Шефове на държавни болници декларират високи доходи

Шефове на държавни болници декларират високи доходи

© Красимир ЮскеселиевДиректорът на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев е най-богатият от близо 300-те болнични директори и управители, които са подали имотни декларации пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.


Това отбелязва вестник "Сега", който публикува преглед на декларираното имущество от директорите на държавни и частни болници, които имат договор с Националната здравноосигурителна каса и се финансират с обществени средства. От тази година те също са длъжни да подават имотни декларации.


Проф. Генчо Начев заедно със съпругата си притежава дялове от 7 дружества за общо 2 206 700 лв. Сред тях са "Кристална вода" - компания, свързвана с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка, която се занимава с ВиК проекти и пречистване на води, и "Победа" - собственик на ВЕЦ "Енина". Начев има и инвестиции за 1 803 615 лв. плюс унгарски, полски и хърватски ценни книжа на стойност 315 096 лв.
Наличните му пари са 50 000 лв. за него и 20 000 лв. за съпругата му, а в депозити държи 6 126 715 лв. Има "Мерцедес", "Рейндж Роувър" и "Порше", но не е обявил стойността им. Със съпругата му имат апартаменти в столичните квартали "Лозенец", "Лагера", "Слатински Редут" и "Мотописта", къщи в Драгалевци и Казанлък. Начев притежава и дял от производствени помещения в с. Енина, Казанлъшко.


Проф. Начев е член на управителните съвети на Българската федерация по тенис, Фондация "Българска роза - 97" Казанлък, Българското дружество по кардиохирургия, тенис клуб при НСА-София, "Алфа клуб "Да оцелееш"-София, Фондация "Св. Георги Победоносец - воин"-Пловдив.


С голямо финансово състояние е и директорът на болницата по неврология и психиатрия "Св. Наум" проф. Иван Миланов. Той лично или заедно със съпругата си притежава 4 апартамента в София, 2 в "Слънчев бряг", 4 в Поморие и един в Стара Загора. Неврологът кара "Ауди А7" за близо 150 000 лв. В банки Миланов има и над 3.1 млн. лв.


Новият управител на здравната каса и доскорошен директор на "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев има със съпругата си 3 апартамента в София, 2 от които наследствени, къща в Рибарица и мезонет в Гърция. Влоговете на семейството му са за малко над 500 000 лв.


Директорът на болница "Св. Георги" в Пловдив Карен Джамбазов има "Мерцедес" на цена по договор 50 лв. Влогът му е 31 000 лв., но има вземания от заем за 160 000 лв. и инвестиции за над 125 000 лв.


Директорът на Правителствена болница Любомир Спасов кара "Мицубиши" от 1998 г. за 9000 лв., има 135 000 лв. на влог, но трябва да връща заем от 650 000 лв.


Много от директорите на държавни болници декларират, че притежават 6-цифрени суми. Общо 69 болнични шефове не са подали декларации в срок.


Управителят на столичната частна онкологична болница "Сердика" Методи Янков има само 160 000 лв. в кеш от заплати. Според декларацията му той няма нито апартамент, нито кола, нито влогове.


Валентина Мазнейкова, зам.-управител на МБАЛ "Света София", притежава заедно със съпруга си Христо Мазнейков 4 апартамента в София, къща в кв. "Драгалевци" и къща в с. Емона, Несебър. В депозитни сметки семейство Мазнейкови притежава близо 400 000 лв., също и вземания от заеми за над 2.5 млн. лв.


За декларациите на министрите и премиера вижте тук.

Какво декларираха депутатите - четете тук.
За доходите на президента - тук.
За доходите на магистратите - тук.
Какво пише в декларациите на местната власт - тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK