В момента агенцията по безопасност на храните не може да изследва чумата

В момента агенцията по безопасност на храните не може да изследва чумата

© Надежда Чипева, КапиталВ момента Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ не разполага с никакви диагностикуми за изследване на чума по дребните преживни животни и не може да извършва изследвания. Това обуславя и необходимостта от спешно възлагане на поръчка." Това се казва в отговор на агенцията по въпроси на "Дневник".


Вчера агенцията реши да пристъпи към договаряне с фирмата "Глобул вижън" 2018 ЕООД за доставка на препарати и набори за откриване на чумата по дребните преживни животни. В мотивите към поръчката се казва, че фирмата е единствената, която разполага с нужните разрешителни и оторизации за доставка на търсените препарати и набори за изследване на болестта. А и няма време да се пристъпва към обществена поръчка, тъй като обстановката в страната е усложнена.


От данните в Търговския регистър се вижда, че фирмата е съвсем нова - учредена е в края на юни тази година, малко след първата заповед за евтаназия на животни заради чумата. Основният й предмет на дейност пък е софтуерен и компютърен бизнес, а учредителният й капитал е 500 лева.
Пълномощно от 1 август


"Глобул вижън 2018" ЕООД е представила пълномощно от 1 август (около седмица преди обявлението за договаряне - бел. ред.) да регистрира и продава продуктите, предмет на поръчката, от IDvet Genetics, Франция, подписано от Филип Поркюе - главен изпълнителен директор", отговарят от БАБХ на въпрос на "Дневник". Към тази дата няма друга фирма, която да е представила на БАБХ пълномощно за трите кита от този производител, отбелязват още от агенцията. В отговор на друго питане оттам посочват, че фирмата освен за софтуерен бизнес е регистрирана и за "всички дейности и услуги, незабранени от закона".


На въпорс защо агенцията посочва за покупка само тези китове и препарати, няма ли и други опции, други възможности на българския или международния пазар, в отговора се казва, че това са единствените китове за диагностика на чума по дребните преживни животни, които са регистрирани в България.


До днес следобед "Глобул вижън 2018" ЕООД не фигурираше в сайта на френската IDvet като един от техните посредници. За това какви са договорните отношения между българската фирма и френската "Дневник" е изпратил въпроси и очаква отговор от двете страни.


В сайта на IDvet се отбелязва, че контрагент за България е посредник, базиран във Виена. "Посоченият посредник NOACK &Co GMBH, която е австрийска фирма, не фигурира в публичния регистър на диагностикумите в България. "Глобул вижън 2018" ЕООД фигурира в българския регистър и има пълномощно от производителя да продава тези продукти", отговарят от БАБХ на въпрос защо не са се обърнали към самата фирма или виенския посредник.


А как се е справяла досега БАБХ


На въпросите как досега БАБХ е диагностицирала чумата по дребните преживни животни, какви китове и препарати са били използвани, на кои фирми, откъде са били доставяни и от кого, какви са наличностите на агенцията в момента, агенцията отбелязва, че вече няма никакви наличности и възможности изобщо да диагностицира опасното заболяване.


"На 2 юли е закупено известно неголямо количество от същите диагностикуми, тъй като няма други регистрирани такива в България, за сумата от 29 251 лв. срещу издадена фактура от доставчика. Доставени са по спешност от заявителя за регистрация на продуктите към онзи момент ДЗЗД "Лабор Диагностик", тъй като е нямало български оторизирани фирми за продажба на диагностикумите, които да фигурират в регистъра на диагностикумите в България или да са представили пълномощно от производителя за продажбата им. Лабораториите на БАБХ са работили и с диагностикуми, дарени от Европейската комисия", се казва в отговора.


"Дневник" очаква отговори и от собственика на "Глобул вижън 2018" ЕООД Никола Явахчов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK