Достъпът до Търговския регистър ще бъде изцяло възобновен не по-рано от следващата седмица

Достъпът до Търговския регистър ще бъде изцяло възобновен не по-рано от следващата седмица

© Цветелина Белутова, КапиталПотребителите на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел вече могат да извършват справки за актуалното състояние на фирмите. Проблемът с достъпа до него обаче ще бъде изцяло решен не по-рано от следващата седмица.


"Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица", уточниха с писмо до медиите от Агенцията по вписванията.


От него се разбира още, че нарушаването на работата на регистъра "не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството". Също така рискове за злоупотреби с наличните данни не съществували.
Регистърът е офлайн от петък, което доведе до притеснения сред гражданите и собствениците на фирми заради възможни злоупотреби при отсъствието на регистър. Веднага след срива правосъдният министър Цецка Цачева сезира прокуратурата, ДАНС и МВР.


Това е поредният проблем с регистъра от началото на годината. През пролетта, основно заради недомислена законодателна промяна, вписването на промени в дружествата започна да се бави с над 30 дни. Директор на Агенцията по вписванията е свързаната с Делян Пеевски Зорница Даскалова. Преди това тя беше член на КЗК. До този момент нито Даскалова, нито Цецка Цачева са коментирали публично ситуацията. Мнението на лидера на "Да, България" Христо Иванов, че сривът на Търговския регистър застрашава националната сигурност, вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  Хайде...
  Побързайте! Каквото има да се замита, да се замита!
  ...
  Пък после Боко Очите ще намери оправдание!

  Да разлая троловете!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  Някакви оставки в змиярника ???
  Нещо всички управляващи са се снишили ? Защо така бе мъже държавни и дами напети , многознаещи ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  До коментар [#1] от "lone wolf":

  После - Прани гащи по тангентата !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  За причините - гробовна тишина. Ако беше технически проблемът, досега да беше решен. Залъгват ни. Не е за добро.

 5. 5 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#4] от "paf":


  Ако беше технически проблемът, досега да беше решен.
  —цитат от коментар 4 на paf


  Съжали чистачите! И те имат предел на възможностите! Като заметат бакиите на Боко и Прасчо, Регистъра ще заработи!

  Да разлая троловете!!
 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1116 Неутрално
 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Башбаканът и пРезидентът уведомени ли са?

  седеньето го зголемува задникот
 8. 8 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1430 Любопитно

  "Директор на Агенцията по вписванията е свързаната с Делян Пеевски Зорница Даскалова. Преди това тя беше член на КЗК. "
  "Шеф на Агенцията по вписванията е Зорница Иванова-Даскалова. Тя е предложена за поста от партия „Атака”.
  До преди година Даскалова, пак от квотата на „Атака”. Преди това бе член на антимонополния орган - Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).
  Според публикация на в-к „Капитал” от 12.02.16 г. Със заглавие „Комисия на КОЙ” става ясно, че незнайно как жалби на конкуренти на Пеевски на конкурси за различни търгове и поръчки се разглеждат само от един член на КЗК. Това е Зорница Даскалова. Те винаги завършват с решение в полза на корпулентния бизнесмен.
  Такъв бе казусът за 1 млрд. лв с жалбите на две чуждестранни компании турска и италианска, подадени срещу избора на изпълнител на двете отсечки на автомагистрала "Хемус" - най-скъпата обществена поръчка за пътища в модерната история на България, спечелена от подставените лица на модела „КОЙ”.

  "Полк. Румен Генов Андреев, дългогодишен щатен служител на Първи отдел на ДС, специализирал КГБ школа в Москва, дългогодишен следовател в Г.Сл.Управление на МВР. В същото управление е Началник на отдел “Престъпления срещу националната сигурност”. Назначен за зам. началник на НСл.С в края на 1994 г. като идва Жан Виденов /БСП/ на власт. Два пъти е избиран за член на Вис­шия съдебен съвет. Зам.министър на МВР в следващото правителство на БСП /това на Станишев/ по времето на Р.Петков, отговаря за следствие и нац. сигурност. След уволнението през 2009 г. върнат от ВСС в НСлС. Мноооого важен и сериозен човек..
  Това, което е особено важно да се знае за самоубития Румен Андреев е, че е субект от най-вътрешното и доверено обкръжение на Делян Пеевски. Почти целият бизнес: дела, преговори, сделки, подставени лица, фирми и т.н от обръчите на Пеевски се движат от една адвокатска кантора, където единият основен съдружник е Гено Руменов Андреев - син. "

  Схемата "ново КТБ" в действие. Спите ли?

 9. 9 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 864 Неутрално

  72-годишна маникюристка участвала в надграждането на Търговския регистър

  Едноличната фирма „АЛФА – Веселка Велчева ET“ на 72-годишната Веселка Асенова Велчева участва в надграждането на Търговския регистър по европейски проект за „Добро управление“, редом с известните IT компании „Информационно обслужване“ и „Сиенсис“. Фирмата „АЛФА – Веселка Велчева ET“ държи салон за красота „Пеперуда“ в столицата, съобщава "Биволъ".

  Официалното име на проекта е „Надграждане на Търговския регистър за интеграция с платформата за обмен на данни между Търговските регистри в ЕС, вграждане на регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, интеграция с имотния регистър, единна входна точка и прехвърляне на централния регистър на особените залози“. Стойността на проекта е 1 999 415.78 лв, от които 85% европейско съфинансиране.

  Данни за проекта се съдържат в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020 ( ИСУН).

  Темата е актуална, защото от няколко дни Търговският регистър и регистърът на юридическите лица с нестопанска цел са недостъпни.

  Фирмата „АЛФА – Веселка Велчева ET“ държи салон за красота „Пеперуда“. Салон с такова име съществува на ул. Люлин Планина номер 4 в София. В обявата за работа, публикувана от „АЛФА – Веселка Велчева ET“, е посочен и телефон, на който Биволъ се свързал със собственичката Веселка Велчева.

  „Фирмата на г-жа Велчева е направила два транспаранта“, пояснил счетоводителят. Той се позовал на спечелена малка обществена поръчка и фактури към Агенцията по вписванията. "Така стана ясно, че салонът за красота се занимава и с рекламна дейност, а усвоените пари по проекта са за „Осигуряване на дейности „Информация и комуникация“ за около 2300 лв.", обяснява Биволъ.

  В системата ИСУН 2020 обаче не са посочени конкретните дейности и суми, изплатени на изпълнителите на проектите, а само техните имена и ЕИК.

  Според данните в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020 ( ИСУН) ЕТ "АЛФА Веселка Велчева'' е изпълнител и на проект за Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и предоставяне на допълнителни е-услуги.

  „Биволъ“ изпрати запитвания към пресцентъра на Агенцията по вписванията и очаква оттам по-подробна информация за ролята на Веселка Велчева и нейната еднолична фирма в „надграждането“ на ключови информационни системи на държавата.

 10. 10 Профил на macholibre
  macholibre
  Рейтинг: 236 Весело

  Ама недейте да бързате, лято е все пак...

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  От него се разбира още, че нарушаването на работата на регистъра "не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството"

  Леля Пена чистачката си е разляла кафето върху рака.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1797 Разстроено

  Е тва вече е АНСОЛЮТНА ИДИОТЩИНА!!!

 13. 13 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1797 Разстроено
 14. 14 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Тази плоча с техническите проблеми се изтърка. Не кажат ли какво точно се е случило, всичките им приказки и писма са излишни.

 15. 15 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Някой трябва да свиква съвета за национална сигурност май

 16. 16 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Тази плоча с техническите проблеми се изтърка. Не кажат ли какво точно се е случило, всичките им приказки и писма са излишни.
  —цитат от коментар 14 на stein


  Нищо особено не се е случило.
  Просто е хакната.

 17. 17 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1430 Любопитно

  Пожароопасно с Бойко-ГЕРБ-Пеевски от началото на годината:
  -подаръци за Юлен на национален парк Пирин;
  -ЧЕЗ и каре карти в Банкя,
  -вила в БарЦелона,
  -рестарт на АЕЦ Белене,
  -16 000 000 невзето ДДС от НАП,
  -несъществуваща чума и евтаназия на здрави жинотни,
  -опит за подаръци на Домусчиев, Пеевски и други "приватизатори",
  -ровичкане по Кадастъра,
  -политически чадър на наркоразпространението по райони,
  -"самоубийства" на хора приближени до Пеевски,
  -ЧЕТИРИ ОТКРАДНАТИ ДИСКА ОТ ТЪРГОВСКИЯТ РЕГИСТЪР И ЗАЛИЧАВАНЕ НА ПОРЕДНАТА КРАЖБА ЗА МИЛИАРДИ, КОИТО НИЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ!!!

  Проспахте ли всичко това уважаеми сънародници? Какво трябва още да се случи, че да прогледнете???

 18. 18 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1797 Любопитно

  Аз не разбирам защо толкова дълго време мълчат и няма официално изявление от нито един отговорен политик по въпроса за РЕАЛНО СЛУЧВАЩОТО СЕ С ТР?

 19. 19 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1297 Любопитно

  Заплатата за ДБ администратор (както впрочем и за всички ИТ длъжности) в държавна служба е малко по висока от минималната заплата, докато в частния сектор начинаещи почват с около 2500 чисто .....

  Какво очаквате от подобни ИТ експерти ?????

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Вчера едно птиче ми чурулика, че липсват 4 харддиска от паметта на системата.... не спекани, не повредени... липсват, затова викали ДАНС! Помните ли 1990 г и пожара в партийния дом, изгорелите "важни" архиви? След година ще разберем какво важно и "изгоряло"тук!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#20] от "chichka":


  След година ще е МНОГО МНОГО КЪСНО човек!

 22. 22 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2625 Гневно

  Всички, отговарящи за Търговски регистър и електронно управление, и двама министри - на правосъдието и на транспорта, информационни технологии и съобщенията, да се махнат завинаги от административна работа.

 23. 23 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#18] от "uhl23528019":

  "Мълчанието е злато" в този случай и подобни нему, докато не заметат следите и не пакетират голямото 'АКО', което са ни подготвили, във вид готов за консумация от матерЯла...

 24. 24 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Пожароопасно с Бойко-ГЕРБ-Пеевски от началото на годината: -подаръци за Юлен на национален парк Пирин; -ЧЕЗ и каре карти в Банкя, -вила в БарЦелона, -рестарт на АЕЦ Белене, -16 000 000 невзето ДДС от НАП, -несъществуваща чума и евтаназия на здрави жинотни, -опит за подаръци на Домусчиев, Пеевски и други "приватизатори", -ровичкане по Кадастъра, -политически чадър на наркоразпространението по райони,-"самоубийства" на хора приближени до Пеевски,-ЧЕТИРИ ОТКРАДНАТИ ДИСКА ОТ ТЪРГОВСКИЯТ РЕГИСТЪР И ЗАЛИЧАВАНЕ НА ПОРЕДНАТА КРАЖБА ЗА МИЛИАРДИ, КОИТО НИЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ!!!Проспахте ли всичко това уважаеми сънародници? Какво трябва още да се случи, че да прогледнете???
  —цитат от коментар 17 на SaveBG


  Че какво толкова има за разбиране. Това е последен мандат на ГЕРБ и трябва да си заметат къщичката.
  Исусчета направо.

 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4368 Неутрално

  А Баце що пак го нема? Кръвно?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Заплатата за ДБ администратор (както впрочем и за всички ИТ длъжности) в държавна служба е малко по висока от минималната заплата, докато в частния сектор начинаещи почват с около 2500 чисто .....Какво очаквате от подобни ИТ експерти ?????
  —цитат от коментар 19 на Quo Vadis?


  И 17 годишен хлапак може да хакне почти всичко у нас. Без никаква заплата.
  Това не е тайна в кръговете.

 27. 27 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Самия факт че се преустановява търговския оборот буди огромно съмнение...Да не говорим за изтичането да данни ...

 28. 28 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#26] от "log_on":

  НО е работа на властимащите да се погрижат за това ......

 29. 29 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Гледам, Корпулентния чрез пудела си Блъсков е посочил виновника вече - Христо Иванов.
  Хич не съм му фен на Иванов, ама той не е министър от бая време. Дори нещо да е прецакал - имали са бая време да го поправят, къде са спали?

 30. 30 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#26] от "log_on":НО е работа на властимащите да се погрижат за това ......
  —цитат от коментар 28 на Quo Vadis?


  Еми грижат се, затворили са всякаква дейност. Ти да не очакваш Винету от вечните ловни полета да ти реши проблема или провинциалната адвокатка в предпенсионна възраст.

  Ако не е поръчков хак за замитане на авгиеви обори ,може да го ''ремонтирват'' тоя регистър и месеци напред.

 31. 31 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#19] от "Quo Vadis?":

  С такава оргнанизация на работата е чудно как всико не е изчезнало.

 32. 32 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1297 Весело

  До коментар [#30] от "log_on":

  Може някой да е ритнал рака щото главата на някой хард е запецнала, пак вместо да тръгне дефектиралия още 3 да са дали фира ЛоЛ ...

 33. 33 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Хейтъри скапани, Бойче се скъсва от работа за да възтановява ТР от бекъпите. Цял ден стои вече на лежанката.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 34. 34 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Корупцията рано или късно става видима. По магистралите избиват дупки, сървърите почват да гърмят.
  В България се срина Търговския регистър, в Италия се срина мост. Общото между двете държави всеки го знае.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 35. 35 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Хейтъри скапани, Бойче се скъсва от работа за да възтановява ТР от бекъпите. Цял ден стои вече на лежанката.
  —цитат от коментар 33 на Свинчуга


  Къде се пазят бекъпите и кой хоства ТГ.

 36. 36 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 864 Неутрално

  [quote#35:"log_on"][/quote]

  Търговския Регистър ,де.

 37. 37 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  [quote#35:"log_on"][/quote]

  Бекъпите се съхраняват на две сигурни локации - едната над камината, а другата - в една закопана ракла до магнолията. Хостинга е в дейтацентър изпълнен според всички изисквания и тройно подсигурен от герп.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 38. 38 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Цитат от една друга медиа: "Премиерът поиска от Томислав Дончев да има надзор, както при строителството. Фирмите с най-ниски цени предлагат най-калпави дискове, заяви той"

  Баце като приятеля си Тайпи като се изока и рейтингът му пада. Няма ли някой "специалист" в тая глупава държавна администрация да го светне, че най-малкото бекъпи не се държат на същите дискове, и когато има такава поверителна, важна, чувствителна информация се правят на касети с магнитни ленти.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 39. 39 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 528 Неутрално

  [quote#35:"log_on"]
  —цитат от коментар 37 на Свинчуга
  Хостинга е в дейтацентър изпълнен според всички изисквания и тройно подсигурен от герп.[/quote]

  Да добавя- дейтацентърът се намира в сервизното помещение на фризьорски салон "пИпИруда"

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 40. 40 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 438 Неутрално

  За причините - гробовна тишина. Ако беше технически проблемът, досега да беше решен. Залъгват ни. Не е за добро.
  —цитат от коментар 4 на paf


  Що бе, казват доста:

  От него (писмото до медиите) се разбира още, че нарушаването на работата на регистъра "не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството". Също така рискове за злоупотреби с наличните данни не съществували."

  Сега всеки да реши доколко може да се вярва на това успокояване. Някой беше казал нещо за 80% от раята, към тези 80% е насочено това успокояване. Другите-да му мислят.  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 41. 41 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  Влязъл е случайно бездомник и е препикал сървърното?
  Опорните точки на правителството ще са: технически проблем от естество, което не ни позволява да бъде разгласено заради засекретения договор.
  От друга страна, защо е толкова таен този договор и защо така бърчо Тетка Цачева даде случката на ДАНС? Имаме някаква хибридна подмолна война, от която потърпевши са, разбира се, електората.
  Другата опорка на правителството ще е поддържащата фирма, а именно Лирекс. Те са стари комунистически кадри, които са спечелили стотици милиони от държавни поръчки. Малко повече разследване и нещата ще станат ясни.

 42. 42 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Некадърност или корупция ? Това е въпросът .

 43. 43 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Калинките от ГЕРБ творят начело с майката на нацията ахаха

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 44. 44 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 280 Неутрално

  За да сезираш прокуратурата означава че вече имаш основание да смяташ, че вътре в службата ти е налице престъпление, примерно, физически липсва компютър (сървър), или паметта му (една кутия в него) е отвинтена и липсва.

  Иначе не сезираш прокъратурата, а плащаш на друга, по добра ИТ фирма да ти оправи проблема.

  Та каква е точно новината все пак.

 45. 45 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Влязъл е случайно бездомник и е препикал сървърното? .
  —цитат от коментар 41 на arcanum


  Или кака Цецка хигиенистката е проснала мокър парцал на някоя топла кутия да го изсуши по бързи, ама не го изцедила, и така водата проникнала където не трябва, и станала белята:)

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4094 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Освен от инфо от Дневник, Христо Иванов, "Да, България"... и в Медиапул.
  В свой коментар Тиранофобът Мони Монев цитира Илиян Василев и хипотеза
  на специалист от Ай Би Ем относно случайно изчезналите или увредени дискове на ТР:

  https://www.mediapool.bg/gramnali-sa-diskove-s-25-terabaita-danni-v-targovskiya-registar-news282747.html

 47. 47 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Пожароопасно с Бойко-ГЕРБ-Пеевски от началото на годината: -подаръци за Юлен на национален парк Пирин; -ЧЕЗ и каре карти в Банкя, -вила в БарЦелона, -рестарт на АЕЦ Белене, -16 000 000 невзето ДДС от НАП, -несъществуваща чума и евтаназия на здрави жинотни, -опит за подаръци на Домусчиев, Пеевски и други "приватизатори", -ровичкане по Кадастъра, -политически чадър на наркоразпространението по райони,-"самоубийства" на хора приближени до Пеевски,-ЧЕТИРИ ОТКРАДНАТИ ДИСКА ОТ ТЪРГОВСКИЯТ РЕГИСТЪР И ЗАЛИЧАВАНЕ НА ПОРЕДНАТА КРАЖБА ЗА МИЛИАРДИ, КОИТО НИЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ!!!Проспахте ли всичко това уважаеми сънародници? Какво трябва още да се случи, че да прогледнете???
  —цитат от коментар 17 на SaveBG


  Не очаквай нищо от „сънародниците“. България е страна, обречена да се управлява от малък елит. „Сънародниците“ са просто демографски пълнеж, който трябва да плаща данъци и да му работи. Те винаги ще подкрепят който и да е на власт, а дори да не го подкрепят, няма да направят нищо по въпроса. Спасението е сегашният тъпоумен и корумпиран елит да бъде заменен от просветен и енергичен такъв, а това е малко вероятно да се случи по демократичен начин, за съжаление. „Сънародниците“ нека си мрат, техните държавотворни инстинкти са видимо по-слаби от тези на циганите. Това е болезнената истина.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 48. 48 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3674 Неутрално

  Ако и след този грандиозен провал и скандал, застрашаващ гражданите и бизнеса - за националната сигурност не съм компетентен да се произнеса - не изгонят Цачева, няма кога, според мен дните са й преброени, не я смятам за глупава, и крадлива просто не се справя с работата си. По-важният въпрос е всъщност кого ще сложат на нейно място и дали той ще е компетентен и в крайна сметка подходящ за поста правосъден министър.

 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4094 Неутрално

  секи 4ти км

  Задал си 2ва въпроса уж несвързани.
  А са.

  Успешна некадърност на държавна служба
  е жива корупция?

  До коментар [#42] от "джендър дебне в храсталака":

  Некадърност или корупция ? Това е въпросът .

 50. 50 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Някакви оставки? Мамата на нацията? А не е ли е обидно някак, че това е министър???

 51. 51 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Операция „Джунгла“. Какво се случва с Търговският регистър и как мафията заличава следите си.
  http://www.boec-bg.com/archives/774

 52. 52 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Иво Мирчев
  23 часа ·
  Ситуацията с Търговския регистър (ТР) е породена или от престъпна некадърност или съвсем умишлено заличаване на данни. Почти невероятно е да става дума за хакерска атака, външна намеса и хибридни изпълнения. Едно е сигурно - фирмата, която обслужва дейността му носи голяма част от отговорността. Недопустимо е архивът на ТР да се е намирал на същия масив, на който е функционирал самия ТР. Това е все едно да отидете на екскурзия в чужбина с лична карта и международен паспорт, за да се подсигурите при изгубване на едното, но да ги държите на едно и също място в чантата си.
  ТР е ключов за националната сигурност. Спирането му създава хаос в бизнеса, банките, нотариуси, адвокати, блокира се икономическата активност. Не могат да се продават имоти, коли, да се сключват сделки, да се извършват парични трансфери.
  Абсурдно е ТР да е извън строя 6 дни, без логично обяснение какво се случва. При какъвто и да е проблем е недопустимо да липсва достъп до регистъра повече от няколко часа с технологиите, с които разполагаме. Договорът за поддръжка е класифициран и очевидно по-добре пазена тайна от опазването на самия ТР.
  Едва ли някога ще узнаем каква е истинската причина седмица да не функционира ТР, почти сигурно ще бъде направен опит за замитане на всички следи, въпреки че вероятността да бъде възстановена напълно информацията в него е минимална.
  Какво трябва да бъде направено:
  1. Незабавен независим одит на всички държавни електронни системи (вкл. на ТР).
  2. Преразглеждане на практиките за сигурност и съхраняване на информацията (неофициално почти навсякъде има огромни пропуски).
  3. Създаване на звено, което да контролира и одитира непрекъснато тези процеси, вместо това да бъде оставяно на волята на фирмите, които ги обслужват.
  4. Преразглеждане на всички договори с обичайните фирми, които печелят държавни поръчки за изграждане на информационни системи и повишаване на изискванията за сигурност и носене на отговорност.
  И последно - задължително поемане на политическа отговорност за този провал.
  79 коментара154 споделяния

 53. 53 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Правило ми е впечатление при предишни случки, че когато нещата са свързани с КОЙ, абсолютно всички в държавата мълчат - бацко, другия дебелак с очилата, резидент, решетниците, абсолютно всички, с изключение на ДСБ и Да България.
  Сега пак всички мълчат. С изключение на пеевските пропагандони, които обвиняват Ицата Иванов. Некви изводи могат ли да се направят?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 54. 54 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#20] от "chichka":

  И всичките да липсват - все тая. Въпроса е къде са backup-ите ?!?

 55. 55 Профил на IvanD
  IvanD
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#17] от "SaveBG":

  Е гледаме го. И? После кво? Да хващаме сопите ли?

  Ivan
 56. 56 Профил на IvanD
  IvanD
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#34] от "UJC4040":

  Брендо?

  Ivan
 57. 57 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Нещата са ясни. Казвам го за пореден път. СЛУЧАЙНОСТТА ги/ни изненада. Сега са я погнали МвР-то и службите, но едва ли ще я хванат.

 58. 58 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#51] от "pavkata2010":

  Точно +

 59. 59 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12466 Неутрално

  Регистър с 24 часов достъп за работа изисква качествено планиране на поддръжката, каквато АВ не осигурява...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 60. 60 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Мога да се обзаложа, че става въпрос за дефектирал климатик! 100%! От тук на сетне следват много въпроси, примерно защо няма дублиращ климатик и защо няма "огледален" дейта център на друг адрес? И двата въпроса са с един отговор - корупция и некадърност! Трябват оставки, а не да се обвиняват 3-те световно признати фирми, производители на харддискове - Seagate, Hitachi и Toshiba - и трите са с доста по-добро реноме от българския чиновник.

  No Pain No Gain
 61. 61 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  До коментар [#21] от "uhl23528019":

  Късно/рано.... решили са, направили са го. Ние сме плесен, от нас нищо не зависи. Така е в Мафията-държава!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 62. 62 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До служителите на Търговския регистър, които се грижат за поддръжката му:
  Ето ви българска фирма, която произвежда чудесни датчици за контрол на темепратура, дори ще ви пращат имейли и СМС-и, ако спре климатика:

  https://www.controlbox.eu/

  No Pain No Gain
 63. 63 Профил на boyanv
  boyanv
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#42] от "джендър дебне в храсталака":

  И двете е отговорът

  Μπόικο δεύτερη βουλγαρική δολοφόνος
 64. 64 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4368 Неутрално

  До коментар [#60] от "Putarak":

  Абсурд...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 65. 65 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  С оглед на разиграващия се цирк е крайно време да видим майката на нацията с оставка под мишницата в комплект с някой зам-министър, шефа на въпросната агенция и началниците на IT-то.
  Всичко друго е мижи да те лажем.

 66. 66 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Заплатата за ДБ администратор (както впрочем и за всички ИТ длъжности) в държавна служба е малко по висока от минималната заплата, докато в частния сектор начинаещи почват с около 2500 чисто .....Какво очаквате от подобни ИТ експерти ?????
  —цитат от коментар 19 на Quo Vadis?


  А-хъ, и затова от немай къде се налага на 72 годишната еднолична търговка Веселка да надгражда и доразвиве Търговския регистър!
  Пфу, да е... и крадливите корумпирани герберастки комунета!!!

 67. 67 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#30] от "log_on":Може някой да е ритнал рака щото главата на някой хард е запецнала, пак вместо да тръгне дефектиралия още 3 да са дали фира ЛоЛ ...
  —цитат от коментар 32 на Quo Vadis?


  Те си имат отвертки за тая работа. Изчегъртват к'вото там трябва и толкоз!

 68. 68 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  .... Малко повече разследване и нещата ще станат ясни.
  До коментар [#41] от "arcanum":

  Забелязял съм, че когато разследва Цацаратурата, ни що не става ясно, а се замътва още повече!!!

 69. 69 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Некадърност или корупция ? Това е въпросът .
  —цитат от коментар 42 на джендър дебне в храсталака


  "И трите, дядо попе!"

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8843 Неутрално

  Ако въобще са в състояние да го възстановят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK