Служещите в авиацията са подценявани, смята бивш министър на отбраната

Велизар Шаламанов

© Велко Ангелов, Капитал

Велизар ШаламановПритеснително е, че основният ресурс в авиацията - хората, са подценявани. Резултатът е липса на мотивация. Това коментира бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов в ефира на Би Ти Ви. Поводът е поредният инцидент с хеликоптер - на 21 август "Кугър" прекъсна електропровод и остави за няколко часа половината град Стамболийски без ток и вода.


"Хората са подценявани, заплащането не е достатъчно добро, няма и перспектива. Млади хора работят на техника отпреди 50 години", каза той. Според Шаламанов най-големият проблем е липсата на национална програма за превъоръжаване. Позицията му е, че тя трябва да послужи и за ориентир какви допълнителни средства трябва да се отделят следващите години..


"Например в Румъния, Словакия и Хърватия имат подобна стратегия, в която има срокове. Когато няма срокове и отговорности, излиза скъпо. Трябва да се знае и как старата техника ще бъде извадена от експлоатация", каза той.


Бившият министър очерта и друг проблем - че превъоръжаването е прехвърлено за Закона за обществените поръчки. "Подобно решение е свързано с политическа отговорност. Когато изберем техниката, следващите 50 години се обвързваме държавата производител", добави той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK