Земеделска земя се отнема принудително, твърди Тихомир Безлов

Тихомир Безлов

© Юлия Лазарова

Тихомир БезловКонцентрацията в селското стопанство се прави чрез политиката, а фирми като тези на задържания зам.-председател на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев (който беше арестуван в Истанбул, заедно с Димитър Желязков, известен като Митьо Очите- б.р) очевидно не получават случайни поръчки. Най-притеснителното е, че понякога земята на хората се отнема принудително. Това коментира анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов в ефира на "Нова телевизия".


"След акцията в Истанбул се показаха реалностите на криминалните мрежи и авторитети. Хубавото е, че изведнъж се видя, че няма случайности, замесени са полицаи, партийни функционери - като по учебник. Ако видите другите консултанти в подобни фирми като бургаската охранителна фирма "Аркус", в която Митьо Очите е работил като консултант, ще попаднете на интересни лица", каза той.


Според Безлов над 80% от еврофондовете в земеделието се насочват към първите 100 фирми. За 2017 те за 2,9 млрд. лв., а тази концентрация започна от времето на САПАРД. Той акцентира, че това са най-големите средства, които влизат в страната, но голяма част от хората не си получават средствата за земеделска площ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK