Отлежаващият от началото на 2016 г. в БАН циклотрон може да не заработи и в следващите 4 години

Архивен кадър от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН

© Валентина Петрова

Архивен кадър от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАНОще поне три-четири години вероятно ще трябват на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, за да пусне в експлоатация бавеният от 2013 г. и купен през 2016 г. "най-голям циклотрон на Балканския полуостров". Това се разбира от обществена поръчка, обявена от института и публикувана на 3 август. Поръчката на стойност 780 000 лв. е за изграждане на идеен, технически и работен проект за Циклотронна лаборатория "Национален циклотронен център" към института, а срокът за нея е 45 месеца или над 3 години и половина.


Едва след това ще започне и самото изграждане на лаборатория. В лабораторията ще се произвеждат краткоживущи радиоизотопи и радиофармацевтици за позитронно-емисионна компютърна томография (PET/CT) и еднофотонна емисионна компютърна томография (SPECT/CT) с приложение в медицинската практика и за научно-изследователска, развойна и образователна дейност в областта на радиофармацията, образната диагностика, физиката, химията.


Това са функциите, които би трябвало да изпълнява обявяваният от години за "най-модерен" и "най-голям" на Балканите циклотрон.
Още през септември 2012 г.


посланикът на САЩ Джеймс Уорлик дари 3 милиона долара на Ядрения институт към БАН, като трябваше с тях да бъде изграден циклотрон, произвеждащ жизненоважните изотопи за диагностика и лечение на онкологични заболявания. Също тогава други 2 милиона долара за циклотрона бяха дарени и от АЕЦ "Козлодуй", защото на него ще се обучават студенти и бъдещи специалисти от ядрената централа. Тогава беше обявено, че парите вече са преведени по сметката на БАН, а посланик Уорлик, премиерът Бойко Борисов и директорът на ядрения институт към БАН доц. Димитър Тонев нарекоха изграждането на циклотрона най-големият научен проект в България за последните 20 години. Беше обявено и че той ще спести на България между 8 и 10 милиона лева годишно, плащани досега за купуването на изотопите от чужбина.

Тогава доц. Тонев обещава, че реалното поризводство на изотопите ще започне през 2015 година. Според премиера Борисов обаче, ако администрацията работи по-ефективно, процедурата може да се съкрати с половин година.


Нищо обаче не се случва едва до януари 2016 г.


Тогава на церемония с водосвет в сградата на Българската академия на науките на "Цариградско шосе" беше посрещната апаратурата, с която ще започне изграждането на ускорителя. А участниците обявиха, че Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН ще е домът на най-големия циклотрон на Балканския полуостров. Оказа се, че освен дадените до момента милиони, Министерството на образованието и науката отпуска допълнителни 1 милион лева. На церемонията се съобщава, че трябва да се построи и специализирана сграда, където да се помещава ускорителят. По прогнозите на института това и монтирането на апаратурата ще стане до края на 2016 година. Обещанията вече са от 2017 г. циклотронът да може да влезе в употреба.

Отново се подчертава, че България годишно внася изотопи от чужбина за над 8 милиона лева годишно, а много българи са принудени да ползват продукти на циклотрони в Турция например.
"Тук ще можем да възпитаваме ново българско поколение от модерни специалисти, които да се борят с раковите заболявания", коментира тогава и министърът на образованието проф. Тодор Танев.


Въпреки церемониите, водосветите, обещанията


и обясненията за нуждата и ползите от циклотрона, нищо не се случва отново до края на октомври 2016 г. Тогава премиерът Бойко Борисов посети института, а ден по-рано Министерският съвет отпусна нови 3 милиона лева, с които да се направи обществена поръчка и да се построи специалната сграда за циклотрона. И беше обявено, че до две години се очаква апаратът все пак да заработи.


"Отпуснахме средствата, за да може бързо да се направи обществената поръчка, да се намери строител на специализираната сграда и циклотронът да заработи. Сега, за по-малко от 10 млн. лв. ще имаме фантастично съоръжение", каза Борисов при посещението си, цитиран от БТА. Той отбеляза, че десетилетия наред изотопите за лечение на онкоболните идват от Унгария и Чехия със самолети, "разпадаха се половината по пътя дотук, а хората, които ги чакаха, не знаеха дали последните ще имат достатъчно силни изотопи". "Направете сметка колко пара е изтекла от България и колко народ е загинал, чакайки в мъки и от нерви", отбеляза министър-председателят.


Според сайта на Агенцията за обществени поръчки обаче от октомври 2016 г. до момента подобна поръчка за строежа или проект на сграда за циклотрона не е обявявана.


Пуснатата преди два дни обществена поръчка е първата от института, в края на която би трябвало да бъдат направи първите стъпки за строежа. От нея обаче се разбира, че и даденият през 2016 г. двугодишен срок, за да заработи апаратурата, отлежаваща някъде из института на БАН, няма да бъде спазен. Тъй като само изработването на идеен, технически и работен проект за строежа на лаборатория "Национален циклотронен център" е обявено, че ще продължи до около 2022 г.


"Дневник" потърси и очаква коментар от директора на ядрения институт към БАН доц. Димитър Тонев, който да каже дали действително ще се чака поръчката, проекта и последващото изграждане на лабораторията, за да бъде изваден от кутиите и да заработи циклотрона. Възможно ли е той все пак да заработи и по-рано? Дали има необходимите подготвени специалисти, които да боравят с апаратурата? И кога в крайна сметка България ще има първите изотопи от модерния през 2016 г. циклотрон.


Междувременно, няколко болници и една фирма вече имат циклотрони


макар и значително по-малки, но осигуряващи нуждите им. От началото на 2013 г. на територията на клиниката по нуклеарна медицина към МБАЛ "Света Марина" във Варна бе монтиран първият за България циклотронен комплекс. В края на 2015 . пък в присъствието на премиера и министъра на здравеопазването, в УМБАЛ "Александровска" бе открит циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици за нуждите на балницата. Цялостната инвестиция възлиза на 6 200 000 лв., от които 500 000 лв. за ремонт и изграждане на помещенията за бейби циклотрона са собствена инвестиция на "Александровска", а средствата за самото оборудване (5 200 000 лв.) са осигурени от Министерство на здравеопазването чрез Револвиращия фонд по Заем от Международната банка за възстановяване и развитие.


Фирмата "Монрол-България" ЕООД също има циклотрон и осигурява частично нужди в България, а също и изнася изотопи.

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  На геп циклотрон им не требе !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  БАН - докога с тази старческа академия?

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#2] от "Cara Mia":

  Колко герберастко - щом не го разбирам ми не требе. Да бе прочела за какво е нужен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Я да видим колко пари са дадени към момента:

  1. септември 2012 г. посланикът на САЩ Джеймс Уорлик дари 3 милиона долара на Ядрения институт към БАН
  2. януари 2016 г Министерството на образованието и науката отпуска допълнителни 1 милион лева
  3. октомври 2016 г. Тогава премиерът Бойко Борисов посети института, а ден по-рано Министерският съвет отпусна нови 3 милиона лева

  и в резултат едно голямо нищо

 5. 5 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Прочела съм и съм доста навътре в темата!

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  До коментар [#4] от "2029":

  пропуснал си :"Също тогава други 2 милиона долара за циклотрона бяха дарени и от АЕЦ "Козлодуй""

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  БАН да дава продукция и да може да се разчита, няма как. Статиики, публикации може.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#5] от "Cara Mia":

  По нищо не личи щом го смяташ за НЕнужен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#7] от "korc":

  Още един на барикадата на илитератите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  По уреда нямам въпроси.

  Бих искал да знам къде в момента се намират споменатите средства т.е. БАН държи ли по банкова сметка $3М дарени през 2012-та ли беше?

  За останалите също.

  Това не е точно журналистическо разследване, можете повече!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Любопитно

  До коментар [#7] от "korc":

  интересно като какво си представяш продукция на БАН

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Изотопите които ще произвежда сега се внасят от Унгария. По-бързо да го въведат в експлоатация И разходите за здравеопазването да намалеят.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1119 Любопитно

  БАН - Българска Академия на Неуките, личи им... Прахосването на средства е техен приоритет...

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  БАН - докога с тази старческа академия?
  —цитат от коментар 2 на Cara Mia


  Работел съм в Атомния център и знам много добре какви прибори (по поръчка от чужбина) се правеха там.
  Парите, които се получавах от тези прибори хич не бяха малко.
  Дори и сега се изработват прибори, и те пак са чужда поръчка, само че липсата на онова взаимодействие между звената, липсата на качествени кадри не може да се замени с нищо.
  А кадри липсват точно защото се разсъждава по твоя модел.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Дали на страната и трябва "най-големия" циклотрон все едно в сравнение с коя част от света е въпрос с повишена трудност, но отговора даван обикновено от бедните е, да, да бъде най-голем т.е. и скъп.
  Иначе както се подразбира, докато старците се налудуват, хората вече си произвеждат изотопите.
  Ако си спомняте, БАН имаше учебен реактор, който в годините беше напълно занемарен и едва в последните 15-на години беше направено н ещо, поне да бъде обезопасен ( той си беше в чертите на града, че те старците обичат да са по-така в центъра:)) и въпроса е колко струваха тези работи и кой даде средствата.
  Но така е у нас и с нашата наука - големи проекти и много ПР за захранване на национално патриотичните чувства и доста скромни, понякога незабележими резултати. Но пари трябват и за тази дейност и ние си ги плащаме.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Весело

  До коментар [#14] от "Г.Е.М.":

  Къртиш !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Ситуацията накратко: не е приоритет за правителството

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Весело

  До коментар [#15] от "Храбър":

  В Гемания, в най-големия научно изследователски ядрен институт, Затворен а широката публика бяха много впечатлени от един от научните работници в нашия Атомен център и даваха мило и драго да го привлекат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Тоя Тонев си е за прокурор. Макар, че се сънявам да е корист, просто тотална мениджърска некадърност. Учен не може да ръководи ни хора, ни капитал - доказано е в практиката. Да си гледа науката и да остави някой друг да му оправя бакиите, ако се чака на него в следващите 200 години няма да заработи.

 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Тоя Тонев си е за прокурор. Макар, че се сънявам да е корист, просто тотална мениджърска некадърност. Учен не може да ръководи ни хора, ни капитал - доказано е в практиката. Да си гледа науката и да остави някой друг да му оправя бакиите, ако се чака на него в следващите 200 години няма да заработи.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 24. 24 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Леко сте пропуснали, че ускорителя е руски. За доставката му в България голяма заслуга има И нашия холдинг И лично Аз - командировка до Екатеринбург! :) Благодаря си за което. :))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Въпросният доц. Димитър Тонев е втори мандат директор, и хич не е от "старите". Беше малко на 40 годишен, като го избраха. Което само показва, че не възрастта, а качествата на ръководителя имат значение. В ИЯИЯЕ проблемите са от години. Ако ви се чете, погледнете материалите на

  http://www.nauka2018.com/INRNE-45/

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 27. 27 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  БАН напоследък все повече се компрометират.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  До коментар [#15] от "Храбър":

  Ами дай да инвестираме, и ще видищ тогава как се намират кадри, и то качествени.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  водосвет на циклотрон... ебаси евразийството :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 31. 31 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  БАН си е ок, само трябва да се изирне съветската утайка

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 32. 32 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Огромна заслуга това уникално чудо на науката и техниката(ускорителя), да се намира в България има също Н.Пр. посланика на Русия г-н Исаков.

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 33. 33 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#32] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  а товариш Исаков защо не засили русофилите да го инсталират?

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 34. 34 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  До коментар [#26] от "stein":

  Типично българска работа... Интересно, "въпреки настояването на чл.-кор. Нисимов данните за разпределение на средствата по големите държавни и европейски договори не се поставят на сайта на Института", няма ли извършен одит?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 35. 35 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  БАН - докога с тази старческа академия?
  —цитат от коментар 2 на Cara Mia


  Докато трае борбата да станеш член кор. и академик само зарад едната пенсия от 2000 лв, докато на младите учени заплатата е по-малка от тая на чистачката в банка и голям офис.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 36. 36 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Хората за толкова време цяла АЕЦ построяват !!!

 37. 37 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  Пропуснал съм ги тези 2 млн. лева от АЕЦ "Козлодуй". И какво излиза, дадени близо 11 млн. лева, и НИЩО.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#34] от "hamiltonf":

  Сигурно има одит. Не се и съмнявам, че парите са разделени "по правилата". Само че най-вероятно едни вършат работата, а други получават плащанията. Цялата история е много крива.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 40. 40 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  интересно като какво си представяш продукция на БАН
  —цитат от коментар 11 на дерибеев


  Вие четохте ли статията? Очакват се определени изотопи, които България годишно внася от чужбина за над 8 милиона лева. Ако производството им е конкурентноспособно могат да заемат и близки пазари. Накои от изотопите са с кратък период на полуразпад и времето за доставка и жизненоважно.
  При социализма това щеше да се квалифицира като саботаж.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 41. 41 Профил на D
  D
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хубава работа ама..... Само Дянков щеше да ги оправи тия.

 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Докато продължава да стои в кутии (от 2016-та едва сега се сетиха да обявят поръчка за проект) ще е абсолютно НЕнужен!

 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#42] от "vassilun":

  Явно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Изотопите които ще произвежда сега се внасят от Унгария. По-бързо да го въведат в експлоатация И разходите за здравеопазването да намалеят.
  —цитат от коментар 13 на КА2


  Забрави че разходите ще намалеят. По-сигурното е да се увеличат.
  За 7-8 млн долара колко изотопи щяхме да си купим !?

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  БАН нямат пазарен нюх, нито интерес ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 307 Неутрално

  С цялото ми уважение към работещите в БАН, но тази структура трябва или да се реформира, или да се затвори. И двете ми изглеждат невероятни обаче.

 47. 47 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А ти къде смяташ, ще ще използват продукта флуор 18, който БАН ще произведе на Царското шосе?

 48. 48 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#13] от "КА2":

  Почти нищо не се внася от Унгария. Най-много някоя дреболия. Има си циклотрони вече.

 49. 49 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#15] от "Храбър":

  Ще отречеш ли, че всичко читаво, което се води в БАН е в неплатен отпуск и е по чужбина. Франция, Южна Корея и т.н.
  И че няма реални хора по финансови причини!

 50. 50 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#44] от "historama":

  иситнския въпрос е, колко щяха да продадат... бжез да броим даренията и без да броим общия положителен ефект който натруване на подобни технологични дейнсоти има само с това че се задържат ерудирани и прогресивни хора

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#15] от "Храбър":В Гемания, в най-големия научно изследователски ядрен институт, Затворен а широката публика бяха много впечатлени от един от научните работници в нашия Атомен център и даваха мило и драго да го привлекат.
  —цитат от коментар 19 на КМЕТ В СЯНКА


  Лично познавах един Юрген мисля, че се казваше.
  Германец женен за българка и говореше български много добре. Трябваше да се вслушаш много внимателно за да разбереш, че не е българин.
  Работеше върху изграждането на интегрални схеми на атомно ниво.
  Запознахме се на един курс по специализиран английски, който се провеждаше в самия център.
  Много умно момче.
  Едва ли е останал в България.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#24] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  МММ като е руски сигурно целия качествен анализ е американски или опасен за здравето.

 53. 53 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#47] от "Oleg Shishmanov":

  ами да си го държат още десет години в сандъците :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Разстроено

  БАН нямат пазарен нюх, нито интерес ...
  —цитат от коментар 45 на penetrating


  Как да имат пазарен нюх и интерес, след като още в началото ги отрязаха от производствените-развойни звена. Базите за развитие и внедряване. Всичко, което скимнеше в главите на учените отиваше първо там. Благодарение на съвместната им работа с научните работници, хората в тези бази бяха се специализирали и в много случаи са ми давали много полезни съвети.
  Още се чудя как поне един от онези дето получиха куфарчета от ЦК не се хвана с тези бази. Да ги купи, да усъвършенства машини и хора, да подобри качеството на сътрудничество с институтите. Щеше да прави много добри и сигурни пари.
  Как ли пък не!?
  Всичките се забиха по лесната плячка. Дето не е необходим много акъл.
  Затова и сега нямаме нито едно предприятие във високо-технологичния сектор и приборостроенето.
  А можехме!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#50] от "ckh41566335":

  Само дето ерудираните хора не проявяват интерес към работещите към днешна дата американски бебета циклотрони и докато получат достъп до оня в БАН ще са 10 година в пенсия!

 56. 56 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 689 Неутрално

  В днешни условия освен за научна дейност, този цикшотрон едва ли би се използвал за медицинска! Време на полу-разпад от 109 минути не ме навява на мисли по-далечни от Онкото на Ситиклиник и Окръжна болница. В тоя ред на мисли терена и сграда на болницата биха били по-удачни! Проблем ми се струва и пренастройката от един изотоп на друг. Едва ли освен за почивните дни научната дейност ще е възможна. Все пак пациентите трябва да изплатят и ПЕТ скенера, защото е скъп и за тази цел трябва поне по 15 души дневно.

 57. 57 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  На глава от населението имаме най-много полицаи, съдии, прокурори, ЯМР, скенери, киберножове... вече и циклотрон!!!! Но нищо не работи!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#47] от "Oleg Shishmanov":

  предимно за целите на диагностиката в медицината . Твоето мнение какво е ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#57] от "chichka":

  Циклотрони си работят. Само този на БАН не. И ЯМР си има на много места.

 60. 60 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#58] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Че в БАН няма медицина и не са изобщо правилното място и правилния собственик на продукта. Смятам, че медицината файда няма да има от това белким науката. Ама БАН без хора каква ли наука?!

 61. 61 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#24] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  ако ще да е севернокорейски.
  важното е да се спасяват животи.
  но явно в това няма далавера и
  млиционерите както винаги са
  го забравили.

 62. 62 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Снимката с този тъпанарски текст олицетворявя масовата посредственост у нас.
  Не приближавай оградата?!?!?! Що? Заразна ли е? Ми сложете ограда пред оградата и така първта ограда няма да бъде приближавана.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 63. 63 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#24] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":
  Леко сте пропуснали, че ускорителя е руски. За доставката му в България голяма заслуга има И нашия холдинг И лично Аз - командировка до Екатеринбург! :) Благодаря си за което. :))

  Тогава всичко си идва на място! Там кудето е Русия, там е корупция и кражби!!!!

 64. 64 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Неутрално

   "разпадаха се половината по пътя дотук"
  Пак разцепи мрака.

  А в нашите пътища колко пари се "разпаднаха"?

 65. 65 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Ми изразходвахме парите за статии против американските посланици, тролове, които да коментират статиите, заплати, семки и бонбонки...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 66. 66 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#44] от "historama":

  Съпътстващите разходи по лечение на пациенти с прилагане на изотопи биха намалели 4-5 пъти. Само толкова.
  Сега разбра ли защо е необходим и с какво ще са ангажирани 20 физици, химици, биолози..
  За достъпно лечение, не за асфалт.

 67. 67 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#46] от "dimitarts":

  "С цялото ми уважение към работещите в БАН, но тази структура трябва или да се реформира, или да се затвори. И двете ми изглеждат невероятни обаче."

  Много сте прав. Само да обясня защо затварянето на БАН изглежда невероятно.
  Ликвидирането на науката в България, като част от тоталното опростачване на нацията, е факт вече от десетилетия. Това е толкова срамен факт, който управляващите, независимо кои са те и какви са политическите им пристрастия, се срамуват или се боят да признаят. Те не разформироват националния изследователски център - БАН, за да си крият срамотиите зад него като зад смокинов лист, разчитайки, че опростачения народ много лесно се настройва срещу "феодалните старци" (както се изразяваше един умник от управляващата върхушка, предлагащ да се закрие НИМХ, а прогнозата за времето да слушаме по CNN) и ще оправдае недалновидната им политика.
  Известно е, че България отделя за наука по-малко средства отколкото отделят за наука някои развиващи се страни, а е известно също така, че когато се дава недостатъчно, средствата просто се разпиляват.
  Преди години химиците казваха "от пръдня боя не се прави". Сега казват "и само от анилин боя не става".

 68. 68 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#26] от "stein":
  Хахаха! Прочетох го. Цитатче:
  “Заплатите на учените в ИЯИЯЕ продължават да са на нивото на 2008 година (627 лв. основна месечна заплата на доцент)....”
  И с това искат да въртят циклотрони? Колко е заплатата на чистачка в мвр, дето върти парцала?

  Мърфи е оптимист!
 69. 69 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#68] от "султана глаушева":

  Явно не разчита на заплата иначе щяха да са изкарали доста пари досега.

 70. 70 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 996 Весело

  водосвет на циклотрон... ебаси евразийството :) :) :)
  —цитат от коментар 30 на ckh41566335


  След като и два водосвета не са помогнали да пробват с екзорсизъм.
  Може и да прогони нечестивте сили заселили се там. :)


  "Да, България"
 71. 71 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Леко сте пропуснали, че ускорителя е руски. За доставката му в България голяма заслуга има И нашия холдинг И лично Аз - командировка до Екатеринбург! :) Благодаря си за което. :))
  —цитат от коментар 24 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Значи това нещо никога няма да заработи... Вече е ясно и къде са отишли парите, благодаря за информацията!

 72. 72 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#62] от "Без коз":

  не бе, това е като надписа "Зло Куче" :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 73. 73 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#71] от "bez_ime2":

  човекът се е пошегувал, циклотронът не е руски

 74. 74 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#68] от "султана глаушева":

  Такава е била основната заплата на доцент в ИЯИЯЕ до октомври 2017,
  в момента е 745 лв. , професорската - 850 лв., съответно с добавки за д-р или д-р на науките 200 или 300 лв.

 75. 75 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  ,,Още поне три-четири години вероятно ще трябват на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, за да пусне в експлоатация бавеният от 2013 г. и купен през 2016 г. "най-голям циклотрон на Балканския полуостров". ...,,

  Е горе доле една четвърт стаж за пенция. Некой деде от БАН-скалийте ша навърти четири последни години стаж покрай тва циклотропче за пенция. И после идва ред на друг да умува край нега. И ся Бойко виноват

 76. 76 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 514 Неутрално

  "Дневник" потърси и очаква коментар от директора на ядрения институт към БАН доц. Димитър Тонев"

  Въпросният директор ще омае с лекота и "Дневник" - сбъркал си е професията, трябвало е да учи актьорско майсторство... :)

  Апропо, доцентът на 50 години вече е професор, самообяви си конкурс, без да е защитил дисертация за доктор на науките си (с което изискване препъваше с години кандидат професорите в института).
  Иначе въпросният учЕн обикновено с часове разпива бира с антуража си на някоя от лавките в двора на института. Жалкото е, че един остап бендер управлява институт, в който все още има много сериозни учени.


 77. 77 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#74] от "Nyama Znachenie":
  За тази заплата и чистачка няма да намериш.

  Мърфи е оптимист!
 78. 78 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Типична герберастка история. Милиони в нищото, но се радваме на светлото бъдеще.

  Е така един тюфлек си купува институции.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 79. 79 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#68] от "султана глаушева":Такава е била основната заплата на доцент в ИЯИЯЕ до октомври 2017, в момента е 745 лв. , професорската - 850 лв., съответно с добавки за д-р или д-р на науките 200 или 300 лв.
  —цитат от коментар 74 на Nyama Znachenie


  Лелей, почти се изравнява сигурно с чистачката в МВР. За тези на летището има само да си мечтаят...

 80. 80 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  [quote#70:"errata"][/quote]

  Цъ, само екзорсизъм няма да е достатъчно. Трябва да викнат и ходжа, да развали магията.

 81. 81 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 917 Неутрално

  На геп циклотрон им не требе !
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Сега на БАН геп ли му викат?

  Сугурно са си го заслужили!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 82. 82 Профил на Людмил Соколов
  Людмил Соколов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз не виждам нищо герберастко, а човека съвсем друго нещо казва, но е факт при толкова пари и нищо, то когато заработи тази техника ще се окаже остаряла и безполезна.

 83. 83 Профил на Людмил Соколов
  Людмил Соколов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "2029":

  По скоро 12-13 мил. лева и интересно къде ли са сега тези пари, дали са по сметка на БАН в някоя банка интересно коя или са изхарчени за заплати командировки и тн.

 84. 84 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  На страна, която посреща с водосвет церемония пристигането на частите да се построи циклотрон, наука не ѝ трябва. Тя си е решила всички проблеми. За какво ѝ е наука, като има Джизааас?

  Да не говорим, че, ако целта на циклотрона е лечение на онкоболни, а не да прави приноси в науката, а още по-желателно, открития, мястото на тази машинария е в някоя болница, а не във водещата научна институция на страната.

 85. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Весело

  ,,Още поне три-четири години вероятно ще трябват на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, за да пусне в експлоатация бавеният от 2013 г. и купен през 2016 г. "най-голям циклотрон на Балканския полуостров". ...,,Е горе доле една четвърт стаж за пенция. Некой деде от БАН-скалийте ша навърти четири последни години стаж покрай тва циклотропче за пенция. И после идва ред на друг да умува край нега. И ся Бойко виноват
  —цитат от коментар 75 на сидер


  Колко типично герберско изказване!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 86 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#15] от "Храбър":В Гемания, в най-големия научно изследователски ядрен институт, Затворен а широката публика бяха много впечатлени от един от научните работници в нашия Атомен център и даваха мило и драго да го привлекат.
  —цитат от коментар 19 на КМЕТ В СЯНКА


  Ако една лястовичка правеше пролет!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 87. 87 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Ганьо е голям Ганьо.. Все да е с най голям.. Най дълъг най най най... Ние сме с най.. При нас е най..
  А размера не е от значение.. Може да е малък ама качествен проект... За кво ти е НАЙ огромният.. Най мощтният най великият като немоеш си вържвш обуцаата

 88. 88 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 917 Весело

  ....(627 лв. основна месечна заплата на доцент)........ Колко е заплатата на чистачка в мвр, дето върти парцала?
  —цитат от коментар 68 на султана глаушева


  Чистачката поне върши някаква работа.

  Ако на доцента се даде заплатата на чистачка дали ще има ефект от работата му?

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 89. 89 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  С този директор мошеник пак добре и толкоз. На него му дават пари това нещо ДА НЕ работи.

 90. 90 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#76] от "Nyama Znachenie":

  +++++

  Да и си направи жури пшо приятелско пиянска линия. Преди това изгони или пенсионира един куп водещи в областта си учени вкл. в световен мащаб и тенденциозно не пускаше конкур на неугодни нему хора. Леке на куб.

 91. 91 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#15] от "Храбър":
  Какви кадри може да има в института, след като заплатата в админстрацията за експертна длъжност е точно 650 лева и за свободинте места от месеци липсват кандитати. Една продавачка на сирене ще вземе повече, а тук тряба да се одобряват контролират разходи в милиони лева.

 92. 92 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 911 Неутрално

  С една дума, пари се дават на БАП и изчезват там като в черна дупка! Веднага БАН да се закрие, парите да се върнат, а който е крал да лежи в затвора!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 93. 93 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Весело

  Да беха "внесли" покрай циклотрона и некой неглупав човек от чужбина (може и да не е академик), дет да им го пусне и им обясни за кво са копчетата.
  Че да не земе да думне играчката, кат запипотят по нея с двете леви лапички...

 94. 94 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Коментарът бе изтрит въпреки нежеланието на неговия автор. Това е цензура по български.

 95. 95 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2111 Неутрално
 96. 96 Профил на ekt33573512
  ekt33573512
  Рейтинг: 24 Гневно

  До коментар [#21] от "niakoi_si":

  Т.н. "циклотрон" е една корупционна схема за крадене на пари, в която участва освен ръководството на Ядрения институт и самата БАН, така и управляващи политически сили.

 97. 97 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  БАН е машина за пилеене на пари. Закривай!

 98. 98 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Обяснение за всичко случващо се (по-скоро не случващо се ) на територията дава Иван Хаджийски... четете за да се опознаете и дано не се самонамразите...

 99. 99 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Не е важно, че не работи - важното е, че е най-големия на Балканския полуостров. Както много добре знаем - единствено съветският слон е по-голям от българския слон!...

 100. 100 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#37] от "2029":

  Тия 11млн. дадени са капка в морето, сравнени с милиардите източени/забатачени в ключови моменти през последните години. Не оневинявам БАН за липсата на прогрес по темата, НО... Ако не се правеха повсеместно грандиозни мизерии (тип "Белене", КТБ и прочее) щеше да може да се развиват сектори с висока добавена стойност, че дори и с държавно участие. А не само софтуер и ИТ на въпреки държавата...

  panem et circenses
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK