Съдът насрочи делото срещу Ченалова за 28 септември

Румяна Ченалова

© Юлия Лазарова

Румяна ЧеналоваСпециализираният наказателен съд този път не върна на прокуратурата за ново поправяне обвинителния акт срещу уволнената съдия Румяна Ченалова. Но не защото той е изряден, а се вмествал все пак в минималните стандарти за яснота на обвинението, пък и вече трябвало да започне разглеждането на делото в разумен срок.


"В голямата си част внесеният обвинителен акт е доста схематичен, но това вече се явява четвърти опит и съдът следва да даде приоритет на разглеждането на делото в разумен срок пред варианта за ново връщане", каза съдия Николай Димитров, цитиран от news.lеx.bg. Той посочи, че при ново връщане на обвинителния акт ще бъде нарушено и правото на Ченалова да бъде разгледано делото ѝ.


От своя страна Ченалова каза, че смята "да си затвори очите и няма да обжалва определението пред Апелативния спец съд, а ще излага съображенията си пред съда в хода на делото, вместо всеки път прокуратурата да внася един и същ обвинителен акт".
Съдията Николай Димитров насрочи първото заседание за 28 септември.


Уволнената от Софийския градски съд (СГС) съдия Ченалова, чието дело за уволнението още не е приключило окончателно във Върховния административен съд, е обвинена за престъпление по служба и за документно престъпление. Според прокуратурата, докато Ченалова е гледала дело по искова молба на фирмата "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" ЕООД срещу НЕК, тя е извършила 14 рзлични деяния, с цел да набави облага за ОЕТ. Документното престъпление е свързано със същото дело - според прокуратурата Ченалова е поправила протокол от съдебно заседание.


Обвинителният акт срещу Ченалова беше внесен в СГС още в края на 2016 г., но двукратно връщан на прокуратурата, с което се съгласяваше и Софийския апелативен съд.


След промените в НПК делото премина към Специализирания наказателен съд, но и този съд видя пороци в обвинителния акт, които бяха потвърдени от Апелативния специализиран съд. През юли прокуратурата отново го внесе в специализирания съд с уверение, че са изпълнени всички указания.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Едната кака е на път да изгори, въпросът е поради какви причини.
  Иначе тя знае много неща, дали ще ги сподели е друг въпрос.
  Интересни дела се задават...

 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  "Но не защото той е изряден, а се вмествал все пак в минималните стандарти за яснота на обвинението..."

  Ченалова ще я осъдят, щото много и знае устата. Не се говори така срещу Народната власт. Демокрация, демокрация, ма всяка жаба да си знае гьола и да кряка политкоректно.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5418 Неутрално

  От нея се чу за оная къща в Барселона. Явно знае доста мръсни тайни и може да проговори като Б.Б.(Бранимир Ботев ) !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Малко спомени:
  Според съдия Чочкова липсват и твърдения в обвинителния акт за връзка на Ченалова с ищеца ОЕТ, от която да следва, че тя би искала да набави облага за дружеството и да причини вреда на НЕК. Съдията не приема за доказателство разказания разговор на трима свидетели, че Ченалова била обещала да реши делото в полза на ОЕТ."

  Още веднъж: "Съдията не приема за доказателство разказания разговор на трима свидетели ..."

 5. 5 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2194 Любопитно

  А да видим кой какво знае...

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 276 Неутрално

  "ОЕТ срещу НЕК" - зад ОЕТ наднича Петко Сертов и "Братство и чест"

  "Интригата, че Петко Сертов е масон, тръгна от форума на столичен вестник още когато бившият експерт по сигурността към президентството, а после и секретар на Съвета по сигурността към премиера стана шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Анонимният автор споменаваше един интересен факт от биографията на Сертов - участието му в управителния съвет на сдружение ложа "Братство и чест".
  Според АПИС и "Дакси" шефът на "българското ФБР" продължава да е в тази любопитна организация с идеална цел. Наименованието на сдружението определено е масонско по дух и води до кръг, който от години играе важна роля в държавата. Освен Сертов в управата на ложа "Братство и чест" например е Евгени Душков. Той е управляващ на още едно известно сдружение - КТ "Подкрепа", заедно с доктор Константин Тренчев, както и на фондация "Дом за ангели". А за да не остане съмнение, че става дума тъкмо за масонство, Душков се появява и в ръководството на сдружението на свободните зидари "Заря". Там си партнира с известни бизнесмени като Вилямс Иванов, който стои високо в йерархията на "Орел Инвест холдинг" и е един от участниците в българския съюз на частните предприемачи "Възраждане".
  Не по-малко внимание заслужава и третият управляващ на ложа "Братство и чест" - Константин Симеонов. Той също е участник в зидарската ложа "Заря", но освен това е и управляващ на фондация "Мемориален фонд Владимир Грашнов". Бизнесът на Симеонов е свързан с компанията "Глобал естейтс консултинг" ООД, където си партнира с руския гражданин Александр Жизневски.
  Четвъртият управляващ в сдружението заедно с Петко Сертов се казва Маргарит Ганев и очевидно е юридическият корифей на екипа. За това говори участието му в сдружение "Българска асоциация по международно право" и във фондация "Конференция на асоциацията по международно право - България". Счетоводството на "ложата" вероятно е в ресора на следващия управляващ - Новко Спасов, който е един от собствениците на счетоводната фирма Ей Пи Ен ООД, а грижата за здравето навярно е поверена на Стефан Сираков. Той е управляващ на Доброволна осигурителна мрежа "Здраве" АД заедно с Илко Семерджиев и е в управата на още две болници - "Царица Йоана"-София и "Света Ана"-Варна.
  Двете ложи - "Заря" и "Братство и чест", са съюзни и членуват във Великата ложа на старите свободни признати зидари на България, чийто Велик майстор е Румен Ралчев, твърдят запознати. 56-годишният Ралчев е президент на "Балкан Секюрити Груп" и е работил в УБО и НСО. В разнообразните му бизнес интереси са охранителна дейност, търговия с недвижими имоти, частни социални домове за настаняване, спорт, транспорт, строителни услуги и др. Друг любопитен факт е регистрацията му като управляващ на фондация "Акация", където е заедно с двама от "Братство и чест" - Константин Симеонов и Маргарит Ганев. ..."

  Изчезнало от нета разследване на Тема.

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 276 Неутрално
 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6756 Неутрално

  Три години са минали, ще минат още няколко и има давност няма доказателства и осъдена ама друг път.

 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Съдията не приема за доказателство
  —цитат от коментар 4 на plebs

  Тоест ако неправилната присъда издадена срещу доказателстава не е престъпление. Все едно сериините убиици да не ги закачаме, понеже нямат личен интерес. Съдебната система е за затвора.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Еднат мина леко по тъча, а другата каквото и да каже ще уличи и себе си в престъпление.

 11. 11 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":

  Този начин на обсъждане на доказателствени материали е недопустим. Може да кредитира или не показанията на свидетелите (пък били те и производни - чути от друго лице), но не и преди произнасяне по въпросите за вината. Съдията, изглежда, е забравил, че централната част на наказателния процес е съдебната фаза, а досъдебната е подготвителна. Другото е липса на желание да изгледа делото по същество - въпросът е какви са мотивите за протакането. Накратко - Чочкова си свърши работата и не позволи обвинителният акт да бъде прочетен в публично съдебно заседание - за да не стане ясна схемата за източване на АЕЦ.

 12. 12 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#6] от "plebs":

  Обединени Енергийни търговци. Обединени с изпълнителната и съдебната власт. Интересни биха били фактите в този труден за прочитане публично обвинителен акт. В енергетиката няма нищо случайно, а "хонорарите" се измерват в милиони. Този случай не е единичен и не е по-различен.

 13. 13 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Целият фарс е един обяснителен акт.

 14. 14 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#13] от "One Hour":

  "Основното предназначение на фарса не е съзнателната политическа сатира, а непринуденото и безгрижно представяне на градския бит с всички негови скандални случки, непристойност, грубост и веселост".
  В случая нещата са по-сериозни - "принудени и грижни".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK