"Да, България" обжалва в съда инструкцията за конвоиране на арестанти

Скрийншот от разпространеното във "Фейсбук" видео с отвеждането на Десислава Иванчева в болница

Скрийншот от разпространеното във "Фейсбук" видео с отвеждането на Десислава Иванчева в болницаИзбори 2022

Юристи от Движение "Да, България" внесоха жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу наредбата, определяща мерките за сигурност при конвоирането на арестанти до външни обекти. Вносители на жалбата са адвокатите Атанас Славов, Калоян Янков и Надежда Йорданова.


Въпреки че не посочват причината за действията си, от партията, чийто ръководител е бившият правосъден министър Христо Иванов, най-вероятно визират начина, по който обвинената за корупция и временно отстранена от длъжността кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева бе приета в болница миналата седмица. Тя беше откарана до болничното заведение с белезници на ръцете и краката.


"Да, България" припомня, че Европейският съд за правата на човека редовно посочва системни нарушения от българските власти на правата на обвиняемите, подсъдимите и осъдените лица. Днес например се разбра, че четирима убийци са осъдили България заради лоши условия в затвора.
Юристите на партията посочват в жалбата си, че все още в българското законодателство се съдържат текстове, които не съответстват на международните стандарти за защита правата на човека.


"Въз основа на направените изводи молим да отмените правилата за условията и реда на осъществяване на конвойната дейност, утвърдени със заповед от 15.11.2012 г. на министъра на правосъдието", пишат до ВАС от "Да, България", като определят правилата като незаконосъобразни.


По-рано днес в съобщение до медиите омбудсманът Мая Манолова алармира, че за година 100 хил. арестанти в София са били подложени на унижение. Използването на белезници в болнични заведения е в противоречие със Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, подчертава Манолова и настоява шефът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и министърът на правосъдието да прекратят тези неправомерни действия.


През 2012 г. обаче именно заместничка на Манолова - Диана Ковачева, е подписала инструкцията за оковаване на арестанти, в качеството си на тогавашен правосъден министър.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK