Мигрантите, които напускат страната, са повече от влизащите

Мигрантите, които напускат страната, са повече от влизащите

© Laszlo Balogh, ReutersСлед като премиерът Бойко Борисов заяви, че България е единствената неуязвима от мигранти държава, данните на МВР показват, че в последните два месеца влизащите в страната чужденци са по-малко от напускащите я.


Справка в бежанската статистика, водена от вътрешното ведомство показва, че в двата летни месеца полицията е задържала 88 души на изход на държавната граница. За същия период арестуваните на вход са 52. С лек превес са заловените на граничните пунктове в сравнение с тези, хванати на зелена граница.


В последните седмици най-малко сирийци са искали да преминат българските граници. Водач са иракчаните и афганистанците. Забелязва се тенденция, че тази година повечето мигранти са излизали от страната през българско-румънската граница за сметка на тази със Сърбия. В края на юли центровете на Държавната агенция за бежанци са пълни 11%, а тези на дирекция "Миграция" към МВР - 42%.
В събота Борисов инспектира състоянието на оградата и охраната по българско-турската граница и след като се похвали, че в страната няма мигранти, защото е добре пазена, заяви:


"Българският вариант, който приложихме, работи добре


и се надявам и в Европа да го споделят."


Данните на МВР от последните седмици обаче по-скоро показват, че самите мигранти не искат да остават в страната.


Премиерът иначе изтъкна още, че над 2500 души са върнати по страни на произход за близо година. А от днес по границата ще бъдат командировани още 40 полицаи, както и допълнително 50 души от специалните сили. Борисов обеща закупуване на 70 нови автомобила.


"Всички спим спокойно и си мислим, че това е даденост,


а то не е - дължим го на всички граничари, които денонощно пазят границата", каза още министър-председателят и увери, че най-изявените ще бъдат наградени.


И докато минаващите българската граница мигранти за цялата година са трицифрено число, по данни на испанската полиция от миналата седмица само на изчакване в Мароко са поне 50 хил. души, които искат да влязат в Европа през Испания. През уикенда пък Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците информира, че над 1500 мигранти са загинали от началото на годината в Средиземно море, тъй като трафикантите прибягват към все по-непригодни за море плавателни съдове.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK