Системата за новите документи с чип ще струва 238.2 млн. лв.

Системата за новите документи с чип ще струва 238.2 млн. лв.

© Надежда Чипева, КапиталСистемата за новите лични карти с чип ще струва над 238.2 млн. лв. без ДДС. Това се вижда от сайта на МВР. Миналата седмица зам. вътрешният министър Красимир Ципов трябваше да представи обществената поръчка на брифинг, който беше отложен поради "неотложен ангажимент". От източници във ведомството "Дневник" научи, че пресконференцията е отложена, за да се обсъди възможността за вкарване на новата система за документи с биометрични данни и електронна идентификация в държавното хранилище за данни, в което ще има резервни копия на информация от всички регистри.


Предвижда се производството на новите лични документи да става централизирано. За целта ще бъде изградена специална сграда. Идеята е тя да бъде построена в Академията на МВР в София. Подаването на заявления и получаването на личните карти и паспорти ще става децентрализирано - по места, както е в момента.


Бъдещият изпълнител ще бъде избран чрез процедура на два етапа. На първия всички кандидати разполагат със срок до 5 октомври да подадат своите предложения. От тях ще бъдат определени три кандидата, които ще получат техническата спецификация за изготвянето на офертите си. След това МВР ще избере един, с когото ще сключи договор за изпълнение за срок от 10 години.
Крайният срок за внедряване на новата система е есента на 2020 г. Преди дни Ципов изрази надежда това да стане до края на 2019 г. Въвеждането на новите лични документи е едно от условията за електронно гласуване на избори. Според Изборния кодекс българите трябва да могат да гласуват дистанционно на следващите избори, които са през май 2019 г. Това обаче няма как да стане, след като няма да бъдат готови новите документи с електронна идентификация. Повече за казуса четете тук.


Това е втори опит за избор на изпълнител за внедряване на нови документи за самоличност с чип. Предишната поръчка беше обявена през 2016 г. с прогнозна цена 484.2 млн. лв. без ДДС, припомня "Медиапул". Тя обаче беше прекратена в началото на 2017 г. от премиера Бойко Борисов заради прекалено високата цена, след като първо бе спрян търгът за магистрала "Хемус". Сегашната поръчка е по-­евтина, защото е за по-­кратък период от време. Освен това в спряната през 2017 г. поръчка се предвиждаше поддръжката и консумативите за система за издаване на лични документи да влязат в сметката. Заложено е и осигуряването на бланки само за първите две години, докато при прекратената поръчка беше за целия период, обясни Ципов пред сайта.


В цената от над 238 млн. лв. за изграждането и управлението на новата система за издаване на личните документи са включени 10 дейности. Освен управлението на система за издаване на лични документи от ново поколение се предвижда и изграждането на център с прилежащата му улична мрежа, където ще се произвеждат документите. Заложено е още изграждане на централизирана система за персонализация на българските лични документи. Включена е и доставката на 3 млн. лични карти и 800 хил. паспорта от ново поколение и тяхното транспортиране до областните и районните управления на МВР. Бъдещият изпълнител ще трябва да достави и монтира "чувствително оборудване за проектиране и предпечатна подготовка и специализирано оборудване за изпитване и контрол на качеството на личните документи". Оборудването трябва да може да хваща и фалшификати.


Заложено е още доставка и монтаж на технически и системни програмни средства за развитие на съществуващия Национален автоматизиран информационен фонд "Национален регистър на българските лични документи". Трябва да бъде доставени и технически и програмни средства за осъвременяване на инфраструктурата с публични ключове (ИПК), за обслужване на процеса по издаване на личните документи и проверката им. Бъдещият изпълнител ще трябва да изгради и централизирана система за електронна идентификация. Той ще има задължение и да поддържа изградената система за срок от 10 години, както и да предоставя консултантски услуги до 1000 часа.


От бъдещите кандидати се изисква да имат право да работят със секретни документ в България и на територията на Европейския съюз. Освен това за последните три приключили финансови години трябва да имат оборот, не по­-малко от 250 млн. лв. Има заложени и редица специфични изисквания.


Финансирането ѝ е осигурено от бюджета, единствено изграждането на централизираната система за електронна идентификация с включени крайни работни места ще бъде финансирано от европейските фондове чрез програма "Добро управление".

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Баси системата! Тия да не правят суперкомпютър за НАСА!? Идиотизми.......

  chavo64
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Шестте апартамента ще станат шестотин.
  Поне.

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Уж система за документи, а тъпите милиционери накрая пак сграда ще построят 😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  До коментар [#1] от "Chavo64":

  Ако тези 3 млн. лични карти и 800 хил. паспорти от ново поколение, са безплатни и не се взимат пари от гражданите при издаването им, горе долу се връзват нещата, но няма как да стане...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#3] от "Darth Plagueis":

  системата е Халифакс! пълно безхаберие, липса на поддръжка и отклоняване на средства докато нещо съвсем откаже/се срине , после покрай “възстановяването” още 4-5-6-7 обществени поръчки да се гушнат няколко десетки/стотици милиончета..... пак пълно безхаберие до срив и така кервана си върви .... следват 200-300-400 млн за “вдигане на крака” на 112 примерно с прилежащите поръчки за сгради, техника и т.н., нищо, че рязаха лентичките
  преди 2 мандата има няма .....

 6. 6 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Пак да се източат едни пари от бедния народ...за да може да избираме по-бързо тъпунгери

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Те не знаят, колко хора живеят в България, а сметнали милионите за чипове. Все така , на едро смятат.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Те не знаят, колко хора живеят в България, а сметнали милионите за чипове. Все така , на едро смятат.

 9. 9 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Много им скъпи чиповете на тия. Да вземат да си напазаруват от АлиБаба. При 6-7 милиона, ще се хванат по цент за бройка.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Не разбрах въпросните чипове с какво ще подобрят живота на българските данъкоплатци.

 11. 11 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 620 Неутрално

  За тези пари по-добре да се откажат.

 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Весело

  Избрахме демокрацията, безплатен обяд НЯМА! ФД-то, сега конституционен съдия, ни го повтаряше!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Не разбрах въпросните чипове с какво ще подобрят живота на българските данъкоплатци.
  —цитат от коментар 10 на palav_nik


  Ще станем като животни във ферма, чипирани и ваксинирани, та да знаят господарите колко могат да острижат и да ни държат послушни!

 14. 14 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Сигурно само Сименс имат такава система...

  В Естония за мисля 400 милиона Евро успяха да направят всичко, със все интеграциите на различните институции.

 15. 15 Профил на bahurat
  bahurat
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Не разбрах въпросните чипове с какво ще подобрят живота на българските данъкоплатци.
  —цитат от коментар 10 на palav_nik


  самите чипове с нищо, но системите (бъдещите) използващи електронна идентификация могат много да улеснят живота на мат'ряла. не е само електронното гласуване.

 16. 16 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Сигурно само Сименс имат такава система...В Естония за мисля 400 милиона Евро успяха да направят всичко, със все интеграциите на различните институции.
  —цитат от коментар 14 на sadparrot


  400, но не милиона а хиляди и не евро, а долара и то основно отидоха за сървъри. Тук ГЕРБ са се разпищолили да крадат, като за последно!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 17. 17 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  За тези пари по-добре да се откажат.
  —цитат от коментар 11 на Whoops


  Няма да се откажат - чипирането и биометрични данни от населението е една от топ целите на ГЕРБ.

  Колко струваше системата за пръстови отпечатъци в здравеопазването, дето точно ГЕРБ се опитваха да вкарат.
  Само четците за отпечатъци бяха 200-300 хиляди бройки по 200 лева, после и базата данни а и интернет връзка до всяко устройство.
  Всичко това от нашия джоб излезе, дали от бюджета, от аптеки и болници (и съответно цените на лекарства и услуги)

 18. 18 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#14] от "sadparrot":
  Мани ги тия, не мислят мащабно Само от мащаба може да се гепи мащабно

  Тиква под наем.
 19. 19 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#16] от "Viva la Evolution":
  ами може и да е за последно, ако е рекъл българския данъкоплатец/избирател/

  Тиква под наем.
 20. 20 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  За цялостното "Електронно правителство", което се разпростира от личните карти и завършва с проверка на оценките на децата в училище, Естония е похарчила 25 милиона евро. ВВ България само за личните карти се гласят да откраднат четвърт милиард лева!!!

  https://www.economy.bg/economy/view/30159/Bylgariya-i-Estoniya-Kak-se-razviva-elektronnoto-upravlenie-v-dvete-strani

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Тези 240 милиона означават, че за всеки от нас (средно 6 милиона с лична карта и паспорт) комплектът ще струва около 40 лева. Да видим, колко ще е печалбата за фирмата и държавата след определяне на цената на личната карта и паспорта...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Хахаха! След като се разчекнаха, за да те убедят колко са важни личните ти данни и как ти ги пазят, след като на всеки сайт ти излиза абсурдното предупреждения за кукита, дето само ти досажда да му приемеш кукитата, без да има какъвто и да било смисъл, сега ти напраскват отпечатъка от палеца в паспорта! Отпечатъци от пръсти се взимат от престъпници, иначе това е най-грубото посегателство на личната сфера! Ама народа си рупа и рупа, слага си прилежно отпечатъка на паспорта и още по-прилежно цъка на ОК за това, че разрешава кукита, без изобщо да знае за какво идв реч! Важно е да вкретеним матряла!

  Мърфи е оптимист!
 24. 24 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 945 Весело

  Уж система за документи, а тъпите милиционери накрая пак сграда ще построят 😁
  —цитат от коментар 3 на Darth Plagueis


  И аз се изненадах- за подмяна на документи- специална, нова сграда?

  Тези докога смятат да подменят документи- безсрочно? Квомстава със сградата, като подменят всички документи?

  Друг е въпросът- докога ще подменят документи- колко пъти бе, хора?

  А още няма и дума за администрацията- очаквам да напълнят новата сграда с нови "отговорни" служители, с по 10К заплата...

  Бойко- сменете пак и номерата на колите. Все ще измислите нещо- например- сложете им чипове. Или твоя снимка...

  После може да подмените и дамазките на колите- и те с чипове. И-мза всяка смяна- нова сграда, ей!

  Богата държава!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 25. 25 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да купят Естонската 1 милион , дори и по малко. Идват и внедряват ЕСТОНЦИ ! За останалите пари .... девически лагер в Барселона . Това винаги е по скъпо ..

 26. 26 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Къде... Къде да идаааа къдее

 27. 27 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1359 Весело

  Ухааа. Блажиш ли, блажиш, дядо попе?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 28. 28 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Пълна лудост. Неведнъж съм казвал, че проблема на България не е липсата на пари /пари има предостатъчно/, а тяхното изразходване от държавната администрация. 250 милиона за това нещо е пълно безумие.

 29. 29 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 536 Неутрално

  От повече от 10 години няма поръчка, при която да не се знае кой е победителят. Както и процента. Отдавна мина времето, когато на един му викаха мистър 10%. А от доста време е 50%.

 30. 30 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Уж система за документи, а тъпите милиционери накрая пак сграда ще построят 😁
  —цитат от коментар 3 на Darth Plagueis


  Що си мисля,че сградата не е включена в сметката. Нея ще си платим отделно. И пак ни сготвиха по техния начин. Спряна била първата поръчка за 400+ милиона. А сегашната вижте колко евтино ще ви излезе - няма и 250 милки. Ооообаче !!! Новата оферта била за по-кратък срок. Това го разбирам,като да трябва след 4-5 години да извадим пари ( грешка,не пари,а милиони и то стотици) я за софтуер,я за хардуер. И освен това в старата оферта били включени консумативи и поддръжка. При новата - пак ще плащаме. Пък и бланките сега били за 2 години преди за 10. Абе,как се казваше - " Бития - бит, останалото не винаги е смешно" . Тия 400+ мил. от първата оферта ще ги надхвърлим без проблем.

  Пък и още нещо ми се видя странно. При поръчка за около 250 мил. ,едно от условията за участие е кандидатът да има оборот от същите 250 мил. за последните три години. Ние какво? Ще му утрояваме оборота ли?

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 31. 31 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Бойко- сменете пак и номерата на колите. Все ще измислите нещо- например- сложете им чипове. Или твоя снимка...
  —цитат от коментар 24 на Дедов'та Колюуа Унукя!  ИзостанАл си,баце!! И за това имат проект. Ще ти махат буквите отпред на нумеро! Е,и сигурно ще уеднаквят данъка,ама ти за едни двайсетина лева годишно ли си ?

  Дано не прочетат това дето си писал за снимката. Щото е идея - трепач!! Снимката ще трябва да я актуализираме всяка година !

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 32. 32 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Много яко.. Вече с едно хакване всички в кюпа..:-) И при това всички плащаме стотици милиони/да не казвам че ще станат милиарди с времето за "защити и управление"/ с данъците си..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 33. 33 Профил на Aby
  Aby
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Доста въпроси изплуваха в съзнанието ми. Преди 8-9 години беше предходната подмяна на личните документи, биометрия и чипове (за тези, които не знаят и сега имаме чипове в личните карти и паспортите). Тогава (както спомена колега от форума) спечели Сименс. Много скоро след това се оказа, че нашите чипове не може да ги разчита и да снема данни от тях нито една система и нито един софруер в ЕС. Обяснението от МВР тогава беше, че в държавите на ЕС не разполагали с нашите четци и с нашия софтуер (доставени от Сименс,мултинационална компания, която най-вероятно за всички държавни администрации внедрява еднакъв софтуер)!!!
  Та се питам, сега също си имаме някакви чипове в личните документи. За какво ни са нови документи с нови чипове, имаме си система, която най-верочтно е много по-лесно и евтино да се промени и да се адаптира към нови изисквания (ако изобщо има такива нови изисквания, и сега имаме биометрични данни в тези чипове)???

 34. 34 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 518 Неутрално

  дааа , започваме да приличаме на евреите , в германия преди 70 и няколко години , колко и е съжалявал тогавашния вожд че няма чипове , но пък е имало татуировки , а сега са модерни времена , ама акъла на вождовете е същия

 35. 35 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Е, това е последният етап на варенето на жабата. Колкото и да вдигат температурата, няма повече да скача. Да ти взимат отпечатъци от пръстите като на престъпник, за да ти ги набият в паспорта, което е най-грубото писегателство на личната сфера и да те накарат да си платиш за това 200М! Колкото за 20 български академии на науките - нали 10М се досвидяха на тетка менда за БАН! И в същото време дигиталната комисарка мара неврокопска да те уверява колко е загрижена за личните ти данни! Как свърши 1984 на оруел? Уинстън смит заобича биг брадър! И ние така. Няма мърдане!

  Мърфи е оптимист!
 36. 36 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Пак ли нови документи? Оляха се тия държавни некадърници!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Май се поувлякоха с влаченето.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 346 Неутрално
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Аве, тия да не правят нова китайска стена, или нов интернет?

 43. 43 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#10] от "palav_nik":


  Не разбрах въпросните чипове с какво ще подобрят живота на българските данъкоплатци.
  —цитат от коментар 10 на palav_nik


  Ами как да разберете, като въпросните чипове не са за подобряване живота на българските данъкоплатци, а за подобряване живота на разпореждащите се с парите платени от българските данъкоплатци.

 44. 44 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Има ли някой, който изобщо допуска, че с електронните лични документи ще се предотврати манипулирщането на изборните резултати? Със сигурност, вече е проведен тест в симулирани условия. Иначе нямаше да се стартра наново процедурата. Само за сведение: За целият процес по управление на проекта за електронната идентификация на така нареченото електронно правителство отговаря В.Горанов.

 45. 45 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Ами наесен пак да изберем сикаджията и шайката му.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 46. 46 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 289 Неутрално

  СИМЕНС = безумно скъпи технологии, капризни, максимално усложнени, ненормално усложнена система на поръчка, поддръжка, хиляди евро аванс за хот-лайн телефонен съпорт... Ииии не на последно място КОРУПЦИЯ.

  СИМЕНС са (предимно) германска компания, на която нищо човешко не е чуждо, започвайки с корпуцията. Фирма, която винаги е била подмолна, двулична и лицемерна. Например, те отдавна се разграничиха о ядрената енергетика с цел да са зелени, но така и не престанаха да правят системи ЗА ядрената енергетика, маскирайки ги като системи за други производства. Визирам тук и Телеперм ХиксПе и Телеперм ХикЕс, наричани по друг начин като СППА Т-2000, СППА Т-300 и т.н.

  Например СИМЕНС имат прекрани контролери СТЕП7 серия 1500, които са ужасяващо надеждни, мултифункционални и напрактика с неограничени възможности. Ноооо тяхната цена е еда около 15 000 лв. Тази серия контролери, съчетана с екстремините версии на ДП ЕТ200 може да направи чудеса в условията на херметичен обем на ядрен енергиен блок в условиа на авария ЛОКА. Но уви, СИМЕНС, посредством АРЕВА, ФРАМАТОМ и други дъщерички предлаагт специфични системи, базирани на ТеХиксЕС например, които струват милиоини..

  Абеее, писна ми да пиша, който разбрал-разбрал. Който не - да пита за още.

  Извод (личен мой) - като видя някъде да пише СИМЕНС знам че = качество, надежност, ужасяваща сложнотия (хвърлят се огромни усилия в усложняването на системите с цел те да се обслужват само от Сименс инженери на убийствена цена (за справка часовата ставка на монтьор е 250 юро на час, за инженери и експерти ххх), копмарни поръчкови номера, няма оправия, много тегава работа, СКЪПОТИЯ и КОРПУЦИЯ посевместна!!!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 47. 47 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2156 Весело

  До коментар [#26] от "b0b069":


  Къде... Къде да идаааа къдее
  —цитат от коментар 26 на b0b069


  В Русия...там не крадат, няма убийства и всички са трезви...

 48. 48 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Електронна система за документи, за които пак ще кандидатстваш на хартиена бланка. Д.йбаа и милиционерите прости! Стига сме плащали данъци на тая мутро-милиционерско-комунистическа кочина!!!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Е, това е последният етап на варенето на жабата. Колкото и да вдигат температурата, няма повече да скача. Да ти взимат отпечатъци от пръстите като на престъпник, за да ти ги набият в паспорта, което е най-грубото писегателство на личната сфера и да те накарат да си платиш за това 200М! Колкото за 20 български академии на науките - нали 10М се досвидяха на тетка менда за БАН! И в същото време дигиталната комисарка мара неврокопска да те уверява колко е загрижена за личните ти данни! Как свърши 1984 на оруел? Уинстън смит заобича биг брадър! И ние така. Няма мърдане!
  —цитат от коментар 35 на султана глаушева


  +++

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 51. 51 Профил на Aby
  Aby
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#39] от "Моа Преател Тайпи":

  За повече инфо прочети какво пише на последната страница на паспортат ти - "Този паспорт съдържа чувствителни електронни елементи", та за чипа в паспорта иде реч, както ти казах исега си имаме...

 52. 52 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 562 Неутрално

  СПРЕТЕ ДА КРАДЕТЕ БЕ ТИКВИ , БЕЗСРАМНИ

 53. 53 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Да се знае, фирма Веринт развива софтуер за събиране и анализиране на лични данни. Клиентите им са САМО държави с изключение на... Сименс...

  Имат офис с шепа програмисти и малко друга плява в пряка на бул. България в София. Собствениците са евреи, централата е в израел.

  Наскоро уж руснаците купили от китайците израелски софтуер за събиране на данни от телефоните на хората, тогава се сетих за веринт. Но сега съм сигурен вече що ни чипират. Стигнало е човечеството дъното и сега копаем надолу, а едни долни орки ни подкарват.

  Господ гледа и ще има възмездие за всяка крива мисъл, камоли дело. Амин.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Естонците ще я направят за 10 милиона.

 56. 56 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Мдам, трябва някак да си симулира управленска дейност в държавата и какво може да измисли милиционерският мозък -само милиционерски номера, да сменя лични документи до дупка.
  А колкото до необходимостта - планът е по герберски проЗД. С новите лични карти злоупотребите с контролирания и купен вот ще станат още по-големи. Събираш картите на таргет групата и почваш да цъкаш на компа вотче след вотче във виртуалната урна. Сега ходят да ги сбират като овце и да ги водят до секциите, което си е малко хамалска работа пък и всеки случаен редови гласоподавател току виж заснел масовката с телефон и става малко неудобно - за ден, два. От сега мога да се обзаложа, че гербавите ще станат лидери по електронни гласове. А една Холандия лидер в кибер сигурността в Европа маха електронното гласуване като прекалено рисково. Кво ли разбират холандците - да дойдат тука да ги видят как се поддържа електронен Търговски регистър, да ги научим и ние на нещо!

 57. 57 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално
  До коментар [#46] от "xqv31309910":

  Турнах ти плюс - най-вече заради написаното във футъра. Иначе и аз имам впечатления от корупцията на Сименс, но от преди години. Директни подкупи по обществени поръчки, не си поплюваха.

 58. 58 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  За целта ще бъде изградена специална сграда. Идеята е тя да бъде построена в Академията на МВР в София. Подаването на заявления и получаването на личните карти и паспорти ще става децентрализирано - по места, както е в момента.


  Бъдещият изпълнител ще бъде избран чрез процедура на два етапа. "

  много як стартъп са си подготвили

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 59. 59 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#58] от "дерибеев":

  и да построят нова сграда и да внедрят супер нова техника ,разходите пак не са 400-500 милиона ,хората строят кули в Дубай на най скъпи цени по 480 метра за 1 милиард ,ясно е ,че пак се прави делавера с всичко ,което може да се източи .А иначе идеята за електронни документи и електронна администрация е супер , само да съкратят над 200000 души в администрацията ,които така или иначе не работят нищо ,а усложняват само икономическото положение ,като пречат на работещите фирми ,ефекта за страната ще е над 2. 5 милиарда годишно ,които могат да отидат за инфраструктура и други цели в държавата ,сега отиват за нищо ,та ,дано стане електронната система ,ама никак не ми се вярва ,че ще стане .

 60. 60 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 282 Весело

  Баси системата! Тия да не правят суперкомпютър за НАСА!? Идиотизми.......
  —цитат от коментар 1 на Chavo64


  Системите за билетчета в гадските транспорти на Варна и София струват общо 300 милиона лева. За софийската не знам; Варненската - така и не тръгна. Щели да я почват отначало.

 61. 61 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Абе те една лична карта нормална не можаха да ми направят, та се разправях по граници и щяха да ме арестуват, че е некачествена и ме питат откъде съм я купил. Аз им казвам от МВР, те се смеят. После от паспортна служба ми викат - Рекламация само на касата. Та трябваше пак да им плащам, че да ми изкарат читава карта. Та толкова за паспортна служба и за съпругите, сестрите, лелите, дъщерите на милиционерите

  malart.blog.bg
 62. 62 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#16] от "Viva la Evolution":

  За да сме коректни от създаването си до сега на Естония Електорната система струва 10-11 мил. евро тотал. При нас само за железа се похарчиха поне 500 мил. до сега .....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK