Ралица Агайн подаде оставка от КФН "по емоционални причини" (допълнена)

Ралица Агайн подаде оставка от КФН "по емоционални причини" (допълнена)

© Юлия ЛазароваЗам.-председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) с ресор застраховане Ралица Агайн подаде оставката си в заявление до Народното събрание, огласено в началото на днешното извънредно заседание на депутатите, което обсъжда скандалите около фалита на кипърската застрахователна компания "Олимпик" и срива на Търговския регистър . В кулоарите на парламента тя заяви, че причините за това са "емоционални".


"Всички правомощия, с които КФН разполага, са приложени в случая и няма никакъв пропуск. Консултирали сме се още преди време и с правната служба по европейския орган по застраховане", каза Агайн. "По закон правомощията за представителство не са на зам.-председателя на комисията", обясни тя "емоционалността" на оставката си.


По думите й "такива са условията, в които застрахователният сектор функционира на единния европейски пазар", и за застрахователните компании в ЕС отговарят регулаторите в страните, в които са регистрирани.
Ралица Агайн подаде оставка от КФН "по емоционални причини" (допълнена)

© Юлия Лазарова


След фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик" се оказа, че дружеството в България има над 200 хил. клиенти, чиито застраховки ще бъдат анулирани. Агайн обясни, че всички щети, които ще бъдат заведени от клиенти на дружеството в 5-годишен срок, в България трябва да бъдат поети от системата на гаранционните фондове.


"Въпросът е уреден от кипърското законодателство, където е обявено, че при случай на несъстоятелност обезщетенията се поемат от кипърския фонд. Нашият и кипърският фонд са подписали една многостранна конвенция, съгласно която обезщетенията по застраховката се изплащат, като за местните клиенти българският фонд ще посредничи, ще ги обслужи, така че да не се затрудняват. Това е, когато има нанесени щети. За тези, които са си платили до края на годината, нито системата за гаранционните фондове, нито българското, нито кипърското законодателство предвижда някаква компенсация", обясни Агайн.


Нито един обезпечителен фонд и в ЕС не предвижда да се покрива тази загуба, добави тя. За тези хора не е осигурена система за гаранция и при всички положения те ще могат да си получат парите в процеса на ликвидация, когато тя се осъществи и ако има пари там, обясни още Агайн. Пред парламента тя добави, че в момента в България работят над 600 застрахователя, като само 12 от тях са местни клонове.


Оставката беше приета почти единодушно


Оставката на Агайн, която беше поискана от правителството в понеделник, бе одобрена от парламента в края на дебата почти единодушно. "За" гласуваха 138 народни представители, "против" бяха 3, а трима натиснаха бутона "въздържал се".


Още по време на обсъжданията БСП и ДПС декларираха, че ще подкрепят освобождаването на зам.-председателя на КФН, защото това е лично решение. Според Жельо Бойчев от левицата това задължителна първа стъпка, но не достатъчна. Социалистите призоваха за оставка на цялата комисия с аргумента, че отговорността за действията й е колективна. Като аргумент Румен Гечев изтъкна, че членовете на регулаторния орган взимат големи заплати и срещу това не са свършили работата, която се е очаквала от тях.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK