Дончев предлага създаването на държавен център, който да пази ценна информация

Томислав Дончев

© Анелия Николова

Томислав ДончевСтатията е коригирана в 16.45 ч.


Спирането на Търговския регистър не може да бъде тълкувано като манипулация, а проблемът не може да бъде използван за злоупотреби с информация - в това увери вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на "Нова телевизия" днес в коментар за спрелия от шест дни регистър.


Дончев уточни, че причината работата на системата да спре са "дефектирали дискове". Той допълни, че на тях има 25 терабайта информация, но повтори, че няма как някой да я използва злонамерено, тъй като "всички екипи, които работят по възстановяването са допълнително обезпечени от хора от МВР и службите, които са практически постоянно с тях".
"Следващите няколко дни се надявам поетапно всичко да се възстанови. Последните дни се работи денонощно", каза Дончев. По думите му от понеделник насам Държавна агенция "Електронно управление" прави одит на софтуерното и хардуерното осигуряване на абсолютно всички информационни системи в институциите и до края на седмицата ще излезе с доклад.


От немарливост, не нарочно


"Допускам някой да не си е свършил добре работата и това да е немарливост. Не смятам, че е нарочно", лаконично коментира причините за срива Томислав Дончев. Той увери, че след възстановяването на дейността на регистъра ще се потърси отговорност за проблема, а след това ще има и конкретни мерки за още по-сигурно обезпечаване на информацията.


Вицепремиерът призова прокуратурата да бъде оставена да си свърши работа и предупреди да няма нереални очаквания за времето, в което проблемът ще се реши напълно.


Цялата информация на едно място


"До 10 дни на Министерския съвет ще се предложи да се създаде държавен център, където цялата информация да се складира. Това ще бъде допълнителна мярка освен наличните и ще гарантира, че информацията може да бъде възстановена, когато има подобна криза", съобщи Томислав Дончев.


По-късно, в началото на заседанието на Министерския съвет, вицепремиерът обясни какъв ще е принципът на въпросния държавен център - той ще представлява нещо като хранилище, където на всеки регистър ще се прави копие на информацията. Така технически и нормативно ще се възпрепятстват технически кризи в бъдеще.


Борисов: Ниски цени - калпави дискове


"Това предприятие ще направи на практика склад за електронните данни и от всеки регистър да отива информацията там", каза от своя страна премиерът Бойко Борисов.


"И много важно е, Дончев, като го правите това, да има и надзор, защото в строителството има надзор, а в електронните системи няма и фирмите, които участват с най-ниските цени в последствие слагат и калпавите дискове", каза още Борисов.


"Ако не искаме да имаме подобни ситуации ще трябва да отделяме повече пари, включително и за кибер сигурност", допълни Дончев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK