Шефът на Търговския регистър подаде оставка

Зорница Даскалова

© Надежда Чипева, Капитал

Зорница ДаскаловаИзпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде молба за освобождаване от заеманата от нея длъжност. Министърът на правосъдието Цецка Цачева прие оставката на ръководителя на отговорната за Търговския регистър институция.


По-рано днес Цачева се е срещнала с премиера Бойко Борисов, информира агенция "Фокус", позовавайки се на правителствената пресслужба.


Агенцията по вписванията съобщи днес, че е възстановена още една функция на регистъра, която облекчавала сделките с фирмени коли и имоти. Базата данни ще функционира в цялост обаче не по-рано от следващата седмица.
В сряда БСП поиска оставката на Даскалова, която е от квотата на "Атака". За отстраняването ѝ призова и бившият правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов. Ден по-късно премиерът Бойко Борисов заяви, че не е доволен от шефката на Търговския регистър и ще направи промени, но след преодоляване на кризата с базата данни.


Над 60 адвокати се обърнаха към президента Румен Радев, премиера Борисов и министър Цачева с искане за независимо разследване в Агенцията по вписванията и наказване на виновните. Те обявиха държавата за неработеща заради срива на Търговския регистър.


Преди седмица беше обявено, че регистърът е претърпял срив по технически причини и ще заработи отново на 13 август. Системата обаче не успя да се върне в строя, а в продължение на няколко дни държавните институции не обясниха каква е причината. Изтече единствено съобщение, че са сезирани МВР, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и прокуратурата - институции, които обикновено се търсят при съмнение за престъпления.


На шестия ден вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че става дума за 25 терабайта информация, по чието възстановяване се работи. В първата си публична поява след случилото се шефът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова лаконично обобщи ситуацията с репликата, че такива неща се случват. Повече за срива четете тук.


Търговският регистър функционира от 2008 г. и съдържа цялата информация за търговските фирми, фондациите, сдруженията и учредените залози. Всеки търговец - едноличен, дружество или кооперация има профил, в който е публикувана информация за търговското му наименование, адрес на управление, представители, собственици, клонове, залози или запори върху дялове и т.н. Там се съдържат учредителните актове на дружествата и годишните финансови отчети, както и всички документи, въз основа на които е извършено или отказано вписване на обстоятелство.


Фирмата, която поддържа информационната система на Търговския регистър, е "Лирекс БГ" ООД. Сегашният срив е поредният проблем от началото на годината. През пролетта основно заради недомислена законодателна промяна вписването на промени в дружествата започна да се бави с над 30 дни. Директор на Агенцията по вписванията е Зорница Даскалова. Преди да заеме поста, тя беше член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Докато е там, при нея попадат доста преписки, свързани с интересите на икономическите кръгове около депутата от ДПС Делян Пеевски, припомня "Капитал". От общо 33 такива 18 са разпределени именно на Даскалова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK