Държавата е дала над 4 млн. лв. през 2017 г. за сигурността на Търговския регистър

Държавата е дала над 4 млн. лв. през 2017 г. за сигурността на Търговския регистър

© Надежда Чипева, КапиталПрез 2017 г. държавата е дала над 4 млн. лв. за сигурността Търговския регистър. Специализирана фирма пък е направила анализ, в който е записала 6 мерки, с които щяло да се гарантира безпроблемно функциониране на регистъра. Това обясни пред Би Ти Ви правосъдният министър Цецка Цачева.


Тя добави, че е подкрепила предписаните мерки от страна на фирмата, като е дала указания във възможно най-кратък срок Агенцията по вписванията да ги изпълни. За всичко това били нужни финансови средства и по предложение на директора на агенцията Зорница Даскалова са направени промени в бюджета на Министерството на правосъдието, като са осигурени допълнителни пари.


Цачева допълни, че със сигурност има виновен за проблема с Търговския регистър и ще се търси отговорност от определени хора. Тя изрази надежда службите да си свършат добре работата.
Достъпът до Търговския регистър беше ограничен в края на миналата седмица. Поетапно бяха пускани различни опции за извършване на справки. Все още обаче не е възстановен изцяло обемът му на работа.


Днес премиерът Бойко Борисов обяви, че ще търси отговорност на тези, от които зависи управлението на тези системи. "Немалко пари и немалко инвестиции са направени там. На тези, които е трябвало да мислят за тези неща, ще потърся отговорност, но когато има криза, не се пипа", добави той и увери, че "няма как да изчезне информация от регистъра".


Търговският регистър функционира от 2008 г. и съдържа цялата информация за търговските фирми, фондациите, сдруженията и учредените залози. Всеки търговец - едноличен, дружество или кооперация, има профил, в който е публикувана информация за търговското му наименование, адрес на управление, представители, собственици, клонове, залози или запори върху дялове и т.н. Там се съдържат учредителните актове на дружествата и годишните финансови отчети, както и всички документи, въз основа на които е извършено или отказано вписване на обстоятелство.


Фирмата, която поддържа информационната система на Търговския регистър, е "Лирекс БГ" ООД. Сегашният срив е поредният проблем от началото на годината. През пролетта основно заради недомислена законодателна промяна вписването на промени в дружествата започна да се бави с над 30 дни. Директор на Агенцията по вписванията е Зорница Даскалова. Преди да заеме поста, тя беше член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Докато е там, при нея попадат доста преписки, свързани с интересите на икономическите кръгове около депутата от ДПС Делян Пеевски, припомня "Капитал". От общо 33 такива 18 са разпределени именно на Даскалова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK