Шефове на държавни болници декларират високи доходи

Шефове на държавни болници декларират високи доходи

© Красимир ЮскеселиевДиректорът на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев е най-богатият от близо 300-те болнични директори и управители, които са подали имотни декларации пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.


Това отбелязва вестник "Сега", който публикува преглед на декларираното имущество от директорите на държавни и частни болници, които имат договор с Националната здравноосигурителна каса и се финансират с обществени средства. От тази година те също са длъжни да подават имотни декларации.


Проф. Генчо Начев заедно със съпругата си притежава дялове от 7 дружества за общо 2 206 700 лв. Сред тях са "Кристална вода" - компания, свързвана с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка, която се занимава с ВиК проекти и пречистване на води, и "Победа" - собственик на ВЕЦ "Енина". Начев има и инвестиции за 1 803 615 лв. плюс унгарски, полски и хърватски ценни книжа на стойност 315 096 лв.
Наличните му пари са 50 000 лв. за него и 20 000 лв. за съпругата му, а в депозити държи 6 126 715 лв. Има "Мерцедес", "Рейндж Роувър" и "Порше", но не е обявил стойността им. Със съпругата му имат апартаменти в столичните квартали "Лозенец", "Лагера", "Слатински Редут" и "Мотописта", къщи в Драгалевци и Казанлък. Начев притежава и дял от производствени помещения в с. Енина, Казанлъшко.


Проф. Начев е член на управителните съвети на Българската федерация по тенис, Фондация "Българска роза - 97" Казанлък, Българското дружество по кардиохирургия, тенис клуб при НСА-София, "Алфа клуб "Да оцелееш"-София, Фондация "Св. Георги Победоносец - воин"-Пловдив.


С голямо финансово състояние е и директорът на болницата по неврология и психиатрия "Св. Наум" проф. Иван Миланов. Той лично или заедно със съпругата си притежава 4 апартамента в София, 2 в "Слънчев бряг", 4 в Поморие и един в Стара Загора. Неврологът кара "Ауди А7" за близо 150 000 лв. В банки Миланов има и над 3.1 млн. лв.


Новият управител на здравната каса и доскорошен директор на "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев има със съпругата си 3 апартамента в София, 2 от които наследствени, къща в Рибарица и мезонет в Гърция. Влоговете на семейството му са за малко над 500 000 лв.


Директорът на болница "Св. Георги" в Пловдив Карен Джамбазов има "Мерцедес" на цена по договор 50 лв. Влогът му е 31 000 лв., но има вземания от заем за 160 000 лв. и инвестиции за над 125 000 лв.


Директорът на Правителствена болница Любомир Спасов кара "Мицубиши" от 1998 г. за 9000 лв., има 135 000 лв. на влог, но трябва да връща заем от 650 000 лв.


Много от директорите на държавни болници декларират, че притежават 6-цифрени суми. Общо 69 болнични шефове не са подали декларации в срок.


Управителят на столичната частна онкологична болница "Сердика" Методи Янков има само 160 000 лв. в кеш от заплати. Според декларацията му той няма нито апартамент, нито кола, нито влогове.


Валентина Мазнейкова, зам.-управител на МБАЛ "Света София", притежава заедно със съпруга си Христо Мазнейков 4 апартамента в София, къща в кв. "Драгалевци" и къща в с. Емона, Несебър. В депозитни сметки семейство Мазнейкови притежава близо 400 000 лв., също и вземания от заеми за над 2.5 млн. лв.


За декларациите на министрите и премиера вижте тук.

Какво декларираха депутатите - четете тук.
За доходите на президента - тук.
За доходите на магистратите - тук.
Какво пише в декларациите на местната власт - тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на uhl23528019
    uhl23528019
    Рейтинг: 1616 Весело

    Спестявали са от закуски хората

  2. 2 Профил на Tzariqt e Gol
    Tzariqt e Gol
    Рейтинг: 503 Неутрално

    И после що нямало пари за здравната каса. Ама те шефовете на тия болници си я източват в джобовете си.

  3. 3 Профил на uhl23528019
    uhl23528019
    Рейтинг: 1616 Неутрално

    Здравеопазването било безплатно.....
    За да те оперира едно такова светило не минава без такса за избор на екип.Започва от минимум 400 лева и стига до...
    На ден да оперира шест души тва три хилки си ги слага в джоба за деня от воле.. И заплатата му си седи чиста

  4. 4 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 4148 Неутрално

    Брей, то било голяма далавера да си директор на държавна болница.

    Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
  5. 5 Профил на dogwoman
    dogwoman
    Рейтинг: 2537 Любопитно

    Защо, бедни ли трябва да бъдат лекарите?

    Доброто е заразно
  6. 6 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4019 Неутрално

    Начев, като най-голямото светило в областта си, оперирал политици, едри бизнесмени, крими герои, спортисти и др., безспорно е получавал щедри подаръци от сърце при успешни операции, но все пак?!

  7. 7 Профил на hhhuuunnnn
    hhhuuunnnn
    Рейтинг: 1371 Неутрално

    по принцип е редно именно лекарите и учените да са най-високоплатените и най-богати хора, като изключим щоу-бизнеса, където е друга история; така че само по себе си лошо няма, въпросът е да има добра организация и достъп до здравни услуги за средния българин

    нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
  8. 8 Профил на uhl23528019
    uhl23528019
    Рейтинг: 1616 Неутрално

    До коментар [#5] от "dogwoman":
    Никой не е казал че трябва да са бедни!
    Но някак си не е редно ако болницата се финансира от държавата а той работи в нея да чака такса избор на екип при положение
    че болния се е осигурявал за такъв риск.

  9. 9 Профил на hhhuuunnnn
    hhhuuunnnn
    Рейтинг: 1371 Неутрално

    по принцип е редно именно лекарите и учените да са най-високоплатените и най-богати хора, като изключим щоу-бизнеса, където е друга история; така че само по себе си лошо няма, въпросът е да има добра организация и достъп до здравни услуги за средния българин
    —цитат от коментар 7 на hhhuuunnnn


    пс - под учени не визирам соц-плявата от т нар хуманитарни науки, която е по-скоро към кастата на милиционерите и охранителите на крадците в червено

    нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
  10. 10 Профил на uhl23528019
    uhl23528019
    Рейтинг: 1616 Неутрално

    Да не говорим че често има и несполучливи операции и се оказва че хем си му платил хем те е осакатил още повече...тогава ходи се оплаквай...Той ти казва че операцията е минала перфектно,а ти няма как да знаеш какво е сложено вътре...

  11. 11 Профил на uhl23528019
    uhl23528019
    Рейтинг: 1616 Весело

    Изобщооо в ръцете на доФторите сме!

  12. 12 Профил на Иван К.
    Иван К.
    Рейтинг: 2254 Неутрално

    Баси , че то Митю Очите няма толкоз пари.

  13. 13 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 10278 Неутрално

    Ако не се лъжа Мазнейков работи и в Германия.

  14. 14 Профил на korc
    korc
    Рейтинг: 2012 Неутрално

    Директорите милионери, болниците с просешка тояга. Дали е така в частните болници?

  15. 15 Профил на Иван К.
    Иван К.
    Рейтинг: 2254 Неутрално

    До коментар [#5] от "dogwoman":

    Бедни , но и богати не би трябвало да стават , защото все пак става въпрос за дотирани държавни болници, навсякъде по света, който иска да става богат го пращат да върви в частният сектор , в държавният и публичен сектор заплатите са ниски позволяващи един среден стандарт на живот .

  16. 16 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10390 Неутрално

    Въпросът е по-скоро би трябвало да бъде - откъде хора работещи на държавна работа, ръководещи болници с големи финансови проблеми имат такива приходи?
    Ако са в частния бизнес - не виждам никакви проблеми...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  17. 17 Профил на dogwoman
    dogwoman
    Рейтинг: 2537 Неутрално

    Здравеопазването било безплатно.....За да те оперира едно такова светило не минава без такса за избор на екип.Започва от минимум 400 лева и стига до...На ден да оперира шест души тва три хилки си ги слага в джоба за деня от воле.. И заплатата му си седи чиста
    —цитат от коментар 3 на uhl23528019


    Именно. За да изберат твоя екип, значи има защо. А това заслужава уважение.

    Доброто е заразно
  18. 18 Профил на Манчо
    Манчо
    Рейтинг: 732 Неутрално

    Въпросът е по-скоро би трябвало да бъде - откъде хора работещи на държавна работа, ръководещи болници с големи финансови проблеми имат такива приходи?Ако са в частния бизнес - не виждам никакви проблеми...
    —цитат от коментар 16 на penetrating


    Истинско удоволствие е да се четат подобни мнения на участници във форума, които иначе старателно си градят имидж на крайнодесни демократи!
    Червените им муцунки лъсват 100% в подобни ситуации!
    Хе, хе ;)

  19. 19 Профил на |Y|
    |Y|
    Рейтинг: 772 Неутрално

    Доста информативна статия Дневник, нлагодаря!

  20. 20 Профил на |Y|
    |Y|
    Рейтинг: 772 Неутрално

    Начев специално е обучен и направен богат от др Чирков, а после къде си е влагал парите и какво е заработил отгоре си е негова работа.
    И по отношение на расизма на българина, да напомня че без циганинът Чирков нямаше да имаме кардио хирургия на световно ниво!

  21. 21 Профил на svoboden
    svoboden
    Рейтинг: 2103 Неутрално

    Заглавието е за доходи, а в статията няма и един ред за доходи. Всъщност нито доходите, нито имуществото на другите са интересна тема, освен за бай Ганьо.

  22. 22 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 4101 Неутрално

    До коментар [#4] от "Читател":

    Далавера е да си директор на каквото и да е държавно! Дори и на губещото и затънало до над ушите БДЖ! Краде се!

  23. 23 Профил на 4ort
    4ort
    Рейтинг: 3854 Неутрално

    До коментар [#4] от "Читател":Далавера е да си директор на каквото и да е държавно! Дори и на губещото и затънало до над ушите БДЖ! Краде се!
    —цитат от коментар 22 на vassilun


    Държавното е като Солунската митница.

  24. 24 Профил на Pandipool
    Pandipool
    Рейтинг: 789 Неутрално

    Проблемът е, че болниците са държавни и постоянно се оплакват как тънат в дългове и нямат пари за това и онова. През същото време директорите процъфтяват - 4 апартамента в София, къщи в Драгалевци, милиони на влогове и т.н. Ако е собственик на болницата, разбирам. За директор на държавна болница ми е малко странно..

    Като гледам данъчните декларации на министри,депутати и директори на болници виждам, че е доста доходоносно да си шеф на нещо държавно..

  25. 25 Профил на uhl23528019
    uhl23528019
    Рейтинг: 1616 Весело

    Ами държавното е така-държавата ти плаща веднъж за да работиш,а втори път ти решаваш колко да смъкнеш от гърба на пациента..
    Ако нещо започне да ти мрънка-просто го оставяш да се спасява според Хипократовата клетва...

  26. 26 Профил на edin drug
    edin drug
    Рейтинг: 2173 Неутрално

    това ,че 100 директора на болници са супер богати не помага с нищо на здравеопазването ,защото работещите на първа линия лекари са бедни и работят за смешни пари , само в Румъния заплатите на лекарите са вече от 3 до 5 пъти по високи от нашите ,същото и на мед сестрите , за другите държави от ЕС е в десетки пъти ,пита се колко още ще издържи нашата система ,при разлики в заплатите от 10-20 пъти с ЕС , а колко имат шефовете никак не ме интересува ,те са си постигнали капитализма , пита се кога ще почнат да плащат реално на работещите на 1 ва линия ,защото много скоро ще останат само болниците и директорите ,а те не работят с пациенти по принцип.

  27. 27 Профил на uhl23528019
    uhl23528019
    Рейтинг: 1616 Неутрално

    Ако един доктор е доктор,то за него няма да са на първо място парите!
    Мъжа ми се лекуваше в Сити клиник-София и там видях какво значи истински доктори!

  28. 28 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8663 Неутрално

    Въпреки, че ги декларират, трябва да се разследват, откъде са забогатели толкова, след като твърдят, че болниците били недофинансирани. Сигурно защото са ги обрали.

  29. 29 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 2611 Неутрално

    До коментар [#28] от "Роси":
    Патица!

    На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
  30. 30 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 2611 Неутрално

    Абе, вие, журналята, няма ли да мирясате? Продължавате да гоните докторите! Тогава вие ли ще лекувате? Вас за какво ви бива? Нормално е кардиолог като проф.Начев да е заможен човек, той има и частен кабинет, спасил е живота на сумати хора. Но НЕ е нормално пасмина като вас да си вре гагата в честно спечелените пари на проф,Начев! Ясно? Капито?

    На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
  31. 31 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 3014 Неутрално

    Бялата мафия е богата, и? Ако лекар, или какъвто и да човек си е изкарал парите с труд или бизнес халал да са му. Що ли обаче сме убедени че търговията с живот и здраве не е нито труд, нито бизнес.

  32. 32 Профил на Идиотикус Булгарикус
    Идиотикус Булгарикус
    Рейтинг: 30 Неутрално

    Ей овчи народ сме. Нормално да имат милиони, нали били лекари...99% от лекарите в България вземат по-малко от 2 бона месечно бе умници. През 2012 средната заплата на лекарите в Пирогов беше 2342 лв. С такива заплати, милиони само на сън ще видят. Да не говорим, че именно в болниците, управлявани от тези директори, постоянно говорят как нямало пари за това, нямало пари за онова, а лекарите вътре постоянно се жалват, че имат смешни заплати и колегите им в чужбина вземат 5-6 пъти повече.
    Докато директорите милионери си живеят живота и си карат поршетата, то техните колеги хирурзи си вземат едни 2-3 хиляди месечно. И как става този номер? И за какви частни кабинети ми говорите? Че то всичките имат частни кабитени, ама милионери не са станали.

  33. 33 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 2220 Неутрално

    Съмнявам се, че Генчо Начев има тези пари от лекарската си професия. Нещо друго му ги е докарало. Не може да е и от реституция. Значи ще да е "системен" играч и то много "системен". Жалко, защото ми харесваше, когато говори.

  34. 34 Профил на fie39575758
    fie39575758
    Рейтинг: 5 Неутрално

    Опираме до темата за здравната реформа. Въпросните богати лекари очевидно са находчиви и кадърни, но чак пък такова "разбогатяване" (по проф. Николай Василев , лека му пръст) е според мен неприлично. Да го питаш за какво са му три луксозни автомобила... Съгласен съм, че от държавни болници, които постоянно изнемогват не е редно да се замогват директорите му до такава степен. Да си направят частна болница, да вземат кредити, да не могат да спят от финансов натиск - пък тогава да богатеят. Но да използват потока от държавната болница за лични цели - не върви.
    Това несъразмерно богатеене е нечестно, неморално и неколегиално и спрямо хилядите други лекари, сестри и санитарки. За пациентите да не говорим, но като се разболееш и опре до теб - тогава си склонен да си безпринципно снизходителен към въпросните лекари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK