Лекари и държава спорят дали новите правила за ТЕЛК ощетяват масово хората

Лекари и държава спорят дали новите правила за ТЕЛК ощетяват масово хората

© Надежда Чипева, КапиталПрез есента ще има бум на хората, чийто процент инвалидност сериозно ще падне, хора в затруднено положение ще изпаднат в по-ниска категория на подпомагане, ще останат без средства и възможности да се справят. Това прогнозира пред "Дневник" д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София.


Тя вече прилага новата наредба за медицинската експертиза, която е в сила от 3 август. Според новите правила инвалидността вече не се определя в граници между 50 и 100% в зависимост от придружаващите заболявания на пациента, а има точно определен процент само за основното заболяване.


Д-р Холевич съобщава, че масово хората, които са минали през нейния кабинет за експертиза по новата наредба, получават доста по-нисък процент на инвалидност. До момента процентът е запазен само при 4-5 души, които са с много сериозни заболявания.
"Министерство на здравеопазването напомня, че новите правила действат по-малко от месец и по никакъв начин не може да се говори за масово намалени проценти", заявиха в специално съобщение до медиите от здравното министерство днес. Към министерството нямало и сигнали от пациенти за намален процент неработоспособност. Няма и обжалвания на решения за процент инвалидност, отправени до Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), казват от министерството.


"Недопустимо е да се тиражират подобни твърдения и обществото да се въвежда в заблуда, преди да е извършен анализ на действието на направените нормативни промени", коментират от ведомството.


Практиката показва, че проблемът е масов


Д-р Холевич, която от няколко дни сигнализира за проблемите около прилагането на новата наредба, потвърди становището си и днес пред "Дневник". "Жалбите няма как да са показателни, ние обясняваме на хората, че процентът инвалидност им пада заради новите правила и всъщност те няма какво да обжалват. А дори и да обжалват, ще имат същия резултат в националната лекарска комисия. Така че защо да има жалби", коментира тя.


И отбеляза, че няма как да са верни твърденията на здравното министерство, а и практиката го показва. Ето например пациент с диабет, който има и хипертония, проблеми с бъбреците, исхемична болест на сърцето или полиневропатия, сега получи само процент инвалидност за диабета, а останалите заболявания не бяха взети предвид, разказа Холевич. Така човекът получил 40% инвалидност, а досега тя била над 50. Съответно помощта му сериозно падала.


Реално хората с инвалидност между 50 и 70% ще изпаднат в долна категория и няма да имат никаква подкрепа, това вече се случва, каза председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София. Разказа също и за жена, която от 15 години е с една и съща категория инвалидност заради множество различни заболявания, която сега изпада в ниска категория и губи подкрепата си. И отново заяви, че това е масовият случай.


Сега повечето експертни лекарски комисии са в отпуск, не работят, хората не се явяват на експертиза и затова някой си позволява да твърди, че няма реални проблеми, смята д-р Холевич. Когато системата заработи по новите правила от септември, ще се види мащабът, прогнозира тя.


Тихомълком


Здравното министерство се опита да прокара промените в медицинската експертиза още в началото на април. Тогава организациите на хората с увреждания подготвиха големи национални протести. Ден преди тях премиерът Бойко Борисов разпореди спорните промени да бъдат оттеглени. А проектът е свален от сайта на министерството. И напрежението беше туширано, темата заглъхна.


Малко по-късно обаче проектът отново бива качен за съгласуване, разказва д-р Холевич. Тогава течаха протести на майките на деца с увреждания, имаше други теми... и всичко мина без дебати, тихомълком, посочи тя.


Така на 26 юли правителството приема промените в наредбата за медицинската експертиза, която е обнародвана на 3 август.


В постоянна връзка съм и със синдикатите в сектора, и с национално представените организации на хората с увреждания, никой от тях не е подкрепил измененията, съобщи д-р Холевич. Наши представители също не са викани на разговори, не са търсили мнението ни като експерти, работещи точно в тази сфера, допълни председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София.


"И аз искам да видя лекарите, подготвили промени, искам някой да ми посочи


Кой лекар реши, че човешкият организъм не е едно цяло


коментира тя.


Д-р Холевич коментира и аргументът на правителството за промените – завишаване на контрола при издаването на инвалидните решения и пенсии. "При дискусиите през април предложихме множество варианти – да има представител на Националния осигурителен институт в лекарските комисии или пък да има независим контролен орган на решенията, това не се прие", спомня си тя. Най-ефективен контрол пък ще има с приемането на електронна здравна карта за пациентите, но и това не става, допълни д-р Холевич. По думите й това показва, че целта не е реално по-стриктен контрол, а просто намаляване на хората с право на инвалидно подпомагане и намаляване на отделяните средства.


Няма специалисти


Друг проблем, който експертите прогнозират, че ще настъпи заради промените, е изискването експертиза да се прави само от лекар с придобита специалност по профила на заболяването. В комисията трябва да има онколог за някой с рак например, дерматолог за някой с псориазис и др. "От месеци търся офталмолог и не мога да намеря. Педиатърът е един за цяла София. За останалата част от страната дори не мога да си представя каква ще е ситуацията", каза д-р Холевич. А неизпълнението на това изискване на наредбата поставя под съмнение решенията за инвалидност и те могат да паднат пред Националния осигурителен институт, предупреждава тя.


"От влизането в сила на Наредбата за медицинската експертиза в Министерството на здравеопазването не е постъпил нито един сигнал от Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) на територията на цялата страна за затруднения при окомплектоването на съставите", съобщават от здравното министерство. Отбелязват, че сега вече са отпаднали изискванията за основен и за трудов договор на членовете на ТЕЛК и така ще се даде възможност да се привличат повече специалисти както от същото, така и от други лечебни заведения в съставите на лекарските комисии.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  Направете да не е така. Защото сега пък има здрави, с инвалидни пенсии.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Колкото повече са парите-толкова процента на инвалидност е по-голям. Просто е.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2158 Разстроено

  Много е тъжно, когато се ощетяват и без друго ощетени здравословно хора. В същото време има фалшиви инвалиди, източващи безсрамно системата.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 4. 4 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Не знам дали ощетяват някого, но у нас всеки 4-ти е инвалид!

 5. 5 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Това ми е много болна тема и направо издивявам, като гледам какви ги вършат тези магарета.
  Въпросът не е в проценти, пари и т.н. Въпросът е в гигантската КОРУПЦИЯ. Здрави хора имат ТЕЛК (няма какво да се лъжем, не са само роми, има и бая тарикати българи), докато на други, които наистина имат нужда, ТЕЛК се дава след брутален зор.
  Докато има КОРУПЦИЯ и лекари, искащи да изкарат едни лесни пари, всичко останало е без смисъл.
  Освен това, тези лекари са българи, аз лекар ром не съм видял още.
  Трябва преразглеждане на всички ТЕЛК-ове, до един и на разните му измамници да им резнат поточето за доходи. Ама как да стане, като всички са в кюпа.

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5414 Неутрално

  Всички нови наредби и документи са "изработени" за да се намали степента на инвалидност под 50 % и оттам спиране на инвалидни пенсии. Не се мисли за увредените хора, а за намаляне на разходите за тях.

 7. 7 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Единствено разбрах, че диабета намалява работоспособността с 70% и се питам колко ли ще е на човек без зрение или крайници... 200% ли колко?Имал диабет и кръвно и хемороиди и хоп 90%. Мен този метод ми се струва далеч по справедлив. Все пак говорим за оценка за нетрудоспособност, а не състезание за откриване(съчиняване) на болести.

 8. 8 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Тези които казват че имало много фалшиви инвалиди да посочат едно име, И да кажат явявали се на телк.Да видят как става.Стига празни приказки. Като на най чистия морално военен министър.
  А защо никой не казва и не взема мерки като масово се крият обороти не се начислява ДДС.За производителите да не говорим, А какво направиха по въпроса че половин България си получава заплатите под масата ? Става поголовно криене на данъци и осигуровки а всички мълчат.Единствения осъден за два милиона кражба на ДДС получи две години. за две кокошки пак две години. Аферим , машала Бойко намери най накрая хай корумпираните в тази държава!!!!

 9. 9 Профил на Borislav Borisov
  Borislav Borisov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#8] от "nikolov1905":


  Тези които казват че имало много фалшиви инвалиди да посочат едно име, И да кажат явявали се на телк.Да видят как става.Стига празни приказки. Като на най чистия морално военен министър.А защо никой не казва и не взема мерки като масово се крият обороти не се начислява ДДС.За производителите да не говорим, А какво направиха по въпроса че половин България си получава заплатите под масата ? Става поголовно криене на данъци и осигуровки а всички мълчат.Единствения осъден за два милиона кражба на ДДС получи две години. за две кокошки пак две години. Аферим , машала Бойко намери най накрая хай корумпираните в тази държава!!!!
  —цитат от коментар 8 на nikolov1905  Работил съм в завод в Ботевград с над 2000 служители. Трябва да ти кажа че едно 20% бяха с ТЕЛКОВЕ - от които 90% от Мездра и Враца и Етрополе, като имаше абсолютно здрави хора с много висок процент инвалидност, както и ТЕЛКОВЕ за псориазис например, което е кожно заболяване - не знам как е възможно...

 10. 10 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Пълна порнография!
  Подигравка с инвалидите...

 11. 11 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#9] от "Borislav Borisov":

  Кажи едно име лично ще го проверя

 12. 12 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#7] от "nqma zna4ka koi":

  Силно не ти пожелавам да се налага на тебе да ти изìсляват процент инвалидност, а ти само да си знаеш, колко можеш да работиш.
  Тогава друго ще запееш.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 13. 13 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#9] от "Borislav Borisov":

  за псориазис например, което е кожно заболяване - не знам как е възможно...

  ------------------------------
  Другите телкове няма да коментирам, но псориазисът уврежда и вътрешните органи, про това, в някои случаи доста тежко.
  Освен това силно се вложава от прах, масла и алергерни, до степен да не можеш да си сгънеш ставите без кожата да се разкъса и да потече кръв.
  Вземи почети малко.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 14. 14 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#5] от "Killing Joke":

  Напълно съгласен!
  Само защо се ограничаваш с ТЕЛК това трябва да се направи с всички лечебни заведения и служители .

 15. 15 Профил на White Rhino
  White Rhino
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Геноцид се нарича това което правят!

 16. 16 Профил на gench
  gench
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Хайде холан - бръкнаха на лекарите в далаверката и веднага заграчиха... тая точно да вземе да каже, има ли данни за корупция при ТЕЛК комисиите, а не да ми разсъждава как били нарушени правата на псевдо пациенти... Да не говорим, че има маса реални инвалиди, които ги карат да се явяват през две години на преглед, при положение, че диагнозите са им трайни, например човек без крайник.

 17. 17 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#14] от "Nike":

  За това е темата.
  Иначе здравеопазването и социалното са каца без дъно, то е ясно.

 18. 18 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 476 Неутрално

  И НА ФОНА НА ВСИЧКО ТОВА ПРЕД ВСЯКА ЕДНА БОЛНИЦА СЕДИ ДЕБЕЛАК С ЖИЛЕТКА ПРЕД ИЗМИСЛЕНА БАРИЕРА И РЕКЕТИРА ПРОТИВОЗАКОННО С ТАКСИ ЗА ПАРКИРАНЕ , ПОНЕ СРАМ ОТ УМИРАЩИТЕ НЯМАТЕ ЛИ БЕ МАРОДЕРИ , МИ МНОГО ЯСНО БОЛНИЯ ЩЕ ГЛЕДА ДА Е ПО БЛИЗО ДО ВРАТАТА ЩОТО МУ Е ТРУДНО ДА СЕ ПРИДВИЖВА , Е ОТ ТИЯ ЛИ ЩЕ БОГАТЕЕТЕ БЕ, АМА НАЙ ГАДНАТА ДУМА СИ Я СЛОЖЕТЕ ВЪРХУ ТОЧКИТЕ ................

 19. 19 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#9] от "Borislav Borisov":

  https://www.homeopathybg.org/members/DeJure/naredbi/TELK.html #T10

  Тук можеш да видиш % центите и като си понатрупаш повече леки заболявания ето ти нат 50% инвалидност ....

 20. 20 Профил на Borislav Borisov
  Borislav Borisov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#13] от "rapidfire":

  Доста съм почел, тъй като и аз самия имам :) И повярвай ми тези с ТЕЛК не можеш да им го забележиш, толкова е малко

 21. 21 Профил на equity
  equity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На професии от населението с най-много ТЕЛК-ове са лекарите. Кой както иска да се обижда.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6256 Неутрално

  Проблемът не е в начина на изчисляване, а в корупцията...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#20] от "Borislav Borisov":

  Ми извади си и ти ТЕЛК, бе.
  Имаш право.
  Но да възразяваш срещу това, някой да има ТЕЛК за псориазис, при условие че ти самият имаш, е някаква шизофрения.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  А, всичко си е наред. Касичката за крайцерите и изтребителите се пълни с паричките за патериците. Нали, войводо? Поне няма опасност да си сецнете кръста от вдигане на заплати и пенсии, за което всъщност ви избраха, нали така? Не бойте му се, няма да се повтори!

  Мърфи е оптимист!
 25. 25 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Все повече, съдебната, изпълнителната и законодателната власти, ми заприличват на алегория на тримата Доньови глупаци, а България на Умното село!
  Едно решение, на съд и изпълнителната власт и закон на НС не видях, което да е работещо и да не се променя, бързо след като е прието.
  Респект, към хората, които се опълчват на Тримата глупаци!
  А на "критиците" на позицията на човек, загрижен за другите, като тази лекарка, за наистина болните и нуждаещи се от помощ, им пожелавам, да не им се наложи да доказват инвалидността си! Това че има нечестно използващи социалната система, и такива които обвързват "помоща" с комерсиални изгода, за мен е следствие от некадърност, корупция и мафиотски стил на управление на Държавата, допускащи това!

 26. 26 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1807 Неутрално
  Пълна порнография!Подигравка с инвалидите...
  —цитат от коментар 10 на uhl23528019


  У вас в савецкия саюз как е?

 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#16] от "gench":

  Не е верно, не се явяват на преглед, ТЕЛКа не преглежда, там се работи само по документи. Явяват се за процедура за преиздаване на групата като обикновенно причината е точно събирането на проценти. Защото крак няма да му порасне ама може да получи диабет, нещо друго и иска да изкара по-висок процент.

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#18] от "reply":

  Точно за болните е хубаво да има паркоместа, дори да струват някакви пари. Щото като всякакви живеещи и работещи наоколо паркират безплатно по тротоарите на болницата, как ще минат болните и инвалидите.

 29. 29 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 409 Неутрално
  НЯМА ДА СЕ ВЗЕМАТ ПРЕДВИД ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ БОЛЕСТА. БАЩА МИ БЕШЕ ДИАБЕТИК. Мина на инсулин. Но постепенно диабета започна да оказва пагубно влияние на организма.Първо го удари в зрението и накрая стана почти сляп .Появи се диабетна полиневрия започна да ходи трудно докато впоследствие не можеше да стане от леглото. Та толкоз за последствията дето няма да се зачитат

 30. 30 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Много е тъжно, когато се ощетяват и без друго ощетени здравословно хора. В същото време има фалшиви инвалиди, източващи безсрамно системата.
  —цитат от коментар 3 на etty1


  Хайде да помислим!
  Съгласно Наредбата хора с увреждания са хората, които имат ПРОЦЕНТ НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ!!!
  Такъв процент се дава за хипертония, захарен диабет, намалено зрение или слух, стенокардия и много други. Въпросът е, има ли съвременен човек без някое от тези заболявания?
  Това означава, че всеки с високо кръвно минал през ТЕЛК и получил примерно 10% е ЧОВЕК С УВРЕЖДАНИЯ!
  Въпросът вече опира, когато процентите надхвърлят 50, тогава се отпуска и ПЕНСИЯ!!!
  Защо например хората с увреждания не се борят за по-евтини или безплатни лекарства за съответното заболяване, а борбата е за пенЦията???

 31. 31 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 550 Неутрално

  ЛЕКАРИ и ДЪРЖАВА спорят за правата на трета страна. А тя защо не е част от дискусията? Кога най-после ще могат и те да спорят наравно? Ами за техния живот става дума, не за този на лекари и държава. Пфф.

 32. 32 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Лекари и държава спорят дали новите правила за ТЕЛК ощетяват масово хората

  Лекарите няма как да спорят с нещо имагинерно , , нещо обозначено с понятието "държава " без да е дефинирано по значение . Дефиниция за държава са най- различни , но всички се свеждат по различен начин до едно - Територия , с определени граниЦи , в която живее общество от хора , наречено НАРОД . И тъй като лекарите са част от този народ , който , с цел облекчаване на УПРАВЛЕНИЕТО на стопанския и обществен живот , е създал необходимите за това институции и е назначил хора да ги ръководят от НЕГОВО ИМЕ и за негова полза , няма как да спорят със себе си . Спор може да има между лекарите , или което и да е съсловие , с УПРАВИТЕЛИТЕ на различните отрасли , и на различните институции . А общото ръководство на изброеното , е ПРАВИТЕЛСТВОТО . тАКА ЧЕ СПОР МОЖЕ ДА ИМА САМО МЕЖДУ ЛЕКАРИТЕ И правителството . кОЕТО Е ПРИЗНАТИЯ орган за управление . Дребни и скучни подробности , но необходими, за да се знае кой кой Е и за какво се бори .

 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  Така човекът получил 40% инвалидност, а досега тя била над 50. Съответно помощта му сериозно падала.
  _____________
  Е браво!
  Значи 100% инвалид трябва да е умрял ,за 90% е ако му остава ден два а 80% месец...
  50% е наполовина жив .
  То е ясно ,че ако досега някой е освидетелстван с ТЕЛК безплатно, това вече ще е само с големи рушвети и прескъпи изследвания и заключения от специалисти!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 977 Разстроено

  Не знам дали ощетяват някого, но у нас всеки 4-ти е инвалид!
  —цитат от коментар 4 на deymus


  Инвалид от шията нагоре!

  п.п. Виж за кого гласува и му крои шапка на акъла!!!

  :(

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 35. 35 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Тихомълком

  Здравното министерство се опита да прокара промените в медицинската експертиза още в началото на април. Тогава организациите на хората с увреждания подготвиха големи национални протести

  Дълго време по протестите и по телевизионните студиа се размятаха едни тениски със зловещ надпис - Системата ни убива . Не драги , не ни убива системата , убиват ни тези ,които създават системата и я пригаждат според собствените си интереси . Същата система , която по същество си е организиране , плануване на дейност според постигането на крайна цел , с други хора , с друг манталитет и друга представа за крайна цел , може със същите средства да постигне много по- задоволяващи резултати . Но когато се нарушава не само Закона за определена управление на определена система , а дори и Конституцията , няма сила , която да бие през прэсти нарушителите . Затова е и преливането от пусто в празно и търсене на телета под воловете . Там могат да се намерят само едни празни кожени торбички .

 36. 36 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Българските инвалиди оздравяха.Браво на Бойко!Следващия мандат да изкореним инвалидите до крак!

 37. 37 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 732 Неутрално


  До коментар [#1] от "Роси":Направете да не е така. Защото сега пък има здрави, с инвалидни пенсии.

  Добър призив , но тези ,които са го направили ТАКА , за да го направят ДА НЕЕ ТАКА , ,трябва да си получат това , което се получили , за да го направят ТАКА , както е сега . Виждаш колко е сложно . Докато се развъртят едни "бонуси ". Тогава става лесно . Както в момента е тръгнало .

 38. 38 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#3] от "etty1":. В същото време има фалшиви инвалиди, източващи безсрамно системата.

  Сещам се за едни , дето нагъват баница , без да се знае те ли са луди , или тези дето са им я дали .

 39. 39 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 732 Весело

  До коментар [#5] от "Killing Joke":Въпросът не е в проценти, пари и т.н. Въпросът е в гигантската КОРУПЦИЯ.

  Очевадно противоречие . Корупцията по презумпция борави с пари . Мръсни , при това .

 40. 40 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#12] от "rapidfire":

  Тази псевдозагриженост е най-големия проблем. По принцип не смятам за правилно да се води така дебат, но ще ти дам и аз пример. Ти си инвалид без дясна ръка оценен на 70% инвалидност и твой познат е с диабет, хипертония, хемороиди, псориазис и още куп заболявания оценен на 100% инвалидност. Същевременно той си ходи на добра работа получава сносна заплата, а ти си точно на другия полюс. Това също не ми се струва нито социално нито справедливо.
  Нека не забравяме,че парите са ограничен ресурс когато един получава повече от необходимото то друг ще получи по-малко. Така когато надписваме на някои пряко ощетяваме други!

 41. 41 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 977 Гневно

  ... Става поголовно криене на данъци и осигуровки а всички мълчат.....
  —цитат от коментар 8 на nikolov1905


  Да ти е издавал касова бележка джипито?

  Ако ти е писал рецепта или ти е давал направление, обърни внимание - там пише ЕТ (едноличен търговец) !!!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 42. 42 Профил на Veselin Ivanov
  Veselin Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#30:"4ort"][/quote]

  ТИ ЛИ ЩЕ ИМ ,КУПУВАШ ТЕЗИ ЕФТИНИ И БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСТВА.................КАТО НЯМАТ ДОХОДИ И РАБОТА!?

 43. 43 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Материала е Ужасно неграмотен.
  Държавата не спори с никого, защото Държавата е събирателно понятие на всичко и всички у нас.
  Може да спорят институции, граждани, сдружения и т.н.
  Много е грозно да внушавате че цялата Държава спорела с някого, който е в нея. Това е невъзможно и подвеждащо.
  Научете се да ползвате по-коректно понятията.
  Масосово се укриват данъци, а после всички реват, че Държавата нямала пари - разбирате ли колко е тъпо това ?!

 44. 44 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  [quote#30:"4ort"]
  —цитат от коментар 42 на Veselin Ivanov
  ТИ ЛИ ЩЕ ИМ ,КУПУВАШ ТЕЗИ ЕФТИНИ И БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСТВА.................КАТО НЯМАТ ДОХОДИ И РАБОТА!?[/quote]

  Ти, можеш ли да осмислиш написан текст???

 45. 45 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#5] от "Killing Joke":

  лекар ром е проф Чирков

 46. 46 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Направете да не е така. Защото сега пък има здрави, с инвалидни пенсии.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Лично познавам двама абсолютно здрави мъже под 50 години, които са с инвалидни пенсии.

  "През 1990 г. при 9 млн. население сме имали 143 хил. души с решение на ТЕЛК, което тогава е 1.6% от цялото население на България. В момента хората с решения на ТЕЛК са 988 хил., което означава 15% от населението на страната. Средната стойност за ЕС е 0.8 - 1.5%"

 47. 47 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 513 Неутрално

  да бе , тия инвалиди ? дето са здрави и получават пенсия , нещо започнаха да приличат на неуловимите ;джигити; ? хем служат за основание за налудничави закони ,хем НИКОЙ не може да ги посочи , но пък заради ;основанията; стотици хиляди са ограбени от ;държавноста; която си тъпче трезорите и сметките

 48. 48 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 977 Весело

  Ти, можеш ли да осмислиш написан текст???
  —цитат от коментар 44 на 4ort


  Кумуниз и текст, при това осмислен!!!


  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 49. 49 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#45] от "edin drug":

  Професор Чирков отдавна го отсвириха всички властници.
  На тях не са им нужни специалисти, а калинки.
  'Така ми я подадоха от Атака, така я назначих за шеф на Търговският регистър', каза ББорисов. Важна е 'стабилността'.
  Едва сега бизнесът се усети, че няма кадри, поради лакомията им и смешни заплати. Късно е либе за китка.
  Знаещите и можещите се оттичат през терминалите.
  Ще си внасяме неподготвени, но и те някой ден ще поумнеят.
  Въпросът за многото инвалиди и намаляването им
  патрЕотите го повдигнаха, но без никаква експертиза.
  Вместо да анализират причините и отстраняване на корупционните практики, най-лесно бе гилотина за всички.
  Толкова си могат, но нали властниците сте си ги избрали и Вие, уважаеми истински инвалиди?
  За тях все още е важен Сталинският принцип:
  Няма човек, няма проблем.
  Ако имате желание, може и да се замислите.


 50. 50 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#46] от "Котаракът на Шрьодингер":

  АЙДЕ НАЗОВИ ГИ ДА ОТИДЕМ ДА ГИ ПРОВЕРИМ АМА ТИ СИ ОСТАВИ КООРДИНАТИТЕ ДА НЕ ИЗЛЕЗЕ чЕ СА БОЛНИ И ДА СЪДЯТ ПОСЛЕ МЕН.а ТИЯ ПРОЦЕНТИ ОТКЪДЕ ГИ ИЗМИСЛИ В ГЕРМАНИЯ ИНВАЛИДИТЕ СА 14%в Бг са 8 %/Ако не ги посочиш поименно и с адреси а си говорил ей така ,пожелавам ти да ти се наложи да минеш телк да видиш колко лесно раздават телковете

 51. 51 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Това ми е много болна тема и направо издивявам, като гледам какви ги вършат тези магарета.Въпросът не е в проценти, пари и т.н. Въпросът е в гигантската КОРУПЦИЯ. Здрави хора имат ТЕЛК (няма какво да се лъжем, не са само роми, има и бая тарикати българи), докато на други, които наистина имат нужда, ТЕЛК се дава след брутален зор.Докато има КОРУПЦИЯ и лекари, искащи да изкарат едни лесни пари, всичко останало е без смисъл. Освен това, тези лекари са българи, аз лекар ром не съм видял още.Трябва преразглеждане на всички ТЕЛК-ове, до един и на разните му измамници да им резнат поточето за доходи. Ама как да стане, като всички са в кюпа.
  —цитат от коментар 5 на Killing Joke


  ++++++Само ще добавя, че и умишленото лишаване от инвалидна пенсия също е корупция. Политическа корупция при това ако някой се интересува мога да му предоставя действителни документи от ТЕЛК в 7 ДКЦ.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 52. 52 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Новите правила намаляват възможностите на лекарите от ТЕЛК да произвеждат псевдоинвалиди. Самите лекари негодуват, защото им се орязват нерегламентираните доходи. Имам позната, която е със 100% нетрудоспособност, а е много по-здрава от мен. Същата нямаше 15 години трудов стаж и плати на когото трябва, за да се оправи. Пишат се един куп, почти не влияещи на трудоспособността заболявания и като се сумират - хоп тежък инвалид, а то въобще не е така.

 53. 53 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#52] от "pganev11":

  И аз съм свидетел на подобно безобразие ... меко казано!

 54. 54 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 237 Разстроено

  [quote#30:"4ort"]
  —цитат от коментар 42 на Veselin Ivanov
  ТИ ЛИ ЩЕ ИМ ,КУПУВАШ ТЕЗИ ЕФТИНИ И БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСТВА.................КАТО НЯМАТ ДОХОДИ И РАБОТА!?[/quote]

  Няма нужда от обеснение , но затеб ще направя изключение...
  Ако си се уредил като фалшив инвалид получаваш безплатни лекарства и други спомагателни съоражения , но понеже те не са ти нужни не си на далавера.
  Затора искаш пари в кеш.
  Малко са , но са ти подарък...
  Гадното е , че тези пари се вземат от други които наистина се нуждаят.

 55. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#41] от "Онуфри":

  На мен ми издава. И всеки един доктор при който ходя ми издава фактура с касова бележка защото си осребрявам разхода в частен фонд. И така са много работещи хора.

 56. 56 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#49] от "desen":

  има лесен начин за отсяване на реалните инвалиди ,всеки е инвалид по точно заболяване ,а отдавна касата е определила диспансеризация на всяко заболяване с точни критерии какво и колко трябват прегледи и изследвания за всяко заболяване , който не ги е изпълнявал и е изчезвал с години ,не е приемал лекарства ,които са за лечение на заболяването му ,не са му издавани от лекаря му рецепти , не е ходил на специалист ,не се е изследвал ,ама се явява на третата година и иска нов ТЕЛК ,ами дават му свободно бе ,в цял свят е така ,нямаш профилактика ,никой не ти поема после лечението на тежкото заболяване и усложненията му от това ,че си дошъл в последен стадии ,тук обратното ,докторите имали задължения ,ама пациента няма , безплаттно трябва да се лекува ,освободен и привилегии ,без нищо да спазва ,ми що да спазва ,те не го търсят , безплатно му е .

 57. 57 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално


  До коментар [#40] от "nqma zna4ka koi":

  Човекът без ръка е с "липса на орган", която by default ТРЯБВА да доведе до призната 100% инвалидност.
  Ако е със 70% трябва да обжалва.
  Да не ти дава господ да си с диабет и псориазис, вервай ми, ще предпочетеш да си с една ръка, отколкото болен и от двете едновременно.
  Абсолютно социално справедливо е да са оценени по един и същи начин.
  Изобщо имам предложение - не пишете за неща от които си нямате хал-хабер и се молете да не ви дойдат до главите, защото тогава ще ви питам дали изобщо ще можете да ходите на работа.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK