчет!

 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  През 1968 има социални сблъсъци в две страни - Чехословакия и Франция. Някой чете ли АРХИВИ ? САЩ и СССР вземат решение да не не насърчават / месят и оказват въздействие в двете страни. Комунистиèската партия на СССР се среща с компартията на Чехословакия и поставя условия . Добре правете си чешки социализъм ,но няма излизане от Варшава ки договор ! След два дена точно искания за излизане от Варварския договор се поставят. Бившите соц. страни са въвлечени в сложна ситуация. Или се разрушава Ялтенската система с помощ на ФКП ( водеща събитията тогава) и потушаването на действия в Чехословакия. С това не казвам ,че нещата са добри . Просто изкарани от контекст и време ....изглеждат други .

 7. 7 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  1968

  Тогава Желю Желев вече е написал и самоиздал в България книгата "Тоталитаризмът".
  Опитал да я издаде в Прага, но неуспешно, поради съветската интервенция в Чехословакия, вкл. българска.

  Към 1990 г книгата е публикувана със заглавие "Фашизмът".

  През 2012 г е издадена средваща редакция:
  "Сталин и Хитлер" (тоталитарните близнаци).


 8. 8 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 409 Весело

  Напуши ме смях, като прочетох следното в статията:

  Идеологът е възмутен и от учредителна сбирка на "Клуб на младата интелигенция в София", състояла се в кръчма и казва: "Чуйте само какъв е дневният ред на учредителната сбирка, преписан от поканата: Първо, доклад - няма! Второ, вместо доклад - тостове. Трето - въпрос на инициатива". Следва изводът: "Към този клуб отдавна са устремени погледите на снобските
  елементи на интелигенцията, които търсят свърталище и трибуна за утвърждаване на всичко онова, което не намира прием в програмите на театрите, радиото, телевизията и на страниците
  на печата".

  УДЖАС!!! Без доклад, само тостове?!? За туй им закрили клуба!

  Пък ние, в последната година на даскалото (като ученици) почти всяка седмица си спретвахме "културно-масови мероприятия" (екскурзия до близка хижа, по често до кръчма, ама облечени като за екскурзия). Поводи не липсваха-или рождения ден на някой южноамерикански революционер, или годишнина от независимоста на някоя "братска" държава по света. И си ги отчитахме като "културно-масови сбирки". По някое време някой казваше-да пием в чест на...повода днес. Ама бяхме ученици, и сплотена клас, та никой не ни гонеше за теи отклонения от "правилната" линия на ЦК на БКП:)

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  Достатъчно е човек да отиде в т.нар. "музей на тоталитарното изкуство" (чудотворно прекръстен със заповед на Вежди на "музей на СОЦИАЛИДТИЧЕСКОТО изкуство", за да му се напълни душата с толкова грозота, колкото - ако е от по-младото поколение - не е и сънувал, че може да същуствува.

  Отвратителни квадратни скулптури на ястребинчета, ятаци и челници в производството, кичозни монументални платна с др. Георги Димитров или др. Людмила във фокуса на композицията, скърбящи за свидните си синове партизански майки с кривнати на една страна забрадки и напукани пети на огромните крачища - ужас, потрес и cringe.

  Всичко това - отразяващо античовешката идеология на режима и продажните души на некадърниците, които го възпяваха с антиталанта си.

  КОМУНИЗМЪТ РАЖДАШЕ ОСНОВНО ГРОЗОТА, пък после всичко останало.

  Не си спомням на кой умен руснак бяха гениалните думи: МОЯТ ПРОБЛЕМ СЪС СОЦИАЛИЗМА Е ГЛАВНО ЕСТЕТИЧЕСКИ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1117 Любопитно

  Мрачни времена, които се надявам никога повече да не се повторят. Младите хора задължително трябва да изучават делата на комунистите между 1944-1989 година, а защо не и след това...

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#10] от "Г.Е.М.":

  "Младите хора задължително трябва да изучават делата на комунистите между 1944-1989 година, а защо не и след това..."

  Бих казал: ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА на комунистите. От които далеч не най-маловажното е превръщането на градската среда в грозилище. До ден днешен най-красивите улици, карета и сгради в практически всеки български град са строените по времето на Фердинанд и отчасти на Борис.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  Ето един много интересен анализ на проф. Николай Василев, обясняващ защо в съвременното сипроявление БСП (на Курнелка нинова) е една по същество фашистка партия:

  "Макар повечето от „левите“ интелектуалци да си представяха комунистическия период като време на „модернизация“, уви съпроводено с насилие и те като „десните“ вярваха, че накрая Преходът ще завърши с превръщането на България в неразличимо европейска страна. Затова и няма как да не изпитват болка и огорчение, когато виждат, че БСП се превръща в „популистка“, ксенофобска, да не кажем направо фашистка партия.

  С т.н. „Визия за България“, а и с множеството изказвания на Корнелия Нинова, на Крум Зарков и на други партийни активисти, всички маски бяха свалени. Както пише професор Тодоров: „БСП очерта като „истински ценности“(...) „род, отечество, семейство“. (...) Тези ценности кореспондират повече с друга политическа традиция: „Труд, семейство, отечество“ е девизът на Френската държава на Филип Петен, ръководител на пронацисткото правителство на Виши (1940-1944), заменил девиза на Френската република „Свобода, равенство, братство“..."
  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/krayat-na-modernata-lyava-i-ogorchenieto-na-levite-intelektualtsi

  Струва си да се прочете целият материал!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1049 Весело

  Сега разбрах от къде тръгват демократичните напани на Михайл Неделчев ЛоЛ

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Мрачни времена, които се надявам никога повече да не се повторят. Младите хора задължително трябва да изучават делата на комунистите между 1944-1989 година, а защо не и след това...
  —цитат от коментар 10 на Г.Е.М.  До коментар [#10] от "Г.Е.М.":

  Особено след това! Например:

  Филип Димитров за "прехода" и приватизацията:
  „Третата причина е, че ние допуснахме, и тук аз нося определена вина. Значи, аз имах да преценявам между различните становища, които се вихриха около мен и в моето правителство, но тъй като икономическият ми екип беше горе-долу единен в това отношение, аз най-накрая не оспорих това и оставих да го направим по този начин. Това беше разделянето във времето между преобразуването и раздържавяването на предприятията. …
  Тези, които търсеха да спечелят много пари от старата комунистическа икономика, дадоха възможност на практика на мафията да се развие, защото това, което всъщност спаси Унгария от мафията, и това е нещо, което трябва да се знае, беше, че когато разпродаде на безценица максимално бързо всичко навън, заедно с чуждия инвеститор дойдоха правилата и нямаше ниша, в която да се навре местна, щастлива унгарска мафия.“
  https://dariknews.bg/novini/interviu/filip-dimitrov-ako-doktrinata-e-qsna-vinagi-ima-koj-da-poeme-shtafetata-natatyk-260139

  Както и договорът между Луканов и Сорос - основата неа корупцията и олигархичната държава:
  "– Значи Сорос е действал сериозно и на държавно ниво?
  – Ами да! Беше постигнато споразумение да се издаде специално министерско постановление, съгласно което „Отворено общество“ ще развива дейност в областта на човешките права, масмедиите, културата, гражданското общество и други. Българската държава също се задължаваше да участва, като за всеки преведен от Сорос американски долар, трябваше да предоставя на фондацията близо половината от стойността му по курса в български лева. Тази привилегия другите фондации нямаха, а нашата изведнъж започна да оперира с милиони.“ - https://slivensega.wordpress.com/2017/02/06/румен-воденичаров-сорос-ме-назначи-за/

 15. 15 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#9] от "Norman Granz":
  Не си спомням на кой умен руснак бяха гениалните думи: МОЯТ ПРОБЛЕМ СЪС СОЦИАЛИЗМА Е ГЛАВНО ЕСТЕТИЧЕСКИ.
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  На този руснак САМО това ли му е бил проблема със социализма? Не са му пречили вечните "чистки", търсенето на "враговете с партиен билет", унищожаването/суровото санкциониране на всички не на 101% съгласни с ЦК на КПСС, и куп други "прелести"?!? Или това е само една от запазените му до днес фрази, и употребена от теб в случая?

  Въпросът е реторичен, пиши ме "идиот" и не ми отговаряй:)

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  UNITED EU UNION

  По-скоро е тъпо и тъжно...

  Еднопартийният тоталитарен бюрократ така разбира Клуб
  за (ОФ?) интереси.

  Интересна е метаморфозата.
  Сега е модерно да се прескача т. 1 от дневния ред:
  доклад (отчет).

  пп
  Започваме и свършваме с импровизации

  До коментар от Roni:

  Напуши ме смях, като прочетох следното в статията:

  Идеологът е възмутен и от учредителна сбирка на "Клуб на младата интелигенция в София", състояла се в кръчма и казва: "Чуйте само какъв е дневният ред на учредителната сбирка, преписан от поканата:

  Първо, доклад - няма!
  Второ, вместо доклад - тостове.
  Трето - въпрос на инициатива".

  Следва изводът: "Към този клуб отдавна са устремени погледите на снобските
  елементи на интелигенцията, които търсят свърталище и трибуна за утвърждаване на всичко онова, което не намира прием в програмите на театрите, радиото, телевизията и на страниците
  на печата".

  УДЖАС!!! Без доклад, само тостове?!? За туй им закрили клуба!
  ...

 17. 17 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Достатъчно е човек да отиде в т.нар. "музей на тоталитарното изкуство" (чудотворно прекръстен със заповед на Вежди на "музей на СОЦИАЛИДТИЧЕСКОТО изкуство", за да му се напълни душата с толкова грозота, колкото - ако е от по-младото поколение - не е и сънувал, че може да същуствува.Отвратителни квадратни скулптури на ястребинчета, ятаци и челници в производството, кичозни монументални платна с др. Георги Димитров или др. Людмила във фокуса на композицията, скърбящи за свидните си синове партизански майки с кривнати на една страна забрадки и напукани пети на огромните крачища - ужас, потрес и cringe.Всичко това - отразяващо античовешката идеология на режима и продажните души на некадърниците, които го възпяваха с антиталанта си.КОМУНИЗМЪТ РАЖДАШЕ ОСНОВНО ГРОЗОТА, пък после всичко останало.Не си спомням на кой умен руснак бяха гениалните думи: МОЯТ ПРОБЛЕМ СЪС СОЦИАЛИЗМА Е ГЛАВНО ЕСТЕТИЧЕСКИ.
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  Българското изкуство /особено изобразителното/ при тоталитаризма беше образец на кретенизъм. Цялата страна е осеяна с изродски паметници. И сега положението не се е подобрило много. Но това е чисто българско явление и не се отнася за страните от Вишехрадската четворка. Този руснак е гений без мозък. В СССР имаше далеч по-големи проблеми.

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#17] от "валентин николов":

  "Цялата страна е осеяна с изродски паметници. И сега положението не се е подобрило много."

  Защото талантът избяга - остана негодното.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Разстрел на савецки естети...

  Негов проблем??

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Не си спомням на кой умен руснак бяха гениалните думи:
  МОЯТ ПРОБЛЕМ СЪС СОЦИАЛИЗМА Е ГЛАВНО ЕСТЕТИЧЕСКИ.

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#17] от "валентин николов":

  "Този руснак е гений без мозък. В СССР имаше далеч по-големи проблеми."

  Не, напротив - той е гений с много мозък.

  Грозотата на сградите, на градската среда отразява грозотата на социалния климат, на човешките взаимоотношения, тя е плод на интелектуалната и духовна анестезия, на която режимът подлага плебса. Грозотата на един град показва, че нещо много важно в колективния дух на жителите му е ампутирано, няма го. Подобна ампутация е по силите на тоталитаризма.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#20] от "Norman Granz": "Грозотата на сградите, на градската среда отразява грозотата на социалния климат, на човешките взаимоотношения, тя е плод на интелектуалната и духовна анестезия..."

  Е то сега требва да живеем направо в пещери тогава.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Ние сме съвременници, но младите все още нищо не знаят. Много от тях смятат, че тогава сме си живели царски. Ако сега ги накарат да живеят по този начин, един ден няма да търпят. Но то трябва да се преживее, за да се осмисли.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Ние сме съвременници, но младите все още нищо не знаят. Много от тях смятат, че тогава сме си живели царски. Ако сега ги накарат да живеят по този начин, един ден няма да търпят. Но то трябва да се преживее, за да се осмисли.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#23] от "Роси": Ъхъ, и сексът е бил само в сряда и с партийна книжка.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси":

  "Много от тях смятат, че тогава сме си живели царски."

  Зависи. Ако дедото е бил АБПФК и посланик в гнилия Запад, тейкото е завършил езикова гимназия и от малък е почивал на станциите на Министерския съвет, ако са живели в номенклатурен квартал, дето дори през 80-те не са им спирали тока, и са имали достъп до "спецснабжение" - няма причина соцът да не им се е струвал рай.

  За хората, израсли в нормални семейства (т.е. в социалистически недоимък, безправие и беззаконие), истината е съвсем друга. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  През 1968 има социални сблъсъци в две страни - Чехословакия и Франция. Някой чете ли АРХИВИ ? САЩ и СССР вземат решение да не не насърчават / месят и оказват въздействие в двете страни. Комунистиèската партия на СССР се среща с компартията на Чехословакия и поставя условия . Добре правете си чешки социализъм ,но няма излизане от Варшава ки договор ! След два дена точно искания за излизане от Варварския договор се поставят. Бившите соц. страни са въвлечени в сложна ситуация. Или се разрушава Ялтенската система с помощ на ФКП ( водеща събитията тогава) и потушаването на действия в Чехословакия. С това не казвам ,че нещата са добри . Просто изкарани от контекст и време ....изглеждат други .
  —цитат от коментар 6 на dejmos


  Е какво друго видя от гореописаното?
  Според мен си пак същото.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#24] от "Роси": Децата не искат да ги лъжете, искат истината.Защото ще пораснат и ще я разберат...най-вече за провалените идиоти от края на 20 и началото на 21 век.
  —цитат от коментар 27 на du Tremblay


  А вие, другарю, явно или не сте я виждали въпросната истина или сте бил номенклатура и не ви е удобна....или вземате копейки за тролене. Аз залагам на последното.

 31. 31 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Ех, 1968-ма. По онова време нещата вървяха зле. Бяхме само едни селски милиционери. А сега вече сме десни, ама много десни евромилиционери.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  Втрещен съм от неестествено голямата глупост и ограниченост на тези хора в ЦК на БКП и около тях!
  Как е възможно дори да си помислят, че могат да тръгнат срещу естественото развитие на света!?
  На базата на какви доводи те са си внушили, че могат с разни тъпи препоръки и поставяне на задачи , с повишаване на "идеологическата работа" и подобни тъпи мерки да спрат реалното развитие на света.
  Той Димитров хубаво го е започнал изречението в изказването си пред съда в Лайпциг - "Колелото на историята се върти...." и не може да бъде спряно....
  Само дето го е завършил глупаво, ама това се дължи на неспособността му да осъзнае колко нереална е идеята за комунизма.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси": Ъхъ, и сексът е бил само в сряда и с партийна книжка.
  —цитат от коментар 26 на du Tremblay


  Абе имаше един филм за едни момче и момиче, дето момчето го пребиха, а момичето беше изнасилено от някакъв самозабравил се партиен другар. Накрая момчето намуши другара и отиде в затвора. ...не помня как се казваше филма.
  Ей такъв е бил сексът тогава.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#33] от "Храбър":

  "Втрещен съм от неестествено голямата глупост и ограниченост на тези хора в ЦК на БКП и около тях! "

  Негативна селекция с решаващата братска помощ на великия Съветски съюз.

  Всичко най-кьопаво, негодно, ПРОДАЖНО и крадливо бе впрегнато да строи социализама.

  Който след 45 по-бедни години се оказа едно НЕДОНОШЧЕ (по определението на главния строител и правешки многотомен мислител, другара Тодар).

  А сега на разни зелночорапести ветерани на "социалистическото строителство" им се строи отново. Без грешките на растежа. В най-чист вид.

  Като във Венецуела.

  И в Северна Корея.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#16] от "dnevnikar":

  Някому тъжно, някому весело. За миналото не тъгувам, сега се смея на идиотщините които преживях:)

  П.с. Нещо лично: Не си от завчера в този форум. Защо не ползваш функциите "отговор"/"цитиране" (копчетата в дясно долу под всеки коментар). Иначе само след внимателно препрочитане на твой коментар може да се разбере към кой го адресираш:)

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  След 89 обидените от БКП Радичков и Петров отново се включиха в борбата на партията с нови сили!

  “Зайчето Валери
  Пише и трепери”

  Мисля тези стихчета добре отразяват нещата с нашта интелигенция!

  klimentm
 38. 38 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#31] от "Милиционер за европейско развитие на България":


  Некои бехте селски милюционери но други едни си живуркаха във Виена, Берлин и Париж!

  klimentm
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#39] от "du Tremblay":

  Виж ми сигнатурата и се откажи да ме заговаряш.

  И си намери по-подходящ ник: Радо Шишарката би ти отивало повече от du Tremblay.

  Някой по-състрадателен от мен да ти обясни защо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Смешно смешно ама ако замениш "Чехословакия" с "Румъния" и "БКП" с "ГЕРБ" и вече не е толкова смешно.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":

  Няма нищо успешно в управлението им...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7157 Неутрално

  Много тъжно, за съжаление днес има съвременни хора, които съжаляват за "ония" времена и времето на тато. Със сигурност са хора, които са имали тогава облаги.

 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#39] от "du Tremblay":

  Не проблема е че тези същите ядяха л@йна срещу проклетия запад и отиваха след туй да лочат Дж.Уокър и Хенеси!
  Аз трябваше да пия плодова и да пуша Мелник!

  klimentm
 45. 45 Профил на Angel Stoichèv Dimitrov
  Angel Stoichèv Dimitrov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Грозно, низко и срамно комунистическо минало. Сега наследницоите на червените нпаразити се опитват да ни държат на каишка. Не сслучайно Капитал е под прицел. Истоината винаги им бърка доста дълбоко на червените паразити.

  https://iconomicabg.blogspot.com
 46. 46 Профил на Angel Stoichèv Dimitrov
  Angel Stoichèv Dimitrov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#35] от "Vanio Kertikov":


  доХРАБЪР, сега секса е по хубав на курвите им купуват къщи в барселона , на гейовите правят паради,а такива като теб канят американските чернилки на купон,циганите раждат на 10 г
  —цитат от коментар 35 на Vanio Kertikov


  Че преди каво му е било? Канили сте си негрите от Куба и братските афринаски страни, заедно с виетнамците. КОврите са били партийни либовници, циганките са раздали на 5 годинки, както винаги.

  https://iconomicabg.blogspot.com
 47. 47 Профил на zbs44514268
  zbs44514268
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#34] от "Norman Granz":

  Какво изгради демокрацията? Какво съсипа е известно -всичко надграждано след 1945г. Хайде ОТГОВОР!

 48. 48 Профил на zbs44514268
  zbs44514268
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#6] от "dejmos":

  Поздравления! Точно така де говори за миналото!

 49. 49 Профил на zbs44514268
  zbs44514268
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Поне убитите деца да не беше споменавал бе!! Жалко падение на духа -това си ти!!!

 50. 50 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#29] от "Храбър":

  Франция с малка помощ и ресурси бе пред гражданска война . ФКП бе достигнала до 2 милиона членове , контрол на профсъюзи и тн . Там надигането бе срещу капитализма ..... СССР спазва ангажиментите си . Постига се договорка да пазят Ялтенските споразумения. Това казвам ...намесата на СССР във Франция означаваше световна война.

 51. 51 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Е, чекайте, не мойте тъй...едностранчиво! Ами "безплатните" почивни станции, ами "инстинските" домати (лятоска), великите успехи във великите спортове щанги и худ. гимн. и т.н.... Ся с дребилии се заяждате : свобода, право на избор, на мнение, културки някакви...

  Поздрави!
 52. 52 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#26] от "du Tremblay":

  Яко !! При нея забраната е била пълна заради кулашки произход. Затова има плесен горе и долу :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK