Три четвърти от търговете с еврофинансиране се оказаха с нарушения

Три четвърти от търговете с еврофинансиране се оказаха с нарушения

© Николай ДойчиновВ 74% от обществените поръчки, проведени с еврофинансиране, има проблеми заради грешки на администрацията, зле подготвени от чиновниците документи и опорочени процедури, се казва в анализ на Министерството на финансите за нарушенията при договаряне на парите по различните европрограми през приключилия програмен период, цитиран от вестник "Сега". Анализът включва информация от проверки, правени и през 2016 и 2017 г., в рамките на одитите по приключването на програмите.


От агенция "Одит на средствата от ЕС" са направили общо 708 проверки на оперативните програми, като в 348 от тях били установени нарушения, довели до намаляване на финансирането. Програмата с най-много финансови корекции е "Околна среда", следвана от "Регионално развитие" и "Административен капацитет", показва анализът.


Често пъти чиновниците поставят условия, които дават предимство на едни, а ограничават други фирми в хода на процедурата. Този тип нарушения са с най-големи финансови последици за бенефициентите на европарите, отчитат от "Одит на средствата от ЕС". В тази група влизат възложители, които с подбора на критерии за участие на практика елиминират чуждестранните фирми кандидати.
Срещат се случаи, при които възложителят е обявил изрично, че участници в процедурата могат да бъдат само български физически или юридически лица, както и техни обединения, се казва в анализа. По този начин незаконосъобразно е ограничено участието на чуждестранни икономически оператори.


При дейности с регулаторен режим възложителите често ограничавали участието на чуждестранни компании като се позовавали на национални регулации без да допускат изрично възможност за представяне на същите документи от държавата, от която е чуждестранният участник. Така например от чужди строители се изисквала регистрация в Централния професионален регистър на строителя.


В някои случаи възложителите поставяли изисквания, които нямат връзка с предмета на поръчката. Например от предлаганите от участниците експерти в строителния надзор се очаквало да имат опит и в опазването на околната среда във водния сектор. Специфична група нарушения са случаите, в които се изисквало осигуряване на оборудване, което не е необходимо и пряко свързано с предмета на поръчката, посочват одиторите.


Продължават да се срещат случаи, в които изискването за брой на изпълнените договори със сходен предмет е непропорционално, като се изискват повече от три изпълнени договора (например пет, осем, десет), установяват одиторите. Друго ограничение, прилагано от възложителите, е било да изискват опитът на кандидатите да е натрупан непременно от европроекти, въпреки че в много случаи източникът на финансиране няма значение. Например за умението да проектираи или изградиш пречиствателна станция е все едно дали я плащат фондовете на ЕС или не, се посочва в анализа.


Към експертите пък понякога се поставяло изискването опитът им да е придобит от работа в публичния сектор, но не и в частния.


Одиторите са открили поръчки, в чиято документация се съдържали противоречащи си указания за изискванията към експертите от екипа за изпълнение на поръчката, застраховката професионална отговорност, опита на участниците, срока за изпълнение, плащания на по договора, размера на гаранция. Установени са и случаи, при които противоречието в отделните части на документацията е довело до отстраняване на участници в процедурата.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 235 Неутрално

  "Програмата с най-много финансови корекции е "Околна среда", следвана от "Регионално развитие" и "Административен капацитет", показва анализът."

  Да се чете - най големите кражби се правят от държавната администрация!

  Ама то си е казано - рибата се вмирисва откъм главата...

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Гневно

  ГЕПИ ООД !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  В България държавата прави всичко възможно за да пречи на възложителите да инвестират повече средства от ЕС, докато в другите държави е обратното. Хайде прочетете някоя новина за холандските или германските възложители примерно, колко нарушения са извършили! Има ли някой, който си мисли, че българска фирма, независимо колко е добра и колко ниска цена дава, може да спечели търг от холандска институция примерно!

 4. 4 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Всичко е вярно само дето не са 75% а 100% и не са с нарушения а тоттално корумпирани. И не само евроконскурсите а всички дрържавни поръчки. Време е да се каже истината - оновният проблем у нас е масовата корупция на всички нива. Тя води страната към Африка вече 30 години. С тази корупция няма никаква надежда. Политката у нас е тотално поразена от корупцията и може да помогне само тотална чистак отгоре надолу без мислост за корумпираните, Всичко сотанало е агония и пълни терминали.

 5. 5 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#1] от "Павел":

  Нямам как да вичсше политическо ниво да се прави брутална и явна корупция за стотици милиони а надолу да е чисто. Само дето корупцията у нас е институция на упраление и се подкрепя от самото ЕС. Това е видно и за слепите. Следовартелно тези доклади са само празни приказки а на практика нещшата са обратно.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Любопитно

  Търговете се нагласят според ,,нашите" .Това е ясно. Не ми е ясно защо ЕС си затваря очите? Толкова ли им е необходим бай Х?

 7. 7 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Еми браво на останалите 1/4 от търговете: там са се постарали да не ги хванат. Положили са доста усилия да не изглеждат нагласени. Така че трябва още усърдие и усилия за да усвоят "правилно" и останалите 3/4. Иначе и без проверки е ясно, че тук 100% от всичко е 100% уредено за правилните хора.

 8. 8 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#6] от "джендър дебне в храсталака":

  Ми много просто - къде отиват корупционните милиарди? В офшорните зони и западни банки. Т.е. корупционните пари имат директен положителен ефект върху западните икономики и обратното за развиващите се икономики. Затова цяла Африка, Латинска Америка, Източна Европа, половин Азия тънат в бедност от десетилетия - просто са ограбвани от корупционене данък който на практика се подкрепя от Западните банки съответно държави. Това е.

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Абе ееей, абе Бойко нали вИ казА всичко да е точно бе !!! Ша вземат да му ги спират и на него и в такива бочове ще Ви увърти, че на матряла майка му жална.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 939 Любопитно

  големи или малки?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1554 Гневно

  "Три четвърти от търговете с еврофинансиране се оказаха с нарушения"

  Учудвам се, че не са намерили нарушения в останалите случаи.

  Тези "нарушения" не са случайни. Те са по замисъл в основата на цялата корумпирана система.

 13. 13 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ако се четеше внимателно щеше да се види, че точно правителството е спряло тези програми.
  Но то антрефилето не е писано за да се чете по долу от заглавието.
  А заглавието е писано така, че да се видат мангизите отишли в къщата в барселона.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  От години по този въпрос всичко е казано и написано, реакция от никого няма, няма и да има

 15. 15 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  " ... Ама то си е казано - рибата се вмирисва откъм главата...
  —цитат от коментар 1 на Павел


  Рибата се вмирисва откъм главата, ГЕРБ се вмирисва от към Боце ...

 16. 16 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 539 Весело

  Нима има изненадани? и БСП и БСП2 се стремят само към позиция, позволяваща неограничено и безнаказано крадене. Само че БСП са толкова безмозъчни и озверели от глад, че искат да се доберат до позицията с помощта на електорат, на когото обещават да отрежат източника на ресурси за краден ... Твърде тъпо дори за курнелка

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Както се казва - "Всички го правят" особено в Хърватия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  И..., какво се случва след констатациите на АДФИ? Някой дребен ГЕРБ-ер из администрацията опира пешкира с дребен акт, за административно нарушение. После? Нищо...!
  Предполагам, че из дебелите процедури, където играят стотици милиони, АДФИ не смее даже и да припари...!

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  "Често пъти чиновниците поставят условия, които дават предимство на едни, а ограничават други фирми в хода на процедурата."


  Тоест, нарушаване на чл. 2 ал. 2 от Закона за обществените поръчки, А Зад поръчките стоят конкретни имена. Възложител, комисия, нейния председател, членовете.... Следи да искат Цацаров.

 20. 20 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 599 Любопитно

  Някой знае ли докога ще го влачат тоя ремонт на Графа? През съботите и неделите въобще не работят, а това са минимум 8 дни в месеца... Май хич не бързат, а и няма кой да им даде зор. Нищо, че това води до загуби на собственици на магазини и на Столична община.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  "Често пъти чиновниците поставят условия, които дават предимство на едни, а ограничават други фирми в хода на процедурата. Този тип нарушения са с най-големи финансови последици за бенефициентите на европарите"

  Това също е корупция. Защо тези чиновници не са при Иванчева.

 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  С изключение на Бенчовите, разбира се.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Най-големите нарушения са:

  Ако искаш да имаш шанс трябва ти помощ от правилния консултант
  Такса консултант 15%
  След което ти дават остатъка от парите ама на 80-85% щото останалото остава за някои хора в министерство, агенция...

  Умерен толераст
 24. 24 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 687 Неутрално

  При дейности с регулаторен режим възложителите често ограничавали участието на чуждестранни компании като се позовавали на национални регулации без да допускат изрично възможност за представяне на същите документи от държавата, от която е чуждестранният участник. Така например от чужди строители се изисквала регистрация в Централния професионален регистър на строителя.

  Ами точно тук е на хляба най-мекото. Трябва да се намери местна фирма която е регистрирана и която за услугата прибира едни немъчени парички. А в по-белите държави искат професионална регистрация на прекия изпълнител. Иска се документ за правоспособност от техническия ръководител и той отговаря, а не фирмата. Фирмата след строежа може и да я няма ама техническия е записан като отговорен.

 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  "...........Три четвърти от търговете с еврофинансиране се оказаха с нарушения................."

  Със сигурност този процент е по-висок!

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  До коментар [#1] от "Павел":

  Най-малко 95% от търговете са опорочени!А цените са надути от десетки до стотици проценти,за да има к'во да се ГЕПИ!

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Краденето на европодаяния е като въздуха, водата, слънцето и т. н. за гербавите. Но е казано "Не е луд който изял зелника, а който му го дал". ЕС корумпира и подрива държавата ни, за да я направи безпомощна и подчинена.

 28. 28 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  80% пък са с вече наложени "финансови корекции", с които общините вече са длъжници със стотици милиони. Матряла ще плаща данъци и такси, и ще си ги изплати. Прост народ - слаба държава...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK