Фирмата за доставка на тестове за чума по животните се занимавала с всичко, незабранено от закона

Фирмата за доставка на тестове за чума по животните се занимавала с всичко, незабранено от закона

© Юлия ЛазароваИдеята за бизнес с тестове за заболявания по животните била дошла на собственика на фирмата "Глобул вижън" 2018 ЕООД Никола Явахчов, която се договори с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за доставка на препарати за откриване на чумата по дребните преживни животни, половин година преди у нас да бъде засечено заболяването.


"Фирмата ми се занимава не само със софтуерна дейност, както погрешно бе представено в някои медии. Важно е да уточня, че в предмета й са включени всички дейности и услуги, незабранени от закона", се казва в разпространена до медиите позиция на собственика на "Глобул вижън". Същото отговориха от агенцията по храните и на питане на "Дневник" по-рано днес.


От данните в Търговския регистър се вижда, че фирмата е съвсем нова - учредена е в края на юни тази година, малко след първата заповед за евтаназия на животни заради чумата, като основният й предмет на дейност е софтуерен и компютърен бизнес.
"От близо половин година водя интензивни преговори да представям в България продуктите на френската фирма "IDvet Genetics", водеща в производството на тестове за заболявания по животните. Така че идеята ми да се занимавам с този бизнес датира много преди у нас да бъде засечена чума по дребните преживни животни", се казва в позицията. В нея се напомня, че окончателните преговори с френската страна са приключили на 1 август 2018 г.


В мотивите към поръчката на БАБХ се казва, че фирмата е единствената, която разполага с нужните разрешителни и оторизации за доставка на търсените препарати и набори за изследване на болестта. А и няма време да се пристъпва към обществена поръчка, тъй като обстановката в България е усложнена.


"На 2 юли е закупено известно неголямо количество от същите диагностикуми, тъй като няма други регистрирани такива в България, за сумата от 29 251 лв. срещу издадена фактура от доставчика. Доставени са по спешност от заявителя за регистрация на продуктите към онзи момент ДЗЗД "Лабор Диагностик", тъй като е нямало български оторизирани фирми за продажба на диагностикумите, които да фигурират в регистъра на диагностикумите в България или да са представили пълномощно от производителя за продажбата им. Лабораториите на БАБХ са работили и с диагностикуми, дарени от Европейската комисия", се казва в отговора до "Дневник" на БАБХ.


"Най-важното за мен като млад човек, който иска да успее в страната си, е да правя всичко според правилата и закона. Убеден съм, че само така бих могъл да бъда не само конкурентен, но и да се изправя срещу монопола в бранша. Допускам, че настоящата медийна атака срещу работата ми идва именно оттам", пише в позицията си собственикът на "Глобул вижън".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1923 Весело

  "Важно е да уточня, че в предмета й са включени всички дейности и услуги, незабранени от закона"

  Много е важно! Всички фирми в България са специалисти по всичко, което не е забранено от закона (а някои са специалисти дори в незаконните дейности)

 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 757 Любопитно

  Най-важното за мен като млад човек, който иска да успее в страната си, е да правя всичко според правилата и закона. Убеден съм, че само така бих могъл да бъда не само конкурентен, но и да се изправя срещу монопола в бранша. Допускам, че настоящата медийна атака срещу работата ми идва именно оттам. Опитите за натиск, обаче ме мотивират да бъда още по-последователен и непреклонен в желанието си да развивам честен, прозрачен и законен бизнес. Вярвам, че като обективна медия ще отразите позицията ми корекно и ясно. Оставам отворен за всички ваши въпроси и вярвам, че вие също ще ми предложите реципрочна комуникация.

  От статията не се разбира кой сте вие. А след като сте отворен за въпроси бихте ли отговорили на кого сте момче?

 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 757 Неутрално

  И само за потвърждаване на римската поговорка - Нищо ново под слънцето! Един разказ на Чудомир

  Свини бе, кумец, свини! Надумахме се с Теня Казака, дадох аз половината пари и той другата половина и купихме стотина парчета от ония черните, с дългите зурли, та да походим из селата! Хем агитацийка за партията да направим, хем далавера един вид. Казакът замина с момчето си към Бургаско, а аз останах тук. Търсят ме, знаеш, постоянно ме дирят за служба разни чиновничета, кантонери, горски стражари, та съм зает много. По цял ден тичам, знаеш, уволнявам, назначавам, премествам… Ех, отблагодарят се хората, кое с комисионка, кое в натура, колкото да преживее човек. Нали сме сега на власт, защо да не услужа на хората?

  Та ти казвам, отиде Казакът, избрал стоката, натракал парите и тръгнал за насам. Не се мина много, и малкият, момчето му, довтаса у дома и каза, че пристигнали на края на града и всичко било благополучно, само две свини умрели из пътя. Отивам аз веднага, гледам, стоката си я бива. Едни дълги, прострени годинаци, ама малко омърлушени. „От пътя е, уморени са — мисля си. — Ще починат някой ден, ще ги понахраним и ще оперят уши.“

  — Монеолу — дума ми Казакът, — да ти кажа правата, страх ме е. Не ми хващат око тия свини. Виж, побързай, нареди да ги прегледа набързо ветеринарният лекар и да ни даде разрешение да тръгнем по селата, че малко ме съмняват. На болни ми изглеждат хайваните.

  — Бре, Казак, не думай! Ами тогава?

  — Тогава бързай и друго нищо. Там е спасението.

  Хуквам се аз, кумец, право при ветеринарния. Той едно свито, едно кротко момче, все надолу гледа и само боб и коприва ядяло.

  — Докторче, казвам, тъй и тъй прасетата, такова, свини докарахме за продан. До стотина парчета са, казвам, та да дойдеш да ги видиш и да ни разрешиш да ги продадем из селата.

  — Да не са, кай, нещо болни?

  — Каква ти болест, те са от ония с дългите зурли, черноморски са, тях болест лови ли ги?

  — Докарайте ги, кай, тука. Ще видим!

  Закарахме ги бе, надяна докторчето очилата, гледа ги, пипа ги, чумери се, па като отсече изведнъж:

  — Свинете, кай, са заразени от огненица. Ето, гледайте червените четвъртити петна отдолу под коремите им. Не могат да се продават! Трябва да останат тук, да пазят карантина, че тогава ще видим.

  — Бре, докторе, ами ако измрат?

  — Ако измрат, ще измрат. По-добре да отидат вашите само, отколкото на цялата околия.

  — Ами парите ни, трудът ни?

  — Не знам, не ми е работа.

  Дига рамене, знаеш, мига през очилата и не ще да знае.

  — Бре, докторе, не думай така, наши хора сме, от партията сме. Аз с твоя министър съм приятел, остави ни да си продадем стоката и да си прихванем капитала поне. Не са тъй зле животните, както ти се струва.

  — Не може, не може! Аз тука или служба ще служа, или не! Как, казва, ще ги пусна из околията? Как мога да позволя подобно нещо? Ти знаеш ли, че ще изморите до крак свините в околията и ще причините щети за населението с милиони?

  — Нищо бе, докторе, нека мрат бе! Какво от това? Алъш-вериш да става бе! Търговия да се върши. Ако измрат, пак ще им докараме.

  — Аа, тъй ли мислите? Така ли разсъждавате? Иване! Иване! Карай ги в обора!

  Разсилният ги натъпка в обора и ние останахме на сухо.

  — Слушай, докторе — кипнах аз, — не прави на мене тия работи, че аз не съм какъв да е човек. Аз съм Монеолу, разбираш ли?!

  — Може, казва, да си три пъти Монеолу, това не ме интересува. Аз ще изпълня закона и ще запазя интересите на населението, а ти прави каквото щеш!

  Тръшна вратата и се изгуби.

  — Аа… Тъй ли била работата? Добре тогава! Ще видиш кой съм аз! Ще видиш и ще ме запомниш!

  Още същия ден му написах едно анонимно писмо, нагласих наши хора за свидетели, качих се на влака и право при министъра. Посрещна ме човекът, здрависа ме, почерпи ме цигара, че като почнах:

  — Тъй и тъй, тъй и тъй, господин министре, пратили сте ни един доктор, който си не разбира от службата. Постоянно пречи на хората от партията, а насърчава опозицията. Женен е, рекох, близнаци има, а развратничи и пиянства по цели нощи. Миналата неделя, като се напил, че се съблякъл почти гол и играл кючек на публично място. Видели го Теньо Казакът, балдъза му, моята жена и други почтени граждани и просто умрели от срам… Развален човек, рекох, излага службата и не е за работа. Дошъл съм от името на партията, рекох, да искам незабавното му уволнение или преместване. Не се търпи повече, рекох, невъзможно е!

  — Добре, добре — рече министърът, — още утре ще му искам обяснение и ще го уволня, ако е такава работата.

  Върнах се аз на другия ден, надрусах на доктора още едно анонимно писмо, че ако си не дигне парцалите оттук, квартирата му ще бъде дигната във въздуха. Дойде след три дни и писмото от министъра и той, горкият, се обърка, уплаши се, разболя се и прати хабер да си приберем свинете.

  Та искам да ти кажа: тактика трябва да има човек в тия времена, кумец! Тактика и политика, значи, ако искаш да си наредиш живота.

  — Е, после продадохте ли свинете?

  — Охоо! Като топъл хляб. В пет села само ги настанихме до една.

  — Ами мряха ли?

  — Мряха, как да не мряха. И те мряха, и другите мряха, ама нищо. Бай Теньо Казакът замина пак към морето да купи други. Ще набавим на хората свини бе, кумец, не бери грижа. За коледа без мръвка няма да ги оставим. Може ли? Нали сме хора? Нали сме християни?

 4. 4 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 703 Неутрално

  В предмета си на дейност всички фирми добавят "и всичко друго".... тук сензация няма. Малко е съмнително как е вкарал ваксини точно преди първия случай, намирисва на подставено лице, но като нищо и просто да се е усетил навреме и да е решил да изкара някой лев. Доста от приятелите програмисти със собствени ( малки ) фирми и фрийленсъри си прекарват всякакви допълнителни доходи през фирмите. Разровете се малко, ще видим - може и да е поредния червен синковец, може и да е предприемач с нюх. Ще се разбере.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 5. 5 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Наш проверен човек, много прилича на един млад успял бизнесмен... ОТВРАТ!

 6. 6 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#3] от "koko65bg":

  Губиш си времето.
  Държавта се управлява еднолично от индивид прочел една книга! Последователите у намират това за нормално. Някой от тях дори и толкова не са прочели!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Весело

  В изборите е бил член на секционна комисия, предложен от... (няма данни) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Право е човечето. Трябва са се правят нещата според правилата в България. А правилата в мутроландията са правила на шуробаджанаци и корумпирани комсомци.

 9. 9 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 776 Неутрално

  В Българиа винаги всичко е законно, като назначаването на един криминален престъпник в охранителна фирма примерно.
  Друг въпрос е дали е морално, ама това не е особено важно на тая територия.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 10. 10 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ето затова няма смисъл от нищо в България и затова след подобни случки порадии които се набутах с много пари се отказах, но пък моите пари отидоха при сливенска мутра и той кара S8 за 250к лв

 11. 11 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "koko65bg":

  А овцете в Шарково които уж бяха болни от чума, са живи и здрави вече 50ти ден.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 12. 12 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Единственото по-доходно от ИТ проектите е...
  държавната хранилкааа.

  ИТ хората на герберите едни мноооого посредствени специалисти. Влезли в селтора заради големите заплати на млади години, но с ясното съзнание, че са там само докато укрепнат във връзките и игричките.

  Мога да ви дам освен този господин и други за пример. Например лицата Дъмитър Митрев и Роман Ангелов, които са скрити лакеи на гербавите, момчета за всичко и нарочно не-членове на партията. Но и с веи се забъркаха, сега и застрахователен софтуер щели да правят некадърниците.. Други гробави хора са собственикът на Дарик, синът му здраво движи ИТ проекти и всичко друго каквото трябва за партията.

  Едно време викаха - ако не сме ние, други ще крадат...

  Те такива са тия кадри на Боко Шенгенски! Албанците ще ни минат скоро с тоя цвят на мисълта и не-морала. Същите като Р. Овч. - напористи, умни ... и 0 морал - значи демоничен орк.

  Но България ще се въздигне въпреки всичката сган. Малко остана.
  Единение и просветление!

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Интересно от чие име е водил преговори половин година преди да регистрира фирмата и как са му дали всички необходими разрешителни толкова бързо след регистрацията. Една проста справка за това кое след кое се е случило и какъв е законният срок да се случи може би ще покаже, че някой някъде е ударил едно рамо, кой е бил, какви връзки и каква информация е имал и всичко ще си дойде на мястото.

 14. 14 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#6] от "Без коз":

  Някой от тях... НякоЙ... Аха...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK