Гражданите имат един месец за възражения по новата зелена зона

Гражданите имат един месец за възражения по новата зелена зона

© Надежда Чипева, КапиталГражданите имат срок от един месец, в който да разгледат схемите на новите зелени зони за паркиране в София по райони и да информират съответното кметство, ако имат възражения по определените места. Това информира директорът на дирекция "Паркиране и гаражи" в Центъра за градска мобилност Румяна Милова в интервю за агенция "Фокус".


"Сигнали се приемат само ако са мотивирани и законосъобразни. Районните кметства имат ангажимента да ни изпратят въпросните сигнали", уточнява тя.


От 1 ноември зелената зона за паркиране в столицата се разширява. В разширението влизат четири района. Първият е "Оборище" и включва пространството между бул. "Ген. Данаил Николаев", бул. "Евлоги и Хр. Георгиеви", бул. "Ситняково" и ул. "Хан Омуртаг". В район "Лозенец", или Горни Лозенец, пространството е между пл. "Велчова завера", бул. "Пейо Яворов", ул. "Атанас Дуков", ул. "Люба Величкова", ул. "Хенрих Ибсен", ул. "Козяк"; а в район "Красно село" зоната е в участъка между ул. "Св. Георги Софийски", бул. "Академик Ив. Евст. Гешов" и бул. "Ген. Тотлебен".
В район "Възраждане" нови паркоместа ще има в пространството между бул. "Ген. Тотлебен", ул. "Йоаким Кърчовски", ул. "Камен Андреев", ул. "Охридско езеро", ул. "Гюешево", бул. "Инж. Иван Иванов", бул. "Ал. Стамболийски", ул. "Димитър Петков" (до ул. Д-р Калинков и обратно), бул. "Ал. Стамболийски", бул. "Константин Величков", бул. "Сливница" и ул. "Опълченска". Общо това са около 5500 места.


"Разширението на зелената зона е по предложение на районните кметове в резултат на множество жалби и сигнали на живеещите срещу неправилно паркирани автомобили пред домовете им", разяснява Румяна Милова.


Били са направени поредици от обществени обсъждания по районните, преди предложенията на кметовете да се разгледат и да бъдат приети от Столичния общински съвет.


Екипите на Центъра за градска мобилност вече проверяват районите, състоянието на тротоарите, определят къде ще има нови антипаркинг елементи, обсъждат предстоящите ремонти на тротоарите, подготвят и информационна кампания за жителите на кварталите, информира още Милова.


Първоначалните разходи за техническо и ресурсно обезпечаване на контрола са 3 175 993 лв., а прогнозните приходи са 4 276 753 лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK