Многонационални войски "унищожиха" паравоенна групировка на Ново село

Учение Platinum Lion 18, в което участват военни сили от 8 държави, се проведе на полигона "Ново село"

© Георги Кожухаров

Учение Platinum Lion 18, в което участват военни сили от 8 държави, се проведе на полигона "Ново село"Войници от 8 държави - България, САЩ, Албания, Румъния, Грузия, Молдова, Сърбия и Черна гора, участваха в учението "Platinum Lion 18" на полигона Ново село. Последните 4 държави не са членки на НАТО, но участват в инициативата "Партньорство за мир".


Сценарият разиграваше борба с екстремисти и паравоенна групировка, която атакува местното население и коалиционните сили. В учението участваха 728 военнослужещи от които 240 български, 260 от САЩ, 29 от Румъния, Молдова - 81, Албания - 32, Сърбия - 25, Черна гора - 36, и 25 от Грузия.


Официалната тема на учението е "Многонационален механизиран батальон при подпомагане на местните органи на властта чрез провеждане на стабилизиращи действия в назначената му зона за отговорност."
В първия епизод, който беше демонстриран пред медиите, се разиграха отбранителните действията на рота, поддържана от вертолети за бойна поддръжка и минохвъргачки за отразяване на настъплението тежко въоръжени формирования и удържане на района. В стрелбите на минохвъргачния взвод от Молдова участваха само курсанти, които за първи път стрелят на полигон.


Фотогалерия: "Платинен лъв" събра войници от 8 държави в Ново село >


Взводовете от втората рота проведоха операция по блокиране и прочистване на населен пункт завладяна от екстремисти. Лидерът на бунтовниците бе заловен и предаден на Военната полиция. Наложи се медицинската евакуация на тежко ранен войник да бъде извършена от въздуха с вертолет "Кугар", като Ми-24 го осигуряваше. Атаката и преследването на противника бяха поверени на морската пехота на САЩ.


За първи път цялостната организация по планиране и провеждане на съвместната подготовка на "Platinum lion", което се провежда за четвърта година беше българска и беше извършена от командването на Сухопътни войски и 2 механизирана бригада. Самото управление на действията се извършваше само на английски език.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK