Задава се нов протест пред БНР – този път на детския радиохор

Детският радиохор от години участва в различни официални правителствени прояви. Децата пяха и при откриването на българското европредседателство

© eu2018bg.bg

Детският радиохор от години участва в различни официални правителствени прояви. Децата пяха и при откриването на българското европредседателствоДеца от детския хор на Българското национално радио ще пеят пред сградата на радиото на 20 август в знак на протест срещу смяната на доскорошния диригент на хора Венеция Караманова. За протестния концерт е организирано събитие в социалната мрежа "Фейсбук", родители на деца от хора разпространяват и писмо, в което описват причините да се стигне до острата реакция срещу управлението на БНР и конкретно на хора.


Кой е диригент


През март след конкурс на щат като диригент в БНР е назначена Теодора Димитрова, която дотогава близо 10 години е била в детския радиохор, работила е с децата, била е и корепетитор. Конкурсът за щатен диригент се налага, тъй като от 2011 г. маестра Караманова е в пенсионна възраст и на практика се е пенсионирала.


Първият конкурс беше прекратен, тъй като нямахме добър кандидат, при втория, воден лично от Караманова, беше избрана Теодора Димитрова, а г-жа Краманова тогава коментира, че тя е най-доброто, което може да се намери, разказа директорът на БНР Александър Велев пред "Дневник". Димитрова има и опит като педагог, тъй като преподава и в музикалната академия, отбеляза той.
Въпреки назначението маестра Караманова продължава да ръководи радиохора. Велев коментира, че това е било направено с цел да има приемственост, а предаването на опит, практика и начин на работа да стане плавно.
"На 20 юли ръководството на БНР внезапно прекрати договора на маестра Караманова. Направиха го едностранно, без никакво предизвестие нито за хористите, нито към родителите им, нито към самата маестра Караманова", обявяват родителите на деца от хора в протестното си писмо. "Просто в петък следобед (докато младите певци са във ваканция) ръководството ѝ благодари за успехите и ѝ съобщава от понеделник да не идва в радиото, а работата ѝ се поема от назначената през месец март диригентка Теодора Димитрова", допълват те аргументите си за притеснения.


Родителите обявяват, че са били "възмутени от подмолните чиновнически хватки, с които се унищожава дългогодишно градената институция". И заявяват, че ръководството на радиото нехае за приемствеността, необходима за изграждането на младите хористи и за развитие на талантите им.


Приемственост и условия за нея


От март чакахме пет месеца да видим приемственост, оказа се, че тя не се случва, коментира Велев. А все пак назначената Димитрова трябвало да си влезе във функциите, за които била назначена. Освен това този хор е на БНР, радиото трябва да си влезе във функциите и да го управлява, това не се харесва на някои, които са свикнали от години да ръководят този хор все едно е техен, допълни той.


Велев посочи, че в радиото нямали дори никакви контакти и координати на родителите на децата от хора, никакви подписани от тях документи и др., а на практика по закон БНР е институцията, която трябва да носи отговорността за децата. Ето сега например ще има годишен лагер на морето, по закон трябва да имаме подписани декларации от родителите, да имаме техни координати, контакти, а нямаме никакви такива данни, отбеляза Велев. Подобна била и ситуацията при концерти в чужбина.


Все пак, за да тушира напрежението след 20 юли, от радиото предложили граждански договор на маестра Караманова, според който тя да продължи да изпълнява определени функции и задачи. Тя обаче не го подписала, каза Велев.


В писмото на родителите условията на предложението към Караманова всъщност са "унизителни не само за диригент от нейния ранг, но и за всеки човек". "В договора са ѝ възложени функции на пъдар, който "да отговаря за дисциплината и реда и спазва правилата за безопасност", и по никакъв начин не е регламентирана регулярната работа на маестра Караманова с хористите. Както и няма текстове, които да гарантират, че ще бъде осъществено така необходимото обучение и въведение на новата диригентка в школата на детския радиохор", отбелязват родителите. Друго, което ги възмущава, е, че възнаграждението за Караманова според този договор, разделено на месеците работа, за да подготви концертите, е в размер на 156 лв. на месец. За работа със 120 деца.


Александър Велев коментира пред "Дневник", че на Караманова е предложен граждански договор за изпълнение на конкретни задачи и не е коректно да се пресмята месечното възнаграждение. Тя трябвало да подготви и дирижира някои концерти, сред които например юбилейния концерт за 60-годишнината на хора, да води лагера и турне в Япония. За всяка от тези задачи се пада по около 700-1000 лв., сумата и ангажиментите са преценени и са по предложение на дирекция "Музикална къща на БНР", под чиято шапка е и радиохорът, отбеляза той.
Велев коментира, че на Караманова не се възлагат функции на "пъдар", но все пак ръководителят на лагера трябвало да поеме и някакъв ангажимент за децата през времето, когато те са далеч от дома си.


Никого не принуждавам


Родителите заявяват, че без маестра Караманова няма да пуснат децата си на лагера, на който трябва да бъдат подготвени бъдещи турнета. "Без нея творческата подготовка на хористите би се опорочила. Без подготовка на новия репертоар планираното за началото на месец ноември турне в Унгария, Австрия и Чехия ще пропадне, както и целият предстоящ концертен сезон", пишат те.


Това е хор на БНР, никого не принуждаваме да участва, ако на някого не му харесва, не е нужно да участва, заяви Велев. И отново коментира, че на някои не се харесва, че радиото се опитва да влезе в управлението на хора. А БНР все пак плаща за този хор, допълни Велев.


По думите му родителите, които са против действията на ръководството на БНР, всъщност са малцинство, а имал немалко писма от други родители, възмутени от случващото се. Той изрази и възмущение, че децата биват въвлечени в частен спор по договорни отношения между радиото и доскорошния диригент на хора. Защо родителите не успокоят децата, смените на учители, на ръководители са нещо нормално, те трябва да могат да приемат такива ситуации, коментира Велев. Но призна, че и може би смяната не е била достатъчно добре артикулирана пред родителите въпреки няколкото срещи с тях в последно време.


"Хористи и родители положиха всички усилия, за да променят унищожителните стремежи на ръководството на БНР. И едва след като изчерпаха всички останали форми за разяснение и убеждаване, хористите - и настоящи, и бивши, както и родителите на настоящите решиха да предприемат протестни действия чрез концерти под прозорците на директора на БНР Александър Велев, докато не бъде възстановена на работа маестра Венеция Караманова", обявяват родителите в писмото.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Този директор на радиото е голям и самонадеян глупак. Настъпва мотиката за втори път след Лили Маринкова. Но знае, че е безнаказано...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Срамота, тази госпожа - дългогодишен ръководител - явно се изживява като поредния феодал, който използва децата и родителите им за лични цели.

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":


  Този директор на радиото е голям и самонадеян глупак. Настъпва мотиката за втори път след Лили Маринкова. Но знае, че е безнаказано...
  —цитат от коментар 1 на penetrating


  Абсолютно и то без да вземе съгласието на участниците в хора! Прави са хористите да негодуват и да търсят промяна!

 4. 4 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ами като родителите искат тази диригентка - събират пари и плащат за нейната работа. Много хорови инициативи в чужбина работят така. Основават хор, наемат си диригент и поръчват музиката. Без да коментирам качествата на едната и другата диригентка, но при положение че през март Маестра Караманова лично е одобрила новата диригентка, какво точно е очаквала? Никой не казва, че маестра Караманова не е добър диригент или нещо такова, просто се налага с времето хората да се пенсионират. Може би аз не разбирам нещо, но в цялата работа малко ми се губи логиката.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 5. 5 Профил на ppt51562552
  ppt51562552
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Жалко, че се създават такива ситуации, наистина. За съжаление хорът никога няма да бъде на нивото на което беше докато диригент беше маестро Недялков.

 6. 6 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  До коментар [#4] от "Леля Гичка":

  Съгласявам се с Вас напълно.
  Изчетох статията и не намирам нарушения на трудовото законодателство. Като /предполага се/ интелигентна личност, Караманова би следвало да знае, че няма незаменими хора. Все едно собственик на компания да смени мениджър на определено ниво и служителите да стачкуват, без да са видели резултатите от управлението му и без да се съобразят с решението на собственика.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 7. 7 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Това нищожество, ръководещо радиото трябваше отдавна да е уволнен. Това е поредното му посегатолство срещу що годе добрия имидж на БНР като медия, в която все още има свободни журналисти и перфектния на културна институция.
  Да ръководиш детския радиохор означава да даваш парите и да осигуриш и поддържаш условията му за работа и концерти и нищо друго.
  А твърдението му, че смяната на учителите е безпроблемна за децата е малоумна и идотска. Децата винаги са подложени на огромен стрес, когато им сменят учител та бил той и най-гадния. Само, че в МОН работят същите боклуци като шефа на радиото.
  Силно се надявам родителите да не се делят. Тези, които си мислят, че децата им ще са ОК, след като предадат протестиращите се лъжат. Този изрод няма да пука, ако реши да ги унижава.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 8. 8 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#4] от "Леля Гичка":
  А ако родителите поискат да се плаща на децата им за участията?
  Хоровото пеене не е като чалгата хоро за Гинес.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 9. 9 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bramasole":
  Незаменими хора няма, когато става дума за инженери да речем. Или за шофьори.
  Смяната на диригент на детски хор не може да стане ден-два, както му се иска на Бойкоборисовия слуга - шеф на радиото.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 10. 10 Профил на daniela_k
  daniela_k
  Рейтинг: 8 Гневно

  Госпожо Колева, да бяхте поразпитали малко, да бяхте се свързали с някой, който има поне малка представа за Детския Радиохор вместо да публикувате откровените лъжи на един самозабравил се администратор. Теодора Димитрова не е била 10 години в хора досега, работила е известно време като корепетитор, когато е била бивша снаха на Маестро Недялков преди повече от 20 години. Може да попитате и при какви обстоятелства е напуснала. От края на март до края на юни са около 3 месеца и да, не са достатъчни за премственост.

 11. 11 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  До коментар [#9] от "Gopeто":

  Не коментирах цялостната работа на Велев, а конкретния казус. Мислех, че 5 месеца са достатъчни за приемственост в работата, пък и нали уж "Димитрова, която дотогава близо 10 години е била в детския радиохор, работила е с децата, била е и корепетитор"... Но от ком-р 10 разбирам, че ситуацията е сложна; още едно доказателство към думите на Оскар Уайлд, че истината рядко е чиста и никога - проста.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  До коментар [#3] от "svoboden":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на zzzlostar
  zzzlostar
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#10] от "daniela_k":

  И при какви точно обстоятелства е напуснала?? Не говорете глупости.
  Караманова е велика, проблемът й е че цял живот беше в сянка и когато най-накрая й се даде възможност да бъде главен диригент, просто й трае прекалено кратко - ама за това не е виновен никой освен възрастта. Просто не й се иска да пусне кокала и прави интриги, а иначе е чудесен професионалист и диригент и човек.

 14. 14 Профил на mravov
  mravov
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#13] от "zzzlostar":

  Обстоятелствата по напускането са известни на много хора, но изобщо не са важни! Важно е дали няколко месеца като диригент са достатъчни, за да има приемственост на традиции градени шест десетилетия? Не става ясно от поста как точно се връзва "не иска да пуска кокала и прави интриги" с " ..а иначе е чудесен човек"? Човек трябва да мисли и да събере информация преди да пише!

 15. 15 Профил на lif40575084
  lif40575084
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#13] от "zzzlostar":

  Обстоятелствата около напускането на Теодора Димитрова са широко известни в тесни кръгове - не беше най-примерната и вярна снаха на семейство Недялкови и всичко приключи с грозни сцени от нейна страна точно след едно Кранево и една афера с доктора на лагера. После пък се чу за друга афера с един член на управителен съвет,

 16. 16 Профил на gupekmop
  gupekmop
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Yotce":
  Моля, не намесвайте г-жа Караманова въобще - тя по никакъв начин не е включена в инициативата на децата, подкрепени от техните родители.

 17. 17 Профил на zzzlostar
  zzzlostar
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#14] от "mravov":

  Е виждам кое ви интересува - не приемствеността, а това кой с кого спал и какво правил. Аз за разлика от вас нямам време за индийски сериали, клюки и сплетни. Говоря с факти. Фактите са:
  1. Димитрова е международно признат диригент
  2. Избрана е с ГЛАСА на Караманова с конкурс пред хора
  3. Конкурсът е проведен Януари - какво се правите на ощипани и очудене че ИЗВЕДНЪЖ видиш ли махат стария диригент
  4. Караманова дори няма постоянен, а граждански договор

  Не ме занимавайте с ограничения си балкански манталитет, който се фокусира на това кой каква снаха бил, а не какъв професионалист е.

 18. 18 Профил на zzzlostar
  zzzlostar
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#16] от "gupekmop":

  Другия път не е намесена. Изнесоха се удобно много глупости, които само вътрешен на процеса знае. Повтарям - чудесен диригент и професионалист, невероятен педагог, но интригантка.

 19. 19 Профил на zzzlostar
  zzzlostar
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#14] от "mravov":

  Конкурсът за нов диригент е проведен Януари. Колко месеца приемственост искате да има??
  На Караманова е предложен нов договор да 6 участия, тя отказала. Еми тогава какво? Просто не приема, че няма да дирижира парада вече и настройва и родители и деца срещу новия човек.
  А иначе й свалям шапка за постигнатото.

 20. 20 Профил на daniela_k
  daniela_k
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "А вие очевидно сте някой от ръководството на радиото. Не ви е добра дегизировката, но псевдонимът ви подхожда.

 21. 21 Профил на dxk34536790
  dxk34536790
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не е вярно, че Т. Димитрова е работела 10 г. в хора. Работила е като корепетитор 2-3 години по линия на това, че е снаха на покойния Хр. Недялков, след което е напуснала. Чудесен диригент, иначе, но тук става въпрос за 2 сезона, през които постепенно Караманова да предаде хора на новия диригент. Това беше казано много ясно от родителите и децата. Ген. директор на БНТ да не се прави на много умен, явно нищо не разбира от музика, ами да послуша какво му казват родителите и децата, които всъщност съставляват този хор. Всяка смяна, особено направена в отпускарския период довежда до сътресения дори при опитни професионални музиканти, какво остава за невръстни деца, на които им трябва повече време да свикнат с новия диригент, нищо повече. Абсолютно в реда на нещата е точно Караманова да води хора за 60-годишнината, която предстои след 2 сезона и после да се оттегли.
  В професиите дипломат, треньор на спортен клуб и диригент пенсионна възраст не съществува - след колко столетия това ще се разбере в нашата страна?! Караян води Берлинска до смъртта си на 81 г. Клаудио Абадо - тоже.

 22. 22 Профил на zzzlostar
  zzzlostar
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#20] от "daniela_k":

  По-далеч от реалността предположението ви не може да бъде

 23. 23 Профил на zzzlostar
  zzzlostar
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#21] от "dxk34536790":

  Няма никакво обяснение и логична връзка да ТРЯБВА Караманова да е начело още 2 години. Кой каза, че трябва? От какво де обуславя? На нея й е предложен пост почетен диригент (втори) - е тогава какво?! Отказала го е, значи на нея не й е до приемственост, а просто до това тя да е номер 1. Относно родителите - не ставайте смешни. По времето на Христо Недялков никога родителите не са диктували правилата, ама никога - и много правилно. Хорът си има диригент и управа, така както всички хорове в света. На който не му харесва да си отписва детето. Не знам защо българинът е решил, че трябва нон стоп да си изказва компетентното мнение за всичко - от футбол до хорово пеене.

 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bramasole":
  Съвсем не са достатъчни 5 месеца, за плавна смяна. Стресът при смяна на добър учител при децата е огромен. Нищо, че на никой в МОН не му пука за това. В случая с хора, връзката е още по-силна.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 25. 25 Профил на zzzlostar
  zzzlostar
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#24] от "Gopeто":

  Мя каква смяна - идеята е обяснена - Димитрова да стане главен диригент, а Караманова почетен, което значи, че ще е наоколо поне още 6 месеца /това прави целия преход една година като се зачетат предните месеци/. Караманова е отказала, което сочи, че проблемът й е да отстъпи първото място. Аз съм хорист цял живот, пяла съм години наред в детски хор, после и в женски - вие как решихте колко травмираща е смяната на диригент и как изчислихте, че 2 години са ок, но 1 не е?

 26. 26 Профил на dxk34536790
  dxk34536790
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "dxk34536790": Не знам защо българинът е решил, че трябва нон стоп да си изказва компетентното мнение за всичко - от футбол до хорово пеене.
  —цитат от коментар 23 на zzzlostar  До коментар [#23] от "zzzlostar":

  Много просто - защото няколко хиляди българи имаме магистърски степени по музика и в частност хорово дирижиране...:)
  Много ясно, че по врмеето на Недялков родителите са нямали думата, все пак говорим за тоталитарна епоха. Сега времената са други и би било проява на доста голяма глупост, ако не се съобразиш с волята на децата и родителите им. Апропо - никъде в никой свят диригентът не взема еднолични решения в самодейния хор по никой въпрос, това важи дори за България...Точно в цивилизования свят диригентът не подлежи на пенсиониране...но явно и вие толкова знаете...:)

 27. 27 Профил на zzzlostar
  zzzlostar
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#26] от "dxk34536790":

  Говорите наизуст. Хоровете имат диригент и управа, но решенията не се ръководят от 200 родителя с 400 мнения.
  Изложих фактите - конкурсът е спечелен Януари, тоест знаело се е още отпреди това, че смяна идва. На Караманова й е предложет договор 6 месеца сега. Като се сумира със 7ге от Януари, това са 13 месеца ПРЕХОД. Кое му е изведнъж на това, както родителите твърдят? А Караманова е отказала. Относно пенсионирането - пак сте крещящо неподготвен. Професорите работят доживот, дори в пенсионна възраст, затова и Недялков беше така. Караманова не е професор.

 28. 28 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#25] от "zzzlostar":
  Почетните длъжности са вид награди, а не длъжности. Предполагам, че парична награда няма, защото е престижна. А боклукът директор на радиото иска да го направи правителствено и в никакъв случай да не е обществно. Унижението и недопустимото изгонване на Лили Маринкова ясно показва това.
  Когато протестираха оркестрите на радиото, той уж ги подкрепи, но след като бай ганьовците без образование и умения - Бойко Борисов и Вежди Рашидов се подиграха с музикантите, боклукът млъкна и нищо не направи.
  Не знам колко време е необходимо да се сменят безболезнено диригентите на детски хор, но със сигурност не е 2-3 месеца. Зависи в каква степен на диригента му пука за всяко едно дете. Явно в този случай е голяма.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 29. 29 Профил на dxk34536790
  dxk34536790
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "zzzlostar":

  Професорите не работят доживот, а определен срок, който се гласува и евентуално прегласува на Академичен съвет, явно вие сте неподготвен/а. Ако остане доживот, това не е по желание, а решение на АС на съответния ВУЗ. Освен това Недялков е бил професор в СУ, а не в радиото. Това е медия, а не университет...:) Съответно титлата му от ВУЗ няма никаква връзка с трудовия му договор с БНР. Пак питам - защо Недялков не беше пенсиониран, а Караманова я пенсионираха?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK