Пострадали от т. нар. възродителен процес искат делото най-накрая да приключи

Пострадали от т. нар. възродителен процес искат делото най-накрая да приключи

© Юлия ЛазароваСедем души, които са пострадали от т.нар. възродителен процес, са поискали съдът да дисциплинира прокуратурата най-сетне да приключи с разследването на случая. Това съобщава в. "Сега" като се позовава на източници в Съдебната палата.


По 4 от делата Софийският градски съд (СГС) вече е дал едномесечен срок на военната прокуратура да се произнесе. Останалите три искания предстои да се разгледат. Съдът напомня на прокуратурата, давността му е изтекла.


Пострадалите са се възползвали от промени в Наказателно-процесуалния кодекс от ноември 2017 г., според които, ако по дела за тежки умишлени престъпления са минали повече от 2 г. от привличането на обвиняем, самият той, както и пострадалият могат да направят искане към съда за ускоряване на разследването.
В документите, с които вестникът разполага, се разказва историята на следствено дело 1/1991. Първо то се води срещу Тодор Живков и Димитър Стоянов. После на тях, както и на Георги Атанасов, Петър Младенов и Пенчо Кубадински са повдигнати обвинения, които през 1993 г. частично са прекратени. През 1993 г. е внесен обвинителен акт срещу Живков, Стоянов и Атанасов, но делото е върнато за доразследване на прокуратурата.


Четири години по-късно е внесено пак в съда, но отново е върнато за доразследване.


В крайна сметка през 2001 г. е отменено прекратяването срещу Атанасов. Според обвинението в периода май 1984 г. - февруари 1985 г. като министър-председател в съучастие с Живков той е подбудил министъра на вътрешните работи Димитър Стоянов да злоупотреби и превиши властта си, като възложил на МВР нерегламентирани задачи и въвел фактическо извънредно положение в част от страната. В резултат на това български граждани били противозаконно изолирани в местата за лишаване от свобода, били ограничени да пътуват между градовете и т.н.


Атанасов е разпитан през декември 2012 г. и тогава разследващите му обяснили, че 15-годишната давност по делото срещу него е изтекла на 13 февруари 2000 г. Атанасов е поискал прекратяване.


Последните данни по делото са, че то е на производство в Софийската военна прокуратура и срокът му е бил удължен до май 2018 г.


През 2007 г. тогавашният зам.-главен прокурор Валери Първанов обясни, че делото не може да се прекрати, преди да бъдат разпитани пострадалите над 400 души. Ако от разпитите им се открият нови престъпления и се повдигне ново обвинение, което предвижда по-тежко наказание и давността е по-дълга, тогава делото може да се възобнови.


В края на миналата година пострадал от възродителния процес осъди прокуратурата по Закона за отговорността на държавата. Според съда справедлив размер на обезщетението е 100 хил. лв., но ищецът е предявил само частичен иск за 5 001 лв., които му бяха присъдени. Този казус в момента е на втора инстанция в Софийския градски съд, като се чака решението.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 426 Весело

  Бреееей, тия пострадали, дето доброволно търчеха към майка Турция, сега 100 години репарации ще искат
  Добре, че не изгонихме и русофилите в Масква.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 2. 2 Профил на Умерен социалдемократ
  Умерен социалдемократ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Върнете се при партията, която ви върна имената. Прочетете и новата визия, представена от българската Маргарет Тачър-г-жа Нинова. Визия за България, по-добра визия за бъзещето ни!

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Докато Баце или комунягите са на власт, това дело ще е забутано в нищото.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5238 Любопитно

  Циливката на Орлов мост говори много.

 5. 5 Профил на donald brawnight
  donald brawnight
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Сведущите по този процес,да престанат да го определят като "тъй наречения",защото засегнатите могат да го изтълкуват като геноцид,който държавата,не иска да признае,понеже не е извършен от нея,въпреки че тогава Партия и държава,бяха едно и също нещо......
  п.п. На 30.05.2084г.всички искания,от страна на близките на пострадалите,ще отпаднат по давност.Комунистите,обаче ще платят мнго висока цена за тази авантюра,както и техните приплоди,до пето поколение....Списъците са огромни,а имената в тях,надхвърлеха един милион и петстотин хиляди червени бозайници,милиционери и съдрудници на МВР и ДС,считано към януари 1991г.

 6. 6 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Г. Атанасов е още жив и си разцъква в апратамента в Лозенец. Вярно, че през 90-те полежа малко в Кремиковци, но пради съвсем други причини и Ж. Желев го помилва...

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Ама що не искаха от Сокола, когато беше на власт?

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Извинявайте за каква давност става дума? Съгласно чл. 31, ал. (7) на Конституцията - "Не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството". Обвиненията за превишаване и злоупотреба с власт всъщност са прикриване на виновниците за едно такова престъпление, каквото е възродителният процес.

 9. 9 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един препатил":

  И какво. Смяната на имената да не е престъпление срещу човечеството или мира. Еми то в Турция и тогава и сега има изискване за специфирчи , техни имена. Пълна и законна реципрочност. В Турция дори техните , измислени имена , са задължителни, като дори арабските са нежелани. Който не иска да е Стоян, а иска да е Ерджан да си вдига скапаното домочадие и в Поднебесна Майка Турция. Какъв нахал следва да си, да си робовладелец и убиец и да останеш в България, а да не се прибереш в Турция. Турците в Турция. Турция е развита, огромна държава, а турците са националисти. Тук нямат място, ние сме един век преди тях и не ги понасяме нито като култура, нито като език, нито като външност и порядки. Турците си сънуват само Турция и няма нужда да се преструваме взаимно- те че ще служели на България, ние, че щели сме да ги приемем. Никога, никога....Да свършва тая история. Трябваше да ги изгоним напълно и дори репарации да плащаме, да ги платим и да се отървем.

 10. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Голямо разследване, голямо дело, голямо нещо. 27 години не стигат да приключи.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един препатил":

  прикриване на виновниците
  =======
  Ако става въпрос за истинските виновници, то те май ще останат вечно в незнание.
  А така наречената "голяма екскурзия", може да се счита за майка на съвременните бежански потоци.....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#9] от "grayeagle":

  "В нашата България не ще бъде така, както е сега в Турско. В нея всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони... и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е... Така ще е в наша България. Ние не гоним турския народ, ни[то] вярата му, а - царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и сами[те] тур[ци]."

  Знаете кой е написал това, нали?

 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Весело

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  Да не би га искаш да кажеш че глобалистите са виновно за насилствената смяна на имената ви,или Сорос?!
  Разбирам че не виждаш вина в Бай Тошо и БКП? Да не би и Минчо Минчев да се окаже чист и невинен?

  klimentm
 14. 14 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#12] от "Един препатил":

  Знаем. Левски. Който е имал идеалистични представи за бъдещето на България и света. Левски едно си е представял, ама ако е сега може би нямаше така да мисли. Левски да бъде с Доган, Местан и разните там подобни. Няма как да стане. Между представите на Левски и реалността и оцеляването днес, избирам второто.

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#14] от "grayeagle":

  Ти не си у ред. Завършен комуняга.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#14] от "grayeagle":

  Васил Левски

  Ний волни сме, робското време се мина:
  Ликуваме ние без свяст;
  Но колко си ти по-честит, че загива,
  Между ни че няма те днес!

  Блажен си ти, който с надежда благата
  В род български - в тях времена! -
  Без реч да промълвиш, разби си главата
  В тъмничната влажна стена.

  Със чудна младенческа вяра в доброто
  Завърши ти бурен живот!
  О, Левски, нима ти бе силен, защото
  Не знаеше своя народ?

  Тогаз не възпрели би мощна десница
  Пророчески гневни слова!
  А днес ти разбил би пак - в братска тъмница -
  Безумната своя глава.

 17. 17 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Възродителният процес е една от най-големите причини Бългаия да остава икономически последните 30 години. Колко тъя трябва да си за да изгониш една десета от населението ти и да о безлюдиш безброй населени места? После се чуди с чии данъци да плащаш здравеопазване и пенсии.

 18. 18 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Като си спомня само тия хорица как ги мачкаха пред очите ни, комшии и приятели, и нищо не можеш да помогнеш, щото той ще иде в Турция, а теб ще те прегази "пиян" самосвал зил .
  И така мина всичко метър, изкяриха само "слушалките" от дпс. А тия завалии толкова им бяха изкарали акъла, че до ден днешен от страх гласуват за тия мекерета.

 19. 19 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Да, ужасно и както е писано по-горе, отразява се зле на икономиката. Само че за това е виновна и политиката на турция да буни съзнанието на турците в България. Тя ги е стимулирала да се приберат към "родината". А тези събития не са първите доста по-рано е имало цели бунтове. Боян Съръев ги е описал в своята биографична книга.
  И в крайна сметка, първо, че тия хора с образованието и именията си придобити в България се реализират много добре в онази Турция, която не е била развитата съвременна Турция.
  А пък България извърши, при това частично, онова, което всички балкански държави са правили-етническо прочистване. Изправя ми се косата какво би било ако всички тия хора бяха тук под командата на ДПС.

 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  За такива престъпления давност няма.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 21. 21 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 735 Неутрално

  ма как така ше приключва бе!
  ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ЛУБИМАТА ПРОПАГАНДНА ДЪВКА НА ДПС! ДАЖЕ ТРЕБВА ДА ЗАПОЧНЕ НАНОВО У СТРАСБУРГА, С9ТАМБУЛЯ И ХАГА - ЕДНОВРЕМЕННО!

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Любопитно

  До коментар [#19] от "anton83":

  Само че за това е виновна и политиката на турция да буни съзнанието на турците в България. Тя ги е стимулирала да се приберат към "родината"
  =======
  Тогава дай някакъв пример.....
  Какво трябваше да стори турската държава когато в турското малцинство в България бе подлагано на "възродителен" геноцид...?

  Bukalemun
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#19] от "anton83":

  Изправя ми се косата какво би било ако всички тия хора бяха тук под командата на ДПС
  =======
  Тогава явно в случая трябва да си от доволните....
  Нямаш никакви основния да недоволстваш..... поне от към страна на прическа......

  Bukalemun
 24. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  ясно е ,че до дела не може да се стигне ,все още съдебната система и полицията са в основата си изградени от кадри на бившата компартия ,не е тайна ,че да станеш на времето съдия ,милиционер , адвокат или прокурор , или да следваш изобщо право ,трябва да ти подпише председател на ОК на БКП ,а за софииско ниво и на ЦК на БКП ,след проверка на цялото семейство за верност към партията и социалистическата държава , тези хора няма да осъдят никого ,те са самите участници в този геноцид ,едно хубаво има ,че изгонените в 90% си оправиха живота в Турция и вземат сега по 2-3 пъти по големи пенсии от комунистите тук .

 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  k;k;k

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK