Регистърът на оръжията: формално съществува, друг въпрос е дали работи

Регистърът на оръжията: формално съществува, друг въпрос е дали работи

© МВР - ПресцентърРегистърът на притежаваните в България оръжия, в чието съществуване прокуратурата неколкократно се е усъмнявала по повод на извършени престъпления, съществува и се актуализира постоянно. Така поне твърди МВР в отговор на въпроси на "Дневник" по Закона за достъп до информация.

По данни на министерството базата данни функционира от 5 години, актуализира се в реално време и дори може да "улови" веднага документите с изтекъл срок, предупреждавайки полицаите за тях.


Още през 2014 г. проверка на прокуратурата установи пропуски в контрола на оръжията, извършван от МВР. Повод за инспекцията бе трагедията в Лясковец, при която барикадиралият се в дома си Петко Петков стреля по служители на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), като уби един командос и рани други трима. Тогава полицаите отидоха до дома на Петков да го обезоръжат заради изтеклите му разрешения за оръжия. На държавното обвинение се наложи да изиска обобщени данни от всяка областна дирекция и районно управление на полицията. Две години по-късно - през 2016 г. прокуратурата констатира същите проблеми за втори път. Тогава зам.- главният прокурор Ася Петрова обаче обясни, че държавното обвинение няма правомощия при неизпълнение на закона, а само при явното му нарушаване и прехвърли топката към МВР.


В края на миналата година пък прокуратурата директно разпореди на вътрешното министерство да изземе над 6 хил. лични оръжия от притежателите им заради изтекли разрешителни. Тогава Петрова дори обяви, че във ведомството няма електронен регистър, поради което е трудно да се следи оперативно дали при изтичане на разрешителното, оръжието се предава в полицията. Още повече, че на въпрос на прокуратурата от МВР отговорили, че нямат средства, за да направят такъв регистър като обещали през 2018 г. това да стане.


В края на януари т.г. вътрешният министър Валентин Радев заяви, цитиран от dariknews.bg, че полицията ще има актуален електронен регистър на оръжията най-рано в края на годината.
На този фон от МВР обясниха за "Дневник", че регистър има от 1 ноември 2013 г. Освен това ако софийски гражданин например има разрешение за оръжие и той се премести да живее във Варна "веднага светва на местната полиция". Допълниха, че при изтекло разрешително, ползвателят на оръжието е длъжен или да го поднови или да го върне като обаче увериха, че няма полицай, който да "направи компромис точно с това нещо", т.е. винаги се изземват оръжията с изтекло разрешение за ползване.


През лятото на миналата година проверка на разрешителните за оръжие започна и самото МВР. Причината бе убийство в столичния квартал "Лагера", при което мъж застреля съпругата си с пистолет, чието разрешение за ползване бе изтекло девет години по-рано.


От отговорите на МВР се разбира, че регистърът работи в реално време като разрешенията за носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси са валидни за срок от пет години от датата на издаването им, а въведената информация се съхранява 20 години. Той обхваща всички разрешителни в страната, за които се въвеждат необходимите данни, а при промяна - се извършва необходимата актуализация.

В регистъра се вписват: издадените разрешения и отказите; данни за отнетите и прекратени разрешения; данните, идентифициращи ползвателите и предавателите на оръжия; данни за самите оръжия и боеприпаси; данни за издадените европейски паспорти за оръжия; данни за бракувани и унищожени взривни и утилизирани оръжия и боеприпаси; административните нарушения и наказания.
Достъп до регистъра имат строго определвени в закона институции като например Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Държавната агенция "Разузнаване".


Към момента на физически лица има издадени 214 921 разрешения за носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси, се разбира още от отговора на МВР.

Регистърът е създаден чрез безвъзмездно финансиране от холандското правителство. А в момента се подготвя процедура за надграждането му и осигуряване на връзка с външни регистри и системи.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Какво се чудим, че наляво и надясно поне се размахват /понякога и ползват оръжия - 215 хил. с разрешение, 65 хил. МВР тумбака, 25 хил. шкембе войвода служители - общо над 300 хил. чов. /за брой цеви не говоря/. Под 7 млн. жители сме, като извадим тези в чужбина, се получава над 5% - а това вече не е пренебрежимо малък брой.

  Както питаше Т.Колев, кога ще ги стигнем американците, май сме го изпълнили, но не и по критериите, кой следва да има и да го носи открито. Два примера:
  1/ Самолети няма, ама ВВС офицери от ГЩ маат гащи с пищови на кръста по бул. "Тотлебен".
  2/ Преди години Ст.Стоилов бе прострелян от пенсиониран кашевар. За чий му е пищов - да заставя потърпевшите да му сърбат чорбата ли?

 2. 2 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Какво се чудим, че наляво и надясно поне се размахват /понякога и ползват оръжия - 215 хил. с разрешение, 65 хил. МВР тумбака, 25 хил. шкембе войвода служители - общо над 300 хил. чов. /за брой цеви не говоря/. Под 7 млн. жители сме, като извадим тези в чужбина, се получава над 5% - а това вече не е пренебрежимо малък брой.

  Както питаше Т.Колев, кога ще ги стигнем американците, май сме го изпълнили, но не и по критериите, кой следва да има и да го носи открито. Два примера:
  1/ Самолети няма, ама ВВС офицери от ГЩ маат гащи с пищови на кръста по бул. "Тотлебен".
  2/ Преди години Ст.Стоилов бе прострелян от пенсиониран кашевар. За чий му е пищов - да заставя потърпевшите да му сърбат чорбата ли?

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  4 млн смятам ще стигнат за надграждане

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Класически модел CZ 27 на Вермахта.

 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1768 Весело

  До коментар [#3] от "дерибеев":

  Недей им дава акъл, че сега ще спрат и този регистър за 1-2 месеца...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 6. 6 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 294 Неутрално

  А трябва ли?

  Държавата така или иначе отдавна я няма, какви регистри, какви 5 лева.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 7. 7 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Защо холандските данъкоплатци плащат за нещо, за което би трябвало ние да плащаме?!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  "Регистърът на оръжията: формално съществува, друг въпрос е дали работи"

  Този въпрос няма защо да се задава. Естестествено, че не работи. Откъде накъде точно пък този регистър да работи след като никой друг не работи?

 9. 9 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#1] от "t_tzanev":

  Стойчо Стоилов се беше правил на мутра, но попадна на неподходящ човек. По данни на следствието старшината беше стрелял от седнало положение в колата си. Тоест Стоилов е отишъл при него. Изводите можеш и сам да си направиш.

 10. 10 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#1] от "t_tzanev":

  Повечето от тия 215 000 са ловно оръжие, което нямаш право да носиш заредено, освен на лов.

 11. 11 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Всеки пълнолетен,неосъждан и психически,до сега,здрав български гражданин може да притежава огнестрелно,бойно,късоцевно оръжие за самозащита.Друг е въпроса,че на всеки нормален човек може да избие клапана при среща с дебеловрато,престъпно говедо,което трябва да го излежаваш в затвора,като за нормален човек.....

 12. 12 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 789 Неутрално

  МВР-то само плаче за заплати и бонуси. Иначе цялата работа е преливане от пусто в празно, пушене и пиене на кафета, от време на време някоя далверка или милиционер застрелва бившата си или настоящата си, щото не може да преживее раздялата или изневярата

  malart.blog.bg
 13. 13 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Според мен никакъв регистър на оръжието не е нужен а една нова 'система' за притежаване на боеприпаси вклюìтелно и запатроните на ловджиите.Защото оръжието само по себе си без мунициите е само едно желязо което е безполезно. Друго си е да се отчита боеприпаса за него . Например забрана за свободна продажба на барут и пиротехнически средства и боеприпаси,като продажбата им се извършва под строг контрол.Например,притежавал си 20 патрона за пистолет. Изстрелял си ги.За да си получиш или купиш нови ще трябва да върнеш празните гилзи и то до определен срок например а новите за определен срок и да се отчитат през определен срок.Така трябва да е и за ловците и то само през ловния сезон.Защото ако притежаваш боеприпасите (патроните ) можеш да си направиш самоделка или да си сглобиш оръжие( дори и от бракувано такова) и да го използваш за каквото и да е.Така че, според мен е по-важен контрола над боеприпасите и мунициите от колкото над оръжието.Не то върши злините а хората с боеприпаса и мунициите.Оръжието без боеприпаса е едно желязо само.

 14. 14 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Според мен никакъв регистър на оръжието не е нужен а една нова 'система' за притежаване на боеприпаси вклюìтелно и запатроните на ловджиите.Защото оръжието само по себе си без мунициите е само едно желязо което е безполезно. Друго си е да се отчита боеприпаса за него . Например забрана за свободна продажба на барут и пиротехнически средства и боеприпаси,като продажбата им се извършва под строг контрол.Например,притежавал си 20 патрона за пистолет. Изстрелял си ги.За да си получиш или купиш нови ще трябва да върнеш празните гилзи и то до определен срок например а новите за определен срок и да се отчитат през определен срок.Така трябва да е и за ловците и то само през ловния сезон.Защото ако притежаваш боеприпасите (патроните ) можеш да си направиш самоделка или да си сглобиш оръжие( дори и от бракувано такова) и да го използваш за каквото и да е.Така че, според мен е по-важен контрола над боеприпасите и мунициите от колкото над оръжието.Не то върши злините а хората с боеприпаса и мунициите.Оръжието без боеприпаса е едно желязо само.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  И този е като търговския регистър...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "Armagedon":

  От писанието ти е видно ,че НИЩО не разбираш от темата,поне да беше попрочел нормативните документи....

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  До коментар [#14] от "Armagedon":
  Все едно да контролираш войната с катастрофите по пътищата с изгорелите въглеродни емисии или как?

  Има си криминалисти и служба КОС, ако искаш да измисляш топлата вода се кандидатирай в Топлофикация София ЕАД !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#16] от "val1320":

  Пряко нормативната уредба с оръжието се злоупотребява и от хора с разрешителни за притежание на такова. Ако вие успеете да ми докажете, че с оръжие без патрон може да се възпроизведе изстрел , ще ме убедите в правотата си.

 19. 19 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#14] от "Armagedon":

  Да беше прочел ЗКВВООБ преди да пишеш. И в момента боеприпасите са под бройка. Не можеш "просто да постреляш" и после да си купиш необезпокояван нови за бойно оръжие.

 20. 20 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#19] от "john_law":

  Електронният регистър за оръжието е безсмислица, защото не могат да се правят справки и от граждани,а ако бъде 'хакнат' ( като Т.Р. например) ще се озове в някой гараж на МВР, като непотребна вещ.Друго си е периодичният контрол и стриктен отчет върху боеприпасите .А санкцията за незаконното им притежание да е наказателна отговорност независимо от повода им за притежание.ОГРАНИЧАВАНЕТО на притежанието на оръжие е ограничение на правата на гражданите. А контрола над боеприпасите не е ограничение на права а контрол над забранени за масово използване химически вещества с голяма обществена опасност.Това ще даде сигурност а не регистъра.

 21. 21 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#19] от "john_law":

  Електронният регистър за оръжието е безсмислица, защото не могат да се правят справки и от граждани,а ако бъде 'хакнат' ( като Т.Р. например) ще се озове в някой гараж на МВР, като непотребна вещ.Друго си е периодичният контрол и стриктен отчет върху боеприпасите .А санкцията за незаконното им притежание да е наказателна отговорност независимо от повода им за притежание.ОГРАНИЧАВАНЕТО на притежанието на оръжие е ограничение на правата на гражданите. А контрола над боеприпасите не е ограничение на права а контрол над забранени за масово използване химически вещества с голяма обществена опасност.Това ще даде сигурност а не регистъра.

 22. 22 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Използваното оръжие обикновено се оказва "законно притежавано".

 23. 23 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#19] от "john_law":

  За бойно може би , но за ловно? А като се има на предвид че и бойното в много от случаите минава за ловно( случаят Бенчев) А и в статията става дума за електронен регистър които , де факто е 'безпомощен' в определени криминални случаи.

 24. 24 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#19] от "john_law":

  За бойно може би , но за ловно? А като се има на предвид че и бойното в много от случаите минава за ловно( случаят Бенчев) А и в статията става дума за електронен регистър които , де факто е 'безпомощен' в определени криминални случаи.

 25. 25 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Работещ регистър и компетентен политик са най-отдалечните от българската реалност понятия...

 26. 26 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Какъв регистър, какъв контрол, какви 5 лева. Знае се, че бандитите и мафиотите резполагат с цели арсенали, а обикновения човек няма право да притежава и пистолет, за да зашити живота си. Такава неравнопоставеност на хората не говори за демокрация, а за нещо диаметрално противоположно. Осносното човешко право е правото на живот и ако ти не можеш да се защитиш, какво право е това.

 27. 27 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Нима това изненадва някого? Все пак живеем във формална държава.

 28. 28 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Проблемът не е в регистъра.
  Проблемът е, че не ми се дава правото свободно да си закупя оръжие, с цел самозащита.

 29. 29 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 383 Неутрално

  В момента КОС отказва разрешително след няколко въпроса към кандидата: 1. Нападан ли сте със заплаха за живота? 2. Заплашван ли сте с убийство? 3. Носите ли ежедневно големи и не ваши парични суми? 4.Прониквано ли е с взлом в жилището ви? Ако не можеш да отговориш положително и то доказано с документи, отказват разрешително.
  Накратко това са документите, които ще Ви бъдат необходими в процеса на придобиване на свидетелство за притежаване на оръжие: Свидетелство за съдимост; Бележка от психодиспансер; 1 бр. снимка в паспортен размер; Документ за успешно преминат курс за безопасно боравене с оръжие; Бележка за монтирана каса; Разрешително за закупуване на оръжие; Фактура за закупено оръжие; Попълнен талон за разрешително; Сертификат, ако сте закупили ново оръжие; Документ за техническа годност, ако сте закупили оръжието втора ръка.
  https://metalhim.com/bg/blog/razreshitelno-za-orajie/

 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lemmy":

  Модел 27,разработен от Франтишек Мишка като замяна на модел 24 за полицията и органите на сигурността на Чехословалия се произвежда от 1927 до 1951. И да, зарядът е намален в сравнение с м.24, къс Браунинг 7.65 х17 (американски калибър .32). Харесва ми.

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Любопитно

  До коментар [#29] от "Пламен Данаилов":


  Доста безмислено, ако купиш оръжие и ти откажат правото за носене и притежаване. Или можеш да го притежаваш, но не и да го носиш?

 32. 32 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#24] от "Armagedon":

  Човече,сОпри се бе,само глупости ръсиш!

 33. 33 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#31] от "daskal1":

  По памет ще цитирам нивата за притежание на оръжие в САЩ. Нива: 1. Притежание на оръжие в къщи, заключено в каса за защита на дома. 2. Право на демонстративно носене на оръжие в границите на имота (лъскав пищов, за фермери с големи имоти). 3.Право за открито носене на оръжие (за униформени полицаи). 4. Право за скрито носене на оръжие(тайни служби). Тук става въпрос само за първо ниво. Не е решен въпросът ако през уикенда ходиш на вилата, как можеш да го носиш и там. Ако те спрат от КАТ и го намерят какво ще стане.

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Неутрално

  До коментар [#33] от "Пламен Данаилов":

  Правилата за притежаване и носене на оръжие се определят от всеки щат. Има и между щатски споразумения по този въпрос. Калифорния, Ню ЙОРК и някои други щати обикновено не влизат в тези споразумения. Освен това има доста съществени разлики по отношение на късите оръжия (пистолети) , пушките, колекционните и т.н. Например, пушка може да се купи във Флорида и да се изнесе до друг щат (освен тези които регулират въпроса по различен начин), но не и пистолет/револвер, поне официално. Ред щати не изискват каси, но се прави от личността предвид юридическата и финансова отговорност (гражданска) при например убийство с откраднато от теб оръжие

 35. 35 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#29] от "Пламен Данаилов":

  И една много малка,ама СЪВСЕМ МАЛКА подробност:Разрешението се издава след лично решение на шефа на РПУ.
  Като знам какви умствени запъртъци са охранителите на жоро нафтата и си представям какво е кУрпИтентното мнение и решение на милиционерския шеф.

 36. 36 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Да се допълни с регистър на брадви, ножове и боксове за пълнота.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 37. 37 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Боравенето с огнестрелно оръжие изисква специална подготовка която е теоретическа и практическа. Самозащитата е още по-специфична материя, понеже, когато си атакуван (особено с огнестрелно оръжие) се парализираш, дишането ти престава (стига се до недостиг на кислород в кръвта) и се получава тунелно виждане. Резултатът е плачевен - може да се изстреля цял пълнителен без да постигнеш поразяване на опонента. Така че ... четете ми подписа ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 38. 38 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#29] от "Пламен Данаилов":

  Бележка за монтирана каса няма, попълва се декларация. Преди да купиш оръжие се издава разрешително за носене и разрешително за закупуване. С последното отиваш в магазина. После носиш купеното оръжие на прострелване и чак тогава ти дават талон, че можеш да носиш точно това оръжие.

 39. 39 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#37] от "vxa15365434":

  Да, за непрофесионалисти всеки изстрел над 5м, че и по малко, си е чиста ролетка в паниката. Противното иска много опит, постигнат чрез тренировки.

 40. 40 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#38] от "john_law":

  Цитирал съм източника.

 41. 41 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#40] от "Пламен Данаилов":

  А аз съм минал по този път миналата година.

 42. 42 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#13] от "Armagedon":

  Над 70% от леталитета при спорни ситуации, инциденти , нарушения на частната собственост и превишаване на правата при ситуация на неизбежна отбрана се извършват с хладни оръжия, сопи,колове, ножове,тръби , железа, бухалки и други подръчни средства. Няма да се спирам на малко известният на Българина факт, че разрешението за носене на оръжие в Щатите е една от основните поправки от конгреса, демонстрираща наличието на демократични свободи и равенство пред закона , или всеки има право да се защитава, а не като тук , няколко хиляди миропомазани цървули само да носят оръжие ,и което е по-жалко ,абсолютно неефективно. Не оръжията убиват , а взаимоотношенията породени от липса на законност и справедливост. Извинявам се за патоса, страничен ефект.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK