До дни МВР ще обяви търг за централизираната система за лични карти с чип

Зам. вътрешният министър Красимир Ципов

© Анелия Николова

Зам. вътрешният министър Красимир ЦиповТази седмица МВР ще обяви обществена поръчка за изграждане на централизирана система за издаване на новите лични документи с чип. До края на 2019 г. пък се очаква държавата да издава вече лични карти и паспорти с биометрични данни. Това заявява зам. вътрешният министър Красимир Ципов в интервю за в. "24 часа".


Той припомня и хронологията на законовата промяна за въвеждане на лични документи с биометрични данни. "С промените в Закона за българските лични документи и според Закона за електронната идентификация, и двата приети през 2016 г., бе предвидено ново поколение лични документи. Още през 2016 г. предприехме действията, за да подготвим условията за т.нар. централизирана персонализация на българските лични документи. През септември 2017 г. Министерският съвет одобри този централизиран модел. В момента на 30 места се персонализират всички видове български лични документи ­- паспорт, лична карта, свидетелство за управление на МПС, и различните видове разрешения за пребиваване на чужденци и граждани на държави - членки на ЕС. Това доведе до необходимостта да подготвим документацията за обществена поръчка за изграждане на централизирана система за персонализация и за доставка на техническо оборудване за тази нова система - процедура, която ще обявим тази седмица", заявява Ципов.


Изработването на документите - в София, получаването им - в най-близката полиция


Той обяснява още, че и след 2019 г. заявленията ще се подават и документите ще се получават, както досега - в районното управление, което е най-близо до искащия нов личен документ, но той ще се изработва в София и ще се транспортират обратно до съответното населено място.
По думите на Ципов българското законодателство е изпреварило европейското. И докато на ниво ЕС законодателните инициативи започват сега, България е направила нужната промяна за въвеждане на документи с чип през 2016 г. Той обяснява, че сред законодателните предложения на съюза е регламент за повишаване на сигурността на личните документи на гражданите на съюза и на документите за пребиваване, издавани на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, който предвижда именно наличието на задължителни биометрични данни в личните карти.


Биометричните данни в помощ на борбата с тероризма и организираната престъпност


"Последните изследвания на индекса Henely Passport за 2018 г. показаха, че с български паспорт може да се пътува в 169 държави по света свободно, без виза. В контекста на променената международна среда за сигурност след терористичните актове през последните години на територията на европейските държави и засиления миграционен натиск обаче документите за самоличност се превърнаха в ключов елемент от защитата на националната ни сигурност, който може ефективно да подпомогне противодействието както на тероризма, така и на международната организирана престъпност, а също така и за ограничаване на засиления миграционен натиск", коментира още въвеждането на документи с чип Ципов.


С въвеждането на централизирана система за издаване на документи МВР очаква по­-високо ниво на сигурност на производството на документите, като то ще бъде съсредоточено физически на едно място, където ще могат да бъдат приложени всичките модерни методи за защита на помещението, контрол на достъпа до работните места, видеонаблюдение, по-­защитена и надеждна структура на производство на документите за самоличност, коментира зам. вътрешният министър.


"Ще се подобри ефективността на работа на обслужващия персонал, като ще се създаде възможност за по­-тясна специализация и за намаляване на броя на този персонал. В момента имаме 30 центъра за персонализация, в които работят около 200 души, а щатът за всички тези центрове е близо 300. Сега тази бройка ще бъде намалена няколко пъти, като служителите, които в момента се занимават с тази дейност, няма да бъдат освобождавани. Те ще бъдат пренасочени към други административни услуги, предлагани от МВР", казва той.


Гласуване с новите лични карти, а защо не и плащане на данъци
­
С въвеждането на новите лични карти хората ще преминават граничните проверки на летищата през т.нар. електронни гейтове, обяснява още Ципов. На въпроса дали ще може да се гласува с новите лични карти зам.-вътрешният министър коментира: "Ето, сега ЦИК иска въвеждането на електронния идентификатор, за да получат българите възможност да гласуват през компютъра си. ­ Ние ще осигурим националната схема за електронна идентификация. Но гласуването освен през личните карти би могло да се случи и през друг носител. Когато се обсъждаше Законът за електронната идентификация, имаше идеи това да е здравноосигурителната карта, също с чип, или банкова карта. Нашите очаквания са тази част от обществената поръчка да бъде приключена най-­бързо, защото тази информационна система трябва да създаде условия за широко разпространение на електронната идентификация." ­


Допълва, че с новите лични документи през електронната идентификация ще могат да се ползват всякакви електронни административни услуги, и дава пример - в момента българските граждани плащат данъците си през интернет страницата на НАП, като от НАП издават персонален идентификационен код. "Би могло да се мисли личните карти с електронен носител да се ползват за плащане на данъците и таксите по този начин. И всякакви други подобни електронни услуги, които държавата предоставя. Това може сериозно да облекчи административното обслужване", коментира той.


Етапи за въвеждане на новата централизирана система


Трите етапа, през които ще премине изграждането на централизирана система за персонализация, са:
- строителство на нова сграда, в която ще се помещава този национален център за персонализация към МВР и за предоставяне на административни услуги
- доставките на най­-новото техническо оборудване на пазара
- изграждане на национален автоматизиран информационен фонд "Български лични документи", където данните на всеки гражданин, на когото се издава нов документ или му се подменя изтекъл, да бъдат защитени възможно най-­добре, коментира Ципов.


Идеята е новата сграда да бъде построена в имот на Академията на МВР в непосредствена близост до летището. "Така, ако гражданинът има нужда от спешно издаване на документ за самоличност, ще си подаде заявлението в районното управление или в областната дирекция и ако пътува - на път за летището ще мине през центъра и ще получи готовия документ. Ще запазим всички изисквания към предоставяните услуги, няма да има промяна. Остават 3 вида услуги ­ - обикновена, бърза и експресна. Може да има промяна в експресната, която сега е "до 8 часа". Идеята е да увеличим времето на издаване на "от 12 до 24 часа", защото в крайна сметка готовият документ, който ще бъде произведен в София, трябва да стигне в съответното населено място", обяснява Ципов.


Той допълва, че МВР предвижда възможност да се издават паспорти с валидност от 10 години, което би увеличило страниците на документа от 32 до 48 страници.


Нови лични карти за обвиняеми, подсъдими и служители на НАТО


"Ще има и още два нови вида документи - лична карта за пребиваване на служител на НАТО и временна карта за самоличност, която ще създаде условия да не се отклоняват от правосъдие лица с наложени мерки за процесуална принуда по смисъла на НПК", обяснява Ципов.


Целта на втория нов документи е да се блокира всякакъв риск обвиняеми и подсъдими да напуснат страната. В Закона за българските лични документи ще бъде уредено, че ще им се отнема личната карта и ще се издава временна, която ще е абсолютно идентична на редовната им, но в нея ще е кодирана забрана за напускане на страната. За това преди време съобщи и вътрешният министър Валентин Радев при изслушване в ресорната парламентарна комисия.


Стремежът на МВР е да няма промяна в таксите при издаването на новите документи


"Очакваме на процедурата по Закона за обществените поръчки да се явят всички сериозни европейски компании и че ще има минимум 7 или 8 кандидата, които сега произвеждат документите за самоличност на повече от 2/3 от държавите - ­ членки на ЕС. С одобрените идейни проекти предвиждаме под формата на защити в паспорта и картата да се включат сюжети от тракийското наследство като Панагюрското или Рогозенското съкровище, антични сгради от Пловдив, Несебър и други, елементи от Златната църква във Велики Преслав или Царевец в Търново, възрожденски сюжети и къщи, включително и по­-съвременна архитектура като сградите на Народния театър "Иван Вазов" и БАН. Кои обаче от тези елементи ще залегнат във вече утвърдените образци ще видим. Това ще стане с решение на Министерския съвет, когато стартира производството на новото поколение документи. Очакваме, ако стартира тази седмица, процедурата да приключи в края на тази или в началото на следващата година. Предвиждаме преходен етап за преминаване от децентрализирана към централизирана система за персонализация, който ще е до 18 месеца. В този период ще може да се построи сградата, да се достави оборудването, да се изгради новата автоматизирана информационна система, която да съхранява данните на гражданите. Така че моите очаквания са най­-късно в края на 2019 г. да започнем издаването на новите документи за самоличност. От друга страна, осигурихме до есента на 2020 г. издаването на документи за самоличност по сегашната децентрализирана система", обяснява Ципов.


Накрая той казва: "По силата на действащия закон категорично няма задължение документите да бъдат подменяни преди изтичането на срока им за валидност. Идеята е да подготвим новата система за издаването им и да започне експлоатацията ѝ. И това ще стане точно когато започва пикът на подмяна на документите за самоличност през 2020 г."

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2987 Весело

  Чипът в главата трябва да се сложи.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Разбирай, на нЕкоа салфетка, изпълнителя вече е получил - ХАУ.

 3. 3 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Нека всички фирми, регисрирани в рамките на последния месец с предмет на дейност "всички дейности и услуги, незабранени от закона" да се чувсват поканени...

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8710 Любопитно

  Да ни сложат чипове на ушите, че да не си сменяме личните карти през година-две.............

  [email protected]
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5669 Неутрално

  Стартират проекта, но кой знае колко ще се проточи и дали ще го завършат въобще. Има едни пари за усвояване....

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4786 Весело

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Не и на мен! Ушните марки са да говеда! 🤣

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8710 Любопитно

  До коментар [#6] от "vassilun":

  Как го сложи емотикончето !?
  --------------------------------
  Пък те на говеда ни обърнаха с тия постоянни смени на документи, регистрационни табели, касови апарати и т.н......

  [email protected]
 8. 8 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  Затегат се гайките. Един му викаше на това turn key totalitarisam. Наближава деня дето без отпечатъци няма транзакция :)) А след това революция за връщане на златото като основно платежно средство.

 9. 9 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 574 Весело

  Пак ще се усвояват едни пари ;)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 10. 10 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":Не и на мен! Ушните марки са да говеда! 🤣
  —цитат от коментар 6 на vassilun  😇

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Ако заедно с новите карти се решат въпроси като гласуване и те играят роля на електронен подпис, това ще бъде една нмного добра стъпка напред, към електронизация на всякакви видове услуги.
  Само не мога да разбера или по-скоро се досещам, защо толкова се забавиха с тази и подобни мерки - да дадем време на напите хора да се налудуват, а после порядък, та да си харчат парите на спокойствие:).

 12. 12 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Ако заедно с новите карти се решат въпроси като гласуване и те играят роля на електронен подпис, това ще бъде една нмного добра стъпка напред, към електронизация на всякакви видове услуги.Само не мога да разбера или по-скоро се досещам, защо толкова се забавиха с тази и подобни мерки - да дадем време на напите хора да се налудуват, а после порядък, та да си харчат парите на спокойствие:).
  —цитат от коментар 11 на tsvetko_51


  Адано манадали ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 13. 13 Профил на Aletheya
  Aletheya
  Рейтинг: 237 Весело

  ' българското законодателство е изпреварило европейското.'

  Милите те Трансджендър-РабФак недоразумения в съдебна система .
  Кьорави от МВР дето око не хващат.
  Сакати с ТЕЛКОВЕ из Висшия съдебен съвет (ВСС) и съдилищата , нуждаещи се спешно от отопляеми седалки за да не се 'изпускат' спонтано по време на работа.
  Всички те милите изпреварили Европейското.
  Къде го изпревариха ?
  На магистрала Струма разбира се с поръчковите си придобивки.
  https://i.actualno.com/actualno_2013/upload/2018/04/20/0852615001524226472_big.jpg

 14. 14 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Айде още една нова сграда...
  Тия каквото и да измислят, все нова сграда им трябва...

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Пак ще има голямо крадене.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Пак ще има голямо крадене.

 17. 17 Профил на Aletheya
  Aletheya
  Рейтинг: 237 Весело

  М/у впрочем в Естония от над 30г има напълно цифрово държавно правителство и Администрация работещи под Линукс с администратори на Сървърите работещи и поддържащи ги на доброволен принцип.Цялостният разход за цифровизация и многофакторна идентификация, защита, поддръжка на системите ВКЛ и ХАРДУЕРА навлиза на скромните 25 милиона евро.


  В България досега са похарчени около половин милиард лева безогледно
  За да може куцо ,кьвораво и сакато на държавна хранилка из Министерсва и НЗКО.МВР,НОИ,НАП да ми иска различен вид код за напълно несъвместимите си една с друга идиотски направени услуги и системи ,които не стига това ,но никога не работят а са перманентно блокирани.Заключенията си ги теглете сами.2 млн калинки храним на държавна ясла.

 18. 18 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Пак ще има голямо крадене.
  —цитат от коментар 16 на Роси


  Тази мантра вече не е интересна. Измислете нещо по-интересно.

 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  В Гърция също до края на 2019 гражданите ще имат нови лични карти и паспорти с биометрични данни.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 397 Весело

  До коментар [#19] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  айде да се обзалагаме къде ще има и къде няма да има... Август 2018 търга не е още обявен... Ако и да сме приели закон през 2016 г...

 21. 21 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Най-вероятно поръчката е вече спечелена от някоя фирма на свинята, която ще достави два камиона с компютри и .. това ще е... И ще усвои парите..
  Тука е така!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK