Регионалното министерство отрече да е нарушило закона, разрешавайки строителство върху плаж край Варна

Проектът за строителството на рибарско пристанище върху плажа край Варна

© Община Варна

Проектът за строителството на рибарско пристанище върху плажа край ВарнаДнес Министерството на регионалното развитие и благоустройството разпространи становище, с което отрече да е нарушило законите при одобряването на строителството на рибарско пристанище върху плажа във варненския кв. "Аспарухово". Проектът трябва да бъде финансиран със средства от фондовете на Европейския съюз, а сигнал за нарушения в документите, издадени от министерството, разпространи Камарата на геодезистите в България.


Според текста, изпратен до медиите от пресцентъра на регионалното министерство, изнесеното в сигнала на Камарата на геодезистите е невярно и няма нарушение на процедурата по допускането, одобряването и издаване на разрешението за строежа на рибарско пристанище.


"Процедурата по издаването на разрешението за строеж е проведена по реда на Закона за морските пространства, вътрешни водни пътища и пристанища на Република България и по реда на Закона за устройство на територията. Не са приложими разпоредбите на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и по тази причина в случая не се прилагат изискванията за Зона А от морските плажове", се казва в становището.
Според регионалното министерство "трябва да се има предвид, че съгласно разпоредбата на чл. 112 ж на Закона за морските пространства, вътрешни водни пътища и пристанища на Република България рибарските пристанища са публична общинска собственост, която не може да бъде променяна в частна и предназначението на обектите също не може да се променя. Следва да се уточни,, пише в становището, че рибарското пристанище съответства на предвижданията на действащия общ устройствен план, където има регистрирано съществуващо такова".


В текста се казва още, че "Подробният устройствен план за пристанищната територия е одобрен с параметри на застрояване, приложими за производствени терени с плътност на застрояване 80%, КИНТ 2,5 и кота корниз по-малко или равна на 25 м. Според плана и приложената визуализация на пристанищната територия е предвидена за изграждане 3-етажна сграда. Третият етаж ще бъде панорамен ресторант със стълба –кула, като втори етап на проекта, който ще се финансира от общината. Височината на сградата ще бъде значително по-малко от 25 м. ".


Според Министерството на регионалното развитие за територията на морски плаж Аспарухово има издаден акт за изключителна държавна собственост, в който не попада имотът, цитиран в сигнала на Камарата на геодезистите.


Реакцията на министерството завършва така: "В специализираната карта е отбелязано, че коментираният в сигнала на неправителствената организация имот включва скали, а плажът е пред него. Това поражда съмнения, че съдържащият се в сигнала картов материал е манипулиран".


По повод на разпространеното днес становище "Дневник" потърси за коментар председателя на Камарата на геодезистите в България Йоан Каратерзиян.


"В сигнала за извършени нарушения на българското законодателство, който сме изпратили до министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков се изнасят единствено факти, които са взети от свободно и безплатно достъпните данни, обнародвани на официалните електронни страници на органи на изпълнителната власт", каза Каратерзиян.
Той отново припомни, че българското законодателство не предвижда процедура по застрояване на Морски плаж, което предстои да се случи при реализацията на проекта за ново рибарско пристанище край Варна.


"Сигналът ни се отнася единствено за територията на Морския плаж, а собствеността върху него е изключителна държавна и не може да се променя при никакви обстоятелства, каза председателя на неправителствената организация в отговор на становището на регионалното министерство.
По повод на твърдението, че "за територията на морския плаж в кв. Аспарухово е издаден акт за изключителна държавна собственост, в който не попада цитираният в сигнала на неправителствената организация имот", от Камарата на геодезистите отговориха така: "Това е пропуск или умишлено бездействие на изпълнителната власт, който трябва да се отстрани незабавно и виновните лица да бъдат наказани. Би трябвало и Главният прокурор на Република България да се самосезира по този повод".


Колкото до твърдението в разпространения днес текст, че "в специализираната карта е отбелязано, че коментираният в сигнала на неправителствената организация имот включва скали, а плажът е пред него и това поражда съмнения, че съдържащият се в сигнала картов материал е манипулиран", подателите на сигнала отговориха, че "картовият материал, който е публикуван в сигнала, е копиран от публично публикуваната информация от органите на изпълнителната власт и по тази причина единствено този, който публикува информацията може да я манипулира".

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Който познава сегашната кочина там, ще оцени какво се предлага...

 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  Мутрификацията на плажа в този случай завърши със застрояване. Като няма индустрия и плажът става индустрия. Аз пък не разбирам варненци що си дават плажа? Ми да му спретнат един кютек на министрото.

 3. 3 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Не са приложими разпоредбите на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и по тази причина в случая не се прилагат изискванията за Зона А от морските плажове", се казва в становището.

  Ха-ха, поредният виц от Отбора на калинките. Избираш си закон, който да пасне на това, което си решил да правиш, ако ли не изработваш такъв и готова работата. Мани, трагедия е това, което го живеем на територията.

 4. 4 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  Ако пуснат на това място лодки, моторници яхти и корабчета, от плажа ще остане само спомен.

 5. 5 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Ама разбира се.

  Верваме на всичко.

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#4] от "Judjuk":

  Това място е предвидено за яхтен плаж на затворения комплекс "Зеленика", който се изгражда от трибуквието на Варна...

  С комунист диалог не може и не бива да се води, той ти се качва на главата и после иска да ти я махне.
 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  Рядко се намира престъпник, който да каже - да бе, виновен съм..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4356 Гневно

  ЗАКОНИТЕ НЕ ВАЖАТ ЗА ГЕРБ И ОБРЪЧИТЕ ИМ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 755 Любопитно

  ЗАКОНИТЕ НЕ ВАЖАТ ЗА ГЕРБ И ОБРЪЧИТЕ ИМ !!!
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  За Курни и адептите и какво важи?!

 10. 10 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 755 Весело

  Мутрификацията на плажа в този случай завърши със застрояване. Като няма индустрия и плажът става индустрия. Аз пък не разбирам варненци що си дават плажа? Ми да му спретнат един кютек на министрото.
  —цитат от коментар 2 на Judjuk


  Бе големи сте кютекчии , ако трябва да се щурмува мандра...

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4356 Гневно

  До коментар [#10] от "skomina":

  Пак ли ще биете народа и ще леете кръв ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4356 Гневно

  До коментар [#9] от "skomina":

  За кого говориш ? Това име ми е непознато.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4599 Неутрално

  До коментар [#6] от "mitko11":

  Както аз вчера го нарекох, това "рибарско пристанище", ще е "Марина ТИМ"!

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8524 Неутрално

  И откога стоте метра плажна ивица не е изключителна държавна собственост. Ма то верно, че за ГЕРБ законите не важат.

 15. 15 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2383 Разстроено

  Цитат:
  "Регионалното министерство отрече да е нарушило закона, разрешавайки строителство върху плаж край Варна"

  Ми да, по "наш'те закони", всичко в точно! Кеф ти закона за Черноморското крайбрежие, кеф ти "Закона за морските пространства, вътрешни водни пътища и пристанища на Република България"! Па и к'ви са тия "геодизисти?! От кое ОПГ са?! Не ги знаем тия! Не може всеки да дава акъл на Вожда! Къде е Цацаров, да ги озапти, тия серсеми?!

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12186 Неутрално

  Рибарско пристанище да имаш или поне да го наречеш такова...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  "Бе големи сте кютекчии , ако трябва да се щурмува мандра..."
  [quote#10:"skomina"][/quote]

  Я кажи как хората да си опазят плажовете от мутри?

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4599 Неутрално

  До коментар [#17] от "Judjuk":

  Като гласуват на избори с главата си! И като блокират София, когато са недоволни! Така!

 19. 19 Профил на korc
  korc
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  Плаж или скалиста брегова ивица може да се промени за ден при бурно море. Преди години там изхвърляха изгребаното от канала море-езеро

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4356 Неутрално

  До коментар [#19] от "korc":

  Зимно време морето взема а напролет оставя пясък.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#6] от "mitko11":

  Това звучи като фейк нюз, освен ако нямаш някакви доказателства.

 22. 22 Профил на Стойка Петрова
  Стойка Петрова
  Рейтинг: 243 Любопитно

  Защо не се уточнява, че тази камара на геодезистите всъщност е НПО от един човек, а не е официалната камара. Много подвеждаща информация от страна на медия, която държи да е достоверна.

 23. 23 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 992 Гневно

  До коментар [#14] от "Роси":

  1000 м плажна ивица се намира северно от въпросното място.
  На това място в момента има СКАЛИ.
  Абе преди да пишете глупости, посетете го, погледнете чичко Гуугъл.
  Абе мислете с главите, не повтаряйте глупостите на този и онзи драскач

 24. 24 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  пак обяснения от рода на "това пристанище не е пристанище", "този хотел не е хотел", а според наредба ВГЗ, точка 112 всичко е изрядно :)

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4356 Весело

  До коментар [#23] от "ЙЕИ":

  Има и плажове от камъняк ако не ти е известно. А както всеки полуграмотен морски знае , при подходящ вятър и течение утре може и да е с пясък. Ти обаче и министърчето явно не сте от тази група.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#6] от "mitko11":Както аз вчера го нарекох, това "рибарско пристанище", ще е "Марина ТИМ"!
  —цитат от коментар 13 на vassilun


  Обичат да усвояват общински пари. И няма само едно пристанище да им се направи.
  https://www.dnevnik.bg/morski/2016/10/12/2842820_nov_mostik_shte_bude_postroen_na_ribarskiia_plaj_vuv/

 27. 27 Профил на dobrev
  dobrev
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#22] от "Стойка Петрова":

  Това е важно да се уточни, но явно за някои медии не е важно. Истинската камара на геодезистите е време да заведе дело срещу въпросното НПО, което си е присвоило името им и подава фалшиви сигнали до институциите.

 28. 28 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Авторът къде е? Щото предишното, наподобяващо съсържание на бебешки памперс, имаше. Тука ми липсва автора.


  До коментар [#27] от "dobrev":
  В този ред на мисли дело може да се заведе и срещу медията, която доста упорито тиражира въпросното НПО като легално.

 29. 29 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Предлагам журналистите от Дневник да отида да видят с очите си въпросния плаж и има ли изобщо такава пясъчна ивица там. Така и не видяхме една реална снимка на мястото към журналистическите разследвания.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK