Приемът на магистри: нови специалности и тестове онлайн

Приемът на магистри: нови специалности и тестове онлайн

© Юлия ЛазароваПриемът на магистри започва в началото на септември, а университети вече се конкурират за кандидати с нови специалности и летен прием. На повечето места писмените изпити са само за държавната поръчка, а останалите кандидати ще се класират след устно събеседване или направо по документи.


В някои факултети на Софийския университет "Св. Климент Охридски" вече се приемат документи онлайн, в други това ще става от 3 септември. Изпитите ще бъдат няколко дни по-късно. В Стопанския факултет кандидатстването ще става с оценки от дипломата за бакалавър и устно събеседване. Писмени изпити ще има само за субсидираните от държавата места, пише на сайта на университета. За първа година ще се приемат магистри в специалностите "Бизнес-администрация", "Дигитален мениджмънт в туризма", "Дигитална трансформация на застрахователния бизнес", "Икономика и финанси (за неикономисти, редовно обучение)" и "Икономика и финанси (за неикономисти, задочно обучение)".


Във факултета по журналистика вече е обявен и летен прием на магистри, който ще започне в края на януари. За кандидати тогава ще бъдат отворени специалностите "Креативна комуникация", "Онлайн журналистика и медии" и "Лайфстайл журналистика". Нова специалност в Историческия факултет е "Дипломация и разузнаване на Балканите". Във Философския факултет е обявен прием в 41 специалности.
Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще приема магистри в 108 специалности, от които в осем се преподава на английски език. Заявленията се подават от 20 август, а според сайта на университета има две възможности за изпит - кандидатмагистърски тест в електронен формат на 12 септември и тест в хартиен формат на 24 септември.


В Техническия университет-София ще се приемат магистри редовна и задочна форма на обучение. Балът ще се формира на база на точки, в каквито ще се превръща успехът от бакалавърската степен.


В отделните факултети на Пловдивския университет "Паисий Хилендаски" магистри ще се приемат в различно време, а кампанията ще продължи до началото на октомври. Приемът на документи в Русенския университет "Ангел Кънчев" започва на 30 август.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  Няма ги едновремешните приемни изпити. Едно време какви приемни изпити имеше, ехеее!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Не мога да си обясня, как се преподава "Дигитален мениджмънт в туризма", това мениджмънт ли е, нещо в интернет ли е, реклама ли е, управление на туризма чрез софтуер ли е? И как ще се преподава от някой, който още помни какво е било през 60-те години.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12466 Неутрално

  Университетите се опитват да станат по-привлекателни с напудрени измислени специалности. Жалко...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  Една нова специалност "paper based digital government".

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 5. 5 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#2] от "chepokalipsis":

  В дигиталния (цифровия) свят от нули и единици трябва да имаш знания и умения да използваш нулите и единиците. Не виждам нищо лошо някой да предлага такова обучение, насочено точно към туризма. Малка подробност - много често в университетите преподават хора, които не са работили това, което преподават. Приемат ги като асистенти, после се хабилитират, и така цял живот. Може да преподаваш международна търговия, примерно, без да си сключил и една търговска сделка. При туризма е подобно - обучителите често са хора, които само са клиенти на туристическия бранш. - Нашата система си остава теоретично насочена, нещата са такива и едва ли има сила, която да ги промени.

  master
 6. 6 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#2] от "chepokalipsis":

  Отваряте описанието на програмата и четете какво включва:

  Към специализиращите дисциплини се отнасят икономика на международния туризъм, е-туризъм и управление на дестинацията и иновативни видове туризъм. Профилиращата подготовка включва изучаването на такива дисциплини като информационни и управленски системи в туризма, организационна промяна и развитие и дисциплините, свързани с дигиталния маркетинг и развитие на мобилен бизнес. Набора от изборни дисциплини позволяват надграждане на допълнително обогатяване на подготовката на студентите в синхрон с интердисциплинарния подход, профила и професионалната насоченост на програмата.

  Чрез профилиращите и специализиращи дисциплини студентите ще овладеят знания и умения в областта на управлението и дигиталния маркетинг за създаване на висококачествен туристически продукт в условия на цифрова икономика. Специално внимание се отделя на развитието на международния и е-туризъм, процесите на глобализация, значението на устойчивото развитие и промените в потребителското поведение. Програмата обхваща развитието и управлението на ниво компании, дестинации и на национално ниво в условията на динамична мултинационална и конкурентна среда. Разработването на магистърските тези следва да профилира реализацията на студентите в сферата на туризма и свързаните икономически сектори, да управляват основните и специфичните форми и дейности на туризма в съответствие с теорията и съвременните тенденции на дигитализация и ефективно икономическо развитие на сектора.

  Програмата се фокусира върху изграждането на знания и умения на систематичен и устойчив подход в условията на дигитална трансформация в икономиката. Учебните дисциплини покриват ключови области от управлението на туризма, ефективното познаване и приложение на техниките и инструментариума на дигиталния маркетинг и управленските информационни системи за изграждане и управление на нов тип висококачествени интегрирани туристически продукти и услуги, адекватни на изискванията на глобалния туристическия пазар.

  http://bit.ly/2BnNars

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#6] от "baba_zozolana":

  Този текст може да се събере в един съвсем кратък абзац :)

  седеньето го зголемува задникот
 8. 8 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#5] от "gigabyte":

  Там е проблемът, хора които нямат и грам теоретичен опит, преподават материя, която се изменя постоянно, но те не си правят труда да си обновят знанията. Между другото в ИУ-Варна много преподаватели същност имат реален стаж, защото си имат фирми и честно взимат най-добрите студенти при тях. А между другото вече май искат да си доктор, за да може да преподаваш в университет.
  В момента съм на път да имам второ висше и по Уеб Дизайн, ни обясняват неща, които не се ползват от 10 години (та аз ги учих преди 12...). Накрая на изпита женицата (около 60 може би) не може 3 часа да ни провери изпитите (на около 20 човека), влязох и проверих моя изпит (сам, пред нея), за точно 5 минути. Дори най-уважаваните даскали в ТУ-Варна са на ниско до средно ниво и масово по-настойчиви студенти 2-3 курс знаят повече от тях и започват даже да се забавляват на глупостите, които говорят по време на лекции.


  До коментар [#6] от "baba_zozolana":

  Всичко това се учи за месец вкъщи, безплатно. И вероятно ще имаш по-точни знания.

  Познат, който завърши информатика или както е там немския вариант във Франкфурт като прочете специалностите тук, каза че в Германия изобщо няма такива измислени специалности, явно БЕГЕ образованието е минало германското...

 9. 9 Профил на gimmick
  gimmick
  Рейтинг: 473 Весело

  Смятам, че завършилите "Дигитален мениджмънт в туризма" имат големи шансове за реализация.... като малиноберачи в Англия, сервитьори в САЩ или продавачки на дрехи в Мол :)

 10. 10 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1438 Весело

  До коментар [#8] от "chepokalipsis":

  Не мога да коментирам за колко време се учи и какво точно трябва да се учи. Знам, че има немалко колежи по туризъм навсякъде по света и обучението е 3-4-годишно. Това е едногодишна магистърска програма - може и да надграждат предишни познания, може да дават някакви базисни познания - нямам представа.

  До коментар [#7] от "Пипера е много лют":

  Възможно е, но това е информацията, която е публикувана за програмата, а г-н/г-жа chepokalipsis се питаше какво точно е "Дигитален мениджмънт в туризма".

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 11. 11 Профил на cde44434219
  cde44434219
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Докато не намалят местата с 2/3 ще има просто фиктивно образование

 12. 12 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  Докато не намалят местата с 2/3 ще има просто фиктивно образование
  —цитат от коментар 11 на cde44434219
  ++++++++
  Точно такова е в момента!!!

 13. 13 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#4] от "Милиционер за европейско развитие на България":

  Много актуална специалност след крушението на търговския регистър :-)

 14. 14 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Докато не намалят местата с 2/3 ще има просто фиктивно образование
  —цитат от коментар 11 на cde44434219


  Има един подобен термин "симулативно обучение" - преподавателите се правят, че преподават; студентите респ. учениците се правят, че учат. Влезте в кое да е училище (без частните колежи и тук-там езиковите гимназии) или университет, празни зали или беднеещи ученици. Наскоро чух от моя позната, учителка в Германия, че там имали на щат "един хора, които обикалят по залите и въвеждат ред" (!). Първо на Запад, после и у нас ...

  master
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK