Седмица след срива на Търговския регистър въпросите са повече от отговорите

Седмица след срива на Търговския регистър въпросите са повече от отговорите

© ДневникНа 15 август - пет дни след срива, който затвори изцяло Търговския регистър, на сайта на Агенцията по вписванията (институцията, която управлява базата данни) е публикувано обявление за приключване на обществена поръчка. Тя е за ... разширяване капацитета на масивите за съхранение на данни и надграждане на сървъри на агенцията.


Поръчката, която е на стойност малко над 3 млн. лв., е обявена през ноември миналата година, а през декември е сключен 6-месечен договор за изпълнението ѝ. Интересното е, че мотивите за обявяването ѝ почти буквално описват събитията, които се случват в последните седем дни от спирането на регистъра:


"Последната доставка на дисков масив е през далечната 2012 г. През годините са добавени разширители, но неговият максимален капацитет е достигнат и не е възможно следващо разширяване. Същият не се поддържа от производителя и каквато и да е повреда би могла да доведе до възпрепятстване на Агенцията по вписванията да изпълнява своите задължения. Неизпълнението на обществената поръчка би могла да доведе до загубване на информация за до две седмици в зависимост кога е настъпило събитието.
Това изправя Агенцията по вписванията пред вероятен срив на поддържаните от нея системи и невъзможност да изпълнява вменените й нормативни задължения. Последното ще доведе до пълен хаос в стопанския живот на страната, несигурност в гражданскоправния оборот, неяснота при установяване правото на собственост върху недвижими имоти и многократно нараснали възможности за злоупотреби при сделките с тях, загуба на доверие към държавните институции, което би могло да доведе до тежка икономическа криза на страната."


В мотивите се допълва, че предстоящото преминаване на Централния регистър за особените залози и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към Агенцията по вписванията изправя пред невъзможност новите информационни системи и приложения да се внедрят и да функционират пълноценно с наличното технологично оборудване и се налага спешното възлагане на обществена поръчка за купуване на това оборудване.


Вицепремиерът Томислав Дончев

© Анелия Николова

Вицепремиерът Томислав Дончев


Събитията от последната седмица превърнаха мотивите на поръчката почти в пророчество - в петък беше обявено, че регистърът е претърпял срив по технически причини и ще заработи отново в понеделник. Системата обаче не успя да се върне в строя, а в продължение на близо седмица държавните институции не обясниха каква е причината. Изтече единствено съобщение, че са сезирани МВР, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и прокуратурата - институции, които обикновено се търсят при съмнение за престъпления.


На шестия ден вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че става дума за 25 терабайта информация, по чието възстановяване се работи. В първата си публична поява след случилото се шефът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова лаконично обобщи ситуацията с репликата, че такива неща се случват. Всички представители на властта, които по някакъв начин коментират темата, подчертават, че все още няма пълна информация за случилото се, но уверяват, че информацията от регистъра няма да бъде загубена и няма да се допусне злоупотреба с нея.


Така точно седмица по-късно


продължава да е неизвестно


какво е причинило срива, какви са щетите, каква част от информацията може да бъде възстановена и кога. По последни данни Търговският регистър трябва да заработи в цялост не по-рано от следващата седмица. Управляващите пък начертаха план до октомври да заработи общо "хранилище за информация", в което да се пазят резервни копия от всички регистри в държавата. Прогнозната му стойност е 800 хил. лв.


Как се стигна дотук


Търговският регистър функционира от 2008 г. Преди това беше децентрализиран и на хартиен носител - във всяко от 28-те окръжни съдилища се водеха "фирмени дела" на търговците в областта. Регистърът съдържа цялата информация за търговските фирми, фондациите, сдруженията. Там са учредителните актове на дружествата и годишните финансови отчети, както и всички документи, въз основа на които е извършено или отказано вписване на обстоятелство.


Седмица след срива на Търговския регистър въпросите са повече от отговорите

© Надежда Чипева, Капитал


Фирмата, която поддържа информационната система на Търговския регистър, е "Лирекс БГ" ООД. Данните за провеждането на търга, чрез който е избрано дружеството, сключеният след това договор, неговият срок и цена не се оповестяват публично с аргумента защита на националната сигурност.


В началото на ноември 2017 г. в интервю за радио "Дарик" директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова каза, че нормативно институцията е готова да поеме регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, който премина към Търговския регистър в началото на 2018 г., но няма техническа готовност за това. Тогава Даскалова изразява надежда, че поддържащата фирма ще направи нужните надграждания, и предупреждава, че трябва цялостно подобрение, защото системите са много стари.


Проблемът е системен и е стар и тези изявления на Даскалова само го потвърждават, каза за "Дневник" адвокат Тодор Грозданов, работещ от години с търговски дела. По думите му регистърът е в много лошо техническо състояние и от 2-3 години не са направени никакви подобрения, а напротив - има огромно натоварване, включително заради регистъра на фондациите, което води до забавяне в работата на базата данни.


Какви могат да бъдат последиците


Юристите, към които "Дневник" се обърна за коментар по възможните последици от срива на Търговския регистър, подчертаха, че не може да се правят сигурни заключения и прогнози поради липсата на каквато и да било информация, свързана със случилото се.


Основният проблем според адвокат Тодор Грозданов е


спирането на търговския оборот.


Пример е отказът на банките да позволяват на клиентите си да разполагат с парите по сметката си. "Банките са прави да казват: "Ние не знаем кой сте, вие ли представлявате това дружество или друг". Това до сряда беше голям проблем. Сега, когато поне справките в регистъра са възстановени, става по-лесно", обясни той.


Загубата на доверие


към Търговския регистър също е тежък проблем според адвоката. "Почти седмица никой не казва какво се случва. Само повтарят, че няма загуба на информация, а щом се отрича толкова яростно, това значи, че има загуба на информация. Има слухове, че дисковете са изчезнали, т.е. може да бъдат манипулирани данни", посочи той. И допълни, че това, разбира се, не е задължително, но остават съмнения, които вредят на репутацията на регистъра.


Адвокатът не пренебрегва и


"теоретичната възможност за загуба на данни".


Приема я за теоретична, доколкото до момента няма сигурна информация за случилото се, но очертава възможните хипотези при злонамерена намеса: да изчезнат документи, на основа на които са направени вписвания; да не се знае кои са били акционери при учредяване на определено акционерно дружество; да изчезне история на дружество или цяло дружество да изчезне от регистъра.


Той прогнозира, че е възможно след възстановяването работата на регистъра да бъдат заведени дела за оспорване на някои от данните, ако има промяна, но изрази надежда, че се работи добросъвестно по възстановяването на информацията и няма да се стигне дотам.


Грозданов направи аналогия, за да опише мащаба на проблема: "Новите лични карти ще бъдат с биометрични данни и електронна идентификация. С тях човек се легитимира, че е той. При срив на системата на МВР този човек престава да съществува. До сряда нито едно юридическо лице не можеше да докаже, че съществува. Пет дена да не може никой да разбере има ли я дадена фирма или не - нямам думи да опиша какъв грандиозен проблем е това".


Според адвокат Емил Георгиев


щетата от срива е за всички


макар и косвено. "До сряда не работеше възможността за фирмени справки, а без нея не могат да се вземат кредити от фирми, които могат да са им нужни за заплати, и служители да не могат да си ги вземат навреме", даде пример той.


Проблем имат и всички, които искат да купят или продадат кола или имот на името на фирма, тъй като нотариусите не могат да проверят данните на дружеството. Бизнесът пък не може да продава и купува фирмени дялове. "Ударът е много силен - през август не се усеща, но се връщаме във времената на справките в съда", коментира Георгиев.


Освен това в Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) не могат да се попълват формулярите за кандидатстване по европрограми, защото те автоматично вземат данни от Търговския регистър за ЕИК. Това може да доведе до изпуснати срокове по програми, ако те не бъдат удължени заради срива.


Правят ли се резервни копия


В чл. 42 на Наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги се казва, че се създават резервни копия на всички данни и електронни документи най-малко всеки ден. Те се съхраняват на носител, различен от този, на който са разположени данните или електронните документи.


От Агенцията по вписванията обясниха за "Дневник", че резервните копия от Търговския регистър се пазят на две места - в столичния квартал "Младост" и в Шумен. Увериха и че двете места работят нормално.


От агенцията не успяха да отговорят на въпроса през какъв период от време се правят резервни копия, като насочиха към фирмата, която поддържа информационната система на регистъра. Обясниха само, че не можело да се правят резервни копия всеки ден, тъй като информацията е твърде обемна, и вероятно се правят записи веднъж на няколко дни.


Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова

© Надежда Чипева, Капитал

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова


Ще има ли оставки


В сряда Зорница Даскалова отговори на исканията на БСП да подаде оставка заради скандала с лаконичното: "Когато дойде време за оставки, ще разберат всички". Ден по-късно премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че смени в ръководството на Агенцията по вписванията ще има, но след 4-5 дни, когато бъде овладяна обстановката.


Изявлението му не очертава светло бъдеще пред Даскалова, която оглави агенцията преди малко повече от година, предложена от коалиционния партньор на ГЕРБ в управлението "Атака". Преди това тя беше член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), като по данни на "Капитал" по време на престоя й там при нея попадат доста преписки, свързани с интересите на икономическите кръгове около депутата от ДПС Делян Пеевски. От общо 33 такива 18 са разпределени именно на Даскалова.


В едногодишната си кариера начело на Агенцията по вписванията Даскалова вече е била предлагана за дисциплинарно наказание - в края на февруари от Инспектората на правосъдното министерството. Причината е заключение от проверка по сигнал на бивша служителка в агенцията, която е посочила дълъг списък от нарушения при управлението на институцията, както и за натиск, който ѝ е оказван по конкретна преписка.


Министър Цецка Цачева препраща препоръката за дисциплинарно наказание на Даскалова с искане за обяснения. Докато те пристигнат обаче, предложената за наказание оспорва започналото производство пред Инспектората на Министерския съвет, а той излиза със становище, че няма формално основание за процедура, без да коментира събраните данни по същество.


След срива със заповед от 14 август 2018 г. Цачева е разпоредила на инспектората към ведомството си да направи пълна проверка на Даскалова за спазването на законите, подзаконовите и вътрешноведомствените актове за организацията на работа в Агенцията по вписванията, научи "Дневник" от източници в министерството.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Съдейки по фотото на гн.Дончев е щастлив от срива в системата .

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 915 Любопитно

  В "Офнюз" имаше статия със скрийншотове от фейсбук страницата на тази... по средата... IQ и е не повече от 35. Хващам се на бас. Какъвто мин. Пред-а, такава и правосъдната, такава и тази... Потрес.

 3. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  От изнесеното изводът – ГЕРБ + Атака = предизвестен хаос!
  По-лошото е, че хаосът може да е програмиран в интерес на КОЙ.

 4. 5 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Един Регистър има в Републиката и това е бойку!
  Той знае къде е змиярник, кой какво къде притежава и кой кому какво дължи.

  Нищо повече не ни трябва, само Господ да ни го пази!
  Че ако и той изгори, не знам как ши живееме!Ч

 5. 6 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Как е възможно за този регистър на няма hot recovery site, главата ми не го побира...
  Как са лягали да спят тези хора?
  Стискане на палци ли е бил техния recovery plan?

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 6. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Трагично ниско ниво. Навсякъде. И все по-лошо става. Защото нивото се задава от най-високото място в държавата. Оттам надолу може да бъде само по-ниско и по-ниско...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  Бай Ганьо- програмист 🔩🔨🔧🚾🍷💰💨😱

 8. 9 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Гневно

  Знам, че това няма да се разбере от мнозинството, а само от малцина, но ИСТИНАТА Е, че цялата работа е САБОТАЖ срещу Даскалова от хора, назначени от бивши ръководства и привикнали към тлъстите премии и бонуси, които бившите ръководства на ТР раздаваха на средните ръководни кадри (срещу послушание) в този ОГРОМЕН ЗМИЯРНИК.
  Откакто Даскалова е начело на ТР срещу нея постоянно се правят някакви опити за саботаж на дейността и "подливане на вода", но този път противниците й вътре в институцията се оляха яко.
  Знам го - от вътрешни хора.

 9. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#9] от "cristo_n":

  Ааааааа, хахахахахха 😂😂😂
  Кой има капацитет за саботаж бе, гений? Как саботираш дискове да изгърмят?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 11 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Гневно

  Как е възможно за този регистър на няма hot recovery, главата ми не го побира...
  —цитат от коментар 6 на kilgore
  Има, има, но както казах, това е саботаж от вътрешни хора и съответно така е направен, че да не е "hot" и максимално да се обърка работата.

 11. 12 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Колко много талаш. Оня рекъл, тоя казъл.
  Сривове са ставали и ще стават. Само Бойкикиев може да ги оправи, щото много им разбира.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 12. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  При всяко положение лоша работа, като имам предвид не последствията, част от които са описани и са наистина тежки..
  Имам предвид самта възможност това да се случи. Ако е саботаж и вътрешна работа - лошо, системата трябва да е защитена.
  Ако е техническа повреда, без значение дали хардур или софтуер, значи качеството е калпаво.
  Ако е административна недомислица, за каквото се намеква, че са забавени поръчки или че системата е достигнала предела си(??? това пък съвсем на нищо не прилича) или друг вид неуредици, то означава много ниско ниво и голямо безхаберие, при това не на един човек, защото без да оневинявам шефката, все пак там трябва да има някакъв минимум брой хора, които да са наясно със системата и последствията.
  Така че, каквото и да разберем като крайна версия, освен че винаги ще останат съмнения дали е вярно или пълно като обяснение, едно е напълно ясно, има не нещо, а много гнили неща в Дания.

 13. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Неутрално

  "Последната доставка на дисков масив е през далечната 2012 г. "
  Далечната?!!! Това преди новата ера ли е?

 14. 15 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Гневно

  До коментар [#9] от "cristo_n":Ааааааа, хахахахахха 😂😂😂Кой има капацитет за саботаж бе, гений? Как саботираш дискове да изгърмят?
  —цитат от коментар 10 на Darth Plagueis


  Дами ми няколко диска и ще видиш как ще ги изгърмя!

  А и ти там ли работиш, че да знаеш, че проблема е в изгърмели дискове??? Освен това, дори и от обща култура, трябва да ти е известно, че всичко там работи в огромен райд масив, и 1-2 едновременно изгърмели диска не могат да направят беля, освен ако вътрешен човек не "забравя" да подменя регулярно изгърмелите дискове или ако предумишлено се бърника в хардуера и се причини токов удар в дисковия масив.

 15. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#12] от "О, ко ма напрай!":

  Дали ги разбира, не знам. По негово време ги немаше.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 17 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Гневно

  "Последната доставка на дисков масив е през далечната 2012 г. " Далечната?!!! Това преди новата ера ли е?
  —цитат от коментар 14 на Вячеслав Атанасов

  Освен това цели дискови масиви се доставят само в началото, след това се подменят единствено далите грешки или тотално скапалите се отделни дискове - вадиш един, слагаш друг (Hot swap).

 17. 18 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1975 Любопитно

  Тези защо непрекъснато им показват снимките? Защото са фотогенични ли?

 18. 19 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 457 Весело

  Дари тетрадка, спаси масив!
  Набираме тетрадки за възстановяване на данните от Търговския регистър. Молим всеки, който има излишна тетрадка(и) да я изпрати на адрес: 1111 София, кв. „Гео Милев“, ул. „Елисавета Багряна“ №20.
  Благодарим за помощта Ви.
  Фондация "За стабилни масиви" към Търговски регистър

 19. 20 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  От статията се разбира, че технологии, като "риъл тайм репликация" или "инкрементъл бекъп" са непознати за Лирекс. Ако обществените поръчки бяха наистина обществени, такива неща нямаше да се случват.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 20. 21 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3109 Гневно

  Хе! Аз съм могъл да представлявам жалка конкуренция на държавата с моите 3 х 3 Тб и 2 х 1 Тб дискове. Липсват ми още само 14 Тб, за да покрия нуждите й. Жалки кожодери! Един диск от 5 Тб в момента не струва повече от 150 долара, значи с 900 долара могат да се купят 6 диска (един за резерва) за бекъпи. За какви милиони разправяте бе, мародери???!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 21. 22 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Хе! Аз съм могъл да представлявам жалка конкуренция на държавата с моите 3 х 3 Тб и 2 х 1 Тб дискове. Липсват ми още само 14 Тб, за да покрия нуждите й. Жалки кожодери! Един диск от 5 Тб в момента не струва повече от 150 долара, значи с 900 долара могат да се купят 6 диска (един за резерва) за бекъпи. За какви милиони разправяте бе, мародери???!!!
  —цитат от коментар 21 на дедо Андро


  Читавите Сториджи са скъпи. Екстендерите за тях също. Същите могат да работят само със САС дискове, които също са в пъти по-скъпи от обикновените, но за сметка на това с много по-малък капацитет. По-добрият подход е изграждане на софтуерни сторджи с ентерпрайз клас САТА дискове. 140 ТБ. масив заеднос дисковете в момента ще се хване към30К лв. Ако се подсигури тройно съответно ще излезе под 100К лева.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 22. 23 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Гневно
 23. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 25 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Знам, че това няма да се разбере от мнозинството, а само от малцина, но ИСТИНАТА Е, че цялата работа е САБОТАЖ срещу Даскалова от хора, назначени от бивши ръководства и привикнали към тлъстите премии и бонуси, които бившите ръководства на ТР раздаваха на средните ръководни кадри (срещу послушание) в този ОГРОМЕН ЗМИЯРНИК.Откакто Даскалова е начело на ТР срещу нея постоянно се правят някакви опити за саботаж на дейността и "подливане на вода", но този път противниците й вътре в институцията се оляха яко.Знам го - от вътрешни хора.
  —цитат от коментар 9 на cristo_n


  Разбира се, ако нещо не върви в държавата, то не е заради управляващите/началниците, а заради световната конспирация, която иска да съсипе KLETA MAJKA BALGARIQ! Сорос и Костов са виновни!

  No Pain No Gain
 25. 26 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Читавите Сториджи са скъпи. Екстендерите за тях също. Същите могат да работят само със САС дискове, които също са в пъти по-скъпи от обикновените, но за сметка на това с много по-малък капацитет. По-добрият подход е изграждане на софтуерни сторджи с ентерпрайз клас САТА дискове. 140 ТБ. масив заеднос дисковете в момента ще се хване към30К лв. Ако се подсигури тройно съответно ще излезе под 100К лева.
  —цитат от коментар 22 на Viva la Evolution


  Еееее, ето това е качествено мнение!
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 26. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#9] от "cristo_n":

  Я бе...! Не думай...! И кои са тия бивши ръководства? ГЕРБ е на власт има-няма десет години. Какви бивши ръководства, какви пет лева...?! Ако е имало проблеми с предишни ръководства, те пак са назначавани от ГЕРБ.
  Само това ли успяхте да измислите? Баси и некадърните лъжльовци дето сте, ГЕРБ-ерската банда...! Саботажи имало, казваш? Ако е имало такива, тази руса кака, дето са я поставили за директор, какво е свършила? Отиде на почивка, че да си лекува стреса от саботажите...?! И наема фризьорски салони, че да правят поддържане на бази данни и информационни системи? Ама честно, големи смешници сте...! :)))

  Бивш tww09306483.
 27. 28 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  В България има достатъчно фирми, които може да предложат много добри решения, но съм убеден, че въобще не искат да се занимават с българската държава, колкото и пари да им дават.

 28. 29 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 532 Любопитно

  До коментар [#9] от "cristo_n":

  Хаха, днес ти ли си дежурния милиционер на амразурата.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 29. 30 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 739 Неутрално

  [quote#11:"cristo_n"][/quote]

  Пич, като не разбираш за кво иде реч, що пишеш глупости?
  Истината според мен е, че целия проект е планиран и изпълнен некачествено, без да са спазени никакви стандарти за сигурност. Защото ако имаше огледален дейта център на друг адрес/град при един срив (примерно да падне метеорит върху единия дейта център), за клиентите това ще се усети като леко замисляне в сайта за няколко секунди и работата щеше да продължи. Ама явно великите фирми, дето са го изградили, а и великата администрация, която е поставила изискванията, са толкова велики, че не са чували за такива неща. Всяка що годе по-голяма и читава фирма го има това, но Търговския регистър - тц, щото не им пука дали ще работи или не, заплатите си вървят, плащанията за поддръжка - също. Къв е проблема, че Бай Хой не можел да си направи някаква справка? Да се оправят хората сами, това е мотото на властта днес. Виждаш и с фалиралата ЗК Олимпик положението - 200 000 човека ще платят по 200 лв. наново, защото малоумните ни "държавници" и "администрация" се чешат по топките по цял ден, без да си вършат реално работата. Ако нещо се прецака, винаги го духаме ние, не те.

  No Pain No Gain
 30. 31 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Знам, че това няма да се разбере от мнозинството, а само от малцина, но ИСТИНАТА Е, че цялата работа е САБОТАЖ срещу Даскалова от хора, назначени от бивши ръководства и привикнали към тлъстите премии и бонуси, които бившите ръководства на ТР раздаваха на средните ръководни кадри (срещу послушание) в този ОГРОМЕН ЗМИЯРНИК.Откакто Даскалова е начело на ТР срещу нея постоянно се правят някакви опити за саботаж на дейността и "подливане на вода", но този път противниците й вътре в институцията се оляха яко.Знам го - от вътрешни хора.
  —цитат от коментар 9 на cristo_n


  Какъв саботаж на тая - какви 5 лева :)
  Тая същата умишлено не подпълни свободни щатни бройки, щото искаше да гледа навсякъде какво се случва, да контролира и манипулира хората и като някой не и играе по гайдата - да го изгони и да заплаши останалите със същото. Аре като си толкова навътре ни кажи как така Телелинк доставят в края на май нови масиви по договор, за който на 15ти пуснаха официална информация, че е приключил и междувременно той не се използва по предназначение, а се търкалят старите щайги дето се знае, че ще изгърмят. Това некакво тъпо IT ли го решава и шефката нема как да знае, след като тоя дето отговаря за IT-то е поставен на позицията от самата нея? Иначе си попрочел малко що е RAID масив и има ли почва у нас, ама да се опитваш да изкараш калинката невинна е смешно. Всички в АВп знаят тая за какво е там и кой я е сложил.

 31. 32 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ами защо тогава "вътрешните хора" не отидат да го кажат това на Прокуратурата, а само на някакъв форумен тролей са го споделили?
  —цитат от коментар 24 на DjRockstar
  Защото, първо - тези неща се правят така, че да не остават доказателства, и второ - после и на тях ще им спретнат някое саботажче... Казах го - там е ЗМИЯРНИК! Оцеляват нахалните и безскрупулните. Толкова ли не можеш да си ги представиш?!

 32. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 34 Профил на nspassov2007
  nspassov2007
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Лирекс е свърталище на бивши и настоящи некадърни ченгета и ушеви.

 34. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#15] от "cristo_n":

  1. Не работя там, няма и нужда.
  2. Знам, защото твоят любимец Томислав така рече.
  3. Разчитането на RAID само по себе си е ОК, доколкото говорим за домашната ти колекция. За един от най-важните архиви в страната, не е. (А доколкото знам именно такава е архитектурата)
  4. 4 диска ще изгориш на кукуво лято. Тук ключовата дума е - ако ти ги дам. Т.е., някой ги е дал на хипотетичните нови гадове ли?
  5. Предумишлено не може да се причини токов удар или да се увреди хардуер. Освен, ако нвмаме гербав мениджмънт. Впрочем, при добра архитектура, товс пак не би било проблем.


  Ти сигурен ли си, че знаеш какво точно е hot swap 😂😂

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 36 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Цачева трябва веднага да подаде оставка, ако има капчица морал и съвест. Даскалова трябва да бъде изхвърлена с шут дисциплинарно веднага. Тя не е експерт, от който зависи възстановяването. И трябваше да го чака в кауша.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 36. 37 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ето я конфигурацията на информационната система на АП.
  http://obuch.info/ministerstvo-na-pravosdieto-agenciya-po-vpisvaniyata-v6.html
  Който иска, да чете и сам да си прави изводите. Базата данни на ТР е на 4 HP-сървъра с ОС Windows 2003 server Intanium. W2003 е тотално остарял. От средатана 2010 изтича мейнстрийм съпорта, до средата на 2015 е на extended support и от рогава е тотално десъпортната. Ето зточникаа:
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Windows_Server_2003
  Това обясняв всичко. Десъпортната ОС означава, че вече не се запушват дупките в сигурността и ставаш идеална цел за де що има хакер. Да ползваш такава система за база данни, която излиза навън, в интернет, е изстрел в главата! Да я ползваш на всичкото отгоре за данни от стратегическо значение, е престъпно безхаберие. Всичко, що е било правосъден министър от 2010 до 2015, е действало небрежно. Това е времето на extended support-а. Този съпорт запушва само най-жизненоважното и дава време по възможно най-бързия начин да се премине на нова версия. А от средата на 2015, когато вече системата е десъпортната, да държиш такова нещо в интернет, е живо самоубийство! Който има все още на компа си XP знае с колко предупреждения излиза системата - за рисковете, които поема всеки, който продължава да ползва такава ОС. Журналята, защо НИКОЙ не зададе този толкова очеваден въпрос?

  Мърфи е оптимист!
 37. 38 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1328 Гневно

  Да ги уволняват наред като почнат с некадърната им шефка и ме мине през всички "ИТ мениджъри" там. Такова голямо излагане в частна фирма няма да се случи, а те - важна държавна институция и тотална издънка направиха.

 38. 39 Профил на bash
  bash
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#30] от "Putarak":

  По думите им имат "огледален сървър". Само дето така викат на бекъпа, а не на фейлоувъра :). Смешна работа.

 39. 40 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#15] от "cristo":
  ПП ААТАКЛЪ е партията на най-долната, неграмотна, неука, бедна, проста, озлобена утайка на обществото - когато подобни човекоподобни ги пуснаха в управлението - резултатите са видими - тези малоумници ги бива само да изпълняват СМС-ите на Пеевски

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 40. 41 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Докато деловодител е правосъден министър това ще е положението.

  Никой не ни е виновен.

 41. 42 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Баси, тия на главната снимка не са хора, честно!

 42. 43 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Аз като по-прост да попитам:Връзката Булинс-СИК-Олимпик от кой регистър я извадиха злите езици?

 43. 44 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Всъщност за толкова пари... има си доставчици на облачни услуги, които без да има нужда от назначения и щатове ще свършат работата. И тези сървъри им трябва охлаждане итн. Какви дискове, какви масиви.. само за незнаещите звучи някак интересно. Както навсякъде из държавните институции цари НЕКАДЪРНОСТ! Ей, тва е.

 44. 45 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Прилича на изкуствено създаване на проблем, за да може после да се изтръшкат 10-20-50-100 милиона за решаването му. Този милиарден излишък Борисовите няма да си го носят в опозиция я. А понякога проблемите на други държави се експонират у нас - рухването на италианския мост се преобрази в спешен ремонт на ВСИЧКИ мостове у нас ЕДНОВРЕМЕННО.

 45. 46 Профил на ilib
  ilib
  Рейтинг: 474 Гневно

  До коментар [#9] от "cristo_n":

  Един обективен коментар в цялата помия, която заля медии, назоваващи се най-компетентни, с журналисти-професионалисти. Медии като Офнюз удариха такова дъно, че според мен, ще водят жълтите класации дълго време и никога повече не би се върнало доверието към тях. И нито един журналист не погледна по-далеч от носа си или от задачите, които са му спуснати да изпълнява, какво ще се случи след поредната оставка на вторият най-добре подготвен директор, управлявал тази агенция от 2012 г. насам. Изключваме предишната изпълнителния директорка, както и бившия директор на РД-Велико Търново.

  ilib
 46. 47 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Бумерангът се завръща. Така е когато поставят(а не се избират) на такива виши длъжности в Администрацията,не ИТ специалисти( конкретно за АПВ) или хора с образователен ценз а калинки , който контролират 'матриала' да не би някой да кривне от'правият път' и да гласува грешно.В цялата Държавна администрация е така ,в силовите структори( там пък олеле малеле),Съдебна власт,Изпълнителна ,Областните и Общинските администрации че чак до шефовете на метачите по улиците в комуналните служби.И след този гаф със ТР-спокойно може да се прочете и надгробно слово-'Страда много и почина.Амин'. А за смъртника или добро или нищо.

 47. 48 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Бумерангът се завръща. Така е когато поставят(а не се избират) на такива виши длъжности в Администрацията,не ИТ специалисти( конкретно за АПВ) или хора с образователен ценз а калинки , който контролират 'матриала' да не би някой да кривне от'правият път' и да гласува грешно.В цялата Държавна администрация е така ,в силовите структори( там пък олеле малеле),Съдебна власт,Изпълнителна ,Областните и Общинските администрации че чак до шефовете на метачите по улиците в комуналните служби.И след този гаф със ТР-спокойно може да се прочете и надгробно слово-'Страда много и почина.Амин'. А за смъртника или добро или нищо.

 48. 49 Профил на ilib
  ilib
  Рейтинг: 474 Гневно

  До коментар [#10] от "Darth Plagueis":

  Има, медиите нещо замълчаха и не задават въпроси към фирма ЛИРЕКС БГ ООД, която носи абсолютната вина за случая. А журналистите, ако бяха добре подготвени професионално и познаваха детайлно дейността на агенцията, а не поръчково да се упражняват дори и в социалните мрежи, щяха да са ги задали вече. Но тези журналисти са двама-трима, и не в медиите, претендиращи за обективност и професионализъм.

  ilib
 49. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 51 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1478 Весело

  До коментар [#27] от "tww09306483":

  Пак дългата ръка на Реформаторския блок им се привижда (класическото "Костов е виновен"), или назначеният през 2013 г. Венци Спирдонов, който в момента е общински съветник от Гроб в Търново.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 51. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#49] от "ilib":

  Нема как да се обвини Лирекс, ако заданието е некадърно. Ако пък заданието е кадърно, а изпълнението лошо, тогава вината е в тия, дето да провеждали тестовете, дето са приели UAT, дето не са следили за качеството на предоставянат поддръжка. Лирекс не съм ги избирал аз.
  Впрочем, това с най-добре подготвения кадър звучи феноменално 😂😂😂

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 52. 53 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1975 Любопитно

  Сега и сайта на правосъдното министерство ли се срина?

 53. 54 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Разпускайте държавата

 54. 55 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Понеже темата е интердисциплинарна, по-долу пействам какво законът е вменил като задължения към АВ (относимите членове от Наредба № 1 от 2007 г. за водене, съхраняване и достъп до ТР и РЮЛНЦ).

  Нека тези, които се чувстват компетентни ИТ-специалисти, да споделят:
  - спазването на КОНКРЕТНАТА законодателната рамка (такава, каквато е разписана В МОМЕНТА), принципно достатъчна ли е (сама по себе си) като гаранция да не се стигне до сегашния гаф. Тоест въпросът ми се свежда до това дали имаме пропуск на законодателно ниво (което значи, че МП не си е актуализирало нормативния акт навреме), или гафът е при изпълнението на иначе нормалия закон.

  И така, ето какво казва наредбата (следва да се знае, че наредбата НЕ Е ПИПНАТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО ѝ през 2007 г. Измененията от 01.01.2018 г. са всъщност само добавяне към първоначалните текстове на думите "и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел", т.е. сисълът на разпоредбите си е този от 01.01.2008 г.):


  "Чл. 100. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) Търговският регистър и регистърът на юридическите лица с нестопанска цел се съхраняват безсрочно. Съдържащата се в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел информация се съхранява едновременно на най-малко две места с различно географско разположение.

  Чл. 101. (1) Агенцията взема подходящи мерки за сигурност в съответствие с общоприети в международната практика стандарти, технически спецификации и препоръки, които осигуряват условия, при които обработваните и предаваните данни да не подлежат на неправомерен или случаен достъп и възпроизвеждане.
  (2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 77 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) Физическата защита на търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел се осъществява чрез ясно определени физически бариери около техническите системи, в които се съхранява общата електронна база данни. Всички помещения, които се използват съвместно с други отдели и организации, трябва да са извън основния защитен периметър.
  (3) Физически достъп до защитената част от помещенията на агенцията имат само надлежно овластени служители в съответствие с техните функционални задължения.

  Чл. 102. (Доп. - ДВ, бр. 77 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) Агенцията съхранява търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел по начин, който осигурява:
  1. въвеждането на данни да се извършва само от надлежно овластени служители;
  2. (доп. - ДВ, бр. 77 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) извършването на промени на данните за вписани обстоятелства, заличени вписвания, обявени актове и запазени фирми/наименования да не е възможно.


  Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 77 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) Агенцията използва техническо оборудване и технологии за водене и съхраняване на търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, чрез които се изпълняват най-малко следните функции:
  1. проверка на целостта на обменяните съобщения;
  2. подписване на изпращаните съобщения;
  3. архивиране на служебните данни и електронното им подписване;
  4. поддържане целостта на съхраняваните и обменяните данни;
  5. управление на достъпа до данни за създаване подписа на агенцията, удостоверението за усъвършенстван подпис, списъци с прекратени удостоверения, съхраняваните официални документи;
  6. съхраняване и използване на частните ключове на длъжностните лица по регистрацията и на другите лица, които имат право да оперират с регистъра с високо ниво на сигурност чрез използване на смарт-карта с парола или персонален идентификатор (PIN) и/или биометричен идентификатор.

  Чл. 104. (1) (Изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 23.01.2009 г., доп. - ДВ, бр. 53 от 2014 г., в сила от 27.06.2014 г.) Документите, подадени на хартиен носител, се съхраняват от агенцията в териториалното звено по подаване на съответното заявление за срок 10 години, считано от датата на вписването, заличаването или обявяването.
  (2) (Отм., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 23.01.2009 г.) Копия от издадените удостоверения се съхраняват в 5-годишен срок от издаването им.

  Чл. 105. (Доп. - ДВ, бр. 77 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) Агенцията архивира базата данни на търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел в края на всяка календарна година, като осигурява възможност за разчитане на съдържащата се в нея информация.

  Чл. 106. Агенцията съобразява стандартите и политиките за съхраняване и архивиране на данни в публични информационни системи с установените общи нормативни изисквания за електронно управление в държавната администрация и в Европейския съюз.

 55. 56 Профил на Николай Рангелов
  Николай Рангелов
  Рейтинг: 10 Неутрално

  "От агенцията не успяха да отговорят на въпроса през какъв период от време се правят резервни копия, като насочиха към фирмата, която поддържа информационната система на регистъра. Обясниха само, че не можело да се правят резервни копия всеки ден, тъй като информацията е твърде обемна, и вероятно се правят записи веднъж на няколко дни."

  Не съм специалист, и не съм категоричен, но ако не се презаписва цялата информация, а се прави само нейното синхронизиране, не може ли бекъп-и да се правят дори по няколко пъти на ден?

 56. 57 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 306 Любопитно

  Има, има, но както казах, това е саботаж от вътрешни хора и съответно така е направен, че да не е "hot" и максимално да се обърка работата.
  —цитат от коментар 11 на cristo_n

  Хм... Я дайте повече инфо, моля. Отделен въпрос е, че дори и да е саботаж, нещо не ми се навързва логиката да нямаш сигурен бекъп на данните.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 57. 58 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Поне на първо време и за неспециалиста по ИТ, възникват въпроси:

  - след като е предвидено информацията да се съхранява ЕДНОВРЕМЕННО на две отделни места (чл. 100) дали и как се сриват и двете. Ако едното място е с проблем, по каква причина системата спира за такъв дълъг период, след като смисилът на второто място е за замести веднага и без разлика своя "близнак"?

  - разпоредбата на чл. 105: "Агенцията архивира базата данни на търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел в края на всяка календарна година, като осигурява възможност за разчитане на съдържащата се в нея информация." развързва ли ръцете на ТР и обслужващата го фирма-изпълнител да не правят бек-ъпи ежедневно, а само веднъж годишно? В първите дни се тиражираше, че е възможна загуба на данни от началото на годината (хубаво, че гафът не стана на 30.12., че да стане проблем натрупаното за 364 дни:) ?

 58. 59 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#55] от "inn":

  Ми очевидно имаш неспазване на наредбата поне в две части - тази с архивирането и тази с физическата сигурност.
  Предстои да видим и тази с подписите,че е най-интересна.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 60 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Сега и сайта на правосъдното министерство ли се срина?
  —цитат от коментар 53 на uhl23528019


  Да.

 60. 61 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#59] от "Darth Plagueis":

  Ако имаш предвид чл. 101, ал. 2 (физическата защита), имаме ли данни досега за физическо неопазване на техническите системи. Протежетата на БХ до момента говорят за "гръмнали дискове", а не за "откраднати на място дискове". В смисъл разпоредбата сама по себе си е повече от нормална, а мен ме вълнува имаме ли "дупка" в закона.

  За архивилането: вж. чл. 105 и вторият ми въпрос в пост # 58.
  Мерси!

 61. 62 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#61] от "inn":

  Физическата защита не се ограничава само до контрол на достъпа, а и на осигуряване на нормална среда за експлоатация. 4 диска, гръмнали едновременно говорят обикновено за прегряване.


  Не бъркай съхраняване с архивиране. Според наредбата, данните се съхраняват на две места. Едното ее гръмнало, другото поема работата и при възстановяване на дисковете, първото продължава работа. Двете инсталации работят паралелно с еднакъв масив от данни. Това се има предвид под съхраняване на две места.
  Архивирането е отделно, прави се на друг тип устройства, които нямат функционалност за оперативно използване, те са бавни и служат само за архив. Там може да се архивира веднъж годишно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 62. 63 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#55] от "inn":

  По така разписания закон няма да може да ги хванеш ако успеят да възстановят цялостно системата. Как ще се докаже, че е цялостно възстановена - не знам, но никъде в закона не пише срок, в който системата да бъде възстановена в работоспособно състояние.

 63. 64 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Дайте на тия женици да строят АЕЦ Белене...

 64. 65 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Приказки от "1001 нощ" са твърденията за това, че сториджът бил много стар, вече не се поддържал от производителя, капацитетът му бил стигнал до лимита и т.н. Истината е, че ТР е една нескопосано направена система, направена от аматьори, използваща неефективно хардуера си. Затова всяка година става зор, когато фирмите трябва да подават ГФО. Затова всяка година се усвояват нови и нови милиони за "разширяване на капацитета на ТР" - разбирай за купуване на нови и нови сървъри. Така си мислят, че ще оправят сбърканата архитектура и недоносеното изпълнение - чрез закупуване на по-мощен хардуер.

  Това е една система, в която се зареждат едни сканирани листчета и не може да се направи справка по съдържанието на документите. Поискайте им да направят справка по определено поле от ГФО на фирмите и ще видите, че не могат. Поискайте им да извадят списък на фирмите от определен бранш и ще видите, че не могат. Единственото, което може, е да отворите конкретна фирма и да разглеждте нейните подадени документи. Обратното - да търсите фирмите с опредлени стойности в техните отчети - не може.

 65. 66 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Понеже темата е интердисциплинарна, по-долу пействам какво законът е вменил като задължения към АВ (относимите членове от Наредба № 1 от 2007 г. за водене, съхраняване и достъп до ТР и РЮЛНЦ). Нека тези, които се чувстват компетентни ИТ-специалисти, да споделят:- спазването на КОНКРЕТНАТА законодателната рамка (такава, каквато е разписана В МОМЕНТА), принципно достатъчна ли е (сама по себе си) като гаранция да не се стигне до сегашния гаф.
  —цитат от коментар 55 на inn


  Това, което мога да кажа, че законите най-вероятно са си ОК. Въпроса е как се изпълняват. Примерно за създаването на бекъп на данните има много методи и начини. Технологиите постоянно се развиват и в момента са на такова ниво, че посредством виртуализация могат да се изградят различни по местонахождение дейта центрове, които взаимно да "изравняват" данните си и да бъдат актуални в реално време. Което означава, че ако имаш 2 огледални дейта центъра, ако единия спре по някаква причина (липса на ток, паднала бомба, земетресение и т.н.), другия продължава да работи и крайния потребител дори не разбира, че се е случило нещо. Да не говорим, че може да се поддържат не два, а повече огледални дейта центъра. И най-важното е, че това не струва кой знае колко. Със сигурност с бюджета, който са имали за изграждането на информационната система на АП, са можели да го изпълнят. Лошото е, че държавата чрез нейните служители изготвят проекта, като обикновено са консултирани от близки до тях фирми, които в последствие ще спечелят поръчката. Така нещата се опорочават, защото не винаги се ползват последните достижения на технологиите, защото просто близките до властта фирми в повечето случаи са се ояли от към държавни поръчки и вече нямат стимул да са конкурентни на пазра, така или иначе печелят милиони от държавата.
  Това, което може да се направи, при изграждането на по-сериозни проекти, било то в IT сектора, било в инфраструктура - да се ползват външни (международни) признати в професионализма си консулта, които да изготвят изискванията за конкретния проект и вече след това да се правят търгове и т.н. Защото за всеки е очевАдно ясно, че има ОГРОМЕН проблем с обществените поръчки в България. Заданията масово се изготвят така, че да отговарят точно за определен продукт или фирма-изпълнител. Това е част от КОРУПЦИЯТА в държавата и влошава резултата за нас гражданите. Виждате, че дали е МАГИСТРАЛА или Електронен регистър - когато се заложат калпави изисквани, се получава калпав резултат. Гледах в Германия как се правят изискванията за строителство на магистрали - толкова подробно са описани всички дейности, материали и начин на полагането им, че практически няма никакво значение кой конкретно ще изпълни поръчката, защото ако се спазят правилата, резултата винаги е перфектен. И тогава вече може да избираш най-ниската цена, защото си заложил ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ условия, които важат за всички, а не както у нас - да се пести от чакъл, асфалт, да не се плаща на подизпълнители и т.н. шмекерии, които на края на нас ни костват - магистрали разбити 5 години след откриването им или Електронен регистър, в който са налети милиони и не работи повече от седмица...

  No Pain No Gain
 66. 67 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Дайте на тия женици да строят АЕЦ Белене...
  —цитат от коментар 64 на Джони Глупавия


  Сети се какъв АЕЦ ще си построим, ако решат да довършват Белене... Аз лично бих се изнесъл на секундата поне на 1 000 км. от него.

  No Pain No Gain
 67. 68 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 739 Неутрално

  [quote#65:"Smoke"][/quote]

  +++

  No Pain No Gain
 68. 69 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#58] от "inn":Поради давностни срокове , за събития ,които са се случили през предходната година ( в края и например) а вписванията са станали през следващата година( в началото на тази например) е възможно да възникнат спорове отноно участия или неучастия в ' субекта' и в документите на вписването а и от там на всякакви други спорове за материални или нематериални облаги или загуби.Така че,гафа е значим и твърде сероизен,като се има напредвид и перида за згубата на данни (ако действително е невъзможно въостановяването им).

 69. 70 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Не съм специалист, и не съм категоричен, но ако не се презаписва цялата информация, а се прави само нейното синхронизиране, не може ли бекъп-и да се правят дори по няколко пъти на ден?
  —цитат от коментар 56 на Николай Рангелов


  Не само, че може, а може в реално време да се синхронизират няколко дейта центъра. В реално време единия спира, другия/другите продължават работа, без крайния клиент да разбере даже. Разбира се, за да се случи това, някой в администрацията трябва ЗНАЕ, че може, и в последствие ДА ГО ПОИСКА. В нашия случай - очевАдно ясно е, че първо проекта за цялата информационна система е калпав. Второ - със сигурност има ОГРОМЕН проблем с поддръжката, а тези хора съм сигурен че прибират поне 5 цифрена сума на месец за това. И трето - техническия проблем, да се счупят няколко enterpise харддиска е възможно само и единствено при прегряван - демек калпава или зле изпълнена климатизация на помещението и лош надзор от персонала на място. Би трябвало да има човек, който физически посещава сървърното поне веднъж на ден, за да се убеди с очите си, че всичко работи нормално.

  No Pain No Gain
 70. 71 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 926 Неутрално

  4 диска, гръмнали едновременно говорят обикновено за прегряване.
  —цитат от коментар 62 на Darth Plagueis

  Няма как от прегряване едновременно да дефектират 4 диска. По-скоро е станал токов удар, при което едновременно са изгорели дисковете.

  На едно друго място имах случай с калпав дизел-генератор (който уж беше подходящ за ИТ-нужди, ама не беше), който когато се включеше при спиране на тока, предизвикваше някакъв пад на напрежението, при който даже големите UPS-и на машинната зала спираха за части от секундата, при което всички сървъри и сториджите се рестартираха. По-лошо от това нямаше как да бъде - да им спре тока за части от секундата и след това да заработят пак. В нашия случай имахме късмет, че при няколко такива случая не изгоря нищо.

 71. 72 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#70] от "Putarak":
  “тези хора съм сигурен че прибират поне 5 цифрена сума на месец “
  ——-
  Аха. От 500 до 2К лв. За главен експерт - сисадмин или мрежов админ. Ето ти долу обявените длъжности в АВ. Къде ти я петцифрената сума? Каквото и да стане, все компютърджиите са ви виновни!
  http://www.registryagency.bg/bg/karieri/

  Мърфи е оптимист!
 72. 73 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#66] от "Putarak":

  Съмнявам се дали всички закони са добри и отговарят на целта заради която са създадени особено тези касаещи строителство.Много често, поръчки се печелят от изпълнители( фирми,които не отговарят на условията,защото в закона не са посочени условия ,като например ,изпълнителя да е с добра история на дейността си през предходен период от време преди търгът,да се използват стандартни и качествени материали и да не се позволява наемането на подизпълнители, който в действителност са основните изпълнители т .е да не позволяват посредничество)

 73. 74 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#66] от "Putarak":

  Съмнявам се дали всички закони са добри и отговарят на целта заради която са създадени особено тези касаещи строителство.Много често, поръчки се печелят от изпълнители( фирми,които не отговарят на условията,защото в закона не са посочени условия ,като например ,изпълнителя да е с добра история на дейността си през предходен период от време преди търгът,да се използват стандартни и качествени материали и да не се позволява наемането на подизпълнители, който в действителност са основните изпълнители т .е да не позволяват посредничество)

 74. 75 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Аха. От 500 до 2К лв. За главен експерт - сисадмин или мрежов админ. Ето ти долу обявените длъжности в АВ. Къде ти я петцифрената сума? Каквото и да стане, все компютърджиите са ви виновни! http://www.registryagency.bg/bg/karieri/
  —цитат от коментар 72 на султана глаушева

  Лельо, не става въпрос за местните ИТ-специалисти и системни администратори на агенцията (те се занимават с текущи дейности по екплоатацията на системата), а става въпрос за външните фирми, които имат договори за гаранционна и извънгаранционна поддръжка на хардуера и софтуера.

 75. 76 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#63] от "Симо":

  Законодателен пропуск,което от своя страна говори за 'законопроизводство '( на килограм ) а не за 'законотворчество'( за качество). Ами толкова са могли , клетите ни законодатели .

 76. 77 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#63] от "Симо":

  Законодателен пропуск,което от своя страна говори за 'законопроизводство '( на килограм ) а не за 'законотворчество'( за качество). Ами толкова са могли , клетите ни законодатели .

 77. 78 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Никога няма да кажат какво се е случило, но така изведнъж да изгори всичко може да стане, примерно, ако някой усложливо е изключил охлаждането. Тогава става страшно за часове!

 78. 79 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тони КОСТОВ":

  малее! просто, корумпирано и вярно на сикаджията и неговия съюзник КОЙ!

 79. 80 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Тази идея на Дончев за общ архив на всички ведомства е много добра,този който хакне архива ще има информацията за цялата държава и няма да се мъчи да я търси по различните ведомства...

 80. 81 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 354 Неутрално

  [quote#32:"cristo_n"][/quote]

  Понеже предния го изтриха та да повторя: Ама ти идея си нямаш дори какъв ЗМИЯРНИК са си направили там твоите шефчета от ГЕРБ :) Там всеки, който пречи на далаверата бива изхвърлен и после - регистъра умря. САБОТАЖ на шефката от Христо Иванов :):):) Ей - много си интеУегентен начи...
  ОФТОПИК: ДНЕВНИК - аре да не триете коментари, само защото някой се усъмнил в интелектуалното ниво на някой от пишещите. Мерсаж :)

 81. 82 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#71] от "Smoke":

  Абсурд е в дейта център да има токов удар. Но герб и абсурд са синоними, та знае ли човек....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 82. 83 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#70] от "Putarak":

  Знаеш ли кое е ташака? Че тия не са имали два паралелни инстанса, няма high availability.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 83. 84 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Седмица след срива на Търговския регистър въпросите са повече от отговорите-28 години след старта на деморкацият,а сривовете тук и там са ежедневие, а въпросите, които не си задавахме преди, си ги задаваме все по-често сега! Демокрацията-виновник за сривовете. Защото народа чрез свободни избори посочва управляващите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 84. 85 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#75] от "Smoke":
  Чичо, а когато четирите оракълски сървъра на ТР вървят под windows server 2003 itanium, тогава какво става? Той е десъпортнат от 2010 (върви само extended support), а от 2015 тотално. Я им виж конфигурацията на системата - имат всичко - и мироринг, и сториджи, и лентова библиотека. Да имаш бекъп е едно, да можеш да го ресторнеш е друго. Я обясни как става точно ресторването на бекъп на десъпортната ОС? А като е десъпортната, нали знаеш какво следва от това? Стартирал ли си WinXP? Ами пробвай и ще видиш колко предупреждения ще получиш! Десъпортната означава, че security wholes (дупките по сигурността) никой вече не ги запълва. И ти на собствен риск излизаш навън. За домашния си комп сам си си виновен. А ако това е ДБ-сървър с данни от стратегическо значение, кой е виновен? И ако си бекъпвал заразена информация? Какво ще ти помогне рестора? Тръгваш да търсиш последната чиста? Колко назад?
  Друго:АВ е сертифицирана по ISO9001. Това означава, че външните процеси трябва в крайна сметка да управляват те. И отговорността в крайна сметка е тяхна. Фирмата Лирекс нито я знам, нито я познавам, нито й адвокатствам. Говоря по принцип. Имала съм подобни случаи в практиката си. Предупреждаваш, обясняваш, пишеш, не искат да те чуят, само ти заявяват, че много пари им струваш. И като гръмне - леле, какво стана! И ако може пак ти виновна да излезеш. Е аз, след като не ме чуят, си вдигам шапката, защото не мога да си позволя да поемам такъв риск, но това е друга тема.
  Ето ти, чети сам, преди да ме лельосваш. Леля съм на племенничката си и никому другиму, на теб най-малко, ясно? Ето ти я конфигурацията на АВ, изкопах я в интернет, чети сам!
  http://www.obuch.info/ministerstvo-na-pravosdieto-agenciya-po-vpisvaniyata-v6.html

  Мърфи е оптимист!
 85. 86 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#71] от "Smoke":

  Аз съм го виждал с очите си. Като спре климатика и за някого часа в зависимост от размера на помещението и броя и вида сървъри, става сауна. А вътре в самите машини температурата се повишава до над 100 градуса. Дисковете “спичат“ за отрицателно време в такава ситуация. Мой да ти покажа графика на температурата от такива машина, оцеляла по чудо при такъв инцидент с климатик.

  No Pain No Gain
 86. 87 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Значи не можело всеки ден да има архив, щото данните били много. А да са чували за incremental backups? Казано на прост език-архивирай само новото и добавяй... пълна тъпотия. Тези от Лирекс работят още от 90-те. Кво се праят на ощипани? Мързели!

 87. 88 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#85] от "султана глаушева":

  Зависи какъв софтуеър ползват за бекъп. Не вярвам да да има такива балъци, които да ползват вградения на Microsoft. Отделно на самата база данни би трябвало поне веднъж на ден да се прави и бекъп през инструментариума на Oracle

  No Pain No Gain
 88. 89 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Но както казах многократно, ако проблема е с климатиците в помещението и всички сървъри се намират там, най-вероятно са прегрели и останалите ;)

  No Pain No Gain
 89. 90 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Но както казах многократно, ако проблема е с климатиците в помещението и всички сървъри се намират там, най-вероятно са прегрели и останалите ;)

  No Pain No Gain
 90. 91 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#71] от "Smoke":Аз съм го виждал с очите си. Като спре климатика и за някого часа в зависимост от размера на помещението и броя и вида сървъри, става сауна. А вътре в самите машини температурата се повишава до над 100 градуса. Дисковете “спичат“ за отрицателно време в такава ситуация. Мой да ти покажа графика на температурата от такива машина, оцеляла по чудо при такъв инцидент с климатик.
  —цитат от коментар 86 на Putarak


  И аз съм го виждал и знам какво може да се случи с дисковете, затова и го споменах като вероятен проблем. Подобни неща не се случват само в България! Случват се и в далеч по развити страни от нашата.

 91. 92 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Ако това е вярно:
  http://www.obuch.info/ministerstvo-na-pravosdieto-agenciya-po-vpisvaniyata-v6.html

  и ако са следвали правилна политика за бекъп-ще се оправят. Но едва ли..

  https://docs.oracle.com/cd/B28359_01/backup.111/b28270/rcmbckba.htm #BRADV8125

 92. 93 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#88] от "Putarak":
  Ами то си е написано какъв. Този:StorageWorks Command View EVA .
  Предполагам, че е подобно решение:
  https://www.vmware.com/content/dam/digitalmarketing/vmware/en/pdf/partners/hp/eva-zdb-orcl-on-vmw.pdf
  HP решение за физически бекъп на оракълска база на виртуалка. Без виртуалка бекъпи на 24/7 база не можеш да правиш, без скоростта да падне в мазето. Но какво става, ако тази оракълска база върви на десъпортната ОС? Как ще я ресторнеш? Това питам.
  А оракълските средства, които ти визираш:те ти експортират базата. Data pump. И можеш да импортираш на работеща. Нея я няма. Мъртва е. Остава физическото копие, дето трябва да ресторнеш на десъпортната система. Става ли изобщо?
  Аз правя така: ежедневни експорти с expdb и в петък вечер system image на цялата система. С як антивирус контрол. Чекръчи си и никому не пречи. В най-лошия случай възстановяваш 5 дни. Но аз съм малък човек, дето не движи ТР. И въпреки това се чудя, защо не им зададат тези въпроси, а преливат от пусто в празно!

  Мърфи е оптимист!
 93. 94 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Мине се не мине и някой хвърли нещо през въртящият се вентилатор. Мине се седмица, месец, година, две и проблемът умре.

 94. 95 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Дончев се смее. На кого? На смешната държава, която управляват.

 95. 96 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#38] от "Симо":
  Извинявай, защо дрънкаш на ангро? Това е системен проблем. Не може да те управлява научен пожарникар, дето е работил като бодигард на ръба на закона, и ти да очакваш нещо друго! Частна ИТ фирма НЕ я управлява пожарникар, или подопечните му - рабфак-юрисконсултки от село Драгана!

  Мърфи е оптимист!
 96. 97 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#93] от "султана глаушева":

  Султано, не пиши за неща, от които хал хабер си нямаш. Питай конкретни въпроси да ти отговорят колегите.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 97. 98 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#97] от "Психонавт":
  Пиша за неща, с които си изкарвам прехраната. А ти дрънкаш на ангро. Просто ей така. Давай! По ред на номерата! Ще даваш, ама друг път! Изобщо не си разбрал от моите писания за какво иде реч! Дневник, такива отговори за "не по темата" ли ги триете? И аз трябва да оставям на всяко умниче да си дрънка, каквото му падне, така ли? Ябвижте този какви ги е натворил!

  Мърфи е оптимист!
 98. 99 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Още една калинка отгърмя.
  Толкова за политическите назначения.


 99. 100 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#95] от "Роси":

  То няма Държава. Всичко е на САМОТЕК и на ИЗЖИВЯВАНЕ. Правят се само акции 3 в 1 , 1) за да се симулира дейност, 2) за да се направи ПР на божествения и 3) да се сплашат тия дето са се отлъчили от стадото.Дано само АЕЦ-а ни не се иченчи, като ТР-то,че тогава жална ни майка на простосмъртните, на нас най-вече, защото за тях все ще има,каквото е нужно,но за нас едва ли.(имат опита от ¬ернобил).Боже опази България , защото няма КОИ да го направи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK