Държавното хранилище за данни ще струва 800 хил. лв. и ще е готово през октомври

Томислав Дончев

© Анелия Николова

Томислав ДончевДо октомври трябва да е готово държавното хранилище за данни, в което ще има резервни копия на информация от всички регистри. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Би Ти Ви. Идеята за "склада за данни", както премиерът Бойко Борисов го определи, беше лансирана именно от Дончев и беше обсъдена на заседанието на Министерския съвет.


Създаването на хранилището ще струва около 800 хил. лв. Масивът е ще един петабайт. Той ще е разположен физически на едно или повече места.


"И към момента информацията се запазва на два сървъра. Ако се случи проблем с единия, информацията да я има на другия. Това е двойно подсигуряване. Идеята е вече да има тройно подсигуряване и да се създаде централно хранилище", уточни Дончев.
По думите му хранилището ще представлява нещо като трезор, в който всяка институция ще има сейф и ако се получи срив, информацията ще може бързо да бъде възстановена.


Дончев оправда краткия период, в който трябва да бъде изградена системата с кризата с Търговския регистър, която доказала, че държавата се нуждае от подобно хранилище.


Достъпът до Търговския регистър беше ограничен в края на миналата седмица. Поетапно бяха пускани различни опции за извършване на справки. Все още обаче не е възстановен изцяло обемът му на работа.


Днес премиерът Бойко Борисов обяви, че ще търси отговорност на тези, от които зависи управлението на тези системи. "Немалко пари и немалко инвестиции са направени там. На тези, които е трябвало да мислят за тези неща, ще потърся отговорност, но когато има криза, не се пипа", добави той и увери, че "няма как да изчезне информация от регистъра".


Търговският регистър функционира от 2008 г. и съдържа цялата информация за търговските фирми, фондациите, сдруженията и учредените залози. Всеки търговец - едноличен, дружество или кооперация, има профил, в който е публикувана информация за търговското му наименование, адрес на управление, представители, собственици, клонове, залози или запори върху дялове и т.н. Там се съдържат учредителните актове на дружествата и годишните финансови отчети, както и всички документи, въз основа на които е извършено или отказано вписване на обстоятелство.


Фирмата, която поддържа информационната система на Търговския регистър, е "Лирекс БГ" ООД. Сегашният срив е поредният проблем от началото на годината. През пролетта, основно заради недомислена законодателна промяна, вписването на промени в дружествата започна да се бави с над 30 дни. Директор на Агенцията по вписванията е Зорница Даскалова. Преди да заеме поста тя беше член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Докато е там при нея попадат доста преписки, свързани с интересите на икономическите кръгове около депутата от ДПС Делян Пеевски, припомня "Капитал". От общо 33 такива 18 са разпределени именно на Даскалова.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK