Митьо Очите е влязъл в Турция с кола на общинаря от БСП, в чийто дом е намерено черно счетоводство

Митьо Очите е влязъл в Турция с кола на общинаря от БСП, в чийто дом е намерено черно счетоводство

© Велко АнгеловДимитър Желязков, известен като Митьо Очите, е преминал от Гърция в Турция с автомобил, регистриран на фирма на общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев. В дома на Бенчев пък е открито черно счетоводство с бележки колко пари трябва да се дадат на Желязков. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от "Фокус".


"Днес продължават действията по досъдебното производство. Бяха претърсени може би над 30 различни адреса, включително и офиси на фирми, които са свързани с ръководителя на организираната престъпна група - Димитър Желязков, който към момента се намира в турския арест. Всичките фирми естествено неофициално са свързани с него ­и за нас, а и за гражданите не е тайна, че са на различни поставени лица. Бяха извършени претърсвания и по домашни адреси и на лица, които в края на вчерашния ден бяха предадени на МВР от турските власти", обясни Гешев.


Той поясни, че турските власти са преценили, че седмината българските граждани представляват проблем за тяхната национална сигурност, тъй като пребивават едновременно с човек, издирван от Интерпол. "Това, което е установено към момента, е, че лидерът на тази група (Митьо Очите - бел.ред.) на 3 август в 19.09 ч. е минал от Гърция в Турция. Тоест, няколко часа след издаването на европейската заповед за арест той преминава границата на ГКПП "Ипсала" и влиза в Турция с лек автомобил, който е на фирма, чийто управител и собственик е общински съветник от Бургас - Бенчо Бенчев. Задържан е в малките часове на деня в събота в стая, като всички стаи, в които са задържани лицата, са регистрирани на общинския съветник плюс още едно лице. Желязков не е бил регистриран в тези стаи, което е съвсем умишлено", коментира зам.-главният прокурор.


Бенчев може да бъде обвинен за укриването на Желязков
На въпрос дали може да бъде повдигнато обвинение за укривателство, той отговори: "В началото на утрешния ден прокурорите от Специализираната прокуратура ще анализират проведените разпити и ще преценят дали има доказателства за отделно досъдебно производство за т.нар. лично укривателство. В случай, че се констатират такива обстоятелства, в рамките на следващия ден отделеното досъдебно производство ще бъде изпратено на компетентната прокуратура".


Гешев разказа още, че в дома на Бенчев е открито черно счетоводство с бележки колко пари трябва да се дадат на Желязков. Допълни, че в къщата му са "намерени множество оръжия - в момента се проверява дали са законни или незаконни. Може би в рамките на следващия ден ще стане ясно".


На името на Желязков няма нищо, най-вероятно става въпрос за пране на пари


Допълни, че разследващите проверяват и дали не става въпрос за престъплението пране на пари, което Гешев определи като най-­вероятния вариант. "Извършва се масирана проверка на целия бизнес включително и на това лице (Бенчев-бел.ред.), и на Димитър Желязков, въпреки че той официално няма нищо на негово име - въпреки че живее в палат в село Кошарица, който е на офшорка. Така че явно дори и този сегмент от криминалната престъпност се ошлайфа. Събираме доказателства с огромен обем, защото говорим и за не малка част легален бизнес. За никого не е тайна, че обикновено доходите от престъпна дейност, да кажем, се изпират и се влагат в реални неща. Не е тайна за обществото лидерът на организираната престъпна група с какво се занимава и какво държи по родното черноморие. Явно до момента е било тайна за някои други държавни структури, но амбицията на специализираната прокуратура е това да приключи", коментира Гешев.


Щом намерихме Желязков за ден, Янков надали ще е проблем


Във връзка с все още обявения за издирване общински съветник от Несебър Пейко Янков, Гешев каза, че след като Желязков е намерен за ден, Янков надали ще е проблем. "Едно от лицата, което издирвахме от Испания, се е предало днес на органите на досъдебното производство - хванал си е самолета и се е прибрал човекът, като е видял за какво става въпрос. Привлечен е в качеството си на обвиняем", обясни Гешев


Коментарът на зам.-главния прокурор за Янков още бе, че най­-странното в цялата ситуация било, че доста хора със сериозно криминално досие са се предали, а той не е. "Човекът явно или не гледа телевизия, или въпреки че е от "Сила", не е достатъчно силен и се притеснява да се яви пред българското правосъдие".


Прокуратурата ще пази свидетелите


Зам.-главният прокурор увери също така, че обвинението ще направи всичко възможно, за да защити свидетелите по делото. Гешев уточни, че това е организация, която излъчва много страх. "Има сериозна мрежа от сътрудници, високо ниво на конспиративност и хора, които многократно са преминали през българската правосъдна система и знаят как функционира тя. Тоест, с такъв тип хора е трудно да се работи. Не мисля, че на друго място по света работата става по различен начин - в Америка работят с години по-сериозни групи, докато стигнат до някакъв реален резултат ­ и то не две години, а за доста по­сериозен период от време. Оттук нататък въпросът е как ще станат нещата с доказателствената част", обясни той.


По-рано през деня от БСП се разграничиха от Бенчо Бенчев и поискаха незабавно да напусне общинския съвет в Бургас. В публикация в социалната мрежа "Фейсбук" лидерът на левицата Корнелия Нинова каза: "Няма наши, няма ваши. На този модел трябва да се сложи край". Отговори ѝ председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Отново през "Фейсбук", той я обвини, че досега гузно е мълчала и че прилага двоен стандарт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK