Съдът и община Пловдив пазят в тайна документите за поръчка за 19.6 млн. лева

Съдът и община Пловдив пазят в тайна документите за поръчка за 19.6 млн. лева

© Надежда Чипева, КапиталВсички документи, от които се вижда как и защо община Пловдив е избрала през 2015 г. фирма да изпълни обществена поръчка за 19.6 млн. лева за доставка на електронни табла за спирките и електронна системата за таксуване на пътниците, са тайна, защото не представляват обществен интерес. Това се разбира от решение на Административен съд - Пловдив, по жалба срещу отказ на общината да предостави документите по реда на Закона за достъп до обществена информация.


Документите са поискани от Йордан Иванов - председател на местната организация на ДСБ. Причината е, че системата за таксуване и таблата за разписанията все още не работят напълно, макар и да са минали повече от 2 години след крайния срок за това. Общината мотивира отказа си с това, че не може да предостави информацията, без да засегне интересите на третото лице - регистрираната в Испания фирма изпълнител "Индра системас С.А.".


Иванов обжалва пред Административния съд, който отхвърля протеста с мотив, че в заявлението липсват доводи за надделяващ обществен интерес. По тази причина съдът заключва и че общината не е посочила как споделянето на исканата информацията ще навреди на фирмата изпълнител, защото не било необходимо.


Всичко е тайна
Договорът между общината и фирмата "Индра системас С.А." е сключен на 10 февруари 2015 г. и според условието до 2016 г. изпълнителят е трябвало да достави система за електронно таксуване със "смарт" карти с автобусно оборудване, портативни устройства за проверка и контрол, автомати за продажба на билети, техническо оборудване и софтуерни системи за обслужване на клиенти (front office), оборудване и системи за съхранение и обработка (back office), система за автоматично определяне на местоположението на превозните средства (AVL) и за информация за пътуването в реално време на автобусните спирки и на борда на автобусите (RTPI), както и уеб/смартфон приложения.


Със заявление по Закона за достъп до обществена информация Иванов е поискал да получи от общината протоколите от работата на комисията, избрала фирмата изпълнител, техническа спецификация, заложена в условията на поръчката - част от договора с фирмата, техническото предложението на фирмата, предложената от нея цена и заявлението й за участие в процедурата.


Това са документи, които би трябвало да са публични и видими през сайта на Агенцията за обществени поръчки и сайта на общината в секция "Профил на купувача". Документите обаче ги няма в регистъра на агенцията, а справка в сайта на общината показва, че там са качени само формулярите за направените плащания към фирмата изпълнител.


"Процедурата е проведена през 2013 и 2014 г. по реда на тогавашния Закон за обществените поръчки, който не изискваше публикуването на протоколите. Сега няма смисъл да ги качваме, след като договорът е изпълнен, като няма и нарушение на сегашния закон, каза Тодор Тодоров, ръководител на дирекция "Обществени поръчки" към общината. Договорът с изпълнителя и фактурите за плащанията обаче са качени с цел прозрачност, допълни още той.


Йордан Иванов е поискал и тримесечните и окончателния доклад, който фирмата е трябвало да праща към общината, за да отчита изпълнението на поръчката, както е записано в условията на процедурата. Те също са му отказани. Искането е част от проучване на "Демократична България" на целия транспортен проект на общината.


Освен тези документи община Пловдив е отказала да даде достъп и до приемо-предавателния протокол, с който потвърждава, че "Индра системас С.А." е изпълнила задълженията си. Според договора след подписването му общината се е лишила от възможността да иска неустойки за общо 4 млн. лв. от фирмата изпълнител, защото е приела работата за извършена, каза Йордан Иванов пред "Дневник".


Всички знаят, че нищо не знаят


В Пловдив всички знаят, че няма как да разберат кога ще дойде автобуса, ако разчитат на електронните табла на спирките, защото те не работят. Ако пък показват някакви цифри, то те не отговарят на истината, каза още председателят на ДСБ - Пловдив. По думите му автоматите за зареждане на карти и купуване на билети в автобусите също не работят.


От изказвания на кмета Иван Тотев, ръководителя на проекта Борислав Кръстев и зам.-кмета по транспорта Златин Велев, цитирани в медиите, се вижда, че те са на мнение, че проектът е изпълнен успешно.


Цитиран от "Фокус" през юни тази година, Велев посочва, че модернизацията на градския транспорт в града е приключила още през 2015 г., но посочва и че до момента не спира, като вече в автобусите на 11 линии от градския транспорт се продават електронни билети. Градският транспорт в Пловдив включва 37 линии, показва справка в сайта на общината.


От кабинета на Златин Велев не отговарят на посочения телефон за контакт.


Грешната или липсваща информация по електронните табла обяснява пред "Фокус" през 2017 г. Борислав Кръстев. По думите му едната причина за това е човешка грешка - шофьорите не се "чекират" правилно по спирките на маршрута, като диспечерите невинаги могат да поправят ръчно тази грешка. Втората причина е, че частните превозвачи обновявали автопарка си, но не оборудвали достатъчно бързо новите автобуси с устройства за следене на превозните средства.


"Индра системас С.А." няма сайт за представителството си в България, като "Дневник" изпрати въпроси до компанията на електронния адрес, посочен в обявлението за сключен договор с общината и очаква отговор.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Корумпе до олигарх мила моя майно льо ... Гарантирана стабилност ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  Обществените поръчки не трябваше ли да имат публичен отчет? Ей така, да се види намазаното бате колко ще ограби.

 3. 3 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Индра системас С.А." няма сайт, като "Дневник" изпрати въпроси до компанията на електронния адрес, посочен в обявлението за сключен договор с общината, като очаква отговор.

  Дневник, това сериозно ли го твърдите?!?

  https://www.indracompany.com/en
  https://en.wikipedia.org/wiki/Indra_Sistemas

  #killwhitey
 4. 4 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  С риска да стана банален пак ще кажа:
  Феодална Република България или съкратено ФРБ

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 5. 5 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Иванов обжалва пред Административния съд, който отхвърля протеста с мотив, че в заявлението липсват доводи за надделяващ обществен интерес. По тази причина съдът заключва и че общината не е посочила как споделянето на исканата информацията ще навреди на фирмата изпълнител, защото не било необходимо

  Съдията който е писал мотивите добре ли е? Парите са обществени. Системата трябва да работи а не работи - това не е ли надделяващ обществен интерес? Този съдия въобще завършил ли е право?

 6. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  ,,Иванов обжалва пред Административния съд, който отхвърля протеста с мотив, че в заявлението липсват доводи за надделяващ обществен интерес."

  ,,Липсвали доводи" при желание от населението за яснота и прозрачност на поръчката,а като стане някоя беля-пак ,,липсват доводи" защото тогава някой трябва да опира мръсния пешкир

 7. 7 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 506 Неутрално

  https://www.indracompany.com/en/noticia/indra-implementa-ayuda-explotacion-568-autobuses-estaciones-lineas-metrobus-ciudad-mexico

  El proyecto para Metrobús se suma a la amplia experiencia de Indra en tecnología inteligente para la gestión del transporte público de viajeros, con proyectos en ciudades como Madrid, Barcelona, México DF, Medellín (Colombia), Curitiba (Brasil), Savannah (EE.UU.), Wroclaw (Polonia), Plovdiv (Bulgaria) o Kuala Lumpur (Malasia), entre otras.

  Това е цитат от новината за проекта им в Мексико сити.

  #killwhitey
 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5065 Неутрално

  Община Пловдив е такава помийна яма, че където копнеш все л@йна излизат

 9. 9 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 1169 Любопитно

  Тази "испанска" фирма е точно толкова испанска, колкото и фалиралия "Олимпик" - или колкото стопанката на "къщата в Барцелона", ако щете.

  Сега като (ако!) пуснат Регистъра, ще поровим да видим какво ще излезе. Ако оттам нищо не излезе, ще поровим и в централния испански регистър. Рано или късно, зад таз фирмичка вероятно пак ще лъсне тлъстото, плувнало в самодоволна мас, нагло нахилено 'лице' на #ДП. Затова и всичко е секретно. За справка - неговите фирми много си падат по поръчки за градски транспорт, вижте само в някои други градове... че и в София дори.

 10. 10 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1389 Весело

  Това догодина ще е "европейска столица на културата"!
  Другия път пловдивчани когато гласуват да внимават , какви тикви избират!

 11. 11 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 1169 Разстроено

  До коментар [#9] от "kdo52372883":

  Иначе който му се чете, ето какви простотии (пардон, решения) могат да пишат някои съдии. Пожелавам на г-н Иванов да обжалва пред ВАС - и там вече да има успех!!!

  http://www.adms-pv.bg/spravki/dela/SD/0061d818/74241318.htm

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  Това е нагло противозаконно поведение и не трябва да се толерира. Само не разбирам, защо и докога пловдичани ще дремят.

 13. 13 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 495 Весело

  До коментар [#11] от "kdo52372883":

  Ох, майооооу!

  Абе тъпаци, не разбрахте ли че личните данни и тяхната защита касаят физически лица и нямат отношение към юридическите.

 14. 14 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 495 Весело

  До коментар [#11] от "kdo52372883":

  Това горното - към съда, общинката и т.н. ...

 15. 15 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 791 Неутрално

  няма нищо Тотя пак ще го изберем, зер сме интелектуален град, нищо че се наводни целия град с новите "роби" от Родопите, които задръстиха града с трошки на по 25 години и всичко това да има работници за местните олигарси

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 16. 16 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 300 Весело

  Тайна. Щото ги е яд, и ги е срам. Варна и София същия номер с електронните билетчета го извъртяха за по 150 милиона.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8853 Неутрално

  За тях явно законите не важат.

 18. 18 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Сега по партийна линия Борисов ще нареди на кмета на Пловдив.

 19. 19 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#10] от "vagabond66":

  Че, то в цяла България хората не внимават за кого гласуват, та в Пловдив ще внимават.

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1077 Весело

  Искахте демокрация, те ви я на! Тайни "обществени" поръчки.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Безочлива наглост и корупция.

 22. 22 Профил на bash
  bash
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#9] от "kdo52372883":

  В Пловдив, обикновено водят до майката на кмета и нейното обкръжение. Ма няма и да се учудя, ако то е #ДП :)


  До коментар [#18] от "ebf52574941":

  Ооо ти не знаеш как каква беше физиономията на Тотев, батБойко като дойде да смъмря за зоологическата градина :)

  До коментар [#8] от "pet_fire":
  За съжаление си прав :(

  За сега оправданието за таблата е, че рейсовете не са оборудвани с необходимото, ма ако питаш за новия многоетажен паркинг за 3.5мил, става интересно. Казва се: Първия модерен, многоетажен паркинг, зелена зона :) Реално кмета го прави за един комплекс, който така малко е замислил гаражите си за магазини.

 23. 23 Профил на today
  today
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Трябва със закон да се забрани да има търговска тайна когато става въпрос за държавни и общински поръчки.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 24. 24 Профил на Нели Синева
  Нели Синева
  Рейтинг: 8 Разстроено

  "шофьорите не се "чекират" правилно по спирките на маршрута" - Ама наистина ли? Шофьорите ли трябва да го правят? Каква е тази архаична система? .

 25. 25 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Стаята на тайните стана. Бегай мани...

 26. 26 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 813 Неутрално

  По байтошово време по-малко се крадеше. Унуките задминаха дедите си. Е, не печелят с 99%, ама явно и с по-малко става. Тяхната......

 27. 27 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Тук повечето коментари пак са по опорни точки и като гледам, никой не се интересува какво всъщност е положението с транспорта в Пловдив, а само използва повода да поплюе политическия враг. А истина е, че има много проблеми и няма достатъчно желание те да се решават ефективно, включително в обществото. Автобусите са неудобни, шофьорите или не могат да карат автоматик, или по друга причина трябва да се държиш доста здраво, за да не паднеш, докато пътуваш, включително седнал. Вратите се отварят навътре и няма маркировка, която да показва на пътуващите къде да стъпват. Таблата, както е написано и в материала, не показват точно движението на автобусите, някои линии дори изобщо липсват на тях, като 66, например. Истина е и че устройствата за валидиране в автобусите не работят. Тези по спирките не знам, не съм ползвала. Всички билети са по 1 лв., а една огромна част от гражданите пътуват без или почти без пари. Децата до 7 г. задължително трябва да имат карта, за да пътуват безплатно. Нищо лошо, но картите се издават само на две места в града, освен това са без снимка. Голяма част от възлови улици и булеварди все са затворени или в ремонт, което създава огромни затруднения с придвижването и задръствания. Когато променят маршрутите на автобусите заради тези ремонти, изобщо не мислят как ще бъде удобно на пътуващите. Например, в момента, както беше и миналата година, по "Шести септември" и "Руски" минават толкова много автобуси, че се надбягват празни в по-спокойните часове в стремежа си да "хванат" някой пътник, а в натоварените, пак полупразни, се влачат един след друг. В същото време част от източния район е оставен почти без транспорт до центъра и хората губят тройно и четворно повече време да стигнат дотам от обикновено. Друг разговор е културата на пътниците, шофьорите и кондукторите.

 28. 28 Профил на Вовик
  Вовик
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Какво да кажем.... Всеки твърдои, че е прав, я може и да не е...

 29. 29 Профил на Божидар Здравков
  Божидар Здравков
  Рейтинг: 234 Разстроено

  Искахте демокрация, те ви я на! Тайни "обществени" поръчки.
  —цитат от коментар 20 на Пеевски вярва в демокрацията И вие ли

  Избягвам грубия тон, но това е една от НАЙ-НАГЛИТЕ ОПОРНИ ТОЧКИ.
  Пеевски и пъпната му връв (буквално) водят до парите от ЩАЗИ = ДС. Естествено, че няма нищо общо с демокрацията, това е клептокрация = власт на крадците. Следва естественото продължение - депутат от ДПС = цялото ръководство от ДС. Някой да не е разбрал нещо?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK