Пострадали от т. нар. възродителен процес искат делото най-накрая да приключи

Пострадали от т. нар. възродителен процес искат делото най-накрая да приключи

© Юлия ЛазароваСедем души, които са пострадали от т.нар. възродителен процес, са поискали съдът да дисциплинира прокуратурата най-сетне да приключи с разследването на случая. Това съобщава в. "Сега" като се позовава на източници в Съдебната палата.


По 4 от делата Софийският градски съд (СГС) вече е дал едномесечен срок на военната прокуратура да се произнесе. Останалите три искания предстои да се разгледат. Съдът напомня на прокуратурата, давността му е изтекла.


Пострадалите са се възползвали от промени в Наказателно-процесуалния кодекс от ноември 2017 г., според които, ако по дела за тежки умишлени престъпления са минали повече от 2 г. от привличането на обвиняем, самият той, както и пострадалият могат да направят искане към съда за ускоряване на разследването.
В документите, с които вестникът разполага, се разказва историята на следствено дело 1/1991. Първо то се води срещу Тодор Живков и Димитър Стоянов. После на тях, както и на Георги Атанасов, Петър Младенов и Пенчо Кубадински са повдигнати обвинения, които през 1993 г. частично са прекратени. През 1993 г. е внесен обвинителен акт срещу Живков, Стоянов и Атанасов, но делото е върнато за доразследване на прокуратурата.


Четири години по-късно е внесено пак в съда, но отново е върнато за доразследване.


В крайна сметка през 2001 г. е отменено прекратяването срещу Атанасов. Според обвинението в периода май 1984 г. - февруари 1985 г. като министър-председател в съучастие с Живков той е подбудил министъра на вътрешните работи Димитър Стоянов да злоупотреби и превиши властта си, като възложил на МВР нерегламентирани задачи и въвел фактическо извънредно положение в част от страната. В резултат на това български граждани били противозаконно изолирани в местата за лишаване от свобода, били ограничени да пътуват между градовете и т.н.


Атанасов е разпитан през декември 2012 г. и тогава разследващите му обяснили, че 15-годишната давност по делото срещу него е изтекла на 13 февруари 2000 г. Атанасов е поискал прекратяване.


Последните данни по делото са, че то е на производство в Софийската военна прокуратура и срокът му е бил удължен до май 2018 г.


През 2007 г. тогавашният зам.-главен прокурор Валери Първанов обясни, че делото не може да се прекрати, преди да бъдат разпитани пострадалите над 400 души. Ако от разпитите им се открият нови престъпления и се повдигне ново обвинение, което предвижда по-тежко наказание и давността е по-дълга, тогава делото може да се възобнови.


В края на миналата година пострадал от възродителния процес осъди прокуратурата по Закона за отговорността на държавата. Според съда справедлив размер на обезщетението е 100 хил. лв., но ищецът е предявил само частичен иск за 5 001 лв., които му бяха присъдени. Този казус в момента е на втора инстанция в Софийския градски съд, като се чака решението.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 470 Весело

  Бреееей, тия пострадали, дето доброволно търчеха към майка Турция, сега 100 години репарации ще искат
  Добре, че не изгонихме и русофилите в Масква.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 2. 2 Профил на Умерен социалдемократ
  Умерен социалдемократ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Върнете се при партията, която ви върна имената. Прочетете и новата визия, представена от българската Маргарет Тачър-г-жа Нинова. Визия за България, по-добра визия за бъзещето ни!

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Докато Баце или комунягите са на власт, това дело ще е забутано в нищото.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9807 Любопитно

  Циливката на Орлов мост говори много.

 5. 5 Профил на donald brawnight
  donald brawnight
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Сведущите по този процес,да престанат да го определят като "тъй наречения",защото засегнатите могат да го изтълкуват като геноцид,който държавата,не иска да признае,понеже не е извършен от нея,въпреки че тогава Партия и държава,бяха едно и също нещо......
  п.п. На 30.05.2084г.всички искания,от страна на близките на пострадалите,ще отпаднат по давност.Комунистите,обаче ще платят мнго висока цена за тази авантюра,както и техните приплоди,до пето поколение....Списъците са огромни,а имената в тях,надхвърлеха един милион и петстотин хиляди червени бозайници,милиционери и съдрудници на МВР и ДС,считано към януари 1991г.

 6. 6 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Г. Атанасов е още жив и си разцъква в апратамента в Лозенец. Вярно, че през 90-те полежа малко в Кремиковци, но пради съвсем други причини и Ж. Желев го помилва...

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  Ама що не искаха от Сокола, когато беше на власт?

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  Извинявайте за каква давност става дума? Съгласно чл. 31, ал. (7) на Конституцията - "Не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството". Обвиненията за превишаване и злоупотреба с власт всъщност са прикриване на виновниците за едно такова престъпление, каквото е възродителният процес.

 9. 9 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един препатил":

  И какво. Смяната на имената да не е престъпление срещу човечеството или мира. Еми то в Турция и тогава и сега има изискване за специфирчи , техни имена. Пълна и законна реципрочност. В Турция дори техните , измислени имена , са задължителни, като дори арабските са нежелани. Който не иска да е Стоян, а иска да е Ерджан да си вдига скапаното домочадие и в Поднебесна Майка Турция. Какъв нахал следва да си, да си робовладелец и убиец и да останеш в България, а да не се прибереш в Турция. Турците в Турция. Турция е развита, огромна държава, а турците са националисти. Тук нямат място, ние сме един век преди тях и не ги понасяме нито като култура, нито като език, нито като външност и порядки. Турците си сънуват само Турция и няма нужда да се преструваме взаимно- те че ще служели на България, ние, че щели сме да ги приемем. Никога, никога....Да свършва тая история. Трябваше да ги изгоним напълно и дори репарации да плащаме, да ги платим и да се отървем.

 10. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Голямо разследване, голямо дело, голямо нещо. 27 години не стигат да приключи.

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4148 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един препатил":

  прикриване на виновниците
  =======
  Ако става въпрос за истинските виновници, то те май ще останат вечно в незнание.
  А така наречената "голяма екскурзия", може да се счита за майка на съвременните бежански потоци.....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  До коментар [#9] от "grayeagle":

  "В нашата България не ще бъде така, както е сега в Турско. В нея всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони... и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е... Така ще е в наша България. Ние не гоним турския народ, ни[то] вярата му, а - царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и сами[те] тур[ци]."

  Знаете кой е написал това, нали?

 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4611 Весело

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  Да не би га искаш да кажеш че глобалистите са виновно за насилствената смяна на имената ви,или Сорос?!
  Разбирам че не виждаш вина в Бай Тошо и БКП? Да не би и Минчо Минчев да се окаже чист и невинен?

  klimentm
 14. 14 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#12] от "Един препатил":

  Знаем. Левски. Който е имал идеалистични представи за бъдещето на България и света. Левски едно си е представял, ама ако е сега може би нямаше така да мисли. Левски да бъде с Доган, Местан и разните там подобни. Няма как да стане. Между представите на Левски и реалността и оцеляването днес, избирам второто.

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#14] от "grayeagle":

  Ти не си у ред. Завършен комуняга.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  До коментар [#14] от "grayeagle":

  Васил Левски

  Ний волни сме, робското време се мина:
  Ликуваме ние без свяст;
  Но колко си ти по-честит, че загива,
  Между ни че няма те днес!

  Блажен си ти, който с надежда благата
  В род български - в тях времена! -
  Без реч да промълвиш, разби си главата
  В тъмничната влажна стена.

  Със чудна младенческа вяра в доброто
  Завърши ти бурен живот!
  О, Левски, нима ти бе силен, защото
  Не знаеше своя народ?

  Тогаз не възпрели би мощна десница
  Пророчески гневни слова!
  А днес ти разбил би пак - в братска тъмница -
  Безумната своя глава.

 17. 17 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Възродителният процес е една от най-големите причини Бългаия да остава икономически последните 30 години. Колко тъя трябва да си за да изгониш една десета от населението ти и да о безлюдиш безброй населени места? После се чуди с чии данъци да плащаш здравеопазване и пенсии.

 18. 18 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Като си спомня само тия хорица как ги мачкаха пред очите ни, комшии и приятели, и нищо не можеш да помогнеш, щото той ще иде в Турция, а теб ще те прегази "пиян" самосвал зил .
  И така мина всичко метър, изкяриха само "слушалките" от дпс. А тия завалии толкова им бяха изкарали акъла, че до ден днешен от страх гласуват за тия мекерета.

 19. 19 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Да, ужасно и както е писано по-горе, отразява се зле на икономиката. Само че за това е виновна и политиката на турция да буни съзнанието на турците в България. Тя ги е стимулирала да се приберат към "родината". А тези събития не са първите доста по-рано е имало цели бунтове. Боян Съръев ги е описал в своята биографична книга.
  И в крайна сметка, първо, че тия хора с образованието и именията си придобити в България се реализират много добре в онази Турция, която не е била развитата съвременна Турция.
  А пък България извърши, при това частично, онова, което всички балкански държави са правили-етническо прочистване. Изправя ми се косата какво би било ако всички тия хора бяха тук под командата на ДПС.

 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  За такива престъпления давност няма.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 21. 21 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 835 Неутрално

  ма как така ше приключва бе!
  ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ЛУБИМАТА ПРОПАГАНДНА ДЪВКА НА ДПС! ДАЖЕ ТРЕБВА ДА ЗАПОЧНЕ НАНОВО У СТРАСБУРГА, С9ТАМБУЛЯ И ХАГА - ЕДНОВРЕМЕННО!

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4148 Любопитно

  До коментар [#19] от "anton83":

  Само че за това е виновна и политиката на турция да буни съзнанието на турците в България. Тя ги е стимулирала да се приберат към "родината"
  =======
  Тогава дай някакъв пример.....
  Какво трябваше да стори турската държава когато в турското малцинство в България бе подлагано на "възродителен" геноцид...?

  Bukalemun
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4148 Неутрално

  До коментар [#19] от "anton83":

  Изправя ми се косата какво би било ако всички тия хора бяха тук под командата на ДПС
  =======
  Тогава явно в случая трябва да си от доволните....
  Нямаш никакви основния да недоволстваш..... поне от към страна на прическа......

  Bukalemun
 24. 24 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  ясно е ,че до дела не може да се стигне ,все още съдебната система и полицията са в основата си изградени от кадри на бившата компартия ,не е тайна ,че да станеш на времето съдия ,милиционер , адвокат или прокурор , или да следваш изобщо право ,трябва да ти подпише председател на ОК на БКП ,а за софииско ниво и на ЦК на БКП ,след проверка на цялото семейство за верност към партията и социалистическата държава , тези хора няма да осъдят никого ,те са самите участници в този геноцид ,едно хубаво има ,че изгонените в 90% си оправиха живота в Турция и вземат сега по 2-3 пъти по големи пенсии от комунистите тук .

 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  k;k;k

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK