Въпреки успехите на властите контрабандата на цигари се развива в градовете по границата

Въпреки успехите на властите контрабандата на цигари се развива в градовете по границата

© Велко АнгеловВ Асеновград, Перник, Благоевград, Велико Търново и Плевен се употребяват най-много контрабандни цигари в страната. Това показва изследване на инициатива "Срещу незаконната търговия" за първото тримесечие на 2018 г. Според данните за периода най-високото ниво на незаконното потребление е в Асеновград - 18%, като това е повишение с почти 10% спрямо последните три месеца на 2017 г. за града.


В петте града има добре развита дистрибуторска мрежа на незаконно разпространение. Основните марки цигари, които се продават контрабандно у нас са "Карелия" и на "КТ Интернешънъл" (Кингс Табако), но постоянно се появяват и непознати марки, създадено специално за целта. Те се задържат за кратко, но се разпространяват бързо, което е белег за добра организация.


Според данните за първите три месеца в Асеновград потреблението на незаконни цигари е 18%, като следват Перник с 14.7%, Благоевград с 14.5%, Велико Търново - 10.7%, и Плевен - 9.5%. Другите градове с добре развит сив сектор са Дупница, Свиленград, където отчетеното потребление е 19%, Видин, Кюстендил - те са близо до границите и употребяваните там цигари са маркирани като безмитни.
Сериозен проблем остава необложената търговия с рязан тютюн, чието проследяване е трудно. Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който беше на представянето, 75% от продажбите на рязан тютюн са в сивия сектор.


Въпреки успехите на властите контрабандата на цигари се развива в градовете по границата

© Велко Ангелов


Проучването се прави от 2010 г. по инициатива на петте основни тютюневи компании в България – "Бритиш Американ Табако България", "Булгартабак", "Джапан Табако Интернешънъл България", "Импириъл Табако България" и "Филип Морис България". Те събират и анализират празните опаковки от цигари в големите градове. Тази година данните показват най-ниското ниво на потребление на контрабандни цигари у нас - 5.8%, което е с 0.8% спрямо първото тримесечие на 2017 г. В първата година на проучването нивото на контрабанда в България беше 34%.


Преди две седмици премиерът Бойко Борисов прогнозира, че контрабандата на цигарите ще падне до 6%.


Изследването е направено в 20 големи града в страната с общо население от 3.8 млн. души, като са проучени 58 хил. празни кутии от цигари.


На представянето на данните присъстваха премиерът Бойко Борисов, зам.-главният прокурор Иван Гешев, вътрешният министър Валентин Радев, главният секретар на МВР Младен Маринов и зам.-финансовият министър Росица Велкова. По думите на Борисов резултатите от изследването са показателни за успешната съвместна дейност на митниците, полицията и другите служби за сигурност, които работят усилено, за да осъществят контрол над незаконната търговия.


Една фабрика по-малко


По време на представянето Борисов съобщи, че службите са разбили нелегална фабрика за производство на цигари в Карнобат. Задържана е и техника за прозиведство.Премиерът се похвали и с това, че службите са заловили 77 дистрибутори на контрабандни цигари, но не посочи от кои градове в страната.


Той призова и заниаващите се с отглеждане на канабис да се прехвърлят в някои от другите отрасли на земеделието като предложи варианти: "да сеят слънчеоглед, жито, овес". Причината е, че по думите на Борисов службите наблюдават производителите "отгоре" и чакат "да дойде време за сеитба", за да ги заловят.


За първите шест месеца иззетият тютюн е близо 20 тона, а цигарите – 10 568 039 къса. Образуваните досъдебни производства за контрабанда са 553 за 28-те областни дирекции на МВР.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 406 Неутрално

  на база колко обърнати кошчета е изследването?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Цигарената зависимост не може да бъде използвана докрай за пълнене на бюджета , има и други пера ,които изобщо пък не си плащат данъци, това са хората в строителството ,това са автокъщи ,големи складове ,да не говорим за големите западни вериги хранителни магазини ,нефтохими и големи селскостопански производители ,които почти не плащат никакви данъци и никой не ги търси защо .

 3. 3 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 770 Разстроено

  Контрабандата и другата престъпност започват и завършват с властта, те са покровителствани и уредени от властта в България! Власт, сама по себе си престъпна и античовешка, упражнявана от наследници на главорези и убийци...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 4. 4 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Успехите на властите??!
  Заповядайте във Варна кв Владиславово бл407 пред бюрото по труда се продават контрабандни цигари от ДЕВЕТ ГОДИНИ!Дори циганите се хвалят как като се появи някой нов се обаждали на полицията да разкара конкуренцията!!
  Успех!?Найс А?!

 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 295 Неутрално

  В граничните райони населението обикновено няма добри доходи, а печалбата от контрабанда примамва. така че много хора се опитват. Трябва до всеки човек да се сложи полицай, което няма как да стане, а и много полицаи биха си затворили очите срещу съответния стимул. така че контрабанда винаги ще има, важното е да е в определени малки размери. Ако контрабандата е свита до приемлив размер, можем да поздравим правителството, ако не е критиките са напълно заслужени.

 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3136 Весело

  "На представянето на данните присъстваха премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев, вътрешният министър Валентин Радев, главният секретар на МВР Младен Маринов и финансовият министър Владислав Горанов."

  Съзерцаващите контрабандата - в пълен състав!

 7. 7 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 624 Неутрално

  ...а оттам цигарите поемат към вътрешността на страната и по-големите градове...

 8. 8 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Цигарената зависимост не може да бъде използвана докрай за пълнене на бюджета , има и други пера ,които изобщо пък не си плащат данъци,.....нефтохими ....
  —цитат от коментар 2 на edin drug


  Нефтохим миналата година изненадващо е на 200 млн печалба ако не се лъжа. След много години загуби. Трябва да видим дали като е приспаднала загубите от последните години ще внесе все пак данък печалба. Иначе акцизи и ДДС си плаща ще не ще.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  Изсмукани ПР телевизионни прояви, които нямат нищо общо с реалността - контрабанда има навсякъде, което хич не е за учудване при условие, че това управление се крепи от олигархията и мафиятя ! От къде мислите криминалните структури имат десетките милиони да купуват партий и политици ?

 10. 10 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1503 Весело

  "Сериозен проблем остава необложената търговия с рязан тютюн, чието проследяване е трудно"

  Качак се е пушил, пуши се и ще се пуши, и то толкова повече, колкото нашите слуги управляващите вдигат акциза (лула се прави/купува евтино, също цигарена хартия) !
  Прочетете си и "Дим" от Й.Радичков, например.
  А вие, управляващи, вдъхнете дъбоко дима и (го) духайте ! 💨 😈😂

 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  "Тази година данните показват най-ниското ниво на потребление на контрабандни цигари у нас - 5.8%"
  "Преди две седмици премиерът Бойко Борисов прогнозира, че контрабандата на цигарите ще падне до 6%."

  Някой да не си помисли, че прогнозата на премиера се е сбъднала? Не вярвам да има чак толкова наивни. Навярно всички разбират, че Бойко Борисов ни е пробутал като своя прогноза вече известните му данни. Но нека все пак го напомним - да не би някой да вземе да се заблуди.

 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drug":

  Приятелю, правете разлика между акцизи, преки данъци (данък печалба) и косвени данъци (ДДС). Правете разлика между контрабанда и неплащане. Правете разлика между укриване и избягване. Не че искам да се заяждам или да се правя на много умен. Ама бъркотията в държавата започва с мътилката в главите - ако не сте го научили, от мен да го знаете.

 13. 13 Профил на БТК
  БТК
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Пак лишиха баба ми от пенсия..

 14. 14 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1503 Весело

  Китни родопски села, хубав край- хубави хора, селски туризъм, здравословна кухня, домашна ракийка от казана, рязан тютюнец "Джебел басма" .... 💨 😈

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8284 Неутрално

  За успехите знаем само от хвалбите на Борисов.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8284 Неутрално

  За успехите знаем само от хвалбите на Борисов.

 17. 17 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Заглавието е оксиморон, нали?

 18. 18 Профил на m.k.
  m.k.
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Дневник, Вие били ли сте на представянето? Защото почти всичко написано в статията е "фейк". След марките с неизвестен произход (всъчщност известен, но недоказан), които са най-много, се нареждат марките на Филип Морис и на Бритиш Американ. Писали сте, че най-масови били на Карелия и на КТ, а те май излизат съответно трети и шести. Личи си, кой е финансирал статията Ви. Горанов бил там, а от живото предаване по Фейсбук и ел. медии се видя, че го няма. Въобще журналистика не се прави така.

 19. 19 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 275 Гневно

  За успехите знаем само от хвалбите на Борисов.
  —цитат от коментар 16 на Роси


  Успехите ги виждаме с очите си. За неискащите да гледат - това си е ваш проблем.

 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drug":

  Хайде бе! Сериозно! Знаете го, пише го на листче или ви го нашепват тайнствени гласове? Кауфланд например са платили над 40 милиона лева корпоративен данък за последните 5 години.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на Angel Stoichèv Dimitrov
  Angel Stoichèv Dimitrov
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Няма как да се избегне нацяло. Българина е беден и търси вариантите за спасяване. Все още, но не за дълго

  https://iconomicabg.blogspot.com
 22. 22 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Росенец, Росенец, Бате!
  Там е зарито кучето (както казват руските агенти, които управляват пристанището).

 23. 23 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1125 Весело

  хем има успехи, хем процъвтява контрабандата, познайте кой е в грешка

 24. 24 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 221 Неутрално

  нека най-корумпирания да каже защо цигарите убиват, а продължават да бъдат на българския отворен пазар, да не би защото го е страх за семействата на съпартийниците си, или иначе по страшната мафия на опозицията вещае истинска смърт и затвор пред очите на народа

  Руски трол. https://мвд.рф/
 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7616 Неутрално

  Най много да се сменят дистрибуторите, някой друг да се нагуши на гърба на бедните пушачи.

 26. 26 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  "По време на представянето Борисов съобщи, че службите са разбили нелегална фабрика за производство на цигари в Карнобат."

  В конкретния случай вярвам безусловно на Борисов - той би следвало да е професионалист в тази област; все пак е бил акционер в „Тео Интернационал“ - фирмата, изградила фабриката за нелегално производство на цигари в Крайморие.
  https://bivol.bg/fabrikata.html

  ПП: Съжалявам, че липсва настрение "саркастично" сред указаните възможности.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 27. 27 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Абе тоя какво ни занимава с глупости? Кой го интересува контрабандните цигари? Мутрата си създава проблем и после героично го разрешава ! Боклук.

  Кази нещо за борбата с корупцията бе, бичме просто!

 28. 28 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Тази година данните показват най-ниското ниво на потребление на контрабандни цигари у нас - 5.8%
  -----------------------------------

  Е как сте го изчислили това? Пълни глупости!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK