Бял тефтер на Иванчева е сред основните доказателства срещу нея

Бял тефтер на Иванчева е сред основните доказателства срещу нея

© Георги КожухаровСлед като стана известно, че остраненият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и бившият кмет на софийския квартал Петко Дюлгеров са предадени на съд, днес прокуратурата изпрати подробности за обвиненията им.


Те ще отговарят пред съда за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение. Двете жени бяха задържани при показна акция в центъра на София в средата на април. Делото е разпределено на съдия Иво Хинов, който отстрани Иванчева от длъжността ѝ.


Разследването установило, че Иванчева лично резюлирала постъпилите в общината преписки и определяла служителите, на които ги възлагала за работа. Това довело до забавяне движението на множество документи и натрупването им в кабинета на обвиняемата.
Общият брой на откритите неразпределени преписки надвишавал 1000


Преобладаващата част от тях касаели административни процедури, свързани с изграждане на строителни обекти на територията на район "Младост".


Едно от дружествата със забавена процедура било "Ваклин груп" ООД с управител Александър Ваклин, сигнализирал разследващите. Всяка седмица представител на дружеството посещавал общинската администрация и се интересувал за движението на заведената на 16 юни 2017 г. преписка. Служителите в деловодството съобщавали, че преписката е при кмета, която все още не е определила конкретен служител за работа по нея. На 9 октомври 2017 г. фирмата изпратила молба до Иванчева с искане за предприемане на действия, а на 18 октомври 2017 г. дружеството сезирало и главния архитект на Столична община.


Въпреки това процедурата продължавала да се бави и на 12 декември 2017 г. представляващият Александър Ваклин подал жалба в Административен съд - София-град, срещу мълчаливия отказ на районния кмет. Успоредно с това Ваклин търсил начин да проведе лична среща с Иванова. "Неуспешните му опити го мотивирали да сезира и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ)", се казва в съобщението на прокуратурата.


При разговор с бившия кмет на софийския квартал Петко Дюлгеров, обвиняемата Иванчева му заявила, че е приела "лично" случая на "Ваклин груп" ООД заради заведеното дело срещу общината. И изразила ясното намерение да изчака приключването на съдебното производство и едва тогава да предприеме действия по преписката.


Казусът на "Ваклин груп" ООД бил основна тема на разговор и на проведената на 16 март 2018 г. среща между тримата обвиняеми в пицария в жк "Борово". Те постигнали съгласие да поискат подкуп от Ваклин в размер на 250 хил. евро, като Дюлгеров поел ангажимент да му съобщи за размера на сумата и да осъществява по-нататъшната комуникация.


На 19 март 2018 г. Дюлгеров се срещнал и съобщил на Ваклин, че Иванчева иска да получи сумата от 250 хил. евро. "Уклончивият отговор на Ваклин, че ще помисли, улеснил Дюлгеров да посредничи при преговорите", изтъкват от прокуратурата. При поредната среща между Ваклин и Дюлгеров на 23 март 2018 г. последният предложил плащанията да бъдат на три пъти по около 70 - 80 хиляди евро.


На 3 април 2018 г. около 14 ч. тримата обвиняеми се срещнали отново, за да обсъдят предложението, което Дюлгеров отправил към Ваклин - плащане на части. Постигнато било съгласие 20% от общата сума да остане за посредника, а плащанията да са 3 по 75 хил. евро. При проведената среща с Ваклин в същия ден Дюлгеров узнал, че "Ваклин груп" ООД притежава и други недвижими имоти, отредени за застрояване на територията на район "Младост", за които предстои да се предприемат административни процедури. Двамата коментирали, че ако заплати поисканата сума като подкуп - по 20 евро на кв.м. застроена площ, за останалите имоти Ваклин ще трябва да заплати около 1 млн. евро. Затова Дюлгеров поел ангажимент да предложи на Иванчева да намали цената на 10 евро за кв.м, или общата сума, която Ваклин да плати, да е в размер на 500 хил. евро.


Така се стигнало и до общото съгласие на тримата обвиняеми на срещата им на 11 април 2018 г.


да бъде увеличен размерът на първоначално поискания подкуп от 250 хил. евро на 500 хил. евро.


На 16 април 2018 г. Дюлгеров потърсил Ваклин, за да му каже, че Иванчева лично му е заявила, че няма да придвижи процедурата, докато не си вземе парите. Така се стигнало до уговорката предаването на първата част да се осъществи на следващия ден - 17 април 2018 г., в кафене на столичната ул. "Георги С. Раковски".


Около 11.00 часа на предварително договореното място Ваклин предал на Дюлгеров белязаните от разследващите евробанкноти на обща стойност 70 хил. евро. В тоалетната на заведението Дюлгеров отброил от дадените му 20%, или 14 хил. евро, и ги прибрал отделно в чантата си. 15 минути по-късно Дюлгеров говорил по телефона с Биляна Петрова и се разбрали да се видят в 11:30 ч. в друго заведение - на ъгъла при градинката на "Кристал".


Малко след разговора Ваклин и Дюлгеров напуснали кафенето на ул. "Георги С. Раковски", като Дюлгеров се отправил към градинката на "Кристал", където дошли Иванчева и Петрова. Тримата седнали на външна маса и говорили около час за различни неща. Обсъдили отново и случая на Ваклин. След като Дюлгеров потвърдил, че е получил първата част от исканата парична сума, тримата заедно напуснали заведението и тръгнали към паркирания в близост служебен автомобил на ул. "Славянска", с който на срещата пристигнали Иванчева и Петрова.


Иванчева заела шофьорското място, Дюлгеров седнал на предната седалка до нея, а Петрова - на задната седалка. Вътре в автомобила Иванчева попитала Дюлгеров дали е взел своята част от парите и след като той потвърдил, двете жени поискали да се премести на задната седалка до Петрова. Дюлгеров седнал отзад и предал три пачки банкноти, захванати с ластик - две от тях с банкноти с номинал от по 100 евро и една пачка с банкноти с номинал от по 500 евро, всички белязани от разследващите и на обща стойност 56 хил. евро. След като жените се уверили, че и


трите пачки съдържат банкноти в евро, последната ги поставила в бял кашон с лого на кафе "Илли".


Веднага след това, в 12:50 ч., Иванчева се обадила по телефона на служителка в общинската администрация и ѝ разпоредила да намери преписката на "Ваклин груп" ООД в кабинета ѝ и веднага да я предаде за работа.


След този разговор Дюлгеров слязъл от автомобила и тръгнал пеш в посока Народния театър. Последвали го оперативни служители, работещи по случая, които го задържали в близост до входа на "Гранд хотел София".
За намерената при личния си обиск сума от 14 хил. евро Дюлгеров заявил, че тя е част от получената от Александър Ваклин обща сума от 70 хил. евро. При извършеното освидетелстване на Дюлгеров с UV лампа са осветени дланите му и са установени петна със зеленикава флуоресценция.


След като Дюлгеров напуснал автомобила, Петрова се преместила на предната дясна седалка. И шофираната от Иванчева кола потеглила в посока бул. "Васил Левски". Спряна е за проверка от служители на антикорупционната комисия и столичната полиция.


При претърсването в автомобила са били иззети обтривки от различни части - дръжки на врати, волан, скоростен лост, лост за чистачки, лост за мигачи, закопчалки на предпазни колани, контактен ключ за автомобила, оставен на предното табло, над волана. Зад предната лява седалка, на пода на автомобила бил намерен белият кашон с лого на кафе "Илли" и оставените в него три пачки с банкноти. Те са надлежно описани в протокол.


При Петрова е установена специфична флуоресценция върху пръстите на лявата ръка отгоре, откъм дланта; на дясната ръка в областта на ноктите, както и в областта около устата и деколтето. При осветяването с UV лампа на двете ръце на обвиняемата Иванчева също е установена специфична флуоресценция - странично на дланта на дясната ръка откъм малкия пръст, от външната страна и от вътрешната страна на лявата ръка между малкия и безименния пръст, както и в областта на устата и носа.


В чанта на Иванчева е


открит бял тефтер с надпис, с изписан на ръка текст на първи и втори лист със съдържание:


" В – 12,500х15
I 12 500 х 15 – 187 500
40 000 х 10 – 400 000 ....".


Множество експертизи, назначени в хода на разследването, са изследвали парите, оставените от тях следи по тримата обвиняеми, както и иззетите записи от камерите на заведението, в което се провела срещата между тях. Към момента и тримата са в ареста.


Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи делото за разглеждане в разпоредително заседание.

Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2952 Весело

  Да не е тефтерчето на Златанов.

  подпис
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  Приближава се към едни 20-25 години Иванчева...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Да не е тефтерчето на Златанов.
  —цитат от коментар 1 на Иван К


  А, онова изчезна изведнъж, изпари се сякаш.И никой нямаше виновен за подобно тежко провинение.Случайност, какво да правиш.
  И все пак, зависи не толкова от тефтерчето, а от онези, които ще го четат.Нищо, че това е бяло - ще измислят нещо.

 6. 6 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тази кога най-накрая ще я видим в Сливенския?

 7. 7 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1418 Весело

  транично на дланта на дясната ръка откъм малкия пръст, от външната страна и от вътрешната страна на лявата ръка между малкия и безименния пръст, както и в областта на устата и носа.

  Целували са ги пачките явно

  Струва ми се коледната елха лека-полека взе да притъмнява.
  До коментар [#2] от "wta56575775":

 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  Дали ше видим един крадлив политик в затвора?

 9. 9 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Приближава се към едни 20-25 години Иванчева...
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  Ти сериозно ли?По-скоро, Иванчева ще получи 20-25 хиляди евро, като осъди държавата.Ако е виновна, нека го докажат и да я осъдят, но знаем как е у нас и колко се точо едно дело.А и Марковски, адвокатът и, не случайно се е заел с нея.
  Проблемът е друг - че като Иванчева има бол служители, но никой не ги закача тях, защото са удобни и слушкат властимащите.Така е тук, в територията на Борисов и комунистите!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на kpu14575282
  kpu14575282
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Да не е тефтерчето на Златанов...А, онова изчезна изведнъж, изпари се сякаш.
  —цитат от коментар 5 на chinaski


  Даже Златанов отиде да живее при господарите си в САЩ.

 12. 12 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#9] от "chinaski":

  Много ви се иска Иванчева да осъди държавата (тези пари ще дойдат от вашите данъци), но няма да и се получи

 13. 13 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2217 Любопитно

  Има ли строителен бизнес без корупция?

 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Вече кой ли не разказа обвинителните си версии по 5 пъти, а сега съвсем прокуратурата съвсем детайлно, само Иванчева е в килия, с пранги, зад стъкло и с лепенка на устата. С една дума - не вярвам и на една дума от тази история.

 15. 15 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Чудно ми е след като ДеБъ твърдят,че нямат нищо общо с Иванчева,защо само те скачат да я защитават?

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  До коментар [#9] от "chinaski":

  Марковски е загубил много дела, просто такава му е рекламната кампания -защитава всякакви само за да го дават в медиите. И сега ще загуби, не случайно поиска засекретяване на СРС'тата че съвсем нямаше да има как да лъготи.

 17. 17 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Много ми е интересно как си пипал белязани пари и да остават такива флуоресцентни следи по ръцете. Опитайте да видите - НЕВЪЗМОЖНО Е.
  Цялото дело има една цел - ДА ПОСЛУЖИ ЗА УРОК НА ТЕЗИ ИЗВЪН СТАТУКВОТО, КОИТО ИГРАЯТ САМОСТОЯТЕЛНО КАКВО МОЖЕ ДА СТАНЕ С ТЯХ!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2719 Весело

  Иванчева не е виновна, не е корумпирана

 20. 20 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#11:"kpu14575282"][/quote]

  #КОЙ..му е гАспадар???

 21. 21 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  "Общият брой на откритите неразпределени преписки надвишавал 1000"

  В една преписка може да има 100 документа.
  Един документ може да е от 5-6 листа.
  Или около 600 листа в една приписка.
  Значи кмет или кметица на ден трябва да чете документи с обем от 5-6000 листа.
  След което да слага на всеки един документ резолюция и подпис.
  Мисля, че няма живо същество, което на ден да прочете и асимилира такава информация на 5-6 хиляди листа.

 22. 22 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 279 Неутрално

  тая дано осъди кочината за поне едно 500 хиляди евро в Страсбург

  хак да им е на овцете, все още обиватащи територията

 23. 23 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 279 Неутрално
 24. 24 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Според това, което пише, доказателствата, ако са подкрепени със СРС-та, са напълно достатътчни за яко друсане.

 25. 25 Профил на Николай Тодоров
  Николай Тодоров
  Рейтинг: 389 Весело

  По смешно свободно съчинение пълно с абсурдни и нелогични действия от страна на всички "актьори" в схемата не бях чел 😅

  Niki_tailor
 26. 26 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Разследването установило, че Иванчева лично резюлирала постъпилите в общината преписки и определяла служителите, на които ги възлагала за работа. Това довело до забавяне движението на множество документи и натрупването им в кабинета на обвиняемата.

  Ами просто системата е калпава. Трябва да има законен срок в който администрацията да е длъжна да отговори. Ако не отговори - да се третира като мълчаливо съгласие и се започва работа. Иванчева я видях за първи път в телевизията когато през ноща ,,инспектираше" строителен обект. От приказките и реакциите и се виждаше, че е доста посредствена женица ама какво да се прави.

 27. 27 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  И за да преброят три пачки банкноти им трябваха 5 часа?!
  Ай стига бе!
  След като всички банкноти са били предварително белязани, те са били и предварително описани. Трябвало е само да се сверят номерата шо предварително изготвения списък. 300 банкноти по 10 секунди (даже са много) на всяка... 3000 секунди, айде, 3600 - 1 час. Другите 4 часа за какво държаха Иванчева на пътя?!?
  Цялата история мирише , не, вони.
  Значи са знаели, че Ваклин е завел дело, уж са чакали да мине делото, а изведнъж са решили да му искат подкуп... Айде бе! Дори и малоумен няма да постъпи така!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 28. 28 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 540 Любопитно

  "При Петрова е установена специфична флуоресценция върху пръстите на лявата ръка отгоре, откъм дланта; на дясната ръка в областта на ноктите, както и в областта около устата и деколтето. При осветяването с UV лампа на двете ръце на обвиняемата Иванчева също е установена специфична флуоресценция - странично на дланта на дясната ръка откъм малкия пръст, от външната страна и от вътрешната страна на лявата ръка между малкия и безименния пръст, както и в областта на устата и носа."
  Тоест някой ги е замервал с белязани пачки през лицата и те инстинктивно са се предпазвали с ръце, или как?
  А и от кога тефтерчетата станаха някакво доказателство? Това са някакви пронумеровани и прошнуровани документи, или какво?

 29. 29 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да бе мирно седяло, не би чудо видяло! Това мога да кажа за Иванчева. Все пак да изчакаме и съда.

 30. 30 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Най-голямото доказателство е че се захвана да гони фирмата на сина на Ердоган и затова нашите кехаи начело с главният Боко Кехая я погнаха. Отдавна стана ясно че България е протекторат на Турция с главен наметсник - Боко.

 31. 31 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 345 Весело

  До коментар [#28] от "Даниел Панев":

  купили са си по един money gun и яко пуцане ;)

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  Чудно ми е след като ДеБъ твърдят,че нямат нищо общо с Иванчева,защо само те скачат да я защитават?
  —цитат от коментар 15 на tosho_toto


  а защо трябва да имаме нещо общо? Килърите на Рапона все са болни на умиране, и живот си живеят по екзотични острови, а тази жена непрекъснато с пранги я разхождат. Само заради прангите ще осъди държавата, но няма да е Тиквата, който ще плаща. пак ще го лепне на матрЯла.

 33. 33 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 528 Любопитно

  При Петрова е установена специфична флуоресценция върху пръстите на лявата ръка отгоре, откъм дланта; на дясната ръка в областта на ноктите, както и в областта около устата и деколтето.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Нека да направим един експеримент:
  Разните вещи лица са броили парите и са изготвили протокол и други документи. По тоя протокол и други документи, понеже са пипани от същите вещи лица, които са пипали и парите, има следи от веществото. Дават протокола и/или другите документи за подпис (нали затова ги държаха толкова време на улицата) на Петрова. Дават ви и химикал. Също хубаво "напипан".

  Вземете един лист хартия. Понеже не е удобно за да подпишете документа подпрете листа с хартия с едната ръка, докато подписвате / пишете по него с другата ръка. Също, понеже сте десничари, подпирате с лявата и подписвате с дясната. Вижте ръцете ви къде опират листа и къде и как държите химикала.

  Втори експеримент - вземете една пачка пари или хартийки със сходни размери. Повъртете ги в ръце, бройте ги. Вижте ръцете ви къде и как док

  Въпрос: при кой от двата варианта е по-вероятно да са се получили следите?

  При осветяването с UV лампа на двете ръце на обвиняемата Иванчева също е установена специфична флуоресценция - странично на дланта на дясната ръка откъм малкия пръст, от външната страна и от вътрешната страна на лявата ръка между малкия и безименния пръст, както и в областта на устата и носа.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Тука въобще не мога да си представя нито случайно прехвърляне на веществото при боравене с други предмети, нито при държане и пипане на пари... 34. 34 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#9] от "chinaski":Много ви се иска Иванчева да осъди държавата (тези пари ще дойдат от вашите данъци), но няма да и се получи
  —цитат от коментар 12 на Tzariqt e Gol


  Дано, ама една камара подобни подсъдими, с ювелирни акции, се оказаха невинни, и осъдиха държавата.Поне се поинтересувай малко, вместо да плещиш дивотии!

 35. 35 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1369 Любопитно

  От матряла става ясно, че др Иванчева има милозливо сърце - щяла е да намали мизата от 20 на 10 евро на квадрат.

 36. 36 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Иванчева е абсолютен престъпник. Заплаха за г-н Борисов. И ето я, стои зад ъгъла ...

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 37. 37 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4251 Весело

  открит бял тефтер с надпис, с изписан на ръка текст на първи и втори лист със съдържание:

  " В – 12,500х15
  I 12 500 х 15 – 187 500
  40 000 х 10 – 400 000 ....".
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Т (=300) У (=400) Р (=100) Ц (=900) I (=10) А (=1)

  К (=20) Е (=5)

  П (=80) А (=1) Д (=4) Н (=50) Е (=5)

 38. 38 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Ако на това тефтерче и на неговото абсолютно неясно съдържание разчитат, по-добре веднага да я освобождават.

  Във филма "Бон шанс, инспекторе" инспектор Тюхчев (Велко Кънев) намери едно скъсано листче, на което беше останало написано:
  "5 кар ..."
  "ка ..."
  "... Пече се"
  и той заключи, че става въпрос за преврат - "5 карабини, картечница, работата се пече", а то всъщност беше рецепта за кекс - "5 карамфила, канела, пече се" :)

 39. 39 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  " В – 12,500х15
  I 12 500 х 15 – 187 500
  40 000 х 10 – 400 000 ...."

  Това ли е доказателството. Смех...

 40. 40 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Колкото и да са рисковани прогнозите, в случая се заформя Иванчева да си отнесе присъдата по всички правила на процеса. Млада е, нахакана и хвана бика за рогата с линия на защита: "напълно невинна". ОК, нейно право си е да държи на това в процеса. Но ако беше на малко повече години, и когато мандалото лопне, ако имаше и добър защитник (не мога да знам Марковски казвал ли ѝ го е, но дългът му го изисквал), Иванчева трябваше много сериозно да се замисли дали да не прибегне към чл. 58а НК: да признае изцяло фактите на обвинението (още има право да го направи). Тогава от "номиналното" наказание, което съдът определя за конкретния случай, се приспада ЕДНА ТРЕТА от наказанието. Никак не е скромен бонуса, предвиден в НК. Но, по всичко изглежда Иванчева ще върви по линията "всичко или нищо". В случая много ми изглежда, че ще се окаже в полюса на "нищото", т.е. с едно много солидно наказание лишаване от свобода...

 41. 41 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#27] от "Athanatos":

  По закон задържаните банкноти се описват на място и се прави протокол.

 42. 42 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 945 Неутрално

  другарката иванчева е решила да играе като единичен играч-решила е,че ще е кмет за малко и трябва да си оправи положението.Само дето е твърде неопитна във взимането на подкупи да се издъни толкова явно-и ъсс СРС и с белазани парички и сега всички ще се обърнат срещу нея и ще и сипят да яде.Корупцията е отборен спорт-не е за начинаещи.

 43. 43 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 768 Неутрално

  интересно е все пак какви СРС-та има прокуратурата, защото засега наистина само слушаме съчинения разсъждения

  иначе си излежда класическа схемата за изнудване, но наистина трябва да се сложи някъв срок да се гледат тия неща- не може ей така кмета да си бутне нещо в шкафа и примерно 2 години да не го гледа

 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално


  " В – 12,500х15
  I 12 500 х 15 – 187 500
  40 000 х 10 – 400 000 ....".

  Да си представим, как българската държава ще оправдае своите действие в Страсбург, базирайки се на тези доказателства! Не ни представят други.
  И представителите на бг държавата ще са отседнали в 5 звездни хотели, с подобаващите командировъчни ,хонорари и РЗ от поне 10 000.

 45. 45 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Защо трябваше да чакаме половин година за да изкарат хипотеза какво се е случило?

  Ако е истина това трябваше да го кажат след задържането или в най-лошия случай, на следващия ден.
  Не половин година да гласят факти и обстоятелства.

  Основното доказателство било тефтерче със сметки
  12 500 х 15 – 187 500
  40 000 х 10 – 400 000
  Че това няма нищо общо със исканите 1 милион според тях, първата вноска от 70 000 евро, или 140 000 лв ?!?

  Някакъв код ли е използвала, защо ни правят на глупаци?

  Нещо видео да изкарат от някое от тези заведения, от камерите по центъра, поне снимки или аудио запис?!?
  Поне в записите са много силни, Цвъки?

 46. 46 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7184 Неутрално

  Съдът да си свърши работата и ако се докаже, че е виновна и хваната с подкупи да си понесе присъдата.

 47. 47 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1043 Весело

  Значи, на 12 декември 2017 г. Ваклин завел дело срещу общината, Иванчева разбрала и
  на 16 март 2018 г. се срещнали да уговорят подкупа?!?!?!
  Звучи много логично, направо повярвах, хахаха

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  [quote#34:"chinaski"][/quote]

  "...Дано, ама една камара подобни подсъдими, с ювелирни акции, се оказаха невинни, и осъдиха държавата.Поне се поинтересувай малко, вместо да плещиш дивотии!..."

  Всъщност няма нито един осъден! По някой път съм си мислел дали "ювелирните акции" не са били договорени? Пичът го тръшкат на земята, снимат го, матрЯлът гледа унижението на някакъв публичен враг и е доволен, а след 2-3 години пичът осъжда спокойно бг държавата, и си прибира едно 50 - 100 хил. евро.

 49. 49 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#44] от "historama":

  СРС и анонимен свидетел – достатъчни за осъдителна присъда
  Депутатите приеха окончателно промените в НПК

  Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2010/03/25/srs-i-anonimen-svidetel-dostatychni-za-osyditelna-prisyda.88357
  "Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов подкрепи идеята, с аргумента, че ситуацията в България е безпрецедентна по отношение на мафията и организираната престъпност.

  "Може би след време ще станем съвсем европейска страна и тогава законът може да се преосмисли, сега съм на мнение че трябва да се даде това оръжие на прокуратурата", каза Костов."


  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 50. 50 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 269 Весело

  Хм. То излиза, че Иванчева подкуп не е искала, Иванчева подкуп не е и вземала. Цялата инициатива и всички действия са на онзи посредник Дюлгеров. Просто ще една звезда върху Пагона на Марковски.

 51. 51 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5694 Неутрално

  Мисля, че прокуратурата ако не тръгне час по-скоро да се договаря с Иванчева делото ще отиде в канала...
  В договарянето поне е силна, в доказването - не много ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 52. 52 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Иванчева не е виновна, не е корумпирана
  —цитат от коментар 19 на сидер


  Ама хич!!!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 53. 53 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 344 Весело

  Според тефтерчето получаваме 400 + 187.5 = 587.5 х. €.
  Което не съвпада с показанията за половин милион искан подкуп. Дори и при отчитане на 14-те хиляди за посредника.
  Ако пък "обложим" 587.5х с "данък посредник" 20% (също споменати), то "сухият остатък" е 470х.€ - пак не излизат...

 54. 54 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 385 Весело

  ".....Мисля, че няма живо същество, което на ден да прочете и асимилира такава информация на 5-6 хиляди листа.
  —цитат от коментар 21 на palav_nik


  амчи … кмета живо същество ли е?

  Крадла сър!!!

  :)

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 55. 55 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 385 Весело

  .... не бях чел 😅
  —цитат от коментар 25 на Niki_tailor


  Което означава - малко си чел!!!


  :)

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 56. 56 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 385 Весело

  .....От приказките и реакциите и се виждаше, че е доста посредствена женица ама какво да се прави.
  —цитат от коментар 26 на koko65bg


  Ахм … а питаш ли се какви са и избирателите?


  :)

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 57. 57 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Според Дневник няколко инстанции на съда са оставили Иванчева за постоянно в ареста защото имала бяло тефтерче в което пишело
  " В – 12,500х15
  I 12 500 х 15 – 187 500
  40 000 х 10 – 400 000 ....".
  и това било основно доказателство на обвинението.
  Интересен начин за поднасяне на информация.

 58. 58 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Сега тук спорът едва ли трябва да е дали Иванчевеа е или нее е корумпирана ,след като е пределно ясно че не това е истинската причина да е там където е. То ако беше цялото МС и 90% от НС отиваше директно в затвора до живот за корупция в огромни размери. След тях следваха прокурори, висши чиновници, съдии ии корумпирани журналя. Така че не ка не разказваме приказки от 1001 нощи.

 59. 59 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#58] от "jobssboj":

  Ей туй е то!

 60. 60 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Според това, което пише, доказателствата, ако са подкрепени със СРС-та, са напълно достатътчни за яко друсане.
  —цитат от коментар 24 на evtimvz


  Тая кифла е лъгала за висшето си образование за тези подкупи ли няма да се опита да лъже. Но се наигра - има обаждания, записки, СРС-та дето адвокатът и не иска да бъдат чути от публиката. Кифлата така и не можа смислено да обясни какво е правила в работно време в кафенето с тези тарикати. Мястото определено и е в Сливенския.

  Ама що народ излезе да я защитава - включително във форумите на икономедия. Интелигентна аудитория ама друг път. Много прост народ сме. Още ще има да патим.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 61. 61 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#60] от "Николай Николов":

  Аз съм от тия, дето я обвиняват. И до ден днешен съм убеден, че е виновна. Само че, като чета доказателствата на прокуратурата виждам, че ще поседи още малко в ареста и ще си ходи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 62. 62 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 385 Весело

  Защо трябваше да чакаме половин година за да изкарат хипотеза какво се е случило?Ако е истина това трябваше да го кажат след задържането или в най-лошия случай, на следващия ден.Не половин година да гласят факти и обстоятелства......
  —цитат от коментар 45 на everlast666


  Е що бре?

  ти да не си член на съдебния състтав или председател на съда?


  Та да трябва на ТЕБ да се отчитат?

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 63. 63 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 385 Весело

  ....Звучи много логично, направо повярвах, хахаха
  —цитат от коментар 47 на Котаракът на Шрьодингер


  Ами затова можеш да им кроиш шапката на акъла на крадливата сврака!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 64. 64 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#61] от "Darth Plagueis":

  Няма читави дакозателства, обаче тя е виновна. Толкоз. Ей таквизи съдии ни трябват. То сегашното какво е - съдия... мъдя.

 65. 65 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#61] от "Darth Plagueis":
  ...и къде четеш доказателствата на прокуратурата?В Дневник?Аре бегай.

 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  Тази кога най-накрая ще я видим в Сливенския?
  —цитат от коментар 6 на Tzariqt e Gol


  Първо ще изпратим теб да я посрещнеш!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  До коментар [#60] от "Николай Николов":

  Точно така е. Хора, които са имали служебни, бизнес отношения с нея, след ареста ѝ казаха буквално следното: "Тази просто се оля, такова чудо не сме виждали до сега.... Само "искане", "искане", все не стигало...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 68. 68 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  До коментар [#60] от "Николай Николов":

  Точно така е. Хора, които са имали служебни, бизнес отношения с нея, след ареста ѝ казаха буквално следното: "Тази просто се оля, такова чудо не сме виждали до сега.... Само "искане", "искане", все не стигало...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 69. 69 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  До коментар [#9] от "chinaski":


  " Така е тук, в територията на Борисов и комунистите . "


  Интересно !
  Защо ги отделяш един от друг ? Или това " И " ме бърка ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  Според това, което пише, доказателствата, ако са подкрепени със СРС-та, са напълно достатътчни за яко друсане.
  —цитат от коментар 24 на evtimvz

  Иванчева от вчера стана кмет и вече е пълно със СРС-та за нея, а за Цеко Минев, за кмета на Царево и за още цял отбор юнаци няма ни дума ни вопъл. Пък те нарушават законите без да се засмилят даже!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Според това, което пише, доказателствата, ако са подкрепени със СРС-та, са напълно достатътчни за яко друсане.
  —цитат от коментар 24 на evtimvz  Според това, което пишат ...
  На червените боклуци НЕ ИМ ВЯРВАМ нито за миг !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 72. 72 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Разследването установило, че Иванчева лично резюлирала постъпилите в общината преписки и определяла служителите, на които ги възлагала за работа. Това довело до забавяне движението на множество документи и натрупването им в кабинета на обвиняемата.Ами просто системата е калпава. Трябва да има законен срок в който администрацията да е длъжна да отговори. Ако не отговори - да се третира като мълчаливо съгласие и се започва работа. Иванчева я видях за първи път в телевизията когато през ноща ,,инспектираше" строителен обект. От приказките и реакциите и се виждаше, че е доста
  посредствена женица ама какво да се прави.
  —цитат от коментар 26 на koko65bg  Абе, друго си е да гледаш и слушаш, високоинтелигентния и академичен изказ на онзи от Баня !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 73. 73 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Иванчева от вчера стана кмет и вече е пълно със СРС-та за нея, а за Цеко Минев, за кмета на Царево и за още цял отбор юнаци няма ни дума ни вопъл. Пък те нарушават законите без да се засмилят даже!
  —цитат от коментар 70 на Храбър
  Цеко Минев е адски антипатичен. Но това не оневинява тая кифла.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 74. 74 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  интересно е все пак какви СРС-та има прокуратурата, защото засега наистина само слушаме съчинения разсъжденияиначе си излежда класическа схемата за изнудване, но наистина трябва да се сложи някъв срок да се гледат тия неща- не може ей така кмета да си бутне нещо в шкафа и примерно 2 години да не го гледа
  —цитат от коментар 43 на carmello  Нека не забравяме, че за сега изслушваме САМО едната страна -тази на властта . Моля, никой да не ми напомня, че това не е властта, защото имало разделение на властите ...
  Да, има ... в белите държави !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 75. 75 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Съдът да си свърши работата и ако се докаже, че е виновна и хваната с подкупи да си понесе присъдата.
  —цитат от коментар 46 на Peni Nikol  Кой съд ? Българският ?
  Хахахааааа

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 76. 76 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 385 Неутрално

  ...а за Цеко Минев, за кмета на Царево и за още цял отбор юнаци няма ни дума ни вопъл. ...
  —цитат от коментар 70 на Храбър


  След като за цеко минев и за цял отбор юнаци няма ни дума ми вопъл , означава, че и крадливата сврака е невинна ли?

  п.п. Защо да се учудваме за резултатите от ПИСА (четене с разбиране), на които се представяме на последните места?

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 77. 77 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Ето какво е представила Прокуратурата БЕЗ ПРЕРАЗКАЗ :

  . Поради големия медиен интерес към съдържанието на обвинителния акт срещу тях пресцентърът на Прокуратурата на Република България представи информация за документа.

  """""...... Въз основа на събраните от Специализираната прокуратура доказателства, е установена следната фактическа обстановка: На 24.11.2016 г., след проведени частични избори, обвиняемата Десислава Иванчева положила клетва като кмет на район "Младост"- Столична община, а на 09.12.2016г. назначила обвиняемата Биляна Христова-Петрова за заместник кмет с ресор "Култура". От 19.04.2017г. на обв. Христова – Петрова бил възложен ресор "Управление на общинската собственост и жилищния фонд" и "Регистрация и контрол на търговската дейност". Обв. Иванчева лично резюлирала преписките и определяла служителите, на които ги възлагала за работа. Това довело до забавяне движението на множество преписки и натрупването им в кабинета на обвиняемата. Общият брой на откритите неразпределени преписки при извършените неотложни процесуално – следствени действия надвишавал 1000. Преобладаващата част от тях касаели административни процедури, свързани с изграждане на строителни обекти на територията на район "Младост" - СО. Едно от дружествата със забавена административна процедура по съобщаване на заповед за одобряване на изменение на плана за регулация и застрояване /ИПРЗ/ и на работния устройствен план /РУП/ било "Ваклин груп" ООД, с управител Александър Ваклин. Всяка седмица представител на "Ваклин груп" ООД посещавал сградата, в която се помещава районната администрация и се интересувал за движението на заведената на 16.06.2017г. преписка. Служителите в деловодството съобщавали, че преписката е при кмета на район "Младост"- СО и все още не е резолирана за работа на конкретен служител. На 09.10.2017г. от името на дружеството била депозирана писмена молба до кмета на район "Младост"-СО с искане за предприемане на действия, а на 18.10.2017г. "Ваклин груп" ООД депозирало заявление за съдействие и до главния архитект на Столична община, с цел преодоляване бездействието на компетентния орган. Въпреки така предприетите действия, съобщаването на заповедта на главния архитект на СО продължавало да се бави, поради което на 12.12.2017г. представляващият "Ваклин груп" ООД подал жалба в Административен съд – София град срещу мълчаливия отказ на кмета на район "Младост" – СО. В жалбата е отправено искане за издаване на задължителни указания на административния орган относно разгласяването на заповедта от 14.06.2017г. на главния архитект на СО. Наред с това Александър Ваклин търсил начин да проведе лична среща с кмета на район "Младост" – СО. Неуспешните му опити го мотивирали да сезира и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ/. При разговор с изпълнявалия функциите на кмет на район "Младост" – СО, в периода 2007 г. -2011 г. - обв. Петко Дюлгеров, обвиняемата Иванчева му заявила, че е приела "лично" случая на "Ваклин груп" ООД, заради заведеното от свид. Ваклин административно дело срещу общината. Изразила категоричното си намерение да изчака да приключи съдебното производство и едва тогава да предприеме действия по преписката. Казусът на "Ваклин груп" ООД бил основна тема на разговор и на проведената на 16.03.2018 г. среща между тримата обвиняеми – Десислава Иванчева, Биляна Христова – Петрова и Петко Дюлгеров в пицария в ж. к. "Борово". Постигнали съгласие да поискат подкуп от свид. Ваклин в размер на 250 000 евро, като обв. Дюлгеров поел ангажимент да му съобщи за размера на сумата и да осъществява по-нататъшната комуникация. На 19.03.2018 г. в изпълнение на общата цел – да се облагодетелстват неправомерно, обв.Дюлгеров се срещнал и съобщил на Александър Ваклин, че обв. Иванчева иска да получи сумата от 250 000 евро, за да изпълни задълженията си по административната процедура на обявяване на заповедта за одобряване на изменението на плана за регулация и застрояване /ИПРЗ/ и на работния устройствен план. Уклончивият отговор на Ваклин, че ще помисли, улеснил обв. Петко Дюлгеров при реализиране на намеренията да посредничи при преговорите. При поредната среща между Ваклин и Дюлгеров на 23.03.2018г., последният предложил плащанията да бъдат на три пъти по около 70 - 80 хиляди евро. На 03.04.2018г. около 14:00ч. тримата обвиняеми се срещнали отново, за да обсъдят предложението, което обв. Дюлгеров отправил към Александър Ваклин - плащане на части на исканата като подкуп сума. Постигнато било съгласие 20 % от общата сума да остане за Дюлгеров, а плащанията да са 3 по 75 000 евро. При проведената среща с Ваклин в същия ден /03.04.2018г./, обв. Дюлгеров узнал, че "Ваклин груп" ООД притежава и други недвижими имоти, отредени за застрояване на територията на район "Младост" - СО, за които предстои да се предприемат административни процедури. Двамата коментирали, че ако заплати поисканата сума като подкуп - по 20 евро на кв. м. застроена площ, за останалите имоти Ваклин ще трябва да заплати около 1 000 000 евро. Затова обв. Дюлгеров поел ангажимент да предложи на обв.Иванчева да намали цената на 10 евро за кв. м. или общата сума, която Ваклин да плати да е в размер на 500 000 евро. Така се стигнало и до общото съгласие на тримата обвиняеми постигнато на срещата им на 11.04.2018г. да бъде увеличен размера на първоначално поискания подкуп от 250 000 евро на 500 000 евро. Вечерта в понеделник, на 16.04.2018г., обвиняемият Дюлгеров потърсил Александър Ваклин, за да му каже, че Иванчева лично му е заявила, че няма да придвижи процедурата, докато не си вземе парите. Така се стигнало до уговорката предаването на първата част да се осъществи на следващия ден - 17.04.2018 г., в кафене "Мементо" на ул. "Георги С. Раковски" № 106 в гр. София. Около 11.00 часа на предварително договореното място Ваклин предал на Дюлгеров предварително белязаните от органите на разследването банкноти в евро на обща стойност 70 000 евро. В тоалетната на заведението обв. Дюлгеров отброил от дадените му, парична сума в размер на 14 000 евро и ги прибрал отделно в чантата си. Непосредствено след това - в 11:14ч. Дюлгеров провел разговор по телефона с обв. Биляна Христова-Петрова и се разбрали да се видят в 11:30 ч. в заведението "Марая", на ъгъла при градинката на "Кристал". Малко след разговора пострадалият Ваклин и обвиняемият Дюлгеров напуснали кафене "Мементо" като Дюлгеров се отправил към кафене "Марая". На мястото на срещата пристигнали обвиняемите Иванчева и Биляна Христова - Петрова. Тримата седнали на външна маса и говорили около час за различни неща. Обсъдили отново и случая на Ваклин. След като обв. Дюлгеров потвърдил, че е получил първата част от исканата парична сума, тримата заедно напуснали заведението и тръгнали към паркирания в близост до ул. "Славянска" № 11 служебен автомобил, с който пристигнали обвиняемите Иванчева и Христова-Петрова. Иванчева заела шофьорското място, обв. Дюлгеров седнал на предната седалка до нея, а обв. Биляна Петрова - на задната седалка. Вътре в автомобила, обв. Иванчева попитала Дюлгеров дали е взел своята част от парите, предватирелно договорените 20 % и след като той потвърдил, двете обвиняеми поискали да се премести на задната седалка до обв. Петрова. Обв. Дюлгеров седнал отзад и предал три пачки банкноти, захванати с ластик - две от тях с банкноти с номинал от по 100 евро и една пачка с банкноти с номинал от по 500 евро, всички белязани от органите на разследването, на обща стойност 56 000 евро. След като обвиняемите Иванчева и Биляна Петрова-Христова се уверили, че и трите пачки съдържат банкноти в евро, последната ги поставила в бял кашон с лого на кафе "Илли". Веднага след това, в 12:50 ч. Иванчева се обадила по телефона на служителка в общинската администрация и ѝ разпоредила да намери преписката на "Ваклин груп" ООД в кабинета ѝ и веднага да я предаде за работа. След този разговор, обв. Дюлгеров слязъл от автомобила и тръгнал пеш в посока Народния театър. Последвали го оперативни служители, работещи по случая, които го задържали в близост до входа на "Гранд хотел София". За намерената при личния си обиск сума от 14 000 евро, обвиняемият Дюлгеров заявил пред разследващите, че тя е част от получената от Александър Ваклин обща сума от 70 000 евро. При извършеното в хода на разследването освидетелстване на обв. Петко Дюлгеров с UV лампа са осветени дланите му и са установени петна със зеленикава флуоресценция. Това е дало основание да се изземат и обтривки с етилов алкохол от дланите му, които са приложени като веществени доказателства по делото. При напускането на автомобила от обв. Дюлгеров, обв. Биляна Христова – Петрова се преместила на предна дясна /пасажерска/ седалка, след което автомобилът, управляван от обвиняемата Иванчева потеглил в посока бул. "Васил Левски". Спрян е за проверка от служители на КПКОНПИ и СДВР, след което от разследващите органи са предприети неотложни следствени действия за документиране на престъпната дейност. При претърсването в автомобила са били иззети обтривки от различни части - дръжки на врати, волан, скоростен лост, лост за чистачки, лост за мигачи, закопчалки на предпазни колани, контактен ключ за автомобила, оставен на предното табло, над волана. Зад предна лява седалка, на пода на автомобила бил намерен белия кашон с лого на кафе "Илли" и оставените в него от обв. Биляна Христова – Петрова под бял подаръчен плик три пачки с банкноти в евро. Банкнотите са описани надлежно в протокола със серийни номера. При извършените неотложни процесуални действия спрямо Христова-Петрова е установена специфична флуоресценция върху пръстите на лявата ръка отгоре, откъм дланта; на дясната ръка в областта на ноктите, както и в областта около устата и деколтето. При освидетелстването, извършено с писменото съгласие на обвиняемата за времето от 20:10ч. до 20:45ч., са иззети обтривки с етилов спирт от гореописаните области на тялото ѝ. Действията и констатациите са документирани във фотоалбум. При осветяването с UV лампа на двете ръце на обвиняемата Иванчева също е установена специфична флуоресценция - странично на дланта на дясната ръка откъм малкия пръст, от външната страна и от вътрешната страна на лявата ръка между малкия и безименния пръст, както и в областта на устата и носа. В дамската чанта на обв. Иванчева е открит, иззет и приложен като веществено доказателство по делото - 1 бр. бял тефтер с надпис, с изписан на ръка текст на първи и втори лист със съдържание: "① В – 12,500х15 I 12 500 х 15 – 187 500 40 000 х 10 – 400 000 ....". В хода на разследването по делото е назначена комплексна съдебна физикохимична, техническа и дактилоскопна експертиза, с обекти на изследване иззетите обтривки от тримата обвиняеми, банкнотите, от частите на претърсвания автомобил и контролните проби към тях. Проверена е истинността на иззетите банкноти, както и наличието на годни дактилоскопни следи, върху приобщения като веществено доказателство сенник на автомобила. По делото са изготвени лицевоидентификационна и фотосъпоставителна експертизи на иззетите записи от камерите на заведението, в което се провела срещата между тримата обвиняеми на 17.04.2018 г. И спрямо тримата обвиняеми продължава да се прилага мярка за неотклонение "задържане под стража". ...."""""

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 78. 78 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#65] от "tosho_toto":

  Къде ги чета си е моя работа. Да вържем един бас, че тая няма да бъде осъдена? Стиска ли ти?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 79. 79 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#64] от "Неизвестен Извършител":

  Аз не съм съдия, и ако не бъркам имам право на лично мнение. Имаш ли проблем с това?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 80. 80 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#68] от "hamiltonf":

  Глупости.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 81. 81 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#14] от "spiegel":


  Вече кой ли не разказа обвинителните си версии по 5 пъти, а сега съвсем прокуратурата съвсем детайлно, само Иванчева е в килия, с пранги, зад стъкло и с лепенка на устата. С една дума - не вярвам и на една дума от тази история.
  —цитат от коментар 14 на spiegel


  Виж № 77 БЕЗ ПРЕРАЗКАЗ какво е внесла Прокуратурата

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 82. 82 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#27] от "Athanatos":

  Грешиш! Не разбираш съществото на работата. Банкнотите се описват една по една - най-малкото номинал и сериен номер, с проверка и сверяване. Пробвай се вкъщи, докато жената ти мърмори нещо и ще разбереш за какво става въпрос.

 83. 83 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  До коментар [#80] от "Darth Plagueis":

  Типико отговор на ченге от комунистически тип. Казва "глупости" или "няма такова нещо", и нищо по същество.... Просто ченге...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 84. 84 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  Ако мислите, че ще изчезне, докато вещото лице чишка в храсталаците -- грешите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 85. 85 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#28] от "Даниел Панев":

  Просто е - пипала е парите, а след това се е омазала. А тефтерът с неин ръкописен текст във връзка с обвинението е мечтано за обвинението доказателство.

 86. 86 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#33] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Прочети разказ често, наречен обвинителен акт. Този разказ е един сложен фактически състав. Фактите следват един след друг. "Свете ето" е само един от тях, част от пъзела. Има още 5-6 основни момента от фабулата, за които трябва да измислиш версия, която да звучи разумно.

 87. 87 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Твърде голям цирк. Но в община Младост е възможно, там безразборно издават други документи и писма, така че там има такъв отбор служители, че всичко могат да произведат и да смажат живота на всеки човек. Много са добри останалите служители. Обиграни са. Фалшивите поземлени актове за връщане на земя, с които се краде там и общината не се сеща да оспорва или провери са незначителна част от бизнес процесите.

 88. 88 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#83] от "hamiltonf":

  Нещо объркА човека, лапенце. Иванчева изпълни всичко което Герберастите искаха и обслужи прекрасно всички инвеститорски желания. Няма нищо спряно там, напротив. Само че, сега те са чисти като ангелчета, щото си имаха салфетка. Е затова пишеш глупости. Ае бегай оттук..с 280.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 89. 89 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Не вярвам на нито дума. Всичкото звучи като съшито с бели конци. А белият тефтер е черешката на тортата. Смятам, че иванчева е честен човек. Смятам, че е жертва. Лицето ваклин намирам за дубиозно. Погледнах му в дакси фирмите. На три видях, че са със запори. Спрях да гледам по-нататък. А него го представиха като “кристален бизнесмен, дошъл от запад, с друг (разбирай читав) манталитет. Нищо не мога да докажа, мои впечатления. Добри от иванчева и отвратителни от ваклин. Това, което искам да знам е, колко разрешителни за строеж са се изсипали след ареста на иванчева. И що е то “строителна мафия”? А има ли и “реститутска мафия”? И как не се намери една есинствена медия да поразчопли в тази насока? Или е опасно за здравето?

  Мърфи е оптимист!
 90. 90 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Като чета как почти всички защитават Иванчева, разбирам, че подкупът у нас е национален спорт. А, ако видиш някой да го практикува - или му помагаш, или не му пречиш. Ако го хванат - емпатията надделява. Ако не го хванат - незлобливо му завиждаш.
  За защитниците на Иванчева предлагам да прочетат обвинителния акт.
  https://www.prb.bg/bg/news/aktualno/specializiranata-prokuratura-predade-na-syd-km-89
  След прочитането му да проследят внимателно фактическата обстановка и да проследят целият сюжет - от началото до края. След това да осмислят има ли логическа връзка между отделните факти. И, ако открият такава, но симпатизират на Иванчева, да изчакат влизането в сила на присъдата - била тя осъдителна или оправдателна. Прогнозата ми за кметицата е умерено неблагоприятна. По-добре да поиска съкратено съдебно следствие, че като я гледам какви циркове прави в залата може да последва съдбата на осъдената акушерка.

 91. 91 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#9:"chinaski"][/quote]

  Със всичките тези пранги, държана с белезници до колата четири часа, с постоянно изтичащата информация от делото към медиите и с тъповатите пресконференции на прокуратурата фризьорката вече ги е праснала в Страсбург независимо дали е виновна или не. Между другото и на мен ми е много странно как е броила парите с външната част на кутрето си и с нос.

 92. 92 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Дотук едно е сигурно, че Дюлгеров е извършил престъпление. Всичко останало относно това какво са си говорили в пицарии, в коли и.т.н. трябва добре да се докаже за да се елиминира вероятността Дюлгеров да е действал на своя глава и сега да завлачва след себе си двете кметици за да се отърве. Освен това съществува възможността Дюлгеров да е подставено лице в някакъв голям заговор срещу Иванчева.

  В статията виждам единствено обвинения базирани на показанията на Дюлгеров, а те спокойно могат да бъдат оборени в съда от всеки що годе адвокат. Не искам да й ставам адвокат на Иванчева, но не намирам доказателствата за нейното участие достатъчно убедителни. Особено относно оцветяването на минимални части от ръцете й след като сигурно цялата кола е светела от ръцете на Дюлгеров. Освен това адвокатите им ще кажат че са се ръкостискали за довиждане с Дюлгеров. Пак казвам, може Иванчева и зам кметицата да са съучастници, но това трябва да бъде добре доказано от факти, а не от обстоятелства и от показанията на единствения сигурен виновник, който така си отървава кожата.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 93. 93 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#62] от "Онуфри":

  "Та да трябва на ТЕБ да се отчитат?"
  Онуфрий,не е хубаво да се коментира колега,но някак си прекаляваш с внушенията.Предполагам не го правиш от скудоумие,ами да кажем,известна пристрастеност към една селско -работническа партия/повече селяндурска всъщност/прекъстила се кой знае защо на ГЕРБ.
  Естествено ,че в една нормална държава всички трябва да се отчитат на суверена,в случая на народа,който им плаща заплатите на държавните служители.Знам,че това е трудно да проникне в бетоненото съветско междоушие,но разберете,че всичко от действия или бездействия,разходи и приходи трябва да се отчита до буква и до стотинка на народа.Това е смисъла на демокрацията.Иначе е бардак,какъвто в момента имате образцов.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 94. 94 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#90] от "hammurabi":

  Нещо бъркаш яко нещата. Твърдиш, че хората защитават Иванчева, а доказателствата сочат, че е виновна. Аз пък не я защитавам напротив, а твърдя, че доказателствата са толкова нефелни, че директно я оневиняват. Моята прогноза е първо за освобождаване от ареста под гаранция, и второ, след време като поутихне - прекратяване на делото поради липса на доказателства.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 95. 95 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Само се питам (пък и защитниците на Иванчева), ако първите числа (множители - тези преди знака "х") в трите уравнения:

  " В – 12,500х15
  I 12 500 х 15 – 187 500
  40 000 х 10 – 400 000 ....".

  вземат та се окажат РЗП (ръзгърнати застроени площи), които по действащ ПУП се предвиждат за застрояване в УПИ (урегулирани поземлени имоти) на "Ваклин Груп" ООД,
  и второ: уравненията санаписани с почерка на Иванчева,

  то КАКВО ОЗНАЧАВАТ ВТОРИТЕ ЧИСЛА (множители след знака "х") В ТРИТЕ УРАВНЕНИЯ?

  (по принцип може да означават и готварски рецепти, ама как тези готварски рецепти съвпаднаха с РЗП на имоти на "ВАКЛИН ГРУП" ООД?)

  Много се опасявам, че в този случай защитниците на Иванчева ще им се прииска да се случи чудото от един друг случай, който е известен в публичното пространство. В него записът "ДП" в един тефтер ненадейно стана "10" (с думи: "десет"). Само че, за хубавицата от Младост няма кой да го направи. Сори, майна...

 96. 96 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Според това, което пише, доказателствата, ако са подкрепени със СРС-та, са напълно достатътчни за яко друсане.
  —цитат от коментар 24 на evtimvz


  Тук е заровено кучето. Ако има СРС-та- Иванчева е пътник.

  Обаче съм виждал един- двама от прокуратурата- да мънкат пред журналистите, не ми изглеждаха много убедителни за СРС- та за всичко това.

  Накрая да не се окаже, че т. нар. фактология е само на база- ми той Дюлгеров каза, а и имаме снимка на тримата в кафене. Също- СРС- та как двете, или тримата влизат в кола. Такива неща горе- долу нищо не доказват...

  Бавенето на преписки също не доказва корупция по никакъв начин.

  Остава едно тефтерче- с някаква пълна енигма, която може да се окаже рецепта за манджа.

  Та- дано имат стойностни СРС- та, че иначе са за закриване. Ако ние тук, във форума- можем да осъдим някого, щото една жена казала- за Прокурори това е немислимо!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 97. 97 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#90] от "hammurabi":Нещо бъркаш яко нещата. Твърдиш, че хората защитават Иванчева, а доказателствата сочат, че е виновна. Аз пък не я защитавам напротив, а твърдя, че доказателствата са толкова нефелни, че директно я оневиняват. Моята прогноза е първо за освобождаване от ареста под гаранция, и второ, след време като поутихне - прекратяване на делото поради липса на доказателства.
  —цитат от коментар 94 на Darth Plagueis


  1. Не аз, а прокуратурата е повдигнала обвинение, като е приела, че спрямо нея има събрани убедителни доказателства, че е извършила престъплението, в което е обвинена-
  2. Няколко съдебни състава по мерките за процесуална принуда приеха, че има обосновано предположение, че обвиняемата е извършила престъплението подкуп.
  3. Лесно е да кажеш доказателствата са нефелни, по-трудно е да изброиш нефелните доказателства, като при изброяването за всяко едно от тяф да посочиш в какво се състои "нефелността му".
  4. Прогнозата ти няма как да се състои. Вече е повдигнато обвинение и ако се стигне до произнасяне на присъда, тя би могла да бъде или осъдителна, или оправдателна. При липса на доказателства присъдата би могла да бъде една - оправдателна. Засега разполагаме само с обвинителния акт и той е качен на сайта на прокуратурата. Там са фактите, които са събрани по реда на НПК и са свързани с предмета на доказване - значи са доказателства, които прокуратурата е представила на съда. Повтарям - с внасянето на обвинителния акт се повдига обвинение, т.е. прието е, че събраните доказателства са убедителни. На този етап то наказателния процес това е положението. Другото са спекулации и голи предположения.

 98. 98 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Любопитно
  До коментар [#97] от "hammurabi":

  Не се гневи на Тони!
  Ако прочетеш № 77 ще разбереш , че "белия тефтер" си е сериозна улика, защото тези записани цифрички са разпределението на подкупа между тримата обвиняеми!
  И написани от Иванчева. . . .
  Дневник ни поднася преразказ с недомлъвки, до като други медии го публикуват 1 : 1 !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 99. 99 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2719 Весело

  До коментар [#45] от "everlast666":
  ,,Нещо видео да изкарат от някое от тези заведения, от камерите по центъра, поне снимки или аудио запис?!?,,

  Щом като не сте чели статията, ще кажем да ви пратят лично на вас записите от камерите на заведенията, ма после като комунист да не се изметнете, че да кажете това са монтажи

 100. 100 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#96] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  """""""""""............ Остава едно тефтерче- с някаква пълна енигма, която може да се окаже рецепта за манджа.

  Та- дано имат стойностни СРС- та, че иначе са за закриване. Ако ние тук, във форума- можем да осъдим някого, щото една жена казала- за Прокурори това е немислимо!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ! ............""""""""""""

  Не е рецепта , а Иванчева е написала разпределението на подкупа между тримата обвиняеми !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK