Съдебният съвет дава близо половин милион лева за мнение колко съдилища и прокуратури да има

Ръководител на проекта след решение на ВСС е Гергана Мутафова от прокурорската колегия.

© Анелия Николова

Ръководител на проекта след решение на ВСС е Гергана Мутафова от прокурорската колегия.Висшият съдебен съвет (ВСС) обяви обществена поръчка за консултантски услуги за подобряване на съдебната карта. Това означава, че съветът търси мнение колко да бъде броят на съдилищата и прокуратурите в страната. Прогнозната цена на търга е близо половин милион.


От сайта на агенцията за поръчки се вижда, че заложената стойност е 388 927 лв. без ДДС или общо 466 713 лв. Парите ще дойдат от Оперативна програма "Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз (ЕС).


В описанието на търга е заложено, че договорът за изпълнение ще включва преглед на практиката на страните в ЕС; организиране на две посещения за обмен на добри практики; анализ на състоянието на съдилищата и прокуратурите; изготвяне на детайлни доклади по места за реорганизация и/или обединяване на съдебни структури. Освен това изпълнителят ще трябва да представи предложения за подобряване на съдебната карта и да изготви пакет от идеи за законодателни промени за въвеждане на оптимизирана съдебна карта.
В средата на юли единодушно и без дебати ВСС реши да закрие 11 районни прокуратури, а на тяхно място да бъдат открити териториални отделения. Кадровците решиха, че от началото на следващата година ще бъдат закрити прокуратурите в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград. Някои от общините изразиха притеснение от закриването на прокуратури.


Това стана причина на последното си заседание преди лятната ваканция прокурорската колегия да реши, че кметовете и общинските съвети в градовете, където предстои да бъдат закрити прокуратури от началото на следващата година, ще получат успокоителни писма. В тях ще им бъде обяснено, че няма поводи за притеснение и прокурорско присъствие при тях ще има. Главният прокурор Сотир Цацаров посочи тогава, че решението е само за затваряне на сградите на районните прокуратури.


Възможност за закриване на прокуратури даде Конституционният съд, който след сезиране от главния прокурор Сотир Цацаров позволи промяна на съдебната карта на прокуратурите в страната. В началото на октомври 2016 г. той поиска от съда тълкуване дали следва да има толкова прокуратури, колкото и съдилища, т.е. на всеки съд да отговаря съответна прокуратура, със седалище в населеното място, в което е съдът. Според конституционните съдии не е необходимо структурно съответствие, важното е да има функционално. Повече четете тук.


Следващият по-голям етап е окрупняване на всички останали районни прокуратури, извън областните градове. Ще останат само 28 в областните центрове.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3522 Любопитно


  Добре де, а какво тогава ще прави ВСС?

 2. 2 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "... заложената стойност е 388 927 лв. без ДДС или общо 466 713 лв...."

  И според Дневник ДДС са пари похарчени от бюджета?

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Защо МВР и ВСС дават безбожно луди пари за "изследвания и проучвания", чиито "резултати" са предварително ясни 4и по никакъв начин не водят до преструктуриране и оптимизиране на системата???
  Да "вдигне ръка", който вярва, че съгласно доклада на Световната банка МВР ще направи 7 от сегашните 28 областни управления...."Да, ама -НЕ"!!!казваше Петко Бочаров, лека му пръст!!!

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Да добавят още поливин милион за изследване, трябва ли ни ВСС (особено в днешния му вид), как трябва да изглежда прокуратурата и т.н.

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Ми тоя съдебен съвет не може ли да види кой колко и с какво е натоварен? Не може да се дават луди пари от всякакви институции за анализи и проучвания на външни лица, при условие, че информацията е вътре в тях. Тиквите наистина са завзели цялата администрация...

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Както беше казал един ингилиз от преди 1989г., когато боговете плащат ефективността няма значение!

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3558 Весело

  " Съдебният съвет дава близо половин милион лева за мнение колко съдилища и прокуратури да има"

  Почти всеки българин може да даде правилен отговор на този въпрос ! При това напълно безплатно ! Даже постоянно го правим ! Надали някой ще се вслуша в съвета обаче......

  Шегата настрана - не са много големите областни центрове - само там са необходими съдий и прокурори, НО трябва да се организират постоянни курсове за повишаване на тяхната квалификация, тъй като тя си остава много ниска и основно на занаятчийско ниво, като се преповтарят безмозъчно отделни постулати в учебниците без да се мисли или търси някакво развитие. Като например - каузата по чл. 26 ЗЗД е типичната пряка и непосредствена цел, която страните по сделката преследват с нейното сключване .....което не е правилно, но колко са юристите, които са прочели банковата гаранция на покойният вече Кристиян Таков, който дава едно доста приемливо обяснение за разликата между абстрактни и каузални сделки ?
  Имаме си огромен съдебен апарат, който само хрантутим с многохилядни заплати, гарантирани до живот, а той ни се " отблагодарява" с некомпетентност, често добре платено затваряне на очите или грубо и превратно прилагане на закона, когато става въпрос за дебели материални интереси...... Справка : 90 % от съдебните актове на ВАС !

 8. 8 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Дайте ми ги на мен.Аз ще ви кажа колко трябва да има...

 9. 9 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 562 Весело

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Отговорът е ясен ... Хем усвояват едни пари по приятелски консултанти, хем отчитат дейност. Че няма воля за реформи в съдебната система и полицията е вече ясно и на децата .... Ма нали има стабилност ;)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 10. 10 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Ако ВСС няма копетентност да отговори на тези въпроси, как ще оцени подадените оферти за търга? Или единственият критерии ще бъде наш/ваш?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 11. 11 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 302 Неутрално

  "В описанието на търга е заложено, че договорът за изпълнение ще включва преглед на практиката на страните в ЕС и обмен на практики."
  Това ще да е най-скъпият преглед с командировъчни и лапаро.

 12. 12 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 781 Гневно

  Изедници!

  И се обзалагам, че едни кънчовци, моники и подобна сган ще налапат народната пара....

 13. 13 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Защо направо не питат Световната банка? Миналата седмица ни казаха колко полицаи да имаме, колко ракия пием и какви са ни чаршафите в почивните станции. Хем без да се е чуло да им плащаме.

 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  30 млн лв се дават пък за законотоворчество на частни експерти...
  При дмеокрацията експертното мнение е скъпо! Това зибрахме! За това ходехме по митниги и скачахме. А преди еня-лекари и инженери получаваха по 2 $ на ден!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#2] от "Petak":

  А ти как смяташ? ДДС ще бъде начислено от изпълнителя, а по европейските програми ДДС не се включва в проекта! Така то трябва да бъде платено и внесено отново в бюджета от изпълнителя, ако не изчезне някъде по пътя!

  pastor
 16. 16 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Пълна неадекватност! Нали това им е работата? Да преценяват качество, ефективност и необходимост!

 17. 17 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Една проста Македония сама си измисля схемите.

  Примерно в град Крива Паланка, колкото Радомир или Мездра, има 1 ОУ и 1 СОУ. В единственото СОУ са всички хуманитарни и профилирани класове в гимназията.

  От 30 села в общината има 9 училища ОУ но те не са самостоятелни, а са част от градското ОУ и се ръководят от общ диектор, а си имат 1 свой пом. директор.
  Така има 1 директор за 10 училища, 1 счетоводител, 1 адм. директор и т.п.

  Малко мозък трябва, за да дадеш тия пари на колегите си за заплати. И тогава ща привлечеш по-добри кадри, защото това е целта на тази струйтура в крайна сметка, а това е предпоставка за добри резултати, а не командировките на семейните фирми на шефовете за правни съвети.

 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  В България битува мнението, че консултантските услуги трябва да са безплатни, защото нали са услуга...., а още по-крайното е, че ние всичко знаем и акъл не ни трябва.
  В случая голямо браво на ВСС, тези пари ще са много по-смислено изразходвани от това да се смени покрива и дограмата на сграда на съд или прокуратура в малко градче, от които изначално няма нужда.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5999 Неутрално

  Срещу половината от сумата ще дам отговор веднага - 1/3 от досегашните...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на шемет
  шемет
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това е абсурдно.
  Да запазят парите за разплащане след Страсбург.

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  Ми да ми ги дадат на мене тези половин милион и ще им спестя всички разходи. Съдебната система е гнила, безполезна, даже вредна, да закрият всички съдилища. Прокуратурата и нея.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  Навсякъде некадърници, нищо сами не могат. Все обществени поръчки и консултанти за милиони.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK