В ролята си на хотелиер държавата губи по 22 млн. лв. на година

В ролята си на хотелиер държавата губи по 22 млн. лв. на година

© Цветелина Белутова, КапиталДържавата не се справя добре с управлението на почивните бази на министерствата. Само за 2016 г. натрупаните загуби са 22 млн. лв. Това показват данните от доклад на Световната банка за почивните станции на българските институции, който беше разпространен от Института за пазарна икономика (ИПИ).


В проучването са попаднали 115 обекта, сред които попадат и държавните учебни центрове и имотите с представителни функции. 83% от тях генерират загуба, която достига средно по 230 хил. лв. на съоръжение. За проверените 115 бази това прави около 22 млн. лв. загуба за малко над 10 хил. легла.


Всъщност обаче реалната цена на предоставянето на услугата остава скрита, защото правителството обявява само оперативните разходи на обектите, а това не са единствените разходи, свързани с експлоатацията им, уточняват от ИПИ.
Сред причините ваканционните домове на изпълнителната власт да генерират основно загуби са ниските цени за почивка, недостатъчните надценки за престой и храна на собствени служители и външни посетители, липсата на маркетинг и реклама, остарялата база и нуждата от ремонти, нуждата от квалифициран персонал, както и недостатъчната заетост.


От доклада се разбира, че базите с най-големи загуби се управляват от Министерството на вътрешните работи и Министерския съвет. Резиденция "Евксиноград" на Министерския съвет отчита годишна загуба от близо 700 хил. лева, докато почивната станция на МВР в Несебър е на загуба от почти 600 хил. лв. през 2016 г. Академията на МВР и резиденция "Бояна" също са сред лидерите по загуби.


"Докато загубите от почивните бази на МВР могат да бъдат обяснени директно с много скромните цени за настаняване, то загубите, генерирани от държавните учебни центрове и имотите с представителни функции, се дължат на голямата разлика между генерираните приходи и оперативните разходи", се уточнява в доклада.


Само три администрации отчитат оперативен излишък. Това са Министерството на отбраната, Министерството на външните работи и Министерството на здравеопазването. Центърът за следдипломна квалификация в Националния център по обществено здраве и анализи отчита излишък за последните три години, докато Централният военен клуб в София е с най-голяма печалба през 2016 г. от над половин милион лева.


Около половината от имотите, управлявани от Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно-почивно дело", отчитат печалба. Имотите по Черноморието, разположени в курорта Св. св. Константин и Елена и в Несебър, отчитат най-добри резултати, а имотите, разположени в зимните курорти, както и резиденция "Лозенец" в София, генерират загуби.


Обектите в морските курорти почти винаги излизат на нула. Почивните станции, които работят целогодишно, пък генерират загуби. Базите в зимните курорти отчитат загуби средно по 150 хил. лв. за 2016 г. За същия период средните загуби, отчетени от станциите, разположени в близост до природни паркове, са приблизително 100 хил. лв. на обект.


Според доклада всяка почивна станция, която се управлява като държавно търговско предприятие в рамките на по-голяма структура за управление на недвижимо имущество, има положителни финансови резултати и може да служи за пример. В момента всички приходи, генерирани от гостите на ведомствените почивни станции (независимо дали вътрешни или външни), от настаняване, храна или от предоставянето на други услуги не остават за обектите. Така управителите на почивните станции нямат стимул да увеличат приходите, тъй като те не остават за обекта, а вместо това се привеждат директно по сметката на Министерството на финансите.

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Соц. реалност с елемнти на кражба...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Няма как да спиш за 5 лева на вечер и да продаваш кьофтета по 30 стотинки и да излезеш на печалба :)

  Все пак това са част от социалните придобивки за работниците и не са мислени да печелят.

 3. 3 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 675 Неутрално

  ИПИ на кои ли бази са хвърлили око за приватизиране и натягането обставкновката

  Бог да благослови Америка за България!
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4633 Неутрално

  Снабдител да си в някоя държавна почивна станция...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#3] от "KFC":

  Искат да отдадем цялата държава на концесия или да я приватизират, барабар с администрацията. Това ще е истинският рай за либерастите. Нулева държава, само пазарни механизми. Който оцелее, оцелее.

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Впрочем няма лошо да се промени механизмът на управление на почивните станции, така че приходите (или поне половината) да остават при тях и те да бъдат реинвестирани. Това е потенциал, който трябва да се използва, вместо да запустява.

 7. 7 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател":

  А Министерството на финансите какво ще прави без тия пари? Главнажа бюджетарка на страната ще зареве на глас, че има толкова милиона, които не са влезли в бюджета и тя не може да го върже.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  А БСП драпа още собственост да се върне на държавата. Държавата е най-лошия стопанин, нищо не трябва да и се поверява за управление.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  А БСП драпа още собственост да се върне на държавата. Държавата е най-лошия стопанин, нищо не трябва да и се поверява за управление.

 10. 10 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#3] от "KFC":Искат да отдадем цялата държава на концесия или да я приватизират, барабар с администрацията. Това ще е истинският рай за либерастите. Нулева държава, само пазарни механизми. Който оцелее, оцелее.
  —цитат от коментар 5 на Читател  До коментар [#5] от "Читател":

  Даеч по-добре е данъкоплатците да плащате по 22 милиона на година за да почиват депутати и милиционери за без пари. Но поне ще сме горди че държавата не е разпродадена.

 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#10] от "Big Muzzy":

  На фона на смешните зпалати, които плащаме на депутатите и на държавните служители няма лошо да има допълнителни придобивки, проблема тук е друг. Много по-добре е да им плащаме тези пари, които иначе отиват за покриване на загубите, а те да избират къде да почиват. Така със същите пари държавата ще постигне много по-каèствени почивки за служителите си, това се нарича ефикасност.

 12. 12 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1115 Весело

  Института за пазарна икономика (ИПИ) е изгубил няколко хиляди лева за това изследване.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#7] от "ikar_01":

  Парите ще влязат по други канали в бюджета, а именно чрез повишено потребление, ако бъдат разумно реинвестирани.

  До коментар [#10] от "Big Muzzy":

  Почивните станции не са само за депутати и милиционери. Факт е, че за момента част от тях не се управляват добре, но логиката, че всичко трябва да е частно невинаги е печеливша.

  До коментар [#8] от "Роси":

  Нямам симпатии към БСП, но мантрата на неолибералите, че държавата е най-лошият стопанин ни докара до положението, в което сме в момента. Вие доволна ли сте от него? Дали ще повишим индекса на щастие в страната, ако всичко е частно и на пазарен принцип, ама буквално всичко?

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#12] от "100 Рублей за Доллар":

  По-скоро са били добре усвоени от когото трябва. Те неслучайно прокламират про-пазарни принципи и механизми, защото това е предметът им на дейност. От това се хранят. Както казах, някои от препоръките им могат да бъдат взети под внимание, но още една вълна на приватизация може да затрие и това, което е съградено и съхранено до момента (както стана с хиляди предприятия и кооперации).

  Ако следваме логиката на ИПИ, паметници на културата също не трябва да има, защото къде по-добре е на тяхно място да има частни офисни и жилищни сгради. А какво ще показваме на чужденците, ако унищожим културата си?

 15. 15 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Държавата НЕ може да бъде хотелиер и няма какво да губи. или печели. Собствеността, приходите и разходите са дело на СУБЕКТИ, държавата какво общо има?? С други думи - нас като субекти какво ни засяга рентабилността на някакви си станции?!???...

  Настроение - аман от простотии...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  "Държавата" е лош собственик и стопанин и това е очевидно за всеки студент първи курс "Икономика, но не и за цялата левичарска кохорта...

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Неутрално

  Дотират своите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Уникална държава, няма що. Приватизирахме на 100% такива стратегически сектори като енергетика, комуникаци и пр., но оставихме "държавен" сектор в туризма.
  За да може какви ли не хрантутници и чантаджии, на които ние им плащаме осигууровките, да ядат и кюфтета по 30 ст.
  Както и държавна брокерска фирма за недвижимости като АДИС, която от 20 г се чудят как да я приватизират.
  Нека някой да ми каже в коя от истинските социални държави, примерно в Скандинадия, има държавни хотели за служителите?


 19. 19 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 798 Неутрално

  И КВО НЕ ЗНАЕТЕ ДЕКА ТИКВИТЕ ОДАТ НА ПОЧИВКА ЗА БЕЗ ПАРИ , МУАТ КЮФТАЦИ , СТАДОТО ИМ ГО ПЛАЩА ТОЯ МАСРАФ

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Обектите в морските курорти почти винаги излизат на нула. Почивните станции, които работят целогодишно,
  ________________
  Абе тези ентусиасти от Института за пазарна икономика не могат будка за вестници да управляват ама все анализират!
  Почивното дело за държавни служители е с цел да могат да ядат,пият и нощуват евтино на хубави места, за да могат после да работят и да си вършат държавните дела! Съвсем друг е въпросът ,че от как ГЕРБ докара армия от шуро-баджанаци на всички нива в администрацията, те само ядат и пият без да работят което носи огромни щети за данъкоплатците!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Института за пазарна икономика (ИПИ) е изгубил няколко хиляди лева за това изследване.
  —цитат от коментар 12 на 100 Рублей за Доллар


  Какво ти пречи първо да четеш,пък после да коментираш?Хайде,опитай пак-първо прочети,тогава си кажи мнението.

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3187 Неутрално

  До коментар [#16] от "selqnin":

  Много ясно, че държавата е лош собственик и стопанин. Като погледнем, кой стои начело на държавата, напълно нормален е такъв извод...!
  Само дето не разбирам, защо си избираме лоши стопани и ръководители да ни управляват...?!

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1000 Весело

  Обектите в морските курорти почти винаги излизат на нула. Почивните станции, които работят целогодишно,________________Абе тези ентусиасти от Института за пазарна икономика не могат будка за вестници да управляват ама все анализират!Почивното дело за държавни служители е с цел да могат да ядат,пият и нощуват евтино на хубави места, за да могат после да работят и да си вършат държавните дела! Съвсем друг е въпросът ,че от как ГЕРБ докара армия от шуро-баджанаци на всички нива в администрацията, те само ядат и пият без да работят което носи огромни щети за данъкоплатците!
  —цитат от коментар 20 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  И Вие ли не разбрахте,че става въпрос за Доклад на световната банка,разпространен от ИПИ?Какво Ви става днес?Стегнете се малко.

 24. 24 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1000 Весело

  Някои от тези станции са нагазили навремето в частни имоти.Не знам как става,но успяват да печелят делата на всички инстанции!

 25. 25 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Държавата губи в каквато й роля да е, а данъкоплатците плащат мастрафа.

 26. 26 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Държавните чиновници добре си поминуват в тези бази.

 27. 27 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1000 Весело

  До коментар [#14] от "Читател":

  "Ако следваме логиката на ИПИ, паметници на културата също не трябва да има, защото къде по-добре е на тяхно място да има частни офисни и жилищни сгради. А какво ще показваме на чужденците, ако унищожим културата си?"-
  Ако управляващите,парламент и правителство,следваха логиката на ИПИ,можехме и пазарна икономика да имаме.Което нямаше да е никак лошо.

 28. 28 Профил на Angel Stoichèv Dimitrov
  Angel Stoichèv Dimitrov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това понамирисва на подготовка за предаването на държавни обекти в нечии частни ръце.

  https://iconomicabg.blogspot.com
 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Ей, някой е хвърлил яко око на тези активи! И някой му прави як пиар! Такова животно като “държавата” няма! Има читав или нечитав управител! Ако “държавата” са тюфлеците, дето си устройват за упраавители безграмотната рода от село, така е. А държавата са доказани специалисти, а не политблатото, имате много здраве!

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ние ги храним, те пък ни крадат!

 31. 31 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Това понамирисва на подготовка за предаването на държавни обекти в нечии частни ръце.
  —цитат от коментар 28 на Angel Stoichèv Dimitrov


  Ходи обяснявай. Тези 22 милиона са смешни пари на фона на държавния бюджет, особено за такава система от почивни станции. Има една доста по-голяма загуба за държавата от близо милиард и половина, която се нарича МВР. Дали може да я отдадем на концесия?

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 32. 32 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#11] от "svoboden":

  А не ти ли минава през главата, че с големите заплати ще изберат да почиват в чужбина. Ефикасно-класно!

 33. 33 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Фактите:
  22 мил. загуба;
  10% държавни служители са ползвали услугата;
  има апетити за имотите;
  нарочно заплатите на управителите не се обвързват с постиженията;
  и в момента се крадат много пари дори от 'легалните' разходи;

  Та се питам, каква народоотстипническа сган се е вкопчила в спор тук кои били неолибералу, кои били търтеи на миналото! Фенове на крадци дето не виждат че на старото и на новото му липсва ЧОВЕЧНОСТ!

 34. 34 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Да, но някой печелят добре !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2596 Весело

  До коментар [#10] от "Big Muzzy":

  “Даеч по-добре е данъкоплатците да плащате по 22 милиона на година за да почиват депутати и милиционери за без пари.”

  Плащаме почти два милиарда годишно само за “почивката” на депутати (бюджет на Народното събрание от над 800 млн. лв.) и на милиционери (бюджет на МВР от 1.2 млрд. лв. без даренията).
  Отделно, на глупаците от фондацията “Институт за пазарни изследвания” не бива да се доверяваме. Нито са сертифицирани одитори, нито са квалифицирани финансисти. Ей на, при тия загуби и приходи, които си ги измислят, не са отчетени данъците. Бюджетните организации плащат всяка стока и услуга с 20% ДДС без никаква опция за “прихващане”. Докато ДДС-то за туристическия бранш е 7% и дори него спестяват.
  Втори път, назначеният персонал в държавните обекти покрива всички законни изисквания по Кодекса на труда, социалното осигуряване и другите държавни стандарти. Няма половин часов работен ден, спестени осигуровки и скътани обезщетения при прекратяване на договори.
  Просто, тия грантаджии отново сравняват тикви с ябълки. И отново повтарят простотията, че няма по-лош стопанин от държавата. Без единица ганглий да вложат, че Държавата НЕ Е СТОПАНИН. Тя е РЕГУЛАТОР от “последна инстанция” и “услугите” й са по-скъпи от дърти фърчила, заровени в пустинята на Аризона. И няма никакъв проблем Държавата да си осигури печалба като вдигне лицензирането на хотелите с 1000% (цени като в Европа) и с 10000% заверката на финансовите отчети на фондациите. Тъй де, станат европейски! Белким спрат да ръсят простотии.

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  До коментар [#29] от "султана глаушева":

  “Ако “държавата” са тюфлеците, дето си устройват за упраавители безграмотната рода от село, така е. ”
  Щото пък “честният частник” е турил грамотни управители в лицето на Митьо Очите (Несъбър, Слънчев бряг), Николай Банев (АКБ Форест “инвеститор”, фалирал не само Русалка), ТИМ групировката със свличащите се хотели в морето край Варна и други честни частници, заустили с фекални води Равда, Черноморец, Созопол.
  Апропо, кой трябва да даде пример за “грамотен управител”? Държавата, реалния бизнес, грантаджия или “световен финансист, шляпащ руснаците”, предлагайки им се като проститутка както е наш Симеон Дянков?

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  До коментар [#27] от "Вячеслав Атанасов":


  Ако управляващите,парламент и правителство,следваха логиката на ИПИ,можехме и пазарна икономика да имаме.Което нямаше да е никак лошо.

  В какъв смисъл “пазарна икономика”? Да имаме собствена световна валута? Да имаме собствено производство на самолети или да купуваме най-евтините (китайски) на пазара? Да събираме наем от всяко парче земя, отдадена били за хотел, плаж или чужда военна база? Или да търгуваме “мигранти”, от което е печелила най-много Британската империя до преди сто години само (търговията с роби е отмена в Англия от 1825 г., но в Сенегал продължава до 1919 г.)?

 38. 38 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1019 Разстроено

  До коментар [#9] от "Роси":

  нещо сляпа ли си ,не излизаш ли от къщата си То всичко дето беше държавно ,а сега не е реално нищо не работи, превърна се в руини

  гошо
 39. 39 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#11] от "svoboden":

  Аз пък не искам да плащам за нечия почивка, както никой не плаща за моята.
  Държавните служители винаги имат избор да се насочат към частния сектор, да стачкуват за по-големи заплати, да реформират (ако са на високи позиции).
  Депутатите - в последните десет години едва ли има някой депутат да разчита на заплата - всички участват в някакви врътки, лобирания и т.н.
  Както пише в статията това са само оперативните загуби, а колко други има може само дас е предполага.
  Ефективност е да дадат парите на съответния служител той да си направи сметката къде иска и къде може да си позволи и да отиде там.

 40. 40 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#27] от "Вячеслав Атанасов":Ако управляващите,парламент и правителство,следваха логиката на ИПИ,можехме и пазарна икономика да имаме.Което нямаше да е никак лошо.В какъв смисъл “пазарна икономика”? Да имаме собствена световна валута? Да имаме собствено производство на самолети или да купуваме най-евтините (китайски) на пазара? Да събираме наем от всяко парче земя, отдадена били за хотел, плаж или чужда военна база? Или да търгуваме “мигранти”, от което е печелила най-много Британската империя до преди сто години само (търговията с роби е отмена в Англия от 1825 г., но в Сенегал продължава до 1919 г.)?
  —цитат от коментар 37 на wanderer


  Направи ми впечатление,че и Вие не сте забелязали,че изследването е на Световната банка.Това се видя в горните Ви коментари.
  Пазар в енергетиката,социалната сфера,здравеопазването,и т.н.Това съм искал да кажа.Ако Вие смятате че е невъзможно,заради условията,които сте поставил,няма да Ви противореча.

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  А БСП драпа още собственост да се върне на държавата. Държавата е най-лошия стопанин, нищо не трябва да и се поверява за управление.
  —цитат от коментар 8 на Роси


  Това не са държавни предприятия, а ведомствени почивни станции. Въпросът е отде ведомството взема пари, за да ги издържа?

 42. 42 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Срга някой да не лаже, че по соц време са прашели от печалби... просто това е една социална придобивка на служителите, което те си мислят, че имат, докато държавата се опитва да докаже, че не е зависима, пускайки и свободно настаняване.... но този модел не работи, или си притурка към бюджета на министерството и работиш на загуба яко, но служителите са ти бодри,отпочинали и заредени с енергия за държавни дела, яли кюфтаци по 20 стотинки, па макар и спали в бълхарници и коптори...или закриваш и който където иска... щото ако е първото, то трябва данго заявите като част от социалния пакет на служителите

 43. 43 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Дончо и Янко, вместо да се шматкат с битови носии по жълтите павета, да предложат "Нова политическа" за управление на почивните бази.

 44. 44 Профил на guadeloupe.11
  guadeloupe.11
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Добре известно е, че държават е лош стопанин.

 45. 45 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 380 Весело

  ...Това ще е истинският рай за либерастите. Нулева държава, само пазарни механизми. Който оцелее, оцелее.
  —цитат от коментар 5 на Читател


  Ще ти се много държава, за да крадеш от нея ли?

  Читателю!!!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 46. 46 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 380 Весело

  .... те да бъдат реинвестирани. Това е потенциал, който трябва да се използва, вместо да запустява.
  —цитат от коментар 6 на Читател


  Да бе читателю!

  Сложи ме един снабдител на една почивна (ДЪРЖАВНА) станция, та да видиш как ще снабдявам и реинвестирам!

  Знаеш ли какъв потенциал ще имам?

  п.п. Да ама … снабдители стават само ваши хора!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 47. 47 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 380 Весело

  ....Дали ще повишим индекса на щастие в страната, ако всичко е частно и на пазарен принцип, ама буквално всичко?
  —цитат от коментар 13 на Читател


  Не, разбира се.

  Виж в севрната корея колко са щастливи!!!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 48. 48 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 675 Любопитно

  До коментар [#40] от "Вячеслав Атанасов":

  Изследването е по поръчка на Световната банка. Нали не мислите сериозно, че в Ню Йорк са се загледани какви с почивни бази за служителите си разполагат държавните министерства и агенции?

  Бог да благослови Америка за България!
 49. 49 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Това е някаква грешка.
  Другарката Нинова ясно каза, че държавата е добър стопанин.

 50. 50 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 380 Весело

  [quote#41:"Judjuk"][/quote]

  А то, ведомството е на филанкешията!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 51. 51 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Има една доста по-голяма загуба за държавата от близо милиард и половина, която се нарича МВР. Дали може да я отдадем на концесия?
  —цитат от коментар 31 на Чубакът


  Трудна работа!
  Ако държавата не стои зад МВР, то те ще бъдат просто поредната банда.
  Не че и сега нещата не вървят в тази посока.

 52. 52 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#36] от "wanderer":
  Че ние сме на едно мнение. Или не съм се изразила ясно, или не си ме разбрал.

  Мърфи е оптимист!
 53. 53 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Няма как да спиш за 5 лева на вечер и да продаваш кьофтета по 30 стотинки и да излезеш на печалба :)Все пак това са част от социалните придобивки за работниците и не са мислени да печелят.
  —цитат от коментар 2 на vtl53383951


  Кои работници? Тружениците на министерския съвет? И защо трябва да има "социални придобивки"? За да не е ясно какво е възнаграждението им? За да не се облага с данъци?

 54. 54 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  До коментар [#10] от "Big Muzzy":“Даеч по-добре е данъкоплатците да плащате по 22 милиона на година за да почиват депутати и милиционери за без пари.”Плащаме почти два милиарда годишно само за “почивката” на депутати (бюджет на Народното събрание от над 800 млн. лв.) и на милиционери (бюджет на МВР от 1.2 млрд. лв. без даренията).Отделно, на глупаците от фондацията “Институт за пазарни изследвания” не бива да се доверяваме. Нито са сертифицирани одитори, нито са квалифицирани финансисти. Ей на, при тия загуби и приходи, които си ги измислят, не са отчетени данъците. Бюджетните организации плащат всяка стока и услуга с 20% ДДС без никаква опция за “прихващане”. Докато ДДС-то за туристическия бранш е 7% и дори него спестяват.Втори път, назначеният персонал в държавните обекти покрива всички законни изисквания по Кодекса на труда, социалното осигуряване и другите държавни стандарти. Няма половин часов работен ден, спестени осигуровки и скътани обезщетения при прекратяване на договори.Просто, тия грантаджии отново сравняват тикви с ябълки. И отново повтарят простотията, че няма по-лош стопанин от държавата. Без единица ганглий да вложат, че Държавата НЕ Е СТОПАНИН. Тя е РЕГУЛАТОР от “последна инстанция” и “услугите” й са по-скъпи от дърти фърчила, заровени в пустинята на Аризона. И няма никакъв проблем Държавата да си осигури печалба като вдигне лицензирането на хотелите с 1000% (цени като в Европа) и с 10000% заверката на финансовите отчети на фондациите. Тъй де, станат европейски! Белким спрат да ръсят простотии.
  —цитат от коментар 35 на wanderer


  ти скоро да си ходил на българското Черноморие? Мен един дедо ме гони да ми даде касова бележка за 2 лева вчера във Варна. И не си чел статията - най-големите загуби са при представителните обекти - там дет пърдят депутатите и ръководствата на ведомства.

 55. 55 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 832 Неутрално

  [quote#10:"Big Muzzy"][/quote]

  ама те съветските дебил-цоциалист-патреоте данъци не плащат защото са ниско платени, необразовани, бедни или пенсионери - какво ги интересуват плащащите данъци?

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  .....Все пак това са част от социалните придобивки за работниците и не са мислени да печелят.
  —цитат от коментар 2 на vtl53383951

  На кои "работници"?
  На разни държавни служители, настоящи и бивши? Те осигуровките си не плащат, вноските по ЗК не правят, и накрая социални почивни домове си имат!
  Ай сиктир!

 57. 57 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#6] от " Читател

  "Читателю нещастен дето не можеш да четеш".....
  за какви приходи бълнуваш, като черно на бяло е ясно, че всички ведомствени станции са на загуба, вследствие на ниските цени?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 58. 58 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  До коментар [#35] от "wanderer":

  "....Докато ДДС-то за туристическия бранш е 7% и дори него спестяват...."

  Пишеш глупости!

 59. 59 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 805 Неутрално

  С кое държавата се справя добре и от кое не губи! Некадърната държава да се намали до минимум!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 60. 60 Профил на Славчо Хаджийски
  Славчо Хаджийски
  Рейтинг: 8 Гневно

  Капитализмът отдавна е установил, че държавният чиновник управлява лошо повереното му имущество, за разлика от предприемача, на чийто гръб тежат заеми и поради това той мисли за бизнеса си дори когато се буди нощем, а назначеният началник спокойно хърка. Така че, всякакви идеи на червените за "повече държава в управлението на стопанството" са вредни.

  Хаджията
 61. 61 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Прави са, че на практика загубите са по-големи и коректно говорят само за оперативните разходи. Съгласно ЗУДБ, разпоредителите с бюджета начисляват амортизации само след заповед на министъра на финансите. Това е причината, поради която в цялата бюджетна сфера капиталови разходи се извършват само със средства от държавния бюджет и на съответните ръководители/гл. секретари въобще не им пука за обновяването - като почнете от сградите и свършите с това дето струва 700 лв. /ЗКПО/.

  Направи ли някому впечатление, че ведомствената база се ползва само от 10% от държавните служители /не само по ЗДС, но и от тези по КТ/? Истината е, че основната част не ползват тази база, за да не гледат и по време на почивката си муцуните на колегите си и да им търпят и тогава идиотщините.

 62. 62 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Пропуснали са няколко на МФ , няколко в (Девин , Албена ....и тн) . Добре нали се борят с корупцията. Кой точно е началник на отговорния за Евсиноград. Ами на следващото заседания запор на сметките на хората от МС , докато не платят ... нещата на резиденцията.

 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Някои от тези станции са нагазили навремето в частни имоти.Не знам как става,но успяват да печелят делата на всички инстанции!
  —цитат от коментар 24 на Вячеслав Атанасов


  По времето когато са строени не е имало частни имоти :-)
  Законите нямат обратна сила във времето, всякакви претенции могат да доведат най-много до обезщетение със земеделска земя някъде другаде из полето, а не точно на плажа.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 484 Весело

  Да пооспамя и аз малко темата - преди време какво е било по ведомствените станции: бачкаторите се издухват от работа през сезона, а след това се започват едни ремонти и рехабилитации на базата пак с тези хорица, купуват се само материалите.
  В днешно време: обявява се обществена поръчка за доставка на храна, ремонт на базите, химическо чистене и т.н при най-ниска цена, а в същото време тези хорица 6 месеца си дремят и нищо не правят. Лека полека започва едно потъване и както се вижда няма изплуване.

 65. 65 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#40] от "Вячеслав Атанасов":Изследването е по поръчка на Световната банка. Нали не мислите сериозно, че в Ню Йорк са се загледани какви с почивни бази за служителите си разполагат държавните министерства и агенции?
  —цитат от коментар 48 на KFC


  Целият доклад е направен по поръчка на българското правителство.Наложило им се е да се загледат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK