Пациенти ще обжалват новите правила за ТЕЛК

Пациенти ще обжалват новите правила за ТЕЛК

© Георги КожухаровВ сряда следващата седмица хора с увреждания планират да внесат жалби срещу новите правила за медицинска експертиза и оценка на степента на увреждане. Ще атакуваме последните промени в наредбата като неиздържани медицински, ще я атакуваме в цялост, а не по конкретни казуси и заболявания, ще поискаме като част от експертизите по делото да се вземат и мненията на тесни специалисти, на национални здравни консултанти. Това коментира пред "Дневник" Павлина Григорова, която е засегната от новите правила за изчисляване на процента нетрудоспособност.


Тя събира жалби и на други пациенти, които ще бъдат сериозно ощетени по новите процедури, оставайки с ниски пенсии и без подкрепа. И в сряда следващата седмица планира да внесе всяка от тях с индивидуален входящ номер в Министерството на здравеопазването. Пациентите имат и адвокат, който да оформи юридически жалбите. Наредбата ще бъде атакувана пред Върховния административен съд, като жалбата се внася през здравното министерство.


Пред "Дневник" Ангелина Бонева от Центъра за защита правата в здравеопазването също коментира, че и пациентската организация също ще атакува наредбата пред съда.
Новата наредба за медицинската експертиза е в сила от 3 август. Според новите правила инвалидността вече не се определя в граници между 50 и 100% в зависимост от придружаващите заболявания на пациента, а има точно определен процент само за основното заболяване.


Според пациентски организации, лекари, специалисти от териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК), пациенти промените са били приети тихомълком, без да са взети предвид излагани многократно аргументи за негативите, които ще настъпят.


Григорова каза, че идеята е новите правила да се атакуват в цялост, а не според конкретните заболявания на пациентите. Така към жалбата ще могат да се присъединяват и други хора. А и правилата ще могат да бъдат преразгледани в цялост, не само за определени казуси и заболявания.


До вчера следобед тя беше събрала около 20 индивидуални жалби, до сряда се очакват още. Сред хората, изчислили, че по новите правила ще изпаднат в най-ниската група за подпомагане и ще изгубят единствените си финансови средства, са пациенти с множествена склероза, лупус, сърдечни заболявания с множество придружаващи други болести, автоимунни заболявания, болест на Адисон и др.


От 100% на 56%


Моята нетрудоспособност в момента е изчислена като 100% - имам прекаран инсулт, пейсмейкър, множество автоимунни заболявания, които пречат да се усвояват различни ензими и организмът да функционира добре, парализирана съм и не мога да ползвам дори инвалидна количка, тъй като не мога да я задвижвам с едната ръка, посочи Григорова. Тя изчислява, че след промените ще има 56% инвалидност. И се пита как ще оцелява, след като и досега това е било почти невъзможно с пенсия от 238 лева на месец. С която издържа и малка дъщеря, ходеща на училище. В същото време според решението, макар да е с пълен процент нетрудоспособност, тя няма право на никаква лична помощ.


Всички хора, които са се свързали с нея до момента и са пратили жалби, са установили, че и те ще са в подобна ситуация, когато предстои да си подновят ТЕЛК-а. Хората помежду си събират и пари за адвоката, който да подготви съдебните действия. А Григорова отбелязва, че не среща разбиране и подкрепа от неправителствени организации за хора с увреждания, които са национално представени.


Кой лекар стои зад новите правила?


Павлина Григорова коментира още, че се е свързала с лекари, работещи в лекарски комисии из страната, с национални консултанти по някои болести, с представители на синдикати. И всички те отричат да са били викани за разговори, да е било взето мнението им предвид при писането и одобряването на новата наредба. Някои национални консултанти дори поели ангажимент да подкрепят пациентите при делото във Върховния административен съд. Преди дни пред "Дневник" д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София, също коментира, че нито с нея, нито с нейни колеги са били консултирани новите правила. И каза: "Искам да видя лекарите, подготвили промени, искам някой да ми посочи кой лекар реши, че човешкият организъм не е едно цяло."


Силно ядосани от новата наредба са и в Центъра за защита правата в здравеопазването, които също смятат да я обжалват. Организацията от години има подготвени законопроекти за реформи в системата, за въвеждане на ред, прозрачност, контрол и справедливост. И при дискусиите около сегашните промени в наредбата, които уж трябваше да бъдат оттеглени през април по нареждане на премиера Бойко Борисов и заради готвени протести, от центъра изразили нееднократно писмено забележките си. Които обаче не са чути или отразени.


Контрапредложение за затягане на контрола - електронна здравна карта


Твърди се, че целта на промените е парите да се разпределят по-справедливо, че ще спре корупцията, фалшификациите, не виждам как тези промени ще го свършат, отбеляза Ангелина Бонева. И посочи, че от 2010 г. се обсъжда въвеждането на електронна здравна карта. Ако се беше въвела, контролът ще е толкова лесен – поглежда се в електронното досие, вижда се кой на какви лекари е ходил, кога е лежал в болница, бил ли е изобщо на лекари и съответно дали има заболяванията, каза тя. Освен това пациентите ще са доста по-облекчени и няма да трябва да събират и разнасят огромни папки с десетки документи, които ще са достъпни служебно на лекарите в ТЕЛК.


Сега ще се налеят едни нови милиони за регистър на хората с увреждания, а колко по-лесно щеше да е, ако имахме вече електронни здравни карти, допълни Бонева.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 324 Весело

  и ква стана ся,заради бълхите горим и юргана

 2. 2 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Бразилци, основни консуматори на телка ще има ли на протеста?

  харпун
 3. 3 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  ,,Новата наредба за медицинската експертиза е в сила от 3 август. Според новите правила инвалидността вече не се определя в граници между 50 и 100% в зависимост от придружаващите заболявания на пациента, а има точно определен процент само за основното заболяване."

  Това не е коректно!
  Човека е една система от органи.Не може ако имаш две или три заболявания-едното да бъде отчетено като факт а другите две -не!
  Това е пълен абсурд!

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#1] от "nibelung2":


  и ква стана ся,заради бълхите горим и юргана
  —цитат от коментар 1 на nibelung2


  Че не трябва да се гори юргана е ясно и посочения пример го демонстрира категорично, въпроса бълхите дали са бълхи или са нещо доста по-голямо като дял например в разходната част.
  Но понеже няма поне засега преброяване на фалшивите инвалидни пенсии, когато се реши окончателно въпроса, все ми се струва че си заслужава една повторна проверка и все едно дали е един единствен случай или много, да се задължат фалшификаторите ( пациенти и лекари) да върнат неправилно получените суми.
  Мисля, че това е справедливо и ще генерира едни средства в помощ на наистина нуждаещите се хора.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Не може да се борите с технологични средства с пробита система...
  Трябва да се започне с хората. Пациентите са прави, това ми намирисва на икономии на пари "на калпак" без значение дали човекът, получил заключение от ТЕЛК е здрав или не...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  и ква стана ся,заради бълхите горим и юргана
  —цитат от коментар 1 на nibelung2


  Бълхите тежат повече от юргана!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Преди два дена сина ми мина ТЕЛК, по новите правила му увеличиха нетрудоспособноста!!!! Тези които насъскват неразбиращите.... са основните ползватели на програмите за приобщаване! Далаверата е голяма.... Наскоро нали писаха за една кака от София, която взима субсидия за грижи за 235 000 аутисти деца!!!! Това са крадците, не инвалидите.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 8. 8 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 627 Весело

  Кой раздава плакатите, те всичките еднакви...

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Не може да се борите с технологични средства с пробита система...Трябва да се започне с хората. Пациентите са прави, това ми намирисва на икономии на пари "на калпак" без значение дали човекът, получил заключение от ТЕЛК е здрав или не...
  —цитат от коментар 5 на penetrating  До коментар [#5] от "penetrating":

  Изрично казаха,че "икономисаните" пари ще се дадат на останалите инвалиди. Тогава възниква въпросът защо управляващите мафиоти го правят?! Нима не разбират,че ако отнемат парите на 200-300хил. инвалиди на следващите избори те твърдо ще гласуват против тях?!

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  Не вярвам в "преразпределението" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":Не вярвам в "преразпределението" :)
  —цитат от коментар 10 на penetrating  До коментар [#10] от "penetrating":

  Няма смисъл да загубят ЗАВИНАГИ няколко стотин хиляди гласоподаватели заради няколко милиарда лева!?

 12. 12 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 805 Весело

  ТЕЛК по милиционерски:Я там,всички инвалиди 3 крачки пред строя! Няма инвалиди?Останаха пари за усвояване!

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  В България една реформа не може да се случи. Все някой протестира. Добре, че костов направи реформи, оттогава, нищо. Само рейтинга си пазят.

 14. 14 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#7] от "chichka":

  какви са тези 235 000 аутисти в Бг или в София , то цяла София аутисти бе , тук става въпрос ,че ТЕЛК вече ще дава най голям процент за най тежкото заболяване , а не като досега да сумира 10 и накрая ,здрав прав корав , се пише 100% с всички привилегии , сега мошениците се скъсаха да се връщат и да измислят нови заболявания , щото не могат да хванат и 50%, а това с телковете и освобождаването от данъци трябва да му се сложи край , всички далавераджии и бизнесмени се скъсват от обиколки на света ,ма тук са с ТЕЛК и освободени от данъци на фирмите ,винетки и тем подобни привилегии ,на това трябва да му се сложи край ,как бизнесмен ,всеки ден в чужбина ,пък инвалид 100% .

 15. 15 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "chichka":какви са тези 235 000 аутисти в Бг или в София , то цяла София аутисти бе , тук става въпрос ,че ТЕЛК вече ще дава най голям процент за най тежкото заболяване , а не като досега да сумира 10 и накрая ,здрав прав корав , се пише 100% с всички привилегии , сега мошениците се скъсаха да се връщат и да измислят нови заболявания , щото не могат да хванат и 50%, а това с телковете и освобождаването от данъци трябва да му се сложи край , всички далавераджии и бизнесмени се скъсват от обиколки на света ,ма тук са с ТЕЛК и освободени от данъци на фирмите ,винетки и тем подобни привилегии ,на това трябва да му се сложи край ,как бизнесмен ,всеки ден в чужбина ,пък инвалид 100% .
  —цитат от коментар 14 на edin drug  До коментар [#7] от "chichka":какви са тези 235 000 аутисти в Бг или в София , то цяла София аутисти бе , тук става въпрос ,че ТЕЛК вече ще дава най голям процент за най тежкото заболяване , а не като досега да сумира 10 и накрая ,здрав прав корав , се пише 100% с всички привилегии , сега мошениците се скъсаха да се връщат и да измислят нови заболявания , щото не могат да хванат и 50%, а това с телковете и освобождаването от данъци трябва да му се сложи край , всички далавераджии и бизнесмени се скъсват от обиколки на света ,ма тук са с ТЕЛК и освободени от данъци на фирмите ,винетки и тем подобни привилегии ,на това трябва да му се сложи край ,как бизнесмен ,всеки ден в чужбина ,пък инвалид 100% .
  —цитат от коментар 14 на edin drug


  В подкрепа на горното - знам за частен земеделски производител /регистриран/, отчитащ производство /растениевъдство/ с ТЕЛК 53% - "астма", като че ли малко прах се вдига на нивата...

 16. 16 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "chichka":какви са тези 235 000 аутисти в Бг или в София , то цяла София аутисти бе , тук става въпрос ,че ТЕЛК вече ще дава най голям процент за най тежкото заболяване , а не като досега да сумира 10 и накрая ,здрав прав корав , се пише 100% с всички привилегии , сега мошениците се скъсаха да се връщат и да измислят нови заболявания , щото не могат да хванат и 50%, а това с телковете и освобождаването от данъци трябва да му се сложи край , всички далавераджии и бизнесмени се скъсват от обиколки на света ,ма тук са с ТЕЛК и освободени от данъци на фирмите ,винетки и тем подобни привилегии ,на това трябва да му се сложи край ,как бизнесмен ,всеки ден в чужбина ,пък инвалид 100% .
  —цитат от коментар 14 на edin drug  До коментар [#7] от "chichka":какви са тези 235 000 аутисти в Бг или в София , то цяла София аутисти бе , тук става въпрос ,че ТЕЛК вече ще дава най голям процент за най тежкото заболяване , а не като досега да сумира 10 и накрая ,здрав прав корав , се пише 100% с всички привилегии , сега мошениците се скъсаха да се връщат и да измислят нови заболявания , щото не могат да хванат и 50%, а това с телковете и освобождаването от данъци трябва да му се сложи край , всички далавераджии и бизнесмени се скъсват от обиколки на света ,ма тук са с ТЕЛК и освободени от данъци на фирмите ,винетки и тем подобни привилегии ,на това трябва да му се сложи край ,как бизнесмен ,всеки ден в чужбина ,пък инвалид 100% .
  —цитат от коментар 14 на edin drug


  В подкрепа на горното - знам за частен земеделски производител /регистриран/, отчитащ производство /растениевъдство/ с ТЕЛК 53% - "астма", като че ли малко прах се вдига на нивата...

 17. 17 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  Аз мисля, че фалшификаторите трябва не само да върнат тези пари, но и да бъдат лишени от право на държавни помощи докато са живи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK