Има ли място за опита от чужбина в България

Има ли място за опита от чужбина в България

© Надежда ЧипеваБългария не е задънена улица", убеден е Христо Бояджиев, съосновател на сдружение "Тук-Там" и организатор на форума "Кариера в България. Защо не?". В продължение на 10 години той и съмишлениците му се опитват да променят усещането на младите българи, учили или работили в чужбина, че няма смисъл да се връщат в страната поради липса на възможности за професионална реализация.


Самият той е получил образование във Вашингтон и Барселона, но от години работи предимно в България. Предимно, защото, както казва, в отворения свят, в който постоянно има движение, хората са транзитно "тук" или "там". Основната му работа е като изпълнителен директор на дигитално творческо студио Despark, но заедно с това движи и работата на няколко неправителствени организации.


В момента с колеги и съмишленици подготвя 11-то издание на "Кариера в България. Защо не?", което ще срещне на 20 септември мениджъри от над 100 водещи компании в България с млади специалисти с опит зад граница, които търсят възможности да работят у нас.


Дългият път дотук
"Самите фирми искат хора с опит в чужбина и идват на форума, за да се отличат и да покажат, че действително ги търсят. Това ни помага да покажем на българите, учили навън, че и за тях има място. Това е нещо, в което искрено вярваме", обяснява Христо Бояджиев.


С гордост нарича кариерния форум "едно от най-разпознаваемите събития в категорията си в България", и допълва, че "наистина помага на много хора". Казва, че са извървели дълъг път от 2008 г. насам - първата година за участие се регистрирали 400 участници и 30 фирми, а миналата година се събират над 1500 души и около 100 водещи фирми от различни сектори. Според него успехът се дължи не само на "вътрешните фактори" като усърдността на екипа, но и главно на "нуждата от страхотни кадри", която компаниите масово разпознават.


Предимството да избереш България


Христо Бояджиев заявява, че връщайки се тук, "човек може много често да се развие по-бързо и да се изкачи по стълбицата", отколкото в чужбина, което според него е страхотно. Да, той признава, че това невинаги се случва, но все пак отбелязва, че в чужбина по-често се срещат "много дълги йерархични структури" в корпорациите, което не е за всеки.


"В страшно много сектори се търсят хора и то не за ниски позиции, а за такива с отговорности и в които се развиваш професионално", казва той. Допълва, че има много чуждестранни фирми с клонове в България, благодарение на които човек би могъл да има глобално въздействие, работейки локално:


Има ли място за опита от чужбина в България

© Надежда Чипева


"Работиш в интересна среда със страхотни хора на глобално ниво. В крайна сметка това, което получаваш, е като пакет от стойност, ако не по-добро, то със сигурност сравнимо с това, което би получил в чужбина. Това само по себе си е доста вдъхновяващо".


В търсене на "спасение" навън


Въпреки че хиляди българи заминават извън страната всяка година по множество причини, според Бояджиев само някои от тях са търсенето на по-добро образование и по-добра работна възможност. Смята, че "неминуемо има и хора, които са обезверени от липсата на промени във важни сектори на икономиката, и това ги кара да търсят някакво "спасение" навън.


Важното според него обаче е, че все повече стават хората, които въпреки предизвикателствата избират да се върнат и виждат възможност за реализация тук: "На нашия форум се стараем да покажем именно страхотните истории на хора, които са решили да се пробват у нас и всъщност са станали много успешни в тяхната сфера. Да, има трудности, но нашата работа е да покажем успешните истории, да им покажем, че има място за тях и да им дадем избор. А пък те дали ще решат да се върнат е вече много лично. Никого няма да върнем с вериги."


Попитан дали в последните години повече българи с опит зад граница избират да работят в България, Христо Бояджиев отговаря: "Това, което знаем със сигурност, е, че нетната миграция намалява, което означава, че макар и все още повече хора да заминават, отколкото се връщат, разликата намалява." Признава, че това са миграционни процеси, които той и съмишлениците му не могат да контролират, но мечтаят ситуацията да се обърне в бъдеще и работят за това.


Кариерният форум има специална зона, в която участниците могат да общуват неформално

© Сдружение

Кариерният форум има специална зона, в която участниците могат да общуват неформално


А защо чужденци работят тук


За първи път тази година на форума ще има чужденци. Досега те са били в ролята на гости, но за първи път ще бъдат участници. За организаторите включването им е било логична стъпка в развитието на събитието, защото дава различна перспектива. "В крайна сметка дори за един българин е много интересно защо чужденец би избрал да живее тук", обяснява Христо Бояджиев. По думите му очевидно чужденците наблягат на професионалния аспект и е интересно да се чуе защо човек би дошъл в България, дори и да няма тази емоционална връзка със страната, която имат българите.


Още за форума "Кариера в България. Защо не?" можете да прочетете тук.


Очаквайте в следващите дни в "Дневник" интервюта, в които чужденци разказват защо са избрали да работят у нас.

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на AmGender
  AmGender
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Ей ся ша почне един хейт...

  Тукашните ще хейтят завърналите се от чужбина.

  Незавърналите се от чужбина ще хейтят тукашните и завърналите се.

  Всички в купом ще хейтят младежа от статията, щото "аве тоя на къв ми се прай ве", демек, подел е някаква инициатива, което в БГ винаги е достойно за хейт.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4199 Неутрално

  въпреки предизвикателствата избират да се върнат и виждат възможност за реализация тук:
  ________________
  Като оставим на страна умните и красивите , да се върнат и тези 2млн. дето са се научили да мият и да чистят, защото от тях най-много ще има нужда след това което се случва през последните години!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на AmGender
  AmGender
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Ако трябва да говорим сериозно, единственият шанс българите да заживеят близко до средноевропейския стандарт, е да се завърнат поне едно 100 000 човека живели и работили в чужбина. Не е невъзможно. България наистина предлага по-добри възможности за кариера от западния свят, както отбелязва Христо. Е да, парите ще са по-малко, но има голям шанс животът ти да е по-смислен.

  Уверявам ви, че поне в Америка има един билюк хора, които нямат хабер защо са там. Повечето просто са изкарали прекалено много време там и някакси не могат да се пречупят вътрешно за да се върнат в БГ, а и мисълта "ще кажат, че съм се провалил" също ги мъчи. Иначе, използват всяка възможност да се прибират в БГ, прекарват си добре и си тръгват със сълзи на очи, но няма лесно да признаят, че им се остава тук завинаги.

  На всеки му се връща, повярвайте ми. Каквото и да казват. И само това е шанса на България.

 4. 4 Профил на bnb39573998
  bnb39573998
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Супер. Дано повече хора с образование и професия се върнат. Трябва да сме наясно обаче, че това не може да ни оправи демографския проблем. Защото огромната част от миграцията ни не са хора като тези в статията. Масовият български емигрант е ниско образован мияч на чинии или бачкатор по цеховете. Ако имаме 2 милиона емиграция както се твърди, то хората, които реално могат да създават икономически продукт с работата си са не повече от 200 хиляди пряко сили. Останалите ще са безработни или на минимална заплата ако с приберат. Няма нито един стимул за такъв човек да се прибере в България.

 5. 5 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3040 Весело

  България в момента е идеално място но не за 'идеалистични' некадърни умнокрасивци с по две леви ръце с десет палеца и възпразновати глави (здрасти Ступид) а за печени лакоми нарциси дето са наясно с манната небесна която се явява потенциалната разлика в стандарта с лигавите западняци вместо да циврят как 'сме последни в ЕС'.

  Но най-сладкото предстои - с неизбежното повишаване на стандарта Ступидоидите ще циврят още по-отчаяно щото тяхното относително положение ще става още по-клето на фона на тия дето МОГАТ, независимо дали да решават сложни неравенства, да правят банички или да карат такси.

  Чудесни времена

  Use your Illusion
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11905 Неутрално

  Отлична идея и похвално начинание. Все от някъде промяната трябва да започне, защо не сега и по този начин?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Успех! Хубаво е, че са включили и чужденци, имащи интерес да работят у нас. Дневник, напишете една статия след форума с крайните данни, а и инфо клко хора са започнали работа у нас от участниците предни години, ако има такава статистика.

 8. 8 Профил на AmGender
  AmGender
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Супер. Дано повече хора с образование и професия се върнат.
  —цитат от коментар 4 на bnb39573998


  Образованието и професията са ОК, но най-важен е опитът да живееш в нормална държава. Където се чувстваш личност. Където скъпите джипове се карат от хора с нормални физиономии и няма нужда да притичваш по пешеходните пътеки като ги видиш. Колкото и да е див нашенецът, вижда и прави разликата, и когато се върне в България, трудно се примирява с апатичното безхаберие, обхванало по-голямата част от населението.

  С това завърналите се от чужбина са най-ценни, според мен.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  "Христо Бояджиев заявява, че връщайки се тук, "човек може много често да се развие по-бързо и да се изкачи по стълбицата", отколкото в чужбина, което според него е страхотно. Да, той признава, че това невинаги се случва, но все пак отбелязва, че в чужбина по-често се срещат "много дълги йерархични структури" в корпорациите, което не е за всеки."
  =============================================================
  Прав е. Много корпорации имат клонове в България и за тях мениджъри с опит в чужбина и съответната корпоративна култура са добре дошли.
  Имам пример в най-близкото ми обкръжение.
  Може и брутните заплати да са по-ниски, но в сравнение със стандарта на запад и тук, на практика за тези заплати получават повече.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  Аз лично всеки път когато посещавам Родината си задавам въпроса, бих ли останал да работя и живея в БГ. Отговорът е - не. Като за това причините не са семейни. Хората, хората в БГ са станали изключителни егоисти, опортюнисти и дребни тарикати.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 13. 13 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#11] от "Нагъл Визионер":

  и в България си има фавели
  цигански махали им викаме

 14. 14 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#12] от "tsyrvulan":

  "Хората, хората в БГ са станали изключителни егоисти, опортюнисти и дребни тарикати"

  Такива изказвания се правят от злокачествени нарциси. Претендирате че цените човеколюбието но реално сте тежки мизантропи които в опит да изкарат себе си светци нямат абсолютно никъв проблем да плюват отровно големи групи хора.

  Навсякъде има всякакви хора, средните бай Българ и стрина Българка с абсолютно нищо не са по-лоши от средния байко и стрина на други места

  Use your Illusion
 15. 15 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#13] от "Binko Georgiev Binev":

  Нищо общо със западните анклави

  Use your Illusion
 16. 16 Профил на AmGender
  AmGender
  Рейтинг: 10 Любопитно

  Иначе само изказването ти че в 'нормалните държави' няма мутри с джипове показва кво клето саксиено цвете си.
  —цитат от коментар 11 на Нагъл Визионер


  Хе хе, ама как само си знаех, докато пишех точно тази част, че ще се хванеш за нея, и ще го раздаваш индиректно ербап, дето, видиш ли, мутрите не му пречат.

  Ако знаеш само колко си ми предвидим вече, нямаше да ме адресираш толкоз бойко и оптимистично, но както обикновено, невежеството ти ти е враг номер 1.

  А това поведение на цинично отричане на всякакви естетически и морални критерии е също много банално. Говоря за нещастните ти опити за провокация тъдява, при които демонстрираш презрение и цинизъм към хора, ненавиждащи чалгата, или в случая, мутрите, или редица други грозни явления от нашата действителност.

  Пределно ми е ясно, че така афиширания ти цинизъм по тези въпроси е просто израз на комплексарски ескейпизъм по български, в който подчинявайки се на грозотата, щото не можеш да й се противопоставиш, на всичкото отгоре се и нахвърляш върху хората, които все още имат доблестта да отстояват позициите си.

  Лошото е, че докато си мислиш, че си някакъв "уинър", щото хвалиш Пеевски и Слави Трифонов, всъщност изпълняваш ролята на полезен идиот на мафията, която реално управлява тая държава. Нищо повече. Цяла армия от такива като теб създадоха и вие сте им най-нужни: бившите седесарчета, обърнали се срещу своите, понеже искат да пИчелят.

  Но карай де, един ден ще го разбереш от първа ръка 😉

 17. 17 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 520 Весело

  Много, страшно много неща има за оправяне в България, не са само доходите и калпавата съдебна система.
  Но има обнадеждаваща тенденция в последните години (при по-читаво управление щеше да е по-силна): "Христо Бояджиев отговаря: "Това, което знаем със сигурност, е, че нетната миграция намалява, което означава, че макар и все още повече хора да заминават, отколкото се връщат, разликата намалява."
  Нещата обаче няма да се оправят с мрънкане, хейтене и учиндолски обобщения от типа "Няма такава държава". Тъй че мрънкачите са безполезни... и смешно нелепи с претенциите си.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 18. 18 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Връщат се основно хора, които не са способни да се интегрират там, където са отишли и да прекъснат носталгично-патриотично-семейната си връзка. Дали от чужбина в България или от София в провиницията, няма значение.
  Начина да се промени ситуацията е като се премахнат причините да заминат. Ще е много по-ефективно за всички.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 19. 19 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  До коментар [#10] от "pamela":

  Ама разберете че не всички които сме напуснали Родината сме го направили само и единствено заради парите. На мен обществото в БГ не ми харесваше. Не ми харесваше мръсотията. Не ми харесваше това че всеки прави каквото си иска без да взема под внимание правила, закони или дори съседите си. Не ми харесваха отношенията между работодател и служители, както и отношенията между самите хора. Темата е дълга.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 20. 20 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  До коментар [#14] от "Нагъл Визионер":

  Аз стоя зад изказването си. А точно пък някой който се прекланя пред изключително нарцистични индивиди като Бойка и Тръмп, да ми дава оценка колко нарцистичен мизантроп съм бил, си е направо смешно.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 21. 21 Профил на AmGender
  AmGender
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#14] от "Нагъл Визионер":Аз стоя зад изказването си. А точно пък някой който се прекланя пред изключително нарцистични индивиди като Бойка и Тръмп, да ми дава оценка колко нарцистичен мизантроп съм бил, си е направо смешно.
  —цитат от коментар 20 на tsyrvulan


  Ама не, молА ви се. Не сте разбрал форумното Майло. Понеже вече знам точно какво ще каже, нека поясня: има лоши нарциси, каро теб; има и добри, като него и Сенсей Тръмп.

  Критериите, в общи линии, са: не съм съгласен с теб - лош нарцис. Съгласен съм - добър.

 22. 22 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  До коментар [#21] от "AmGender":

  Не го знам нито какъв е, нито кой е. Ама много обича да дава оценки за хора за които и представа си няма къде са и с какво се занимават както професионално, така и през свободното си време. И да, Българското общество не ми харесва. Тука, при мен, пенсионерите излизат два пъти седмично да почистват уличките от малки боклучета. Никой не им плаща, никой не ги задължава. Организират се сами и го правят защото искат да са полезни за общността си. В БГ кой го прави това? Аз се опитах последния път, в селото където живее майка ми. Недалеч от Варна, на крайбрежието. Беше преди Великден. Понеже нямаше сняг, останах поразен от мръсотията по улиците. Принтирах обява, разлепих я и в уречения ден и час, цифром и словом се появи само един човек. Е това не говори ли достатъчно за зрелостта на средния Българин? Дори и пред такъв светъл празник не иска да си мръдне седалищните части от стола пред телевизора и малко да почисти общата собственост та да му е приятно на човек да погледне уличките.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 23. 23 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 735 Неутрално

  За пореден път призовавам да работи и по регистър, който следи колко от "завърналите се" и "дошлите да работят" в България се задържат за повече от 5 години.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#20] от "tsyrvulan":

  Защо да е смешно? Ако наистина си даваше неква част от ресурсите да помагаш на нуждаещи или за общото благо щото така те кефи а не за аколади/индулгенции, нямаше да имаш вътрешната нужда да правиш обобщения които ужким те слагат на пиедестал спрямо 'посредствената егоистична маса' или там за какъвто се изживяваш.

  А ти имаш - злокачествен нарцисизъм е това

  Use your Illusion
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  До коментар [#18] от "Сиромахомил":

  И как пък и кой ще се наеме да премахне причините поради които хората имигрират? Не разбирате ли че за късогледите Български политици еднодневки, имиграцията е добре дошла. Заминават в голямата си част млади, работоспособни и кадърни хора и това колкото и странно да звучи, тушира социалното напрежение. Я си представете че милион които са зад граница си бяха в Родината, с амбициите си, с изисканията си и прочее. Нямаше хич да им е лесно на Бойковци и сие самохвалковци.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 28. 28 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  До коментар [#25] от "Нагъл Визионер":

  Смешния си ти даващий оценки за ментални състояния на хора които дори и не познаваш. А това че безкритично се прекланяш пред разни лидери много ми напомня за надъханите камунисти които също така безкритично се отнасяха към решенията на Бай ти Тодар.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 29. 29 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  До коментар [#5] от "Нагъл Визионер":

  Неизбежното повишаване на стандарта...?!? Да де, ама кога? След 5, 10, 15 или 20 години? Тоест, пак чакаме светлото бъдеще, докато гадовете пречат на ГЕРБ...! :)))))

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 30. 30 Профил на AmGender
  AmGender
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsyrvulan":

  Инак, не съм баш съгласен с теб. В смисъл, донякъде съм, в частта, че българското общество е много изостанало. Но ... то няма как да стане по-напредничаво ако само цъкаме с език. Ей го, ти си проявил инициатива. Просто не трябва да очакваш чудеса, но ако пробваш пак и пак, отклик може да има.

  Също така не съм и съгласен, че заради това общество не си заслужава да се върне човек. Бил съм там ментално и знам, че това е просто едно оправдание на цялата му емоционална, финансова и времева инвестиция да емигрира. Но дълбоко в себе си, знам че всеки иска да се върне. Защото гледай ся: колкото и да недолюбваме тва племе, ние сме част от него и някои неща са си ни по-таман в България, отколкото там. Пък има и други неща, примерно тва родителите ти да остаряват и да си отиват без теб. Повярвай ми, всяко семейно събиране ми компенсира многократно очевидните недостатъци на нашето общество.

 31. 31 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 674 Неутрално

  По личните ми наблюдения, в последните 10 години маса хора се изнесоха от българия без да има икономическа причина за това. Просто хората искат да живеят в нормална държава, до ползват услугите на нормални институции, да бъдат защитени от нормален съд и прокуратура, да получават нормално здравеопазване и образование, върховенство на закона и такива неща ...
  Самият фак че това сдружение съществува от 10 години, а върналите се у нас се броят на пръстите на едната ръка е много показателен
  СУ не може да си попълни щатните бройки - какво ви говори това?

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 32. 32 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Връщат се основно хора, които не са способни да се интегрират там, където са отишли и да прекъснат носталгично-патриотично-семейната си връзка. Дали от чужбина в България или от София в провиницията, няма значение. Начина да се промени ситуацията е като се премахнат причините да заминат. Ще е много по-ефективно за всички.
  —цитат от коментар 18 на Сиромахомил


  Точно !

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 33. 33 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#8] от "AmGender":

  с прости думи, трябват ни гражданите,
  в които са се превърнали тези на запад.
  това е разликата. там се научаваш какво
  аджеба е гражданин.

 34. 34 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#26] от "AmGender":

  Ти си толкова държащ се на ниво форумец а гадните тръмпоталибани така лошо да те обиждат!

  Междудругото като спомена Дългия, често съм казвал че му се възхищавам на частта с така наречения talent stack която безспорно притежава и човек само може да учи от такива по тоя параграф. Също така съм казвал че не харесвам политическата ориентация на напъните и внушенията които излизат от шоуто.

  Ти ужким се правиш на негов заклеймител обаче ИЗНЕНАДА!!!

  Споделяте едно централно виждане - 'нема такава държава'. Реално си заклет Трифоновист 😎

  Use your Illusion
 35. 35 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#28] от "tsyrvulan":

  Не мислиш ли че е доста комично човек следващ стриктно линията на медията в която коментира да ми разказва на мен за 'безкритично преклонение'?

  Use your Illusion
 36. 36 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  До коментар [#30] от "AmGender":

  Аз племето не го недолюбвам. Навсякъде казвам че съм Българин и не се срамувам от този факт. Да срещал съм Българи които след като вземат гражданство, се отричат от Българското и Родното, нещо което аз лично не мога да го разбера. За друго иде реч. Българското общество е заспало в закостенялостта си. Не иска да направи необходимите усилия за да промени битието си. Не изисква, не задава въпроси, не търси отговори. Политическата шарлатанщина като че ли привлича повечето Българи. Все още Българите в голямата си част гледат на общото като чуждо, не могат да проумеят че улицата на която живеят е и тяхна, не могат да проумеят нещо много важно което аз научих след като имигрирах - много по-лесно се оцелява и просперира като общност или дори тийм, от колкото поединично. Аз се научих да работя в екип в странство, в БГ подобен опит не можах да придобия въпреки че съм работил в производството.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 37. 37 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  На всеки му се връща, повярвайте ми. Каквото и да казват. И само това е шанса на България.
  —цитат от коментар 3 на AmGender


  ++++++++++++++++++++

  За 15-на години в чужбина, преди и аз да се върна, повечето българи, които познавах и познавам, се върнаха. Но дори и тези, които останаха там заради семейство и деца не считат работа и живот в България за някакво наказание, каквото беше преди Костов.

  Работиш в чужбина, харчиш, плащаш данъци... и накрая си даваш сметка, че храниш чужди хора.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 38. 38 Профил на AmGender
  AmGender
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Междудругото като спомена Дългия, често съм казвал че му се възхищавам на частта с така наречения talent stack която безспорно притежава и човек само може да учи от такива по тоя параграф.
  —цитат от коментар 34 на Нагъл Визионер


  За да смяташ Слави за талантлив в каквото и да било означава тотално невежество и липса на критерии.

  Вероятно е трудолюбив, напорист, хитър, но талант няма ни за комедиант, ни за певец. Ако някой е гледал истински комедианти и слушал истински певци, няма как да не го знае.

 39. 39 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  До коментар [#31] от "danvan":

  Почти всички са наясно, какви са причините поради, които хората заминават...! Не мисля, че това е някаква тайна. На хората им е писнало от съветска милиционерщина и тъпотия. Но съветската милиционерщина се е вкопчила във властта и се мултиплицира и възпроизвежда навсякъде и във всичко в България. Това е паразита, който докато не съсипе и не унищожи всичко, което го храни, няма да изчезне...!
  Нищо добро не ни чака, поне близките 15-20 години.

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 40. 40 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#38] от "AmGender":

  Ама къде съм казал че е бележит в нещо отделно?

  Точно това е talent stack сенсея - ако му гледаш уменията поотделно - нищо особено, обаче ги съчетава по начин по който вади много по-голяма сума от простата аритметична на отделните събираеми.

  Това е рядък и забележителен талант, да го отрича само щото не го кефят разни други аспекти от съответната личност мое само озлобен тесногръд посредственяк. Като тебе :)

  Use your Illusion
 41. 41 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Само разсъждавам ... освен броя (колко) са се върнали, има значение и КАКВИ и ЗАЩО са се върбали.
  1. Най-ценни за икономиката са тези, които са завършили, имат известен опит и се държат като предприемачи. (Независимо доколко успяват).
  2. Има хора, които ходят там периодично, да изкарват пари по един или друг начин, но голяма част от времето си живеят тук със семействата си. Има доста роми такива.
  3. Още са съвсем малко пенсионери, които "оптимизират" стандарта си на живот и се радват на ракията и салатата.
  4. Има и такива, които се връщат, за да ползват "наследството" на родителите си - бизнес, контакти и т.н.
  5. Има и несполучили.
  Не си правя теоретични упражнения, лично познавам хора от всяка категория.
  Естествено, категориите може да са друг брой и с различни наименования.
  Точно както инвестициите не са с едно и също "качество." (Едно е да отвориш магазинм да продаваш скъпи телефони и всичко да отива навън, друго е да отвориш ресторант, който внася много от продуките и изнася печалбите, трето е краткосрочни инвестиции във фондове на борсата, четвърто е инвестиция в завод, пето ...)

  Никола Йорданов
 42. 42 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  До коментар [#41] от "Никола Йорданов":

  Прочете ли статията, която коментираш? Какви пенсионери те гонят?

  Или просто имаше едно кило опорки за българите в чужбина и реши да ги използваш.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 43. 43 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Първо да се уточниме - какво значи чужбина.При тези отворени граници,европа вече не е чужбина.А лека смяна на местоживеенето.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове
 44. 44 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Наскоро един приятел се беше навил да се връща в България. Отива на интервю в голяма международна компания купила завод в България, и що да види - кадруват мутри от известна силова групировка. Човека кротко се върна тук и сега работи за една голяма американска фармацевтична фирма. Той е с PhD по химия,
  По мое време беше така - в борда на директорите на всеки чужд инвеститор седеше по едно или повече червено ченге. Явно нищо не се е променило въпреки ЕС.
  По мои наблчдения се връщат две групи хора: такива, които не се интегрират, в смисъл опитват се и тук с далавери и дребни тарикатлъци и като видят, че не става си заминават. Втората група са децата на червените мутри, напр. така нар. юпита.

  Превърнаха България в червен кенеф и сега реват за хора. Имате си мат'риал, разбирате се, живейте си.

 45. 45 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Наскоро един приятел се беше навил да се връща в България. Отива на интервю в голяма международна компания купила завод в България, и що да види - кадруват мутри от известна силова групировка. Човека кротко се върна тук и сега работи за една голяма американска фармацевтична фирма. Той е с PhD по химия,По мое време беше така - в борда на директорите на всеки чужд инвеститор седеше по едно или повече червено ченге. Явно нищо не се е променило въпреки ЕС.По мои наблчдения се връщат две групи хора: такива, които не се интегрират, в смисъл опитват се и тук с далавери и дребни тарикатлъци и като видят, че не става си заминават. Втората група са децата на червените мутри, напр. така нар. юпита.Превърнаха България в червен кенеф и сега реват за хора. Имате си мат'риал, разбирате се, живейте си.
  —цитат от коментар 44 на Curb Your Enthusiasm


  Е, това е твоят личен опит. Има и трета категория: добре платени специалисти, които работят в технологични фирми. С парите, които изкарват живеят по-добре от на запад. Техният брой непрекъснато се увеличава, което е лесно обяснимо. Западни фирми местят бизнес от Китай о централна Европа към Балканите, по прични, кото всеки ще разбере.

 46. 46 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  До коментар [#45] от "gavrilov":

  Ако само парите са причината да се преместиш от БГ на Запад или обратно, то тогава е разбираемо. Обаче разберете че не всички са имигрирали само заради финансите/заплатите. Има хора които просто не се чувстват добре в България и предпочитат да отидат някъде другаде и почнат от нулата стига обществото и културата на страната да им допадат.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 47. 47 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  До коментар [#45] от "gavrilov":

  Пълни глупости...! Говориш общи приказки? Кои са тия технологични фирми в България, че не се сещам?

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 48. 48 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  "а и мисълта "ще кажат, че съм се провалил" също ги мъчи"
  И ще са прави, наистина така казват

 49. 49 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  Симео Дянков от тоя форум ли го напазарувахме?

 50. 50 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2837 Любопитно

  Сестра ми, след почти 16 години в чужбина се върна миналата година, и я искаха като топъл хляб от поне 5 компании, заради опита и навън, и заради езиците. Има огромен глад за такива кадри, и заплащането не е никак зле. Така, че Хамериканските българи да си помислят отново като плюят срещу България.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  Маркс имени Лелина

  Полвинта Европа до... в Индокитай... фрашкано с експерти.
  Ма нека са опитат.

  Отпор, другари!

  "Има ли място за опита от чужбина в България"

 52. 52 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#3] от "AmGender":

  Може да плачеш, защото се разделяш с близките си. А в България може да си изкараш добре спор няма, все пак имаме красива природа и туризмът, ако подбираш правилно, е на прилично ниво.

 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Хубава утопия, но утопия.
  Утопия, но хубава.

  Печен Търговски регистър, но неудържа натиска.
  Този, новия, ке удържи ли?
  Электронен...

  Бумажен тефтер на хартиен носител значи
  класиика, традиция и надежност.

  Но... тефтер электронно донасян,
  сам ще следи завърналите се невъзвращенци:

  "работят" ли - или что,
  задържани ли са - или убегали.

  Зов плакат Вий изгответе.
  Обществото просветете, тав. Грималкин!

  До коментар [#23] от "Grimalkin":

  За пореден път призовавам да работи и по регистър,
  който следи
  колко от "завърналите се" и "дошлите да работят" в България
  се задържат за повече от 5 години.

 54. 54 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Познавам деца които отиват в чужбина и правят всичко възможно да останат там, познавам и деца които предпочитат да се върнат в България. И едните и другите са супер деца! И в това е хубавото, всеки може да избира.

 55. 55 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Аз лично всеки път когато посещавам Родината си задавам въпроса, бих ли останал да работя и живея в БГ. Отговорът е - не. Като за това причините не са семейни. Хората, хората в БГ са станали изключителни егоисти, опортюнисти и дребни тарикати.
  —цитат от коментар 12 на tsyrvulan
  Това го казва човек, който явно търси на хляба мекото. Щото, да, на Запад е по-лесно. Хората там са се борили (някои и с цената на живота си) да имат подредено и справедливо общество. Ама Ганьо не му се бори. Ганьо обича да отиде на готово.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 56. 56 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Връщат се основно хора, които не са способни да се интегрират там, където са отишли и да прекъснат носталгично-патриотично-семейната си връзка. Дали от чужбина в България или от София в провиницията, няма значение. Начина да се промени ситуацията е като се премахнат причините да заминат.
  —цитат от коментар 18 на Сиромахомил
  Това е глупаво. Според мен колкото повече заминават - по-добре. Така има шанс да видят как живеят нормалните страни. Та, идеята е не да не ходят, а да ходят, но да се връщат.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 57. 57 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#45] от "gavrilov":

  Добрите специалисти, с технологични специалности, щом са добре платени в България, ще бъдат и добре платени на запад, но и ще живеят те и семействата им в нормална среда.
  Изобщо презумцията, че всички емигрираме заради пари е невярна, и най-вече за добрите специалисти.
  Някой по-горе спомена, че не сме се борили - също невярно. Борихме се с гласовете си на изборите, но явно мат'рияла си искате и гласувате за червените мутри. Сега не се вайкате, че няма хора, няма специалисти. ТР не работи и няма кой да го фиксне, новите магистрали пропадат след няколко месеца, човек не може да намери един майстор да му нареди плочки и т.н.

 58. 58 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Някой по-горе спомена, че не сме се борили - също невярно. Борихме се с гласовете си на изборите, но явно мат'рияла си искате и гласувате за червените мутри.
  —цитат от коментар 57 на Curb Your Enthusiasm
  Гласуването не е борба. Борба е да протестираш. Дали с личното си присъствие на улицата или пишейки сигнали - това е второстепенно. И, да, да останеш в чужбина е по-лесния вариант.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 59. 59 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 852 Неутрално

  "Христо Бояджиев заявява, че връщайки се тук, "човек може много често да се развие по-бързо и да се изкачи по стълбицата", отколкото в чужбина, което според него е страхотно. Да, той признава, че това невинаги се случва, но все пак отбелязва, че в чужбина по-често се срещат "много дълги йерархични структури" в корпорациите, което не е за всеки."

  С това не съм съгласен. Тук мисленето е малко по-закостеняло от колкото на запад. Там се дава по-голям шанс на знаещите и можещите да просперират по-бързо. Добрата новина е, че и тук нещата се променят към по-добро, но все още има вода да изтече, за да ги стигнем, еле пък да ги надминем :) Това са си мои наблюдения, разбира се.

  Колкото до "дългите йерархични структури", мога да кажа, че те позволяват по-лесно изкачване на стъпало. Колкото по-плоска е структурата, толкова по-малко стъпала има, съответно повече на брой кандидати и по-голяма вътрешна конкуренция. Разклоненията и стъпалата дават шанс за постепенно развиване на служителя в съответна област. Това на свой ред има много преимущества.

 60. 60 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#57] от "Curb Your Enthusiasm":

  Каят се хората в България че бележитите гении сте ги оставили клети сироти, не се ли усещате кви глупости пляскате?

  Отишъл некъв на мачу пикчу у царевичака (нищо лошо) и бил некъв мега успешен (евала) и му е супер в 'нормалната държава' щото секи му сторва метани и сички са дълбоко осъзнати високоморални суперчовеци обаче незнайно що се логва у беге форумето да разказва на клетниците останали в тоя джендем колко са зле щото бележитковците като него са напуснали. Корифеи :)

  Use your Illusion
 61. 61 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#59] от "Pandipool":

  "Там се дава по-голям шанс на знаещите и можещите да просперират по-бързо"

  Мит. Навсякъде е общо взето еднакво относително трудно. И навсякъде има държанки и парашутисти и такива дето просто кютат и лежат на гърба на екипа. Нито е по-трудно нито е по-лесно. Има и един момент че някои от новозападняците тука се дървят 'колко е тъпа тая държава и шефовете и всичко' обаче в чужденция са умилкващи се писенца на повикване и просто им се радват и ги бутат по стълбицата до някакво ниво щото са по-евтини, сговорчиви на гърч/оувъртайм и някои даже откровено сервилни от един кадърен нейтив с подобни умения за същата позиция. Тия пък дето са ощракани и пробивни са такива и в България, то това не е някакво митично пропърти дето се придобива/губи с минаване през терминала

  Use your Illusion
 62. 62 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#61] от "Нагъл Визионер":

  Не мога да се съглася, че е мит, защото съм го виждал със собствените си очи. За една и съща позиция, мениджърите в бг изискват повече умения и по-солидно, от колкото в немския офис например. Мога да дам примери.
  Дали по-трудно промотират някой заради страха "да не се изложим пред чужденците", не знам, но съм го срещал. Мениджърското мислене при нас е по-изостанало и закостеняло от на други места. Пак казвам, постепенно се подобрява.

  Не казвам, че на запад няма такива неща, но мисля, че е по-лесно.
  В допълнение на това, там има и повече компании и работа, та ако на служител не му се получават нещата, винаги може да "си бие камшика" на друго място. Ето защо, в ИТ компаниите при нас, където се борят за кадри, нещата започнаха да се получават. В други сфери все още не е така.

 63. 63 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#45] от "gavrilov":Добрите специалисти, с технологични специалности, щом са добре платени в България, ще бъдат и добре платени на запад, но и ще живеят те и семействата им в нормална среда.Изобщо презумцията, че всички емигрираме заради пари е невярна, и най-вече за добрите специалисти.Някой по-горе спомена, че не сме се борили - също невярно. Борихме се с гласовете си на изборите, но явно мат'рияла си искате и гласувате за червените мутри. Сега не се вайкате, че няма хора, няма специалисти. ТР не работи и няма кой да го фиксне, новите магистрали пропадат след няколко месеца, човек не може да намери един майстор да му нареди плочки и т.н.
  —цитат от коментар 57 на Curb Your Enthusiasm


  Така е-избягахте кадърните,тук останахме лузърите.Даже и кадърни майстори не останаха.
  И тъй като се споделят лични впечатления,нека споделя такива и аз.Живея на село и от моето село има над 200 емигранта.Без циганите,които са поне 2 пъти по-толкова емигрантите.И от 600 човека няама нито един висококвалифициран специалист.Всички до един са обикновени бачкатори.Докато образованите или мигрираха в София,или си останаха в родното място/в покрайнините на Пловдив се намира/.

 64. 64 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#62] от "Pandipool":

  Естествено че място с осемдесе милиона хора ще предлага повече възможности от такова с няма и осем милиона. Но относителната трудност не е чак толкова различна. Трябва да отчетем и неизбежния стремеж хората да си рационализираме действията, естествено е някой да говори - ееее, дойдох в Германия и виж колко добре ми се получи, а в бегето щях да съм никой. Просто допълнителен его бууст - глейте ме колко съм усетен, вместо да седя в тъпотията отидох по света и успях! Нищо лошо де, мобилността и махането на всякакви формални глупости така че всеки да се подреди където му е най-кефско е нещо страхотно но битуват едни митове дето са с леко провинциален привкус в някои българи че в България едва ли не някой нарочно ги натиска надолу пък то не е така. Ценят се качествените хора навсякъде

  Use your Illusion
 65. 65 Профил на I
  I
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#3] от "AmGender":

  "На всеки му се връща, повярвайте ми. Каквото и да казват. И само това е шанса на България."

  На мен не ми се връща. Просто няма за какво.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 66. 66 Профил на I
  I
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#60] от "Нагъл Визионер":

  "Отишъл некъв на мачу пикчу у царевичака (нищо лошо) и бил некъв мега успешен (евала) и му е супер в 'нормалната държава' щото секи му сторва метани и сички са дълбоко осъзнати високоморални суперчовеци обаче незнайно що се логва у беге форумето да разказва на клетниците останали в тоя джендем колко са зле щото бележитковците като него са напуснали. Корифеи :)"

  И по какво той се отличава от не-красивоумния Ламбьо, който се логва в умнокрасивия Дневник да се бори срещу джендъризма? Като ти казвам, че си посредствен и имаш проблеми с мисленето, не ми вярваш. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 67. 67 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#66] от "I":

  Проблем с мисленето има тоя дето сънува че 'се боря' за каквото и да е тук :)

  Иначе както казах съм горещ почитател на идеята и практиката всеки да живее където му е кеф и също като теб смятам че който си е подредил нещата някъде и се чувства добре няма абсолютно никва причина 'да тъгува' и да се връща в България.

  Хиля се на тия (в случая ти не си така) дето се изживяват все едно клета майка България е преживяла някаква невероятна загуба понеже те, невероятните суперхюмани са отишли някъде

  Use your Illusion
 68. 68 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 884 Неутрално

  две важни точки се пропускат когато се обсъжда възможността БГ-ри с опит да се върнат в страната. първата е, че ако те инвестират знанията и уменията си, и това помогне на икономиката, ще легитимират статута на децата на крадците на кашкавал. втората точка е, че ако стигнат до пенсия в БГ ще ядат, в добрия случай, кучешка храна без да имат здравно осигуряване. не ниските заплати а ниските пенсии в БГ са страшни и унизителни. тези две точки никога няма да се пропуснат и приемат за нормални от умните БГ-извън страната. в заключение, купете трамплини, надуйте чалгата и карайте другарките де се събират на Бузлуджа да скачат. венсеремос!

 69. 69 Профил на I
  I
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#67] от "Нагъл Визионер":

  Хайде не се прави на невинен. На повечето тук е ясно защо пиешеш плоските си "разсъждения" тук.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#45] от "gavrilov":Пълни глупости...! Говориш общи приказки? Кои са тия технологични фирми в България, че не се сещам?
  —цитат от коментар 47 на tww09306483


  мерси за "глупостите" но и дете ще ти изброи няколко фирми от ИТ сектора с такива параметри. Аз говоря съвсем конкретно, мога и имена и числа да посоча. Ти какво се засягаш ? Някакъв проблем ли ти е, че има и такива хора?

 72. 72 Профил на I
  I
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#67] от "Нагъл Визионер":

  Иначе моето виждане за "избягалите" и "върналите се" е липса на перспектива.

  1. Някои хора просто не са родени където е трябвало и си търсят идеалното място за живот. Някои никога не го намират.

  2. Не виждам абсолютно никаква разлика между някой от с. Долно Нагорнище да отиде да живее в София, и някой от същото село да отиде в Ню Йорк. И двамата са еднакво "предатели".

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 73. 73 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  [/quote]


  [quote#58:"Николай Николов"]
  —цитат от коментар 58 на Николай Николов  До коментар [#3] от "AmGender":"На всеки му се връща, повярвайте ми. Каквото и да казват. И само това е шанса на България."На мен не ми се връща. Просто няма за какво.
  —цитат от коментар 65 на I


  правилно е да напишеш "нямам за какво да се връщам", не може да се обобщава. Тия които са се върнали, все пак съществуват, нали?

 74. 74 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Струва си вероятно да се напише статия само с копментарите към тази статия : всичко е вътре. И нихилистите и циниците и оптимистите и успелите и аутсайдерите ... Нещо като огледало на съвременна България. Няма една истина, има много. Но има и обща тенденция, която се откроява. Ако погледнем двадесет години назад, вече се вижда накъде вървим. Е, аз съм от оптимистите, ясно.

 75. 75 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#58] от "Николай Николов":

  И, да, да останеш в чужбина е по-лесния вариант.
  —————
  ако бе по-лесно дали нямаше навън да са не 2.5М а 7М?

 76. 76 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#68] от "Brother Felonious":

  Че те децата на най-изтъкнатите крадци на кашкавал сигурно вече са забравили да говорят български, отдавна са по широкия загнил капиталистически свят :)

  А идеята някой да се 'връща на ползу роду' е трогално наивна или са некви схемаджии тия дето твърдят че го правят. Почтеният просто казва - глей ся, мойта пачка идва от това че номинално ти шаря по-малко отколкото бих на Ханс, а ти пък си хепи щото сепак зимаш доста над Пенчо дето няма твоята квалификация и подрежда щандовете у бакалията. Просто е, на който му се занимава спокойно може да го прави без некви блудкави мелодрами и патриотарски глупости

  Use your Illusion
 77. 77 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#72] от "I":

  На една страница сме по тоя въпрос. Глупаво е само защото човек е роден някъде (нещо което не избира) да си ограничава потенциала. Интерсекшън на желания и възможности е и колкото по-малко формални пречки и глупави предразсъдъци има толкова по-добре

  Use your Illusion
 78. 78 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#69] от "I":

  /На повечето тук е ясно защо пиешеш плоските си "разсъждения" тук/

  Е то ще дойде че само на мен не ми е 'ясно', а Зигмунд?

  Я ме 'диагностицирайте' консилиума светила на модерната интернет психология :)

  Use your Illusion
 79. 79 Профил на I
  I
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#77] от "Нагъл Визионер":

  Дори не става въпрос за потенциал. Лично според мен, например, климата (в буквалния смисъл: температура, влажност и т.н.) почти навсякъде в БГ е отвратителен и не бих живял доброволно там. Сигурен съм, че за огромното мнозинство той е поносим, или дори и чудесен (а.к.а. "земен рай").

  П.П. Май си свърших квотата за психоанализа и обиди за този месец, ще продължим през септември.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  До коментар [#55] от "Николай Николов":

  Това го казва човек който след като е напуснал БГ е почнал от нулата като нелегален работник в строителството. Хич не ми е било лесно и поне в началото много пъти съм си мислил да си се прибера в Родината. Вече не е така. С течение на годините България за мен стана едно романтично място където съм роден и израснал, изкарал младежките си години, крещял по митинги, изкарал виденовата зима и ходил по блокадите във Варна. Но аз не съм се осъществил професионално и личностно в БГ. Дали някога ще се върна да живея в България, вероятно на дърти години - да. Но за да работя - не.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 82. 82 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#45] от "gavrilov":

  С парите, които изкарват живеят по-добре от на запад.
  —————

  не че няма специалисти в БГ които заработват над средната заплата за страната, но в сравнение със специалистите на същото ниво в щатите получават сливи за смет, един ден ще получават нищожни пенсии, и децата им ще растат в страна със слаба образователна система. това са само част от недостатъците. та, оценката на финансовия и интелектуален стандарт е неубедително да се прави с броя мешани скари де бат’ киро вчера ударил.

 83. 83 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#58] от "Николай Николов":И, да, да останеш в чужбина е по-лесния вариант.—————ако бе по-лесно дали нямаше навън да са не 2.5М а 7М?
  —цитат от коментар 75 на Brother Felonious


  А посмали малко.През 1989г населението на България е било 9 милиона.Сега е около 6,8 милиона.от отрицателен естествен прираст сме намалели с 1,1 милиона души.Значи емигранти са 1,1 милиона.От тях турци,избягали по време на Голямата екскурзия и след това около 500 хиляди.Цигани около 200 хиляди.Та реално емигрирали са не повече от 400 хиляди етнически българи.

 84. 84 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 884 Весело
 85. 85 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 522 Весело

  Поредният платен шегаджия.:)))

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 86. 86 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#83] от "Musashi":2.5М ли казах? как звучи 3.5М?https://www.economic.bg/bg/news/6/mln-balgari-sa-emigrirali-v-chuzhbina.html
  —цитат от коментар 84 на Brother Felonious


  Звучи още по-идиотски от 2,45 милиона емигранти.Сметката е елементарна и може да я направи и второкласник.От 9 милиона през 1989г се вадят 1,1 милиона от отрицателен естествен прираст.Остават 7,9 милиона.В момента според НСИ населениоето на България е 7 милиона.Реално около 6,8 милиона.Т.е остават 1,1 милиона емигранти.Всички останали числа са безумни.

 87. 87 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Това го казва човек който след като е напуснал БГ е почнал от нулата като нелегален работник в строителството. Хич не ми е било лесно и поне в началото много пъти съм си мислил да си се прибера в Родината. Вече не е така. С течение на годините България за мен стана едно романтично място където съм роден и израснал, изкарал младежките си години, крещял по митинги, изкарал виденовата зима и ходил по блокадите във Варна. Но аз не съм се осъществил професионално и личностно в БГ. Дали някога ще се върна да живея в България, вероятно на дърти години - да. Но за да работя - не.
  —цитат от коментар 81 на tsyrvulan


  Вижте - уважавам постигнатото от Вас. И не казвам, че в чужбина нещата вървят по мед и масло. Знам това понеже и аз от над 20г. живея в чужбина. След 20г. в чужбина да останеш там е по-лесния вариант. С удоволствие бих се върнал в БГ и съм готов да получавам в левове това дето получавам в паунди. Но, уви, не е много реалистично да намеря такава работа в БГ. Но поне съм честен и си го казвам - спира ме липсата на работно място, което да отговаря поне отчасти на опита, който съм натрупал и на професионалните ми интереси. А не излизам с тезата, че не се връщам в БГ щот там живеят идиоти.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 88. 88 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#86] от "Musashi":

  можеш да въртиш една-две цифри до цианоза, но сметката ти не се подкрепя от реалните данни. оценките на диаспората варират от 1.1М до 3.5 М, в зависимост от това дали се отчитат децата в БГ семейства извън страната:

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bulgarian_diaspora

 89. 89 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#87] от "Николай Николов":

  '... С удоволствие бих се върнал в БГ и съм готов да получавам в левове това дето получавам в паунди. Но, уви, не е много реалистично да намеря такава работа в БГ...'
  ----------------------

  'да получавам в левове това дето получавам в паунди' - твърде вероятно е, че това е невъзможно. относно намирането на 'такава работа', това е един от парадоксите на напредването в почти всяка професия: когато станеш добър и само шепа хора разбират това за което говориш, тогава е трудно да намериш нова позиция; тогава правиш това което правиш там където си и се бориш предимно със себе си. тогава собствената фантазия е основната ти пречка.

  в статията става дума за завръщане на млади хора с някакъв опит от чужбина. мисля, че това е неправилен подход. трябва да се търсят стари но успели хора, които знаят как се правят нещата, правили са ги, и могат да ги правят. тази категория хора са освободени от финансови и социални притеснения. примери за такива хора има. един лекар специализира в чапел хил (северна каролина) в областта на сърдечно-съдовата хирургия. върна се след 10-на години в БГ, трансферира технологията на стентване на ренални артерии, и сега води отделение в добра болница. чирков бе такъв, други от канада се върнаха на професорски позиции в БАН, трети, като дико михов вилнеят на уол стрийт и със собствени пари дават стипендии на млади кадърни БГ-ри.

  горните са отделни примери на хора, които са успели не благодарение а независимо от БГ. мисля, че колегата от пост 36 правилно маркира основният проблем - проблемът за колективното поведение на една тълпа. мой познат навремето бе казал, че един германец е кат гол охлюв а пет са кат лъвове, докато едн българин е лъв но в група от пет всите са кат охлюви. с това искам да кажа, че не е важен толкоз трансферът на технически познания колкото променята на начинът на мислене и поведение на тълпата. поне отчасти. това младите не могат да направят безс опита, лидерството на старите кадри.

  а сега обратно към статията - казва се, че се търсят млади кадри да работят по старата парадигма де е наложена от крадците на кашкавал. да работят за тях под тяхно ръководство. това е мъртво-родена 'идея'.

 90. 90 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 358 Любопитно

  До коментар [#89] от "Brother Felonious":

  Много глупости (според мен) са изписани по-нагоре из коментарите, но този за мен е наистина на правия път. Наистина статията е основно насочена към младите. В качеството си на млад, но отдавна емигрирал по Западна Европа, индивид с умнокрасиви квалификации и убеждения мога да допълня следното:

  - от първа ръка имам впечатления от хора, с които съм учил и живял по чужбината, завърнали се в България. Някои много успели, други не толкова. С изключение на тези в ИТ сектора обаче, работещите за български компании са подчертано малцинство. За тези, които биха казали "Ето на - те не искат да се борят, ами искат директно на готово и да взимат големите заплати" - може и да сте прави. Но след като са видяли нужните усилия за да се реализираш в чужбина и сравнили ги с тези в България, явно вкъщи си заслужава, но само по начина по които те са се върнали. Ако не друго, те носят в себе си идеята за това как би могло да бъде по-добре и подкрепят инициативи в тази насока. А не само да повтарят колко е гадно и безнадеждно у нас.

  - по семейна линия имам впечатления за такива заминали, работили и създали семейство в чужбина, които търсят път за връщане. Защото именно така децата им ще бъдат българи, без да бъдат форумни псевдопатриоти. Това са хора, които спадат в категорията "без финансови и социални притеснения". Това са хората, които не са получили "наследство", а са успели на базата на собствения си труд и качества. Това са хората от които страната има наистина нужда. Те могат и би трябвало да бъдат в основата на всякакви стратегии за привличане на емигрантите ни обратно.

  - имам впечатления и от хората, които често биват оплювани - грубетчиите и нискоквалифицираните работници. Тези, за които се казва че са отишли там само за да преживяват цяла година, с целта после 2-3 седмици/месеца да са баровци в България. Има и такива, но има и хора, които осъзнават че с уменията които имат в страната ни ще им е по-трудно да живеят достоен живот, камо ли да градят нещо занапред.

  Някой по-нагоре беше споменал и проблемът с пенсиите. Това си е проблем с главно "П" към момента, но в сценарий в който страната успее да реализира потенциалния си растеж - може да бъде разрешен. Отново затова, реализираните вече в чужбина хора със семейства и инвестиции на Запад са толкова ценни. Защото са донякъде осигурени за старини.

  Така че темата наистина е много комплексна и решението не е едно. Но това не пречи да се правят стъпки. Защо да няма такъв кариерен форум, като може да има? Защо да не се прави нещо в тази насока, като може да се? Може да не е най-ефикасният начин за справяне, но ако всички в този форум знаем по-добър - тогава защо не го правим?

  panem et circenses
 91. 91 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Късно виждам статията, но има доста коментари. Изчетох ги до един и съм приятно изненадан. Явно е, че мисленето, коментарите и нагласите сред обществото са все по-европейски и в крак със съвремието. Не всички, но това е съвсем в реда на нещата.
  Чудесен форум и чудесна идея.
  Живелите в чужбина са ценен ресурс, защото както по-горе някой е споменал - веднъж видиш ли кое "нормално" е нормално - ти е много трудно да се примириш с нещо по-ниско и започваш да правиш нещо по въпроса.
  пс. Ако отворим класацията на Великите Българи - ще видим, че почти всеки е живял в чужбина за определен период от време. Левски, Вазов, Цар Симеон, Ботев, Аспарух също е дошъл от далече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK