Как НРБ помогна да бъде смазана Пражката пролет

Танковете в Прага

© Národní archiv Praha

Танковете в ПрагаПрез август 1968 г. Българската народна армия е изпратена в Чехословакия, за да сложи край на "социализма с човешко лице". Малко известни факти за позорното участие на НРБ в смазването на Пражката пролет, за българското участие в операция "Дунав" коментират за "Дойче веле" историците Евелина Келбечева и Ангел Николов.

През нощта на 21 август 1968 г. по военните радиочестоти на струпаните край границите на Чехословакия войски на Варшавския договор е излъчен кодът "Вълтава-666". Той дава зелена светлина за инвазията на огромната армада от самолети, танкови колони и механизирана пехота. Месеци преди това на импровизирани "учения" тя се подготвя да нахлуе в "братската" страна, позволила си въпреки заплахите на Кремъл да прави "социализъм с човешко лице". В дирижираната от Москва операция "Дунав" участват около половин милион военнослужещи, авиация и над 5000 танкове и бронетранспортьори на армиите на СССР, ГДР, Полша, Унгария и НРБ.


Българското участие е изцяло подчинено на съветското командване
и е сравнително скромно


– два моторизирани пехотни полка с обща численост от близо 2200 души. Много по-значимо е обаче участието на диктатора Живков в насъскването на догматичната върхушка на СССР и верните ѝ сателити за предприемане на решителни действия срещу Чехословакия. Още в началото на март 1968 г. Живков твърдо защитава пред Брежнев и обкръжението му идеята за смазване на едва започналата демократизация в страната, насърчавана от новото партийно и държавно ръководство начело с Александър Дубчек.
"Особено ненавистни за диктатурите в съветския лагер са започналите широки и напълно свободни дискусии в чехословашката преса, радио и телевизия за промяна на неосталинисткия модел, по който Чехословакия е принудена да се развива. Премахването на цензурата, както и официалната линия на Дубчек и съмишлениците му към демократизация и за внасяне на пазарни механизми в колабиращата "планова" икономика на дефицита вбесяват Кремъл и част от васалите му", изтъква проф. Евелина Келбечева.


Хаос, пиянски стрелби и изолация


По думите на историка Ангел Николов, който по време на инвазията е студент в Прага, военнослужещите са специално подбрани от частите с най-ниско образователно равнище в БНА. Преди нахлуването войниците, извозени със съветски транспорт от границата с Турция до горите на съветското Закарпатие, преминават специално политическо обучение с цел промиване на мозъците им. Трябва да им бъде внушено, че ще бъдат изпратени да спасяват чехите и словаците от контрареволюционери и империалисти. "Освободителите" ще бъдат посрещнати едва ли не с хляб и сол.


"Истината е, че по пътя към определените за охрана от БНА словашки градове Банска Бистрица и Зволен българите нямат други контакти с местното население освен хвърляните по войнишките камиони камъни и цвекло. Словаците изпочупват антените на българските бронетранспортьори и "ГАЗ"-ки и те загубват радиовръзката помежду си и със съветските си началници. Настава пълен хаос в придвижването към обектите за "охрана". Отгоре на всичко става ясно, че офицерите масово не могат да разчитат и да разбират топографските и другите военни карти. От страх, че ще станат прицел на измислени "контрареволюционни" снайперисти, много от командирите навличат войнишки униформи и се скатават между подчинените си в камионите. Ето защо, когато идват с хеликоптер, за да разберат какво се случва в хаотично придвижващия се български конвой, съветските началници не могат да разпознаят кой всъщност го командва и води", описва Ангел Николов "подвизите" на полковете от Елхово и Харманли в Словакия.


Българите, както и останалите "освободители", са напълно изолирани от местното население, което ги посреща с открита враждебност. Малка българска част, която участва в охраната на летища край Прага, дори не разбира какво изобщо се случва в чешката столица, защото е принудена да дебне за "врагове" от окопи и палатки, от които изобщо не излиза. Под влияние на страха и на алкохола нощем те стрелят безразборно по всяка "контрареволюционна" светлинка или шум и плашат до смърт жителите на близките квартали, свидетелства Николов. Омерзителни според него са историите за героични подвизи и любовни връзки с момичета, тиражирани от участвали в агресията през 1968 г. българи.


"Чехите и словаците не можеха да ги понасят. Само трима вече бивши войници след падането на комунизма публично се извиниха на двата народа за позорното си участие в операция "Дунав". И веднага получиха заплахи от военните, че ще бъдат подведени под отговорност за разгласяване на "тайните" за трагикомичното участие на НРБ в смазването на Пражката пролет", разказва Николов. Скоро след окупацията той е принуден да прекрати следването си в Прага и да се върне в България.


Поуките от агресията


Евелина Келбечева е на мнението, че всяка радикална промяна в комунистическите диктатури е започвала и приключвала единствено и само "отгоре". Пражката пролет изпреварва с 20 години Горбачовата "перестройка". Това дава шанс на диктатори от ранга на Живков да си направят съответните изводи как да опазят личната и клановата си власт в бъдеще. Рецептата за НРБ включва пълно политическо и икономическо подчинение пред "Големия брат" в Кремъл. "Няма нищо неистинско или случайно в опитите НРБ да бъде трансформирана като 16-а република на СССР през периода до 1973 г. Това би осигурило пожизнено царуване на династията от Правец.


След събитията в Чехословакия Държавна сигурност рязко засилва следенето, контрола и "профилактиката" на интелигенцията в НРБ. Значителна част от нея е съблазнена с привилегиите на властта, което я изключва от участието в събития, подобни на случилото се в Чехословакия", заключава проф. Келбечева.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 917 Разстроено

  Това е позор!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1408 Гневно

  Това е позор!
  —цитат от коментар 1 на majorman


  Това беше и е гордост за комунистите.

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3378 Любопитно

  Тази част от историята трябва да се изучава!За да не се забравя.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Това е позор!
  —цитат от коментар 1 на majorman

  Е колко да е позор,да не би нашите войници да са решили само ,че искат да пия по бира в Чехия, където цереуто е платило за провокации както при всяка друга "пролет"?
  По същото време в Западна Европа са пребивали хипитата до смърт само защото са били против обгарянето на виетнамците и джунглата с напалм!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Ония дето все още се другаросват по пленумите, не са се разграничили от престъпното си минало.

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3378 Любопитно

  До коментар [#3] от "Willy Messerschmitt":

  Страшното за нас е днес отношеито към Кремъл ..не се е променило!Резидентът ни ходи да покаже бярност...и води разговор без преводач.Вице резидентът пада на колене пред един псевдо-поп...а Баце виновно иска прошка от Бащицата!Защото е засегнал имперските му интереси!!Само безгръбначни....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3378 Весело

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  И в США са биели негрите!!!!Плашещо си т@п Саше!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  Добре че един съфорумец под друга тема светна медията. Иначе и толкова нямаше да има.

  Не се учудвам на реакцията на Тодор I Цървулики - нискообразован тъпанар, който ако не е бил гърбът от Русия и овчар нямаше да го вземат. Такива малоумни отрепки са слагали руснаците, че да им бъдат верни и предани до гроб и да нямат собствена мисъл - точно като помиярът, който се репчи до въоръжения си стопанин и джафка злобно - но сам е една насрана мишка, на която никой не й обръща внимание. Така си и отиде правешкия цървул - като една забравена гнусна хлебарка.

 9. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Тъпите опорки но "Позитано" не вършат работа в случая. Комундерите не можете да обясните защо Чауешко и Ходжа са отказали да участват в този фарс.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  " Рецептата за НРБ включва пълно политическо и икономическо подчинение пред "Големия брат" в Кремъл. "

  Ми то и сега Партията е предана и напълно лоялна на Биг Брадър. Ама вие какво очаквате? Концерт по желание! Има си правила и ред.

 11. 11 Профил на SETT
  SETT
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Евелина Келбечева е на мнението, че всяка радикална промяна в комунистическите диктатури е започвала и приключвала единствено и само "отгоре". Пражката пролет изпреварва с 20 години Горбачовата "перестройка". "
  Истината е, че т.нар. демокрация в нашето БГ също беше спусната отгоре, както и навсякъде в И. Европа, т.нар. преврат срещу Тодор Живков беше извършено от най-верните подлоги на се се рето, като Анрей Луканов и компания.
  Демокрацията е власт, като всяка друга, тя не се дава а се взема и се взема от онзи който може. Не си спомням българския народ да се е присегнал и да е отнел властта от комунистите или от комунистическата олигархия която управлява днес. Въпрос на капацитет - някои народи могат да имат демокрация за други е невъзможно.

  1. “Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.” Сър Уинстън Чърчил
 12. 12 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 580 Неутрално

  В последните 10 години имах възможност добре да поопозная Чехия и Словакия.
  По темата 1968 г., мои наблюдения:
  1. Извиненията на президента Стоянов са хванали дикиш, словаците са я запомнили тази история, ама поне са ни простили. Чехите, особено след боядисването на МОЧА - също.
  2. Всякакви тролпромски басни за достойните освободители са абсолютни глупости. Пълна простотия е било всичко това и всякакви опоркови аналогии със САЩ и бомбардировките в Югославия са нелепи. Чехословакия и СССР са били в един и същи икономически съюз и военен блок. И изведнъж СССР реално напада своя съюзник. Преди 1968 г. руснаците правят ред глупости и дотогава добре настроените към тях чехи и словаци ги намразват полека.
  3. Като резултат от точка 2. и тъпият, но упорит отказ на СССР и после Русия поне от куртоазия да се извинят за инвазията (аз поне не знам да са се извинили), чехите и словаците мразят руснаците зверски (унгарците също, заради 1956 г., ама това е друга тема). Направо не могат да ги дишат, което не пречи с удоволствие да им дерат по три кожи за бляскаво-абсурдно-натруфените сватби, които руските новобогаташи си уреждат в Прага.
  4. Интересното е, че и двете нации нямат нищо против украинците, например. Чехите даже имат програма за по-лесното им въвеждане в иономиката, а словаците си имат украинско малцинство някъде около Кошице май беше, с което нямат грижи.

 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Неутрално

  Българските войници само формално са присъствали в Чехословакия, за разлика от немците, които са зверствали над населението.

  [email protected]
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Я па си мислим какво би станало, ако Пражката "революция" беше победила!? Ами нищо особено, просто днешното положение щеше да се въдвори 15-20 години по-рано. И нямаше да сме сега 7 млн а 4,5 милиона. Щяхме да сме пак най-бедни в Европа, ама колко по-бедни не мога да кажа. Щото не ми стига въображението. Аз съм само рутинен читател на Дневник, не съм политически анализатор на Ню Йорк таймс.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":

  "Това беше и е гордост за комунистите."

  През три шезлонга от моя има някакви руснаци - първите, които виждам в хотела, който иначе е пълен с англичани, немци и скандинавци.

  Мъжът е на около 75, с мустаци, начумерен, има вид на пенсиониран военен. Сам дето не си е набучил ордените по голия тумбак. Жената е дебела, почти кръгла тьотка, с кудкудякащ глас.

  През цялото време говорят само за пари: сколько долларов в месяц на проживание, сколько стоит машина немецкая, сколько на снятие квартиръй (наем).

  След като о***ха 1/6 от сушата, явно са се преселили някъде на чисто и уредено...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Някой журналист може ли да попита президента Радев за мнение по въпроса?
  Нали точно той настояваше да се придържаме към историческата истинност?

  Той би ли се извинил на Чехия и Словакия от името на целият български народ за тоя позор?

 17. 17 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Държавата ни промива мозъци и сега. И има успех. Населението счита, че по-хубаво от ГЕРБ не е измисляно.

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#14] от "Judjuk":

  "...днешното положение щеше да се въдвори 15-20 години по-рано."

  Според теб зле ли е положението в Чехия, комуне?

  Как мислиш, кога е било най-зле: преди комунизма, по време на комунизма или сега?

  А, комуне?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3378 Весело

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Питай ги ПАЧЕМУ не отдихают в Криме?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 20. 20 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Ама говорят за долларов, не за рублей :)

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#16] от "Аз":

  "Той би ли се извинил на Чехия и Словакия от името на целият български народ за тоя позор?"

  По-скоро би се извинил на Путин, че като висш военен е допуснал България да влезе в НАТО и ЕС...

  😆😆😆😆😆😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#16] от "Аз":

  Още преди години Чехия официално каза,че НЕ иска никоя страна участвала в смазването на Пражката пролет да и се извинява.

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#16] от "Аз":

  Още преди години Чехия официално каза,че НЕ иска никоя страна участвала в смазването на Пражката пролет да и се извинява.

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#20] от "Killing Joke":

  "Ама говорят за долларов, не за рублей :)"

  Нали знаеш колко е разликата между един долар и една рубла?

  Точно 1 долар. 😆😆😆

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Кво общо има България с Пражката Революция?
  Това си е проблем на чехи и словаци с Русия да се оправят.
  България е била не по малко жертва отколкото чехословакия.
  Кво сме можели да направим, в момента в който нещата се промениха 1989 и ние се променихме.

 26. 26 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  [quote#4:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  Американските войници надрусани с Кока Кола, това не си ли чел?

 27. 27 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1721 Весело

  ........говорил съм с приятелчета от прага............усмихваха се и казваха.....ТО БИЛО СТРАШНЕ......ТРИ ДЕНА НЕМАЛО ПИВО.........!!!!!!!??????.......стига обръщали костите на "ДИКТАТОРА " ЖИВКОВ........!!!!!!....не може да БОЯДИСАТЕ само ТОВА КОЕТО Е ПОСТРОИЛ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#3] от "Willy Messerschmitt":Страшното за нас е днес отношеито към Кремъл ..не се е променило!Резидентът ни ходи да покаже бярност...и води разговор без преводач.Вице резидентът пада на колене пред един псевдо-поп...а Баце виновно иска прошка от Бащицата!Защото е засегнал имперските му интереси!!Само безгръбначни....
  —цитат от коментар 6 на Willy Messerschmitt  До коментар [#6] от "Willy Messerschmitt":

  В Историята,(а тези примери,които даваш вече са история),има само факти. А те са,че България беше вкарана в НАТО и Е.С. от...комунистите! И Путин затова е гневен на Баце и останалите комуняги...

 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  Точно днес се навършват 50 години от инвазията в Чехословакия. В този позор като най-верни сателити на Москва участвахме и ние. Единствено Румъния на Чаушеску не участва от социалистическите страни.
  В интерес на истината българските войници до последния момент не са знаели защо отиват в Чехословакия. Предстоящата инвазия се е пазела в строга тайна.Месец преди това са били на военни учения в СССР заедно с войскови подразделения на други страни от Варшавския договор. Навлизането в Чехословакия в първия момент си обяснявали с продължаване на военното учение, докато най-накрая , когато виждат враждебното отношение към тях на местното население , разбират , че са нашественици. Така поне са ми разказвали участници в инвазията.

 30. 30 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Такива малоумни отрепки са слагали руснаците,
  —цитат от коментар 8 на Deaddark


  Като гледам какви титани на интелигентността си избираме ние, се чудя кой е по-луд?

 31. 31 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Някой журналист може ли да попита президента Радев за мнение по въпроса? Той би ли се извинил на Чехия и Словакия от името на целият български народ за тоя позор?
  —цитат от коментар 16 на Аз


  Петър Стоянов не се ли извини вече? Или да се чувстваме виновни за всяка простотия на СССР?

 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#11] от "SETT":

  Май не разбираш! Да ти задам следният въпрос - инициатор на Пражката пролет е КОМУНИСТЪТ Дубчек,който и управлява Чехословакия. Въпросът е,ако Дубчек беше не инициатор,а сталинист и противник на Пражката пролет,(инициирана от народа),щеше ли тя да успее?

 33. 33 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1721 Разстроено

  Я па си мислим какво би станало, ако Пражката "революция" беше победила!? Ами нищо особено, просто днешното положение щеше да се въдвори 15-20 години по-рано. И нямаше да сме сега 7 млн а 4,5 милиона. Щяхме да сме пак най-бедни в Европа, ама колко по-бедни не мога да кажа. Щото не ми стига въображението. Аз съм само рутинен читател на Дневник, не съм политически анализатор на Ню Йорк таймс.
  —цитат от коментар 14 на Judjuk

  +++++++++++++++++++++++++++++++...........!!!!!!.......само условно да ДОБАВЯ ,че не всичко е ЧЕРНО и БЯЛО..........и ДВЕТЕ СИСТЕМИ имат свойте ХУБАВИ и ЛОШИ СТРАНИ.........!!!!!!?????..........аз мисля ,че трябва да се СПРЕТНЕ ХИБРИД между ДВЕТЕ СИСТЕМИ.......НАЙ-ДОБРОТО от ДВЕТЕ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 34. 34 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 895 Неутрално

  др. Нинова се поклони и положи цветя на паметника на др. Живков.

 35. 35 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3378 Любопитно

  До коментар [#27] от "kesh":

  Остана Ви само празни лозунги да пишете!И да въздишате по бозата от 6ст.!!!Като толкова Ви е мъчно-защо не боядисате онази съборетина на Бузлуджа??Ами само ходите за безплатни кебапчета!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#34] от "balkantourist":

  Половината от българският народ буквално няма представа кой е тоя др.Живков!

 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  "През три шезлонга от моя има някакви руснаци - първите, които виждам в хотела, който иначе е пълен с англичани, немци и скандинавци.
  Мъжът е на около 75, с мустаци, начумерен, има вид на пенсиониран военен. Сам дето не си е набучил ордените по голия тумбак. Жената е дебела, почти кръгла тьотка, с кудкудякащ глас."

  Ха ха! Разсмя ме. Приятно прекарване на почивката .Поздрави!

 38. 38 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Омерзителни според него са историите за героични подвизи и любовни връзки с момичета, тиражирани от участвали в агресията през 1968 г. българи.
  ________________________
  Е какво толкова ? Ако не беше истина чехкинчетата нямаше да идват всяка година в България на море да се оглеждат за гларуси и да имаме толкова много смесени семейства от мултикултурен тип с чехите! В демокрацията на Баце (последните 10г.) не се наблюдават такива тенденции...ни чехкинчета нито влюбени евродвойки даже и чехите с нетрадиционна ориентация не ги влече!

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":И в США са биели негрите!!!!Плашещо си т@п Саше!
  —цитат от коментар 7 на Willy Messerschmitt

  Абе я кажи ти като си такъв умник както точно са направи нашите два полка в Чехословакия,защото пак някакви легенди и митове!? Били са в подкрепа на тяхното правителство, примерно САЩ правят десант направо за преврат както в Панама!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Руснаците , които си позволяват почивки в чужбина бивши висши военни или от службите за сигурност , както и корумпетата от персонала, обслужващ руската олигархия. Те са около 10% от населението. Останалите 90% от руснаците нямат международни паспорти и никога не са виждали чужбина.

 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "Как мислиш, кога е било най-зле: преди комунизма, по време на комунизма или сега?"
  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Провокираш ме Гранц, но ще ти отговоря. Не е по-зле положението сега нито от преди, нито от по време на комунизма. Но е далеч под нивото което предлага съвременното развитие, науката и технологиите. И е далеч под нормалния за Европа стандарт. И не бива да се примиряваме с това. Комунето си ти, аз не съм и не съм бил. Ти най-вероятно си бил, имаш такова поведение.

 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  До коментар [#12] от "Killing Joke":
  "По темата 1968 г., мои наблюдения:
  1. Извиненията на президента Стоянов са хванали дикиш, словаците са я запомнили тази история, ама поне са ни простили. Чехите, особено след боядисването на МОЧА - също."

  Мисля , че грешиш. Чехите и словаците знаеха , че злото идва от Москва и че ние се намираме под съветско робство. Затова никога не са ни мразели. Бил съм по социалистическо време в Чехословакия и Унгария. Когато заговоря на руски някой местен за справка, веднага обяснявам , че съм българин от България, за да не ме вземат за руснак. Винаги са били учтиви и любезни към българите и тогава и сега.

 42. 42 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Това, което е построил Бай Тошо, трябва да бъде не боядисвано, а взривено.
  Само като видя панелните покрайнини на София и ги сравня с подобни райони в Загреб или Прага и ми се плаче.
  Пълна правешка цървуланковщина, дами и господа - панел, москвич, варене на лютеница зад блока и песни във възхвала на партията.
  Плеснали едни бетонни кубове насред ливадата и оня баш куб НДК и вече всичко трябва да се задавя от възторг пред великия строител Тодорхотеп I.

 43. 43 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#41] от "tacheaux":

  Те никога не са ни мразели, но бая време са се отнасяли към нас, хм, нека да го кажем, с подозрение и лека неприязън. Ама им е минало :D
  Иначе, особено в Словакия, си ни уважават направо.
  Да ти кажа, според мен сме доста по-близки като манталитет със словаци, чехи и хървати, отколкото с руснаците.

 44. 44 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1721 Разстроено

  "Как мислиш, кога е било най-зле: преди комунизма, по време на комунизма или сега?"До коментар [#18] от "Norman Granz":Провокираш ме Гранц, но ще ти отговоря. Не е по-зле положението сега нито от преди, нито от по време на комунизма. Но е далеч под нивото което предлага съвременното развитие, науката и технологиите. И е далеч под нормалния за Европа стандарт. И не бива да се примиряваме с това. Комунето си ти, аз не съм и не съм бил. Ти най-вероятно си бил, имаш такова поведение.
  —цитат от коментар 40 на Judjuk

  ++++++++++++++++++++++++...........!!!!!..........аз защо казвам ,че бъка от врагове с ПАРТИЕН БИЛЕТ........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  [quote#28:"deaf"][/quote]

  До коментар [#28] от "deaf":
  "България беше вкарана в НАТО и Е.С. от...комунистите! И Путин затова е гневен на Баце и останалите комуняги..."

  Това стана по време на правителството на "Карточник". В началото той правеше изявления , че членството ни в НАТО щяло да бъде много скъпо, но после изведнъж се извъртя и заедно с Първанов вкараха България в Атлантическия съюз. Мисля , че руснаците позволиха България да влезе в НАТО , за да бъдем Троянския кон там. Мисля , че до известна степен изпълняваме тази задача. Путин не може да бъде гневен , защото по негово време България стана член на НАТО най-вероятно с негово съгласие.

 46. 46 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#12] от "Killing Joke":

  Не знам на колко години си, и от къде вади тези аргументи, но грешиш!

  " Преди 1968 г. руснаците правят ред глупости и дотогава добре настроените към тях чехи и словаци ги намразват полека."

  В Чехословакия НЕ СА БИЛИ добре настроени към СССР И ПРЕДИ 1968. Пиша това защото съм бил неведнъж там преди 68. Питаш нещо на руски-НИКОЙ не те разбира и те игнорира. Питаш на елементарен немски-ВСИЧКИ те разбират и ти се усмихват

  ....OF
 47. 47 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Така е. За огромно съжаление. Много срамна история.

  Мърфи е оптимист!
 48. 48 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#46] от "Roni":

  Доверявам се на преценката ти, но, предполагам, отношението към тях след 1968 г. е в пъти по-зле, отколкото преди това?
  За руския си прав. Ако трябва да комуникираш с някой от по-старата генерация (дето масово не знаят английски), пробваш на руски, но изрично уточняваш, че не си руснак. Иначе грам не те отразяват :D И мъчат на руски, ама видимо им е неприятно.

 49. 49 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#45] от "tacheaux":

  Голема каша ти е в главата! Ако Путин беше забранил на България да влезе в НАТО,щеше да има български майдан.
  Въпрос,троянският кон продължава ли да бъде троянски кон,ако всички ЗНАЯТ,че е троянски кон?! Това за (уж) троянският кон България.
  Резултатът от политиката на Путин на подкупване и изнудване на политици и лидери в Европа е равен на НУЛА!

 50. 50 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Това е позор, но малка вметка.

  Първо има разлика между механизирани части и мотопехота чисто исторически. по това време практически разлика няма.

  отделно, не се подигравайте, в Елхово бяха тъй наречените наши елитни част. Сега колко са били добре подготвени е отделен въпрос, но тогава се е "служело".

 51. 51 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1130 Весело

  Най-учтиво моля някой запознат да ми изброи какво е построено от бае ви Тодар, което ние не може да боядисаме, че само това ми се натяква в подобни теми.
  Соц мастодонтите с отрицателно КПД и на държавни дотации не се броят.

 52. 52 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 580 Неутрално

  ЕС май просто обеща на нашите лапачи доста повече кинти и възможности. Русия нямаше как да им предложи това. Не, че пак не цицат и от нея, ама това е нищо в сравнение с това, което захлебват покрай ЕС.
  Лошо си направиха сметката с населението, обаче. Отворените граници им объркаха сметките.

 53. 53 Профил на Западноевропейски Национал Популист
  Западноевропейски Национал Популист
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Нормално, българите и до ден днешен си обичат диктатурата и "твърдата ръка" и все чакат някой (от Азия) да ги "оправи", а България е на последно място в Европа по спазване на човешките права.

  България е просто като една малка Русия, абсолютен троянски кон в ЕС, културно несъвместима с народите от З. Европа.

 54. 54 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Не знам на колко години си, и от къде вади тези аргументи, но грешиш!


  Впечатленията ми са от 2006 г. нататък. Предавам това, което са ми разказвали. То затова уточнявам, че са мои наблюдения, не претендирам да са на 100% верни.

 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#51] от "Николай Георгиев":

  "Най-учтиво моля някой запознат да ми изброи какво е построено от бае ви Тодар..."

  Може ли аз?

  Построени са произвеждащи брак и отравящи природата заводи като Кремиковци, МОК Медет и др.под.; отвратителни панелни гета с неразличими една от друга дупки, наречени "гарсониери", обзаведени с еднаква "мека мебел" и талашитени "секции" от магазин Явор; почивни "станции" с дъсчени бунгала и чучури със студена вода за обмиване на почиващите човекоединици; ДП Мототехника, продаващо соц-бракми срещу капаро от 10 заплати и чакане между 10 години за Москвич и 15 години за Лада - венецът на социалистическото благоденствие...

  Боядисва ли се такваз красота?! 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#51] от "Николай Георгиев":

  Отклоняваш се от темата.

 57. 57 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Само като видя панелните покрайнини на София и ги сравня с подобни райони в Загреб или Прага и ми се плаче.
  —цитат от коментар 42 на Killing Joke


  Плаче ти се, ама искаш да плащаш ниски данъци и да паркираш в градинките, нали?
  Проблемът не е в построеното, а в това, че не го поддържаме.
  https://goo.gl/3ZX4L6

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Чехословашките , както и преди това Унгарските събития си бяха вътрешно - комунистическа разправия ръководени от комунистическите лидери на тези страни за по-друг тип социализъм от съветския. Българските септемврийци също бяха с по-европейски разбирания и новите "партийци" в БКП едва ги търпяха.
  :-) средноевропейските страни бяха по-напред еволюционно и подраниха с Перестройката, а СССР закъсня фатално. Китай улучи момента и успя !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Добре че един съфорумец под друга тема светна медията. Иначе и толкова нямаше да има.
  —цитат от коментар 8 на Deaddark


  Ами от "свободната" българска преса - толкова.
  Медиите по света, включително и в Русия следят внимателно гладната стачка на Олег Сенцов, украинец, осъден в РФ. Само в българската "свободна" преса - нищо. Пък после защо сме на 100 и незна кое си място по свобода на словото.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 60. 60 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Българските войници само формално са присъствали в Чехословакия, за разлика от немците, които са зверствали над населението.
  —цитат от коментар 13 на karabastun


  Това е фейк нюз от онова време!

  В действителност поради ред причини СССР решава в последния момент да спре участието на ГДР в мероприятието. За да предодолеят позора източно-германските власти обаче са разпространили фалшиви новини как видите ли NVA здраво била пердашила чешките антикомунисти, въпреки, че въобще на са били допуснати от руснаците да влезат в ЧССР.

 61. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  До коментар [#43] от "Killing Joke":
  "според мен сме доста по-близки като манталитет със словаци, чехи и хървати, отколкото с руснаците."

  бих прибавил италианци , испанци и останалите средиземноморски народи.
  Може би от европейските народи най-отдалечени като манталитет сме от руснаците. Всичко ни е различно като светоглед , обичаи, възгледи, маниери, фолклор, като кулинария , ако щеш. Различни сме и като антропология. Но век и половина ни втълпяват , че сме били братя.

 62. 62 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":Руснаците , които си позволяват почивки в чужбина бивши висши военни или от службите за сигурност , както и корумпетата от персонала, обслужващ руската олигархия. Те са около 10% от населението. Останалите 90% от руснаците нямат международни паспорти и никога не са виждали чужбина.
  —цитат от коментар 39 на tacheaux

  Добре де а чехите които ходят в чужбина сега какви са? Защо Чехия има музей на корупцията? Защо чешки централи са едни от някой големи логистични центрове за контрабанда на маркови стоки със запазени брандове в EU?
  Просто нашата войска някога е била там за да ги предпази от гражданска война и да не избият много хора - това е!То е ясно ,че соца е нещо лошо ама такива са били реалностите.
  Я кажи колко процента от американците имат паспорти и пътуват в чужбина? Най далечната традиционна дестинация им е бившата колония до 1956г. и нов щат- Хавай!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 63. 63 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#57] от "Лео":

  Ами, тук не позна. Данъците си ги плащам редовно, а не са много ниски. Бих си плащал и за зелена зона в моя квартал. Слава Богу, май скоро ще ни включат.
  В градинка не съм паркирал никога, дори да е нямало места на паркинга. Сърце не ми дава.
  И не е само до поддръжка, много неща са изначално сбъркани - например огромни блокове с недостатъчно големи паркинги, но това е друга тема.

 64. 64 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Кво общо има България с Пражката Революция?Това си е проблем на чехи и словаци с Русия да се оправят.България е била не по малко жертва отколкото чехословакия.Кво сме можели да направим, в момента в който нещата се промениха 1989 и ние се променихме.
  —цитат от коментар 25 на eyd13372645


  Ами тогавашният диктатор-дебил в България е могъл да не изпращя армия, като румънците например.

  Порусначен народ- слаба държава
 65. 65 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#60] от "Нинов":

  Някъде четох,че Хонекер е бил единственият лидер от страните от Варшавският договор,който е обещал на Тодор Живков да прати гедерейската армия в негова помощ,ако Турция нападне България заради "Възродителният процес"?

 66. 66 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#54] от "Killing Joke":

  Ами и на двамата ни заключенията са вярни, за времето си. И твойте от 2006, и мойте от 40 години преди това:)

  ....OF
 67. 67 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#54] от "Killing Joke":

  Ами и на двамата ни заключенията са вярни, за времето си. И твойте от 2006, и мойте от 40 години преди това:)

  ....OF
 68. 68 Профил на Nikolay Tsvetkov
  Nikolay Tsvetkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По онова време баща ми бил военнослужещ в "триъгълника на смъртта" (демек, разбирайте без връзки, че да си уреди военната служба на по-нормално място). Като става Пражката пролет са от първите изпратени в Чехословакия.
  По разказите му, има изпратена танкова бригада от която всички танкове се повреждат по пътя. Само един танк успява да стигне до Прага и екипажа го награждават за постижението.

  Вътре в самата Прага - яко бой - артилерийски обстрел - с камъни, яйца, домати, зарзават. Всеки войник се свил под каската и марширува докато ги пердашат отляво и отдясно. Някаква мома скача в джипа на майора, хваща го за дългите мустаци и като става едно дърпане. Накрая от тълпата си я прибират, а майора остава без мустак.

  Пълен фарс.

 69. 69 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#51] от "Николай Георгиев":"Най-учтиво моля някой запознат да ми изброи какво е построено от бае ви Тодар..."Може ли аз?Построени са произвеждащи брак и отравящи природата заводи като Кремиковци, МОК Медет и др.под.; отвратителни панелни гета с неразличими една от друга дупки, наречени "гарсониери", обзаведени с еднаква "мека мебел" и талашитени "секции" от магазин Явор; почивни "станции" с дъсчени бунгала и чучури със студена вода за обмиване на почиващите човекоединици; ДП Мототехника, продаващо соц-бракми срещу капаро от 10 заплати и чакане между 10 години за Москвич и 15 години за Лада - венецът на социалистическото благоденствие...Боядисва ли се такваз красота?! 😈
  —цитат от коментар 55 на Norman Granz


  Аз ще добавя и отровената ни питейна вода с уран по цялата родопска яка . Наскоро разбрах по какъв дебилски и архаичен начин е бил извличан урана , за да го предоставяме на братята русияни. Гнус

 70. 70 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Петър Стоянов не се ли извини вече? Или да се чувстваме виновни за всяка простотия на СССР?
  —цитат от коментар 31 на Лео

  Не е достатъчно някой да се извини на думи. Трябват дела! Политическото ни състояние (как гласуваме, какви реформи НЕ извършваме и пр.) показват, че по-голямата част от народа не се е извинила и няма намерение да го прави.

 71. 71 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Любопитно

  Около 1975 г бях ръководител на малака българска делегация на едно чисто техническо меропиятие за доставки в рамките на СИВ. Беше организирано помпозно, но си беше мизерно мероприятие в Прага. Всички делегации сядахме на определени места белязани с флагчета на комунистическите държави. Веднага забелязах, че българското знаме е паднало на масата и го изправих. Тогава скочи съветският предтавител и протестира, че съветската било паднало. Настана суматоха и се чудех какво толкова е станало. Някой сервитьор го е съборил.
  Да ама не. Съветските другари ни държаха дълга поучителна реч и т.н.
  После разсъждавах и намерих логика защо само нашето и съветското знаме са съборени.

  подпис
 72. 72 Профил на Западноевропейски Национал Популист
  Западноевропейски Национал Популист
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#69] от "v.n.t.news":

  "Наскоро разбрах по какъв дебилски и архаичен начин е бил извличан урана , за да го предоставяме на братята русияни. Гнус"

  За българите екологията и опазването на околната среда се нареждат по важност там някъде до човешките права, т.е. последна дупка на кавала. Това са просто измислици на загниващия Запад.

 73. 73 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#68] от "Nikolay Tsvetkov":

  Интересно откъде минават танковете, за да стигнат до Чехословакия след като и Румъния и Сърбия ни заклеймяват като окупатори. Просто ми е чудно. Най-вероятно трябва да са минали през Румъния, но все пак...

 74. 74 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  До коментар [#68] от "Nikolay Tsvetkov":Интересно откъде минават танковете, за да стигнат до Чехословакия след като и Румъния и Сърбия ни заклеймяват като окупатори. Просто ми е чудно. Най-вероятно трябва да са минали през Румъния, но все пак...
  —цитат от коментар 73 на Мондиана


  През Черно море и СССР са били минали войските от БНА,

 75. 75 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#69] от "v.n.t.news":

  Имам далечни роднини в Родопите, за това само съм слушал.
  Цитирам по памет, ама май са използвали някакви киселини, които са разказали играта на почвата.
  Абе, който е минавал през Златна Панега преди 1989 г., или около Златица - Пирдоп, ще знае за строителството на Тодорхотеп I. Добре, че си отиде комунизма, че на цялата тази гняс да ѝ наложат поне някакви екостандарти. Колата ти ставаше бяла от цимента покрай Златна Панега, целият град беше като швейцарско село посред зима, целият побелял. Хората това го дишаха. Как да не я боядисаш тази красота...

 76. 76 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Есента на 1968 в Пловдив една дама с ранг на зам. министьр на СССР насаме ми каза: Това бе безобразие! Аз бях студент-превода и я попитах какво мисли за нахлуването Бе открита, пряма и достойна дама!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 77. 77 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1721 Разстроено

  До коментар [#51] от "Николай Георгиев":"Най-учтиво моля някой запознат да ми изброи какво е построено от бае ви Тодар..."Може ли аз?Построени са произвеждащи брак и отравящи природата заводи като Кремиковци, МОК Медет и др.под.; отвратителни панелни гета с неразличими една от друга дупки, наречени "гарсониери", обзаведени с еднаква "мека мебел" и талашитени "секции" от магазин Явор; почивни "станции" с дъсчени бунгала и чучури със студена вода за обмиване на почиващите човекоединици; ДП Мототехника, продаващо соц-бракми срещу капаро от 10 заплати и чакане между 10 години за Москвич и 15 години за Лада - венецът на социалистическото благоденствие...Боядисва ли се такваз красота?! 😈
  —цитат от коментар 55 на Norman Granz


  .......те такива като тебе и преди и сега са на ръководна позиция в управляващата ../..на власт../ партия и държавен АПАРАТ......комсомолчета
  и партиини функционери....дето НЕКОЙ ТРЕБВАШЕ ДА ИМ СВЪРШИ
  РАБОТАТА....../дето я СПУСКАХТЕ /..!!!!!.......Евсиноград и станцията на МС бяха винаги на РАЗПОЛОЖЕНИЕ и не само.........само ,че в един момент си повярвахте и решихте ,че ВСИЧКО в БЪЛГАРИЯ ви ПРИНАДЛЕЖИ.......и подължавате т.н. "ПРЕХОД" до БЕЗКРАЙ........!!!!?????....само не се "СВЕТНАХТЕ" че нема КОЙ да ви РАБОТИ АНГАРИЯ........!!!!!?????.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 78. 78 Профил на today
  today
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Трябваше 1990-та цялата соц. върхушка да бъде обесена за престъпленията си срещу България, българския народ и други държави и народи. А вместо това те заграбиха държавните активи и започнаха да ограбват народа.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 79. 79 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Българските войници само формално са присъствали в Чехословакия, за разлика от немците, които са зверствали над населението.
  —цитат от коментар 13 на karabastun

  Глупости на квадрати!
  "Числеността на войските вкарани на територията на ЧССР:
  .......ННА на ГДР-една танкова и една мотострелкова дивизия,които са дислоцирани на границата и играят ролята на резерв.В самата Чехословакия се намира само оперативна група от няколко десетки военнослужещи."

 80. 80 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 530 Любопитно

  [quote#62:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]
  "Просто нашата войска някога е била там за да ги предпази от гражданска война и да не избият много хора - това е!"
  ============================================================
  От каква гражданска война ,бе,вие виждате ли се,какво пишете?!?Кои,срещу,кои ще се бият в тази"гражданска война,а?!?....Това, " Дружеството за разпространение на научни знания Георги Кирков", много плява е навяло явно...:)))):))))

 81. 81 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 736 Неутрално

  " По думите на историка Ангел Николов, който по време на инвазията е студент в Прага, военнослужещите са специално подбрани от частите с най-ниско образователно равнище в БНА. "
  Глупости!
  Този Ангел Николов е номенклатурно синче, озовало се в Прага по заслуги.
  "Но кой е
  Ангел Николов Филчев?

  Завършва висше историческо образование в Прага, Чехословакия. Като син на привилегирован баща от висшата комунистическа номенклатура, след завръщането му в София е назначен за сътрудник-уредник в столичния Национален музей на революционното движение (НМРД). По-късно преминава на работа също в престижна и доходоносна институция, каквато е издателството на БКП, като редактор в отдел „История”.
  Издава и две книги за партизани.

 82. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  България беше най-верния сателит на СССР. То всъщност оттам ни и ръководеха. Спокойно можехме да минем без правителство.

 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  България беше най-верния сателит на СССР. То всъщност оттам ни и ръководеха. Спокойно можехме да минем без правителство.

 84. 84 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Адски срамно петно върху цялата ни нация, лепнато от комунистическите безродници.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 85. 85 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  До коментар [#1] от "majorman":

  Това е позор!
  —цитат от коментар 1 на majorman


  Нека си спомним за тримата български студенти, които се осмелиха с позиви да протестират срещу смазването та "Пражката пролет":
  - Едуард Генов
  - Александър Димитров
  - Валентин Радев

 86. 86 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  Маркс имени Лелина

  Некои виждали зарубежом, в качество на освободители, макар без паспорти.

  Всека освободителнита част включвала внимательна селекционирован отбор крепостни... граждани.
  Така били подготвяни ефекти на изненада за освобождавани и за освободители.

  Когато освободител се окажел в "небрано лозе" на невиждано висок жизнен уровен,
  ще не ще да се връща назад. Поне такава била идеята.

  До коментар [#39] от "tacheaux":
  До коментар [#15] от "Norman Granz":
  Руснаците , които си позволяват почивки в чужбина бивши висши военни или от службите за сигурност , както и корумпетата от персонала, обслужващ руската олигархия. Те са около 10% от населението.

  Останалите 90% от руснаците нямат международни паспорти и
  никога не са виждали чужбина.

 87. 87 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Любопитно

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Тогава вие защо бяхте против хипитата?

 88. 88 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  абе ти да не си плод на дружбата между нашенски ром-гларус и съветска колхозничка? щото си поне толкова тъп

  седеньето го зголемува задникот
 89. 89 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 458 Неутрално

  " Рецептата за НРБ включва пълно политическо и икономическо подчинение пред "Големия брат" в Кремъл. "Ми то и сега Партията е предана и напълно лоялна на Биг Брадър. Ама вие какво очаквате? Концерт по желание! Има си правила и ред.
  —цитат от коментар 10 на Judjuk


  Ако утре Кремъл започне да следва политика на задължително толериране на трети пол, БСП ще се преименува на Българска Джендър партия и ще бъде най-яростният застъпник на трети пол, у нас, в ЕС и по света. Идеологията в случая няма никакво значение; каквито и тези да зъстъпват в БСП, винаги става дума за пари. Нещо като съпругата на Сидеров, за която най-изтънченият демократ на света беше Фидел Кастро, а всички други лидери, без Путин, разбира се, бяха безлични мекотели. Кремъл от 100 години насажда умствено ограничени, и поради това безкрайно верни, свои регенти на ключови места в обществения и политическия живот в България. Затова ако Кремъл реши български войници да организират погроми някъде из Европа, както по врема на инвазията в Чехословакия, българските политици ще откликнат тихомълком. Друг е въпросът дали ще успеят да организират нещо достатъчно смислено, защото всичките са умствено увредени.

 90. 90 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не става.
  Союзът искаше да си разшири състава, но... не става.

  България, Унгария, Полша, Чехословакия... (и ГДР май ?)
  беха суверенни членки на ООН.

  Малки и зависими, но формално суверенни.
  Със свои Правителства.
  Със свои амбасади/посолства по света.

  Това не ти е Русия и разни други в пакта, пакет или комплект СССР.

  Евентуално влизане на НРБ, Полша или Унгария в комплекта
  би дестабилизирало ООН и съвета му СС за сигурност.

  До коментар [#83] от "Роси":
  България беше най-верния сателит на СССР. То всъщност оттам ни и ръководеха.

  Спокойно можехме да минем без правителство.

 91. 91 Профил на SETT
  SETT
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#32] от "deaf":

  Вярно е Дубчек е комунист, но очевидно не му е харесвало да лиже руски задници. Всъщност, като се замисля проблема в България не е комунизма, а русофилията.

  1. “Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.” Сър Уинстън Чърчил
 92. 92 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Горе-доле същото важеше за Югославия.

  Представете си, че беше подала молба за пълноправно членство в СССР.
  Или (само) некои от югорепубликите молеха.
  Абсурд.

  ...

  Това не ти е Русия и разни други в пакта, пакет или комплект СССР.

  Евентуално влизане на НРБ, Полша или Унгария в комплекта
  би дестабилизирало ООН и съвета му СС за сигурност.

 93. 93 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  Всъщност, от Освобождението до към началото на 20 в. Чехия има огромна роля за изграждането на новата Българска държава. Да спомена само братята Прошек и началото на пивоварната индустрия у нас. Константин Иречек - български министър. Рисувалното училище - Иван Мърквичка и Ярослав Вешин. Кирил Цибулка и музикалното образование. На битово ниво - моята баба ми е разказвала с благодарност за "бате Пепо Буриш", който е учил децата в махалата (кв. Х.Димитър) на волейбол. Опъвали мрежата направо на улицата. Тази огромна положитела, бих казал мисионерка рола на чехите у нас заслужава специално изследване. Не знам някой да го е правил.
  За благодарност, през 1968 г. ние ги окупираме. Дано чехите правят разлика между българския народ и българския комунист.

 94. 94 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  Може да ни звучи като виц, но сигурно е било точно така. Армията, и тогава и сега е от хора които за нищо друго не стават.

 95. 95 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "Най-учтиво моля някой запознат да ми изброи какво е построено от бае ви Тодар, което ние не може да боядисаме, че само това ми се натяква в подобни теми."
  До коментар [#51] от "Николай Георгиев":

  Ами туй дето го продадоха за скраб. Завода за спиралнозаварени тръби в Септември, например. Ти виждал ли си го преди да го разрушат?

 96. 96 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "В интерес на истината българските войници до последния момент не са знаели защо отиват в Чехословакия."
  До коментар [#29] от "tacheaux":

  Знаеше се, знаеше се! Цяла година медиите от двете страни на фронтовата линия виеха на умряло. И натото беше пощръкляло.

 97. 97 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "...само условно да ДОБАВЯ ,че не всичко е ЧЕРНО и БЯЛО..........и ДВЕТЕ СИСТЕМИ имат свойте ХУБАВИ и ЛОШИ СТРАНИ.........!!!!!!?????..........аз мисля ,че трябва да се СПРЕТНЕ ХИБРИД между ДВЕТЕ СИСТЕМИ.......НАЙ-ДОБРОТО от ДВЕТЕ......."
  До коментар [#33] от "kesh":

  Георги Марков писа, че като идеш оттатък всичко е пак същото, само знакът е обратен, ма това политкоректните не го споменават. Хибрид обаче не може да се получи, защото победителите взеха всичко. Взеха обаче и всичката отговорност и сега се чудят какво да я правят. А пък ние им гледаме сеира и се кефим. Ще ги траем още малко.

 98. 98 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#12] от "Killing Joke":"По темата 1968 г., мои наблюдения:1. Извиненията на президента Стоянов са хванали дикиш, словаците са я запомнили тази история, ама поне са ни простили. Чехите, особено след боядисването на МОЧА - също."Мисля , че грешиш. Чехите и словаците знаеха , че злото идва от Москва и че ние се намираме под съветско робство. Затова никога не са ни мразели. Бил съм по социалистическо време в Чехословакия и Унгария. Когато заговоря на руски някой местен за справка, веднага обяснявам , че съм българин от България, за да не ме вземат за руснак. Винаги са били учтиви и любезни към българите и тогава и сега.
  —цитат от коментар 41 на tacheaux


  Като дете не знаех нищо за събитията 1968, бил съм малък да разбирам. Обаче през лятото на 1972 бях избран заедно с около 25-30 деца от няколко училища да ни изпратят на пионерски лагер в... Зволен до Банска Бистрица! Да, точно там, където само преди 4 години са били изпратени български войници да "смазват Пражката пролет". Изпращането на деца 4 години по-късно не е било случайно, а е било партийно мероприятие за връщане на добрите отношения. Много добре помня колко подготовка беше, инструктажи, репетиции да пеем с хорово пеене и т.н.
  Изкарахме си страхотно! 21 дни, всеки втори ден ни водеха на екскурзия някъде: В Банска Бистрица, планинска екскурзия с лифт, в средновековни замъци, на минерален плувен басейн и какви ли не чудесии. Помня че си купувахме много хубави маратонки, изобщо не бяха скъпи и за пръв път виждах такова нещо. Купих страхотни подаръци на всеки от семейството ми от там. С години помних колко беше хубаво.

 99. 99 Профил на stefandetchev
  stefandetchev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Трима млади българи - Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, протестират срещу агресията и българското участие в нея.

  https://www.facebook.com/groups/2123277757952438/

 100. 100 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Да, Обратен.
  Диаметрално противоположно.
  Западният агитпроп на Маркс така учи.

  Но сполучи най-баш в Истока.
  На анти "същото" не беше присъщо да търпи унижения от Георги Марков, ВВC, Free Europe, Демокрацията и Свободния Свят.

  Оправи си знака и не идвай оттатък.
  Поклони се пред Мемориала на Георги Марков.

  До коментар [#97] от "Judjuk":

  Георги Марков писа, че като идеш оттатък
  всичко е пак същото, само знакът е обратен

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK