ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Лекари и държава спорят дали новите правила за ТЕЛК ощетяват масово хората

Лекари и държава спорят дали новите правила за ТЕЛК ощетяват масово хората

© Надежда Чипева, КапиталПрез есента ще има бум на хората, чийто процент инвалидност сериозно ще падне, хора в затруднено положение ще изпаднат в по-ниска категория на подпомагане, ще останат без средства и възможности да се справят. Това прогнозира пред "Дневник" д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София.


Тя вече прилага новата наредба за медицинската експертиза, която е в сила от 3 август. Според новите правила инвалидността вече не се определя в граници между 50 и 100% в зависимост от придружаващите заболявания на пациента, а има точно определен процент само за основното заболяване.


Д-р Холевич съобщава, че масово хората, които са минали през нейния кабинет за експертиза по новата наредба, получават доста по-нисък процент на инвалидност. До момента процентът е запазен само при 4-5 души, които са с много сериозни заболявания.
"Министерство на здравеопазването напомня, че новите правила действат по-малко от месец и по никакъв начин не може да се говори за масово намалени проценти", заявиха в специално съобщение до медиите от здравното министерство днес. Към министерството нямало и сигнали от пациенти за намален процент неработоспособност. Няма и обжалвания на решения за процент инвалидност, отправени до Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), казват от министерството.


"Недопустимо е да се тиражират подобни твърдения и обществото да се въвежда в заблуда, преди да е извършен анализ на действието на направените нормативни промени", коментират от ведомството.


Практиката показва, че проблемът е масов


Д-р Холевич, която от няколко дни сигнализира за проблемите около прилагането на новата наредба, потвърди становището си и днес пред "Дневник". "Жалбите няма как да са показателни, ние обясняваме на хората, че процентът инвалидност им пада заради новите правила и всъщност те няма какво да обжалват. А дори и да обжалват, ще имат същия резултат в националната лекарска комисия. Така че защо да има жалби", коментира тя.


И отбеляза, че няма как да са верни твърденията на здравното министерство, а и практиката го показва. Ето например пациент с диабет, който има и хипертония, проблеми с бъбреците, исхемична болест на сърцето или полиневропатия, сега получи само процент инвалидност за диабета, а останалите заболявания не бяха взети предвид, разказа Холевич. Така човекът получил 40% инвалидност, а досега тя била над 50. Съответно помощта му сериозно падала.


Реално хората с инвалидност между 50 и 70% ще изпаднат в долна категория и няма да имат никаква подкрепа, това вече се случва, каза председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София. Разказа също и за жена, която от 15 години е с една и съща категория инвалидност заради множество различни заболявания, която сега изпада в ниска категория и губи подкрепата си. И отново заяви, че това е масовият случай.


Сега повечето експертни лекарски комисии са в отпуск, не работят, хората не се явяват на експертиза и затова някой си позволява да твърди, че няма реални проблеми, смята д-р Холевич. Когато системата заработи по новите правила от септември, ще се види мащабът, прогнозира тя.


Тихомълком


Здравното министерство се опита да прокара промените в медицинската експертиза още в началото на април. Тогава организациите на хората с увреждания подготвиха големи национални протести. Ден преди тях премиерът Бойко Борисов разпореди спорните промени да бъдат оттеглени. А проектът е свален от сайта на министерството. И напрежението беше туширано, темата заглъхна.


Малко по-късно обаче проектът отново бива качен за съгласуване, разказва д-р Холевич. Тогава течаха протести на майките на деца с увреждания, имаше други теми... и всичко мина без дебати, тихомълком, посочи тя.


Така на 26 юли правителството приема промените в наредбата за медицинската експертиза, която е обнародвана на 3 август.


В постоянна връзка съм и със синдикатите в сектора, и с национално представените организации на хората с увреждания, никой от тях не е подкрепил измененията, съобщи д-р Холевич. Наши представители също не са викани на разговори, не са търсили мнението ни като експерти, работещи точно в тази сфера, допълни председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София.


"И аз искам да видя лекарите, подготвили промени, искам някой да ми посочи


Кой лекар реши, че човешкият организъм не е едно цяло


коментира тя.


Д-р Холевич коментира и аргументът на правителството за промените – завишаване на контрола при издаването на инвалидните решения и пенсии. "При дискусиите през април предложихме множество варианти – да има представител на Националния осигурителен институт в лекарските комисии или пък да има независим контролен орган на решенията, това не се прие", спомня си тя. Най-ефективен контрол пък ще има с приемането на електронна здравна карта за пациентите, но и това не става, допълни д-р Холевич. По думите й това показва, че целта не е реално по-стриктен контрол, а просто намаляване на хората с право на инвалидно подпомагане и намаляване на отделяните средства.


Няма специалисти


Друг проблем, който експертите прогнозират, че ще настъпи заради промените, е изискването експертиза да се прави само от лекар с придобита специалност по профила на заболяването. В комисията трябва да има онколог за някой с рак например, дерматолог за някой с псориазис и др. "От месеци търся офталмолог и не мога да намеря. Педиатърът е един за цяла София. За останалата част от страната дори не мога да си представя каква ще е ситуацията", каза д-р Холевич. А неизпълнението на това изискване на наредбата поставя под съмнение решенията за инвалидност и те могат да паднат пред Националния осигурителен институт, предупреждава тя.


"От влизането в сила на Наредбата за медицинската експертиза в Министерството на здравеопазването не е постъпил нито един сигнал от Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) на територията на цялата страна за затруднения при окомплектоването на съставите", съобщават от здравното министерство. Отбелязват, че сега вече са отпаднали изискванията за основен и за трудов договор на членовете на ТЕЛК и така ще се даде възможност да се привличат повече специалисти както от същото, така и от други лечебни заведения в съставите на лекарските комисии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK