Приемът на магистри: нови специалности и тестове онлайн

Приемът на магистри: нови специалности и тестове онлайн

© Юлия ЛазароваПриемът на магистри започва в началото на септември, а университети вече се конкурират за кандидати с нови специалности и летен прием. На повечето места писмените изпити са само за държавната поръчка, а останалите кандидати ще се класират след устно събеседване или направо по документи.


В някои факултети на Софийския университет "Св. Климент Охридски" вече се приемат документи онлайн, в други това ще става от 3 септември. Изпитите ще бъдат няколко дни по-късно. В Стопанския факултет кандидатстването ще става с оценки от дипломата за бакалавър и устно събеседване. Писмени изпити ще има само за субсидираните от държавата места, пише на сайта на университета. За първа година ще се приемат магистри в специалностите "Бизнес-администрация", "Дигитален мениджмънт в туризма", "Дигитална трансформация на застрахователния бизнес", "Икономика и финанси (за неикономисти, редовно обучение)" и "Икономика и финанси (за неикономисти, задочно обучение)".


Във факултета по журналистика вече е обявен и летен прием на магистри, който ще започне в края на януари. За кандидати тогава ще бъдат отворени специалностите "Креативна комуникация", "Онлайн журналистика и медии" и "Лайфстайл журналистика". Нова специалност в Историческия факултет е "Дипломация и разузнаване на Балканите". Във Философския факултет е обявен прием в 41 специалности.
Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще приема магистри в 108 специалности, от които в осем се преподава на английски език. Заявленията се подават от 20 август, а според сайта на университета има две възможности за изпит - кандидатмагистърски тест в електронен формат на 12 септември и тест в хартиен формат на 24 септември.


В Техническия университет-София ще се приемат магистри редовна и задочна форма на обучение. Балът ще се формира на база на точки, в каквито ще се превръща успехът от бакалавърската степен.


В отделните факултети на Пловдивския университет "Паисий Хилендаски" магистри ще се приемат в различно време, а кампанията ще продължи до началото на октомври. Приемът на документи в Русенския университет "Ангел Кънчев" започва на 30 август.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK