В Търговския регистър може да се върне изискването за хартиени документи

В Търговския регистър може да се върне изискването за хартиени документи

© Associated Press"Ако разследването [за спирането на Търговския регистър] установи, че причината е умишлена атака - външна или вътрешна - това вероятно ще доведе до преструктуриране на агенцията и премахването на някои електронни услуги с евентуалната им замяна с документи на хартия."


Това предупреждава в петък клиентите си известната консултантска компания IHS Global, която посочва, че "според критици, включително специалисти по информационна сигурност, държавата е неспособна адекватно да защити електронната платформа, използвана за всекидневното функциониране на бизнеса".


След като запознават какво се е случило след 10 август и защо това е важно, от IHS Global обясняват, че "сривът е много вероятно да попречи на изпълнението на търговски договори седмици наред, включително тези, изискващи нотариална заверка, както и заеми на домакинствата".
От Търговския регистър вече заявиха, че не могат да гарантират, че в следващите 7 дни той ще заработи, а ако проблемът продължи над 10 дни, "това ще е знак за много сериозен проблем с регистъра, който ще увеличи допълнително риска за бизнеса и ще засегне различен тип сделки и операции".


В IHS Global прогнозират, че ако се стигне до завръщане на услугите на хартиени носители, това вероятно ще намали ефективността на българския регистър и ще увеличи регулаторната тежест за бизнеса. "За сигнал в противоположната посока на намаляване на риска ще се възприеме отделянето на още средства за подобряване работата на Търговския регистър и промяна структурата му на управление така, че в нея да има специалисти по информационна сигурност."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK