Как морски плаж край Варна изчезна от кадастралните карти

Кметът на Варна Иван Портних (първият вляво) обяснява на премиера Борисов, че морският плаж "Аспарухово" не е морски плаж

Кметът на Варна Иван Портних (първият вляво) обяснява на премиера Борисов, че морският плаж "Аспарухово" не е морски плажЧаст от морския плаж край варненския кв. "Аспарухово" внезапно е изчезнал от информационната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Това каза за "Дневник" председателят на неправителствената организация "Камара на геодезистите в България" Йоан Каратерзиян.
Той изпрати в редакцията на "Дневник" скрийншотове от сайта на системата, в които


промяната е очевидна.


Според Каратерзиян екранните снимки са направени съответно на 26 юли и 9 август т.г. На първата въпросният имот е отбелязан като "Морски плаж "Аспарухово". На втората - плажът вече не съществува, което прави възможно застрояването на имота, който се намира на границата между морето и сушата. Как, кога и от кого е направена промяната засега не е ясно. "Никой извън системата на регионалното министерство не може да манипулира Кадастрално–административната информационна система", коментира Каратерзиян.
Скрийншот от 26 юли т.г., на които е отбелязан "Морски плаж "Аспарухово"

© Камара на геодезистите в България

Скрийншот от 26 юли т.г., на които е отбелязан "Морски плаж "Аспарухово"


Скрийншот от 9 август т.г., на който "Морски плаж "Аспарухово" вече липсва

© Камара на геодезистите в България

Скрийншот от 9 август т.г., на който "Морски плаж "Аспарухово" вече липсва


Преди седмица Камарата на геодезистите в България изпрати до Министерството на регионалното развитие и благоустройството сигнал за това, че с подписа на министър Николай Нанков на плажа неправомерно е разрешено строителството на рибарско пристанище, тъй като според конституцията плажовете са изключителна държавна собственост.


Ден след като сигналът беше оповестен в "Дневник", от регионалното министерство разпространиха становище, в което се твърди, че за територията на морски плаж в "Аспарухово" е издаден акт за изключителна държавна собственост, но


в него не попада имотът, цитиран в сигнала на Камарата на геодезистите.


В текста, публикуван на сайта на министерството, се твърди още, че "процедурата по издаването на разрешението за строеж е проведена по реда на Закона за морските пространства, вътрешни водни пътища и пристанища на Република България и по реда на Закона за устройство на територията. Разпоредбите на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие не са приложими и по тази причина в случая не се прилагат изискванията за Зона А от морските плажове", които забраняват строителството там.


Миналия петък коментар по случая направи и премиерът Борисов, който бе на посещение във Варна. Той увери журналистите на място, че лично е посетил терена, намиращ се в близост до военно поделение, и там нямало никакъв плаж, а "камъняци". Освен това в момента


теренът бил "змиярник"


и той лично видял само няколко души на плаж там. По думите на премиера в момента става дума за "увредена екология", а не че това ще се случи след изграждането на обекта.


Морският плаж във варненския кв. "Аспарухово", който според премиера Борисов и регионалното министерство не е плаж

© Скрийншот от Би Ти Ви

Морският плаж във варненския кв. "Аспарухово", който според премиера Борисов и регионалното министерство не е плаж


По повод думите на премиера от Камарата на геодезистите цитираха чл. 6 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В него е записано следното: "Морският плаж е територия, представляваща обособена част от крайбрежната плажна ивица, покрита с пясък, чакъл и други седиментни или скални образувания в резултат на естествени или изкуствено предизвикани в резултат на човешка дейност процеси на взаимодействие на морето със сушата." По-нататък в текста на същия закон изрично е упоменато, че "морските плажове са изключителна държавна собственост", върху която не може да се строи. При това положение как и защо теренът, на който трябва да се строи рибарско пристанище, не е актуван като такъв не е ясно.


"Това, че за въпросния плаж няма издаден акт за изключителна държавна собственост, означава, че самото министерство трябва да сезира съответните органи, защото това е


пропуск с големи последици,


а не основание за застрояване на морски плаж", твърди още Йоан Каратерзиян. Според него инфраструктурата на рибарското пристанище може да бъде изградена извън морския плаж, а той да бъде подходящо вписан в бъдещия проект и това би било факт в момента, ако изпълнителната власт спазва законите.


В случай че "изчезването" на част от морския плаж във варненския кв. "Аспарухово" бъде потвърдено, това би означавало, че промяната в Кадастрално–административната информационна система е станала непосредствено преди началото на летните отпуски през август. Това отлага извършването на евентуална проверка поне с месец.


"Дневник" изпрати до пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството няколко въпроса, свързани със случая. Те трябва да изяснят обстоятелствата, при които плажът е изчезнал от кадастралните карти, на какво основание е станало това и кой го е разпоредил. До приключване на работата по този текст отговори не бяха получени.

Ключови думи към статията:

Коментари (153)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Не че нещо, ама това точно там никога не е било плаж. От ляво на мостчето има заведения, по нататък има рибарски коптори... и не е като да не знам това място по обективни причини... зеления участък е паметника лодка...

 2. 2 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Ееее айде сега изчезнал просто нялитрябва да се бетонира... сега какво му е толкова - важното всичко да се бетонира че нали и главите на управляващите гхем са корумпирани хем бетонирани.

 3. 3 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Ето, автора да каже как това е плаж и колко пъти е ходил там да се къпе... ние като деца специално ходехме да скачаме от мостчето, но идвахме с плуване до него ... пеша от плажната ивица се заобикаля доста...

  https://www.google.com/maps/ @43.1730915,27.9169157,3a,73.7y,356.58h,68.22t/data=!3m6!1e1!3m4!1s2vk_cwQ4ObpZXQ-Zi2SIYw!2e0!7i13312!8i6656

 4. 4 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Линкът става активен, когато го копирате целия и махнете интервала пред @
  Сори, че във форума на Дневник не мога да го сложа коректно, нито да го редактирам...

 5. 5 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 213 Неутрално

  БСП пак са манипулирали нещо.

 6. 6 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Добре, не е плаж в смисъла на пясъчен плаж, викаш да го махнем, от кадастъра, изведнъж да стане "нищо" и да се бетонира в разрез с всякакви закони и логика ли?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 7. 7 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#6] от "Pow":

  Ми ако погледнеш линка от гугъл стрийт, ще усетиш, че там е ВЕЧЕ застроено и НЯМА достъп до морето. Има един участък от 10 метра свободен за достъп. Целия участък на кадастралната карта посочен като плаж НЕ Е достъпен за хората... има рибарско селище и заведения...

 8. 8 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 257 Весело

  Изчезнало ви било някакво плажче? Само почакайте да пуснат пак Търговския регистър...

 9. 9 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#8] от "Неизвестен Извършител":

  И като го пуснат какво?

 10. 10 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Какви карти бе?!?
  Бойку КАЗА че е змиярник!
  Някой нещо да не е разбрал???

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#4] от "diegos":

  По-интересното е, как част от крайбрежната ивица някак си изчезва от кадастралната карта... Пък дали въпросната част е чакъл, пясък, пръст или нещо друго, не е толкова важно...!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#11] от "tww09306483":

  https://www.google.com/maps/ @43.1733131,27.915324,3a,75y,23.71h,82.52t/data=!3m6!1e1!3m4!1s2OEVFLi6lJF2Krgq27O0hA!2e0!7i13312!8i6656

  Ето, в момента гледате КЪМ плажа посочен на кадастралната карта. Да ви прилича на плаж? Да имате свободен достъп до него? Таратанци.

 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Хайде сега да видим кой е подменил кадастралната карта и кой има интерес от тази работа, кой се е засилил да строи или да продаде парцела.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#12] от "diegos":

  Искаш да ни убеждаваш, че плаж се води само и единствено, брегова ивица с жълт и ситен пясък, с платени чадъри и мутри около нея, дето събират пари за паркинг...?!?

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на dnevnikekomsomol
  dnevnikekomsomol
  Рейтинг: 539 Весело

  До коментар [#6] от "Pow":

  Нищо не разбирате...щом няма пластмасови палми не е плаж!

 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тука въпроса не е плаж ли е, не е ли, а кой и под какъв регламент има право да редактира/манипулира кадастралните карти? Щото ако някой бюроподпирач може да си ги променя така на основание собствени прищевки, без това да се отразява надлежно документално, ебем ти кадастралните карти, утре някой ще си извади парче под НДК по тоя начин.

 17. 17 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1768 Весело

  ОчеВАДНО някой пак се е облажил...

 18. 18 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "diegos":

  Личното мнение на автора, дали това е плаж или не, няма никакво значение. По тази причина то не е споделено в текста. Важното в случая е защо до 26 юли в Кадастрално - административната информационна система на МРРБ това е плаж, а на 9 август вече не е. Важно е също кой, защо и на какво основание е направил промяната. Едва след като всичко това се изясни, можем да поспорим как трябва да изглежда един плаж и да си спомним за детството.

 19. 19 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#11] от "tww09306483":https://www.google.com/maps/ @43.1733131,27.915324,3a,75y,23.71h,82.52t/data=!3m6!1e1!3m4!1s2OEVFLi6lJF2Krgq27O0hA!2e0!7i13312!8i6656Ето, в момента гледате КЪМ плажа посочен на кадастралната карта. Да ви прилича на плаж? Да имате свободен достъп до него? Таратанци.
  —цитат от коментар 12 на diegos


  Колко пъти трябва да ти се обяснява че проблемът е съвсем другаде, стига повтаря глупости, да не си от тролове-герп нещо?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 20. 20 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Те и дюните на Корал така изчезнаха от кадастралната карта:

  https://clubz.bg/68831-kyde_izcheznaha_dyunite

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#12] от "diegos":

  Кой следва да осигури достъп знаеш ли ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Изчезнал пляж?

  Има един не точно изчезнал, но доста похабен за Европейско и пр. ползване.
  Бивше детско "олимпийско градче" в гората край Камчия до Черно море.

  Валюта снишается, но наглостта не...

  още инфо: ivo.bg

 23. 23 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 621 Весело

  Цял плаж изчезнал а всичко е точто, Премерът с главно Пъ каза че е змиярник и всичко е точно, най- "корумпираният" кмет е спранги а всичко е точно, а най-"честният" бизнесмен е с офшорки ненавикнал на българските пратики ли?! а всичко е точно ... плажът не е изчезнал просто с него се е сдобил правилният собственик, и според Премиера всичко е точно .... хаха хаха хаха

 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#5] от "Tzariqt e Gol":

  По-лошо...! Може и Костов да е! :)))

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Шопите стига сте ревали за места на които никога не сте стъпвали и до преди 5 дена хал хабер си нямахте че съществуват.

  Варненци (и особено жителите на Аспарухово) сме за строежа на мястото на камънаците. Жалко, че лодката на Г. Димитров няма да я демонтират.

 26. 26 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 470 Весело

  Ето, автора да каже как това е плаж и колко пъти е ходил там да се къпе... ние като деца специално ходехме да скачаме от мостчето, но идвахме с плуване до него ... пеша от плажната ивица се заобикаля доста... https://www.google.com/maps/ @43.1730915,27.9169157,3a,73.7y,356.58h,68.22t/data=!3m6!1e1!3m4!1s2vk_cwQ4ObpZXQ-Zi2SIYw!2e0!7i13312!8i6656
  —цитат от коментар 3 на diegos


  Бе кой те бръсне за слива, кога требе да се троли. Сега ще ти кажат,че и дете не си бил...

 27. 27 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Това управление ако продължи дълго, цялата държава ще изчезне.

 28. 28 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#4] от "diegos":По-интересното е, как част от крайбрежната ивица някак си изчезва от кадастралната карта... Пък дали въпросната част е чакъл, пясък, пръст или нещо друго, не е толкова важно...!
  —цитат от коментар 11 на tww09306483


  Именно, това е важното. Но сигурно и тоя пропуск ще бъде заметен, забравен, неглижиран.....

 29. 29 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 44 Гневно

  Ебати! Отдавна нищо на тази ТЕРИТОРИЯ не ме беше учудвало, но това с подмяната на картите е ВЪРХА!

 30. 30 Профил на cmx11486762
  cmx11486762
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#18] от "Спас Спасов":

  И след това,което си написал пак ще има хора ,които не са разбрали,а ма хайде холан....

 31. 31 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#14] от "tww09306483":

  Не, искам от теб да стигнеш до морето СЕГА, без да е застроено... :)
  Аман от хора които грам не познават нито мястото, нито случая...

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#16] от "niakoi_si":

  При ГЕРБ е така. През кадастъра са ставали и имотни измами.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#1] от "diegos":
  До коментар [#3] от "diegos":
  До коментар [#4] от "diegos":
  До коментар [#12] от "diegos":

  Всеки има право на мнение, но вече по-добре замълчи. ТЕМАТА НЕ Е ДАЛИ ТОВА Е ПЛАЖ С ПЯСЪК ИЛИ НЕ Е. Темата е, че просто така си е сменило статуса в Кадастъра в разгара на скандал.

  Иначе не ми пречи да направят пристанище, но не по този герберастка схема. И принципно там хора плажуват цяло лято, макар да е 20 метра и да са "камъняци". Но не е това начинът с престъпни действия да се манипулират нещата.

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#25] от "dobri_i":

  Ти пък, с каква смелост изказваш мнение от името на други хора? Плюс това, става дума за природен ресурс, който е обществена собственост и не е по подразбиране на варненци или на тия, дето са в Аспарухово! Както Пирин, не е собственост на банскалии, така и крайбрежието не е на тия, дето живеят до него...!

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на Aetius
  Aetius
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#1] от "diegos": На кое мостче?

 36. 36 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#25] от "dobri_i":

  Не знам на кое викаш камънаци, обаче аз от коптора наречен рибарско селище, нямам достъп до морето. Нито пешком, нито като гледка от улицата. А някакъв пич, дето с крак не е стъпвал там, ще ми обяснява как това е плаж... да иде да поседне на брега на морето като е плаж. Ако ще да е без пясък, за който ми плямпат шопите. Искам да се опитат да стигнат морето през постройките които са там от време оно...

 37. 37 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Варненци (и особено жителите на Аспарухово) сме за строежа на мястото на камънаците.
  —цитат от коментар 25 на dobri_i


  Може и варненци да са за строежа, или пък не, НО ТИ СИ НИКОЙ, за да се изказваш от името на всички варненци.

 38. 38 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Както пееше един тип в Music Idol: Естакада меджик.
  Та това, което се случва с кадастъра на територията, и не само, си е чисто и просто Естакада Меджик (it's a kind of magic - Queen)
  Мани, мани...

 39. 39 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1768 Разстроено

  Еййййй мамата и е__а на природата!
  Не оставиха ни плаж ни камък незастроени....
  Само да има нещо празно и стой та гледай как върху него след време се издига бетон...

 40. 40 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  бе нищо нищо ма колку за едно частно плажчé си има...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 41. 41 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Ей сега цацаратурата ще се развихри да провери и накаже. Освен ако не е прекалено заета с проверки на остъклените балкони.

 42. 42 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 257 Любопитно

  Абе... гледам, гледам сега... То на втората снимка плажът че го няма - няма го. България изгуби територия без война и без природно бедствие. Просто ГЕРБ. Ама пък се е появило такова едно като знак за сграда със символ лъжица и вилица?

 43. 43 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Сега ще ти кажат,че и дете не си бил...
  —цитат от коментар 26 на skomina


  В случая не я ясно дали става дума за престъпление или просто безхаберие, но герберастките тролове всякак заставате на амбразурата в защита на хаотичните и незаконни схеми на БСП2. ЕДИН ПЛАЖ ПРИ НЕОБХОДИМИТЕ УСЛОВИЯ МОЖЕ ДА СЕ ОБРАЗУВА ЗА 2-3 ГОДИНИ. Демек, в случая и спомените нямат значение, щото картинката от нечие детство е нерелевантна.

 44. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  Колко пъти да обясняваме, че там няма никакъв плаж!
  А и рибарският плаж във Варна също го няма !

  [email protected]
 45. 45 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#34] от "tww09306483":

  Ербап съм затова.
  А вие "зелените" вместо да протестирате в Шопия защо не си направите едно протестче в Банско. Май нямате дупе да срещнете народната "любов" очи в очи.
  Затова и партийките ви (ДСБ, ДБ) са маргинални и без никаква тежест в обществото - хората не искат празни приказки, а реални действия.
  Затова и 90% от българите биха подкрепили ГЕРП пред вас - те поне строят, а вие само плямпате празни приказки.

 46. 46 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#44] от "karabastun":

  Който не вярва - да ходи да види !

  [email protected]
 47. 47 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  От известно време Дневник обилни ни запознава с мислите и щенията на председателя на Асоциацията на геодезистите. Както разбираме това сдружение или по-скоро председателя ми е пенкилер специалист по всичко!

 48. 48 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 397 Неутрално

  бе нищо нищо ма колку за едно частно плажчé си има...
  —цитат от коментар 40 на tucker case


  Пожелавам на някой крадлив политик или мутра да си направи частно плажче. С кеф му го отстъпваме. Чел съм изследвания на Варненския залив и там на Карантината, точно това плажче, е едно от най-отровените места в залива и канала. Дори е имало някаква силно отровна фабрика и си е изливала отпадните води там. Сега теченията от залива мъкнат мизерия там, пристанище наблизо, рибарско селище, отводнителните канали на Аспарухово, индустриалната зона на острова и няколко поделения. Да им е честито!

 49. 49 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#18] от "Спас Спасов":

  Чета статията която е построена като очевиден факт, а през цялото време се набива следното:

  "Според Каратерзиян екранните снимки са направени съответно на 26 юли и 9 август т.г. На първата въпросният имот е отбелязан като "Морски плаж "Аспарухово"."

  Само мен ли ме притеснява, че плажът от 26 юли изглежда малко странно- нанесен върху мостчето и с ивица море зад него? Нищо не казвам, просто питам... вие сам имате ли поглед на този участък от кадестралната карта или заглавието поднесено като истина, се основава на едно твърдение подкрепено със скрийншот?

 50. 50 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Според закона, всеки змиярник на брега на морето, покрит с камъняци (чакъл и други седиментни или скални образувания) е плаж. Точка.

  Дали се ползва, дали има достъп до него и дали министър-председателят го е претеглил на око, няма никакво значение - остава си "плаж".

 51. 51 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1768 Разстроено

  В Гърция не разрешават заради Натура-та да налееш един квадрат на плажа.Всичко е на колела или преместваемо....нашите тъпунгери изляха по морето тонове бетон.
  Както и на Пампорово-сумати бетонени постройки стоят незавършени и неизползваеми...чакащи събаряне защото някой нещо е бързал да изпере едни пари и не е доизмислил както трябва....

 52. 52 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Продажна, прогнила държава, в която всичко може да бъде продадено/купено. Законите са направени за посмешище.

 53. 53 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#25] от "dobri_i":Ти пък, с каква смелост изказваш мнение от името на други хора? Плюс това, става дума за природен ресурс, който е обществена собственост и не е по подразбиране на варненци или на тия, дето са в Аспарухово! Както Пирин, не е собственост на банскалии, така и крайбрежието не е на тия, дето живеят до него...!
  —цитат от коментар 34 на tww09306483


  Не бе , на село Трътлево е "природния ресурс", и на този ресурс не са били варненци, а трътлевци.
  Я кажи от дека си, та да ти кажа да се омиташ от там, щото е общонародно и хич не ме е еня, че на егрека дедо ти си е пасял овцете.
  Колективизация му е майката, ма нещо не сработи...

 54. 54 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  "...........
  Стив Ханке препоръча на Турция до 30 дни да въведе валутен борд
  ............'

  Такива географски "открития" могат да стават само където мутрите и корупцията властват!

 55. 55 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#44] от "karabastun":Който не вярва - да ходи да види !
  —цитат от коментар 46 на karabastun


  Ходих , видях, според мен е плаж - има вода, има пясък и камъняци, има бабички да се припичат, дори чадъри и хавлии, пътят е на 2 метра и затова и трудноподвижни хора ги докарват там, влизат и лодки, канута, сърфове, вадят и пекат миди на място. Какво е определението за плаж?

  Нямам против да стане рибарско пристанище, но не с тъпия довод, че това не е плаж.

 56. 56 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Чушки плаж. Камънаци и змиярник. :)

 57. 57 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#51] от "uhl23528019":

  Това за Гърция е малко мит. Щото тези пожари дето горяха, бяха заради незаконни постройки. Специално за Атика. Цели градчета...

 58. 58 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нали излезе някакъв закон да не се строи до 100 м от брега?
  Крайбрежието е държавна собственост.
  Герб в случая са срещу държавата. Незаконно правят промени в кадастъра.
  Удобно за някое "бивше" настоящо величие да си кютне една виличка там.
  Гняс.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 59. 59 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#57] от "diegos":

  Ти пожарите ги остави.Това са изключения!Гърците са доста строги когато става въпрос за незаконно строителство.

 60. 60 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#59] от "uhl23528019":

  Е какво да ги оставя?! 100 души си отидоха щото край брега са направили незаконен мини град, хората са се лутали в улички без регулация и са станали на пепел. И не знам за какво изключение говориш, ма Ципрас рече, че вече няма да си затварят очите, щото не е само до Атина...

  https://www.24chasa.bg/novini/article/6991749

 61. 61 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#55:"Дундурук"][/quote]

  Ма скоро се удави дете в някакъв микроязовир, щото е "плажувало" там дето е имало и табели, че е забранено. По Дунав хората се препичат и топят във водата навсякъде. Значи навсякъде е плаж?!
  Не знам , ама Кутев ви е отсвирил отвсякъде,паре ли нема, сам ли ги руча-оправяйте се, не ме е грижа...

 62. 62 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  гробарите заслужават трепане заради това, което направиха и продължават да правят с кадастъра... казвам го за не пръв и не последен път... тепърва ще изчезва и ще се появява от нищото какво ли не щеш

 63. 63 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1768 Любопитно

  До коментар [#60] от "diegos":


  Ами именно за регилация иде реч и в момента.На плажа кой има толкова голям зор да строи? Я си задай въпроса!

 64. 64 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 470 Весело

  Нали излезе някакъв закон да не се строи до 100 м от брега?Крайбрежието е държавна собственост.Герб в случая са срещу държавата. Незаконно правят промени в кадастъра.Удобно за някое "бивше" настоящо величие да си кютне една виличка там.Гняс.
  —цитат от коментар 58 на Mai-ski_17.


  Ма гняски, 200 м е неприкосновената крайбрежна ивица. А познай къде го пише, и от кога не се зачита- ГЕРБ не се бяха пръкнали още.

 65. 65 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Не че нещо, ама след като се оказа, че Каратерзиян представлява едно НПО фантом, предлагам авторът Спас Спасов да си посипе главата с пепел и да се оттегли в заслужена пенсия.

 66. 66 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Не че нещо, ама това точно там никога не е било плаж. От ляво на мостчето има заведения, по нататък има рибарски коптори... и не е като да не знам това място по обективни причини... зеления участък е паметника лодка...
  —цитат от коментар 1 на diegos


  ... https://www.google.com/maps/ @43.1730915,27.9169157,3a,73.7y,356.58h,68.22t/data=!3m6!1e1!3m4!1s2vk_cwQ4ObpZXQ-Zi2SIYw!2e0!7i13312!8i6656
  —цитат от коментар 3 на diegos

  До коментар [#3] от "diegos":

  Адмирации и много +!
  Ориентир за намиране с Гугъл е снек бар Карантина. Именно той ме накара да се вгледам в картите на Дневник. На първата карта бара го няма! От ляво на моста според нея пък трябва да има последователно суша, вода, пясък и пак вода. Такова нещо нито с Гугъл се вижда, нито от последната снимка тук.


 67. 67 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ТОЯ ПОРТНИХ А ПО-ОПАСЕН И ВРЕДЕН ЗА ГРАДА И ОТ СКЛЕРОЗИРАЛИЯ АДМИРАЛ КОНТРОВ ,КОЙТО РАЗДАДЕ ГРАДА НА БАНДЕТИТЕ...

 68. 68 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Весело

  Баце ускорява ход по стъпките на Сатаниш....

 69. 69 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Важното в случая е защо до 26 юли в Кадастрално - административната информационна система на МРРБ това е плаж, а на 9 август вече не е. Важно е също кой, защо и на какво основание е направил промяната. Едва след като всичко това се изясни, можем да поспорим как трябва да изглежда един плаж и да си спомним за детството.
  —цитат от коментар 18 на Спас Спасов


  Каратерзиян що не скокне да го заснеме тоя плаж докато се питат работи дето се знаят, да видим къде се пада дефакто... нали е правоспособен, кво толкова - максимум половин ден

 70. 70 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  държавата България също изчезна. вече си имаме Мутроландия.

 71. 71 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Не мога да разбера хората, които си затварят очите за това, описано по-горе. То сочи едно:
  - Вашата собственост не е гарантирана от държавата
  - напротив тя е под заплата да бъде "открадната" анонимно в нечия полза
  - държавата е активен посредник на частни интереси
  - дали това ще е публична или Ваша собственост няма значение. Вие не можете да вярвате на този кадастър, той не е "позитивен", т.е. не поражда права
  Оттук нататък змиятник, кариера, рибарски кей или не - няма значение

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 72. 72 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Поздравления за Дневник, и Спас Спасов за статията!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 73. 73 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#53] от "skomina":

  Понастоящем, живея на около половин час от въпросното място. Още да ти обяснявам ли...?
  Под колективизация, какво разбираш? Кражби от ГЕРБ-аджии и всякакви останали комунисти?
  Колкото до дядо ми... Да... предполагам, че е пасъл овце точно, както и твоят дядо. И, какво от това? Или искаш да ми обясниш, че си благородник с титла и имение...? По-вероятно е да си второ поколение гражданче, живеещо в панелката на майка си и баща си...! :)

  Бивш tww09306483.
 74. 74 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  ... Важното в случая е защо до 26 юли в Кадастрално - административната информационна система на МРРБ това е плаж, а на 9 август вече не е. ....
  —цитат от коментар 18 на Спас Спасов


  До коментар [#18] от "Спас Спасов":

  Между 16 юли и 9 август тази година ли е нанесен снек бар Карантина в кадастъра на МРРБ и имот 463 е обявен за зелена зона? А дали е така и във Варненски кадастър? Щото е възможно да има голямо закъснение в актуализирането на кадастъра в МРРБ, което е съвсем друга тема.

  п.с. На втората карта с пунктир е посочена стара пясъчна ивица, която може да е отнесена от морето. Затова почнаха да се правят буни, но пък около тях водата е като минимум застояла. Във всички случаи пясъчна ивица не е имало, когато от Гугъл са правили снимките.

 75. 75 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Мен ме интересува само,че там ще се направи рибарски пристанище и рибен пазар,катуна ще се разкара и мястото ще стане по-приветливо.
  Мъчно ми е само за капанчето.Правеха най-хубавата рибена чорба която съм ял.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ТИЯ,ОТ ОТБОРА НА "КОЙ",ЩЕ БЕТОНИРАТ ВСИЧКО И ЩЕ НИ ОСТАВЯТ ПО ЕДНИ ТЕСНИ ПЪТЕЧКИ ДА ИМ ХОДИМ НА РАБОТА...АКО НЕ ГИ ЗАВРЕМ НА КУЧЕТО ТАМ...

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Мен ме интересува само,че там ще се направи рибарски пристанище и рибен пазар
  —цитат от коментар 75 на tosho_toto


  Мда, типично за бантустанеца - не го интересуват закононарушенията, а съжалява единствено за рибената чорба. Затова сме на този хал. И на ме не ми пречи да има рибарско пристанище, но не чрез беззаконие, защото това убива страната ни.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#74] от "plebs":

  Барът си е там от години- като претърпя различни реновации, но като заведение поне през последните 15 години е част от пейзажа. Как е отразяван на кадастъра преди или след 26 юли тази година нямам идея.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#83] от "diegos":

  Война срещу фактите не може да бъде спечелена.
  Успех и със здраве.

 86. 86 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Този е от изчезващите плажове, има още и самозаграждащи се, а и други видове.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 87. 87 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Това е много ясно по чие нареждане е изчезнал плажът. Той е този,който казва,че това не е плаж а змиярник,т.е. мафията в лицето на пожарникаря.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Текстът към снимката трябваше да е
  "Портних показва на премиера Бросов новата марина на ТИМ"

 90. 90 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Гугъл има една опция да разглеждаш сателитни снимки на местността в годините назад. Та точно това парче земя - ту го има, ту го няма, ту е половин метър, ту е 10...


 91. 91 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Има ли дискотека на изчезналия плаж?
  Ако няма, ще е странно.
  Ако има, пак.

  Ще е и тревожно.
  Шумът е "бич нечовешки" на ХХI век.

  Вицепремиерът Валери Симеонов е положил специален акцент
  върху проблема:

  https://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-shumat-e-novata-chuma-na-hh-vek-news282665.html

 92. 92 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  От известно време Дневник обилни ни запознава с мислите и щенията на председателя на Асоциацията на геодезистите. Както разбираме това сдружение или по-скоро председателя ми е пенкилер специалист по всичко!
  —цитат от коментар 47 на svoboden


  Той кат Бокича значи ве?!?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 93. 93 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#87] от "Toni Ivanov":

  Гугъл има една опция да разглеждаш сателитни снимки на местността в годините назад. Та точно това парче земя - ту го има, ту го няма, ту е половин метър, ту е 10...

 94. 94 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#49] от "diegos":

  Що се правиш на луд? Айде да си го кажем направо, че правят с нашите пари яхтено пристанище на гусин Джинси.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#25] от "dobri_i":Не знам на кое викаш камънаци, обаче аз от коптора наречен рибарско селище, нямам достъп до морето. Нито пешком, нито като гледка от улицата. А някакъв пич, дето с крак не е стъпвал там, ще ми обяснява как това е плаж... да иде да поседне на брега на морето като е плаж. Ако ще да е без пясък, за който ми плямпат шопите. Искам да се опитат да стигнат морето през постройките които са там от време оно...
  —цитат от коментар 36 на diegos


  Абе чайке празноглава - ние шопите, а и майните, и заралиите, и врачанците, и перничаните, и макетата пет пари не даваме за твоите трепети за детството ти и дали може да се стигне до там или не може. Проблема е, че НЯКОЙ бърника в Кадастъра както му наредят (щото надали е самоволно решение) и утре по същия начин ще промени предназначението или данните за собствеността на твоя имот и ще ревеш като недоклатен гларус ама ще е късно. Нема лошо ТИМ да си построи там каквото си иска - те цялата ви смръдлива Варна са окупирали и не можете и да се изпикаете без тяхното разрешение, но като сте прости и се мислите за най-големите тарикати в страната - за това няма инвестиции във Варна, а са в Девня, Шумен, Сливен, Ямбол, Русе... А вие си се правете на отворковци пак... Айде със здраве и иди се изкъпи на плажа на Камчия или на Златните, или на Слънчев ден..

 97. 97 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#95] от "Моа Преател Тайпи":

  ахахах, да ходим на Варна ли... че ти да не си се изнесъл на Виница е бате :)

  на теб майтап ти се вижда, ама според скромните ми наблюдения и опит тнр. "кадастър" е най-мащабната кражба на собственост за последните 100 години - няма държавна, няма общинска, няма частна, наред балтията и толкова - не видиш ли "грешката"/ не я ли платиш, жална ти майка... тва гербавите комунета надминаха в пъти дедовците си

 98. 98 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#81] от "Дундурук":

  Дали има закононарушения го решава съда,а не някой,който е против още от идеята за създаването на този проект.
  Да,това не е плаж и никога не е било плаж от както се помня.Защо някой в миналото го е сметнал на такъв аз нямам отговор.
  Мястото е изоставено и буренясало,моста не се използва от десетилетия и вече е опасен.
  И да,на този хал сме защото винаги когато има добри инициативи ще се появи някой,който е против,обжалвания и влачене по съдилищата с години,а живота си минава покрай нас.Хем искаме всичко около нас да се подобрява светкавично,хем заемаме страната на хора,които очевидно преследват други интереси.

 99. 99 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Браво, а сега да направят същото и с Натура 2000, както и с националните паркове.

 100. 100 Профил на На Баба Фърчилото
  На Баба Фърчилото
  Рейтинг: 264 Любопитно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK