Държавата може само да съди пътни фирми за неизпълнени ремонти, обяви строителният министър

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  така е при деморкацията. Като Пилат Понтийски всеки си измива ръцете от ВИДИМИТЮЕ разултати. Треис и държавата си разиграват обществени поръчки, печелят си ги, и - пито-платено. И едната и другата страна са чисти. Вина има-виновни -няма! Основна грижа на чиновника е да захрани с поръчки правилните фирми.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Да бяхте приложили механизма на съдебното дело, а?
  Щото ние помним и едни други времена, в които имаше и едни други механизми за въздействие. Даже за съдебни дела хич не се и сещахме, или ги провеждахме след разстрела, колкото да има протокол.

 3. 3 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Този тъпан да не ми обяснява какво можела държавата, и какво не можела. Всичко зависи от договора. Журналята май за договор не са чували?

 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  ...Щото ние помним и едни други времена, в които имаше и едни други механизми за въздействие. Даже за съдебни дела хич не се и сещахме, или ги провеждахме след разстрела, колкото да има протокол.
  —цитат от коментар 2 на Неизвестен Извършител

  Проблемът е, че тогава разстрела се прилагаше спрямо представителите на другите партии. А сега става дума за другари, трябва да ги разберем, да поговорим с тях, защото все пак са наши момчета. Или деца на наши другари. Не можем да ги съдим

 5. 5 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 493 Гневно

  А защо не ги съди, а продължава да им бута поръчки за милиони?

  Защото са фирми на правилните другари?

  Гнус ме е!!!

 6. 6 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Пре спокойно в документите за обществена поръчка може да се включи, че кандидатстващата фирма не трябва да ма "висящи" гаранционни ремонти на други обекти.

 7. 7 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Обекта бил втори клас и не бил предвиден за максимално натоварване....
  Я аз да попитам господин министъра, като в почивните дни е забраненно на тировете да вървят по магистралите, на ясно ли са от къде минават тези дето идват от Мездра за София, щото министъра може да си говори каквито иска глупости, той така и не носи никаква отговорност, ама очите ми точно по тоя път виждат точно тираджийски камиони заобикалящи магистралата, което хич не ми мяса да не натоварва второкласния път на максимум.
  За безкрайните колони от леки, лекотоварни и по-малки камиони и автобуси изобщо няма да споменавам... все пак пътя се води второкласен, министерството не се интересува от натоварването явно.
  И се сещам още нещо! Стария път между Вакарел и Ихтиман(частта до Вакарел) като е първи клас, нещо пречи ли да има поне асфалтова настилка, щото в момента ако се наложи да се спре магистрала Тракия, целия трафик ще минава по път с големи участъци без настилка.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  Можело да заведат дело, ама не го завели...?!? Само, писма си пишели, канели се и се обяснявали...! Сложили ограничение на скоростта от 40 км./час и за пътнта агенция, нещата приключват. Другото интересно... Гаранцията, вече е възстановена на фирмата, която е извършила калпавият ремонт! Сега ще започнат и да се чудят, как се е получило така, че гаранцията е възстановена, въпреки калпавият ремонт...!
  И, някой да не вземе да си помисли, че това е единичен или изолиран случай! Навсякъде е така! Просто, катастрофата заостри вниманието върху този участък...!

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Видя се ясно, че катастрофата е заради лошия път. Не се оправдавайте!

 10. 10 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Само като си спомня колко години кръстовището на орлов мост в софия беше като оф-роуд...

  И не е вярно че държавата няма лостове освен съд, фирма на държавна хранилка винаги могат да бъдат отлъчени от хранилката за известно време. А ти какво се оказва- най-лошотп за гражданите - ем корупция и поръчките само на наши, после никакъв качествен контрол, после не искат и да си поринат при видните резултати...
  ДругарЕ, с демократи като гроб... си е пишман демокрацията ;)

 11. 11 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Палячо - държавата можела "само" да съди изпълнителя...

  И колко пъти това "само" го направихте?
  Залагате ли си в договорите клаузи за "гаранции за качествено изпълнение" (напр. пълното плащане се достига след известен период на експлоатация)?
  Залагате ли си в договорите по-дълъг гаранционен срок от минималните предвидени в Наредба № 2/2003 г. на МРРБ?
  Къде са ви строителният надзор и инвеститорският контрол въобще да не приемате обектите си, ако още в течение на изпълнението им е станало ясно, че са с недостатъци?

  Всъщност въобще не е нужно да се изброява. Това човеченце на снимката отлично знае какво се прави, ако примерно си плаща на строител за собствената си вила...

  Държавата можела "само" да съди изпълнителя... Ами хайде направете го един път като хората това съдене, да я видим същата фирма другия път как ще строи.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  мантинелата, за която през последните дни имаше коментари, че е трябвало да е между тротоара и пътя , а не между тротоара и пропастта.
  _____________________
  Щом строителният министър не може да направи един път да е както трябва , ако има чест ще си хвърли оставката, а не да лапкат заплати и премии а хората да мрат като мухи по пътищата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 493 Гневно

  Идете да видите на Трейс магистралата в Сърбия, отвъд границата е...

  Но там не могат да шикалкавят...

 14. 14 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Измамите с обществените поръчки са широко известни. Също така е видно, че след като фирмата е с няколко констатирани нарушения не е съдена ефективно. На вашата съвест тежат смъртта на невинни хора, господа! Сега Цацаров да не се помайва, а да започне дело срещу фирмата и на рейса и тази извършила ремонтите.

 15. 15 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Е тва изказване кърти плочките!
  То като не се упражнява комтрол какво знамение има че ще осъдят някой тъпунгер?
  Нали лошата направа на пътя пак ще е лоша!!!!

 16. 16 Профил на Toni Bonboni
  Toni Bonboni
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Значи пак всички с чисти ръце, яли пили па се напили..

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4472 Неутрално

  Този министър продължава да говори глупости.
  Вчера разказваше как пет пъти се молил на фирмата да си оправи лошо свършената работа. Днес разправя , че можел само да я съди. Ми защо до сега не я е осъдил?
  Нанков е може би най-калпавия министър на регионалното министерство до сега. Той трябва да си подаде оставката или Бойко направо да го уволни. Не става за министър.

 18. 18 Профил на Toni Bonboni
  Toni Bonboni
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Всеки ден все повече съм още повече сигурен че няма микяква надежда за татковината, докато майката ни на нацията е проститутка и дава да я евът у сека дупка

 19. 19 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Не се оправдавайте! Назначете и започнете къдебно дело срещу нарушителите. Докато не се възползваме от опита на американските се приятели в правото на линча няма да си размърдате задниците.

 20. 20 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Само че сега, ако катастрофата е причинена от непригодната настилка, от фирмата - изпълнител може да се търси наказателна отговорност - собственик, изпълнителен директор и други отговорни лица, от които е зависело отстраняването на дефектите.

 21. 21 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 524 Разстроено

  когато са взети едни пари от стойността на поръчката и изпълнителя не си свърши работата няма как да пискаш много, да настояваш, съдиш и тн. Комбина сте и се пазите един друг. Това е смъртоносната прегръдка на корупцията от която няма излизане и е до живот.
  А ремонтите и строежите са некачествени не за друго а защото корупционната взятка е прекалено голяма... Ако да беше 10% всичко щеше да е слънце, ама като трябва да върнеш 40-50% тогава вече и да има желание изпълнителя няма как да свърши възложеното дори наполовина добре.
  Още в спецификацията на поръчката, в заданието е заложен толеранса за корупционното връщане. При приемането на обекта поръчителя естествено си затваря очите за неизправностите, защото реално са по негова вина - ако не беше толкова лаком - нямаше да ги има...

  Умен и красив жълтопаветник.
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#17] от "tacheaux":

  Какво друго може да говори министърът, освен глупости? Глупости са, защото му се налага да омаловажава бездействието на АПИ и да отклонява вниманието от калпавото изпълнение на ремонта от фирма, очевидно много близка на властта.
  Борисов много обича да говори, за носене на отговорност... Ама, в случая се е покрил дълбоко и не се чува никакъв. Няма да пипнат, нито министърът, нито началникът на АПИ. Иначе ще разбутат много схеми, през които изтичат стотици милиони, за ремонт и строеж на пътища...!

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на drevnata
  drevnata
  Рейтинг: 424 Гневно

  И пак наглите кратуни няма да разберат, че порочната им схема ще затрие тях или техни близки... Давай поръчки на свои фирми, не ги контролирай за качество, не настоявай да си оправят бакиите и някой ден скръбта ще дойде и в твоя дом. Дали ще са пътища, сгради, проекти каквито и да е - все някога от някъде балонът ще издиша и ще ти изяде лакомата глава, господин безочлив политик!

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3836 Неутрално

  " Директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов разказа пред Би Ти Ви, че на изпратените пет писма до фирмата за проблеми на пътя е получен отговор само на това, което е за ден за оглед. Оглед е направен и тогава фирмата е получила указания да отстрани дефектите до 15 август, което не е станало."

  Да се надява някой държавата ( всъщност олигархични лобита, постигнали временен крехък баланс на престъпните си интереси) да осъди фирма на олигархично лоби ?

  " Гарван гарвану око не вади" !!!!
  На някой друг ги разправяйте тия....
  Съболезнования на роднините на жертвите .

 25. 25 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 524 Разстроено

  До коментар [#21] от "WALL-E":

  За пример - миналата година за Коледната украса на района около катедралния храм "Александър Невски" условието от корумпетата в Столична Община беше да се върнат обратно 70% от сумата...
  Толкова беше грубо, че едвам намериха фирма, която да се наеме да сложи поне някаква украса на стойността на оставащите 30%.
  Тъжната истина е, че за абсолютно всичко в нашата превзета държава се прилага този модел.

  Умен и красив жълтопаветник.
 26. 26 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1084 Любопитно

  те тоя министЕр на ГЕРБ ли е, или на ДПС?
  Може ли Боко да го махне, или това е в прерогативите на Доган?
  Щото АА се изказа преди 1-2 месеца, че правитлеството, в лицето на тоя, подарили 500 млн лв за ремонти на пътища на ДПС!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  Предполагам, че въпросната фирма Трейс, въпреки некачественото си строителство, изпълнява и в момента няколко обекта из България...! Как ли я класира АПИ...?

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6618 Неутрално

  Безсмислени приказки, предназначени да прикрият опасно бездействие, породено от престъпно взаимодействие между държава и изпълнител...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4219 Неутрално

  "...и не изпълнят направени предписания за качеството на ремонта, могат да бъдат съдени."

  Нанков, вие не удържате ли 7-10% гаранции при плащанията към фирмите?! Като точно с тези гаранции и външна фирма може да извърши несвършеното. Отделно, като отказват да изпълняват тези фирми, както и техните собственици, трябва да влязат в "черен" списък, и да не се допускат въобще до търгове.

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 30. 30 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1717 Гневно

  Поклон пред загиналите! Съболезнования за близките им!
  Неукост, некомпетентост, вискомерие, надценяване на възможностите си поради незнаие. Всичко това убива, а тези изроди продължават с наглостта си да говорят и да отхвърлят от себе си отговорността за смъртта на 16 почтени българи!
  За какво ни е гаранцията на ремонта, която ще отпадне при наемането на друга фирма, след като не се отстраняват дефектите?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 31. 31 Профил на funordie
  funordie
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Някой журналя не попита ли министъра, що от 15-ти не е заведено дело. Нали това може да се направи!?!?

 32. 32 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Не знам кой ще дойде, но ГЕРБ е крайно време да си ходят. Очевидно вече държавата дори на автопилот не е.

 33. 33 Профил на jjz43575830
  jjz43575830
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-вероятно, предполагам, когато от пътна агенция и полицията в Своге са искали от фирмата -Трейс..еди какво си- да положат нормален асфалт, а не хлъзгав такъв, от фирмата са задействали контактите си, най-вероятно овластени люде, на които по един или друг начин фирмата е плащала за услугата дъжавна (общинска) поръчка. От там пък най-вероятно са им дали да се разбере, че няма да има проблем с това и най-много да платят глоба, сумата на която е десетки пъти по-малка от евентуален ремонт. Само че работата са разсмърдя здраво. Близките на жертвите имат не малък шанс да търсят обезщетение от по милион на жертва (или даже колкото си поискат) при такова безобразно поведение от страна на фирмата изпълнител... Докато Тако и Вако продължават да си делкат парите, това безобразие тук ще продължава. Всеки много добре знае как трябва да бъде. Всеки иска в Германия. Защо? Защото изглежда, че там са най-близо до изпълнението на това "както трябва" условие.

 34. 34 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Спомняте ли си "Батко и братко"? Тяхната фирма прави цялостна реконструкция и ремонт на Хаинбоаз, продължила цели 6 години, а гаранцията след това беше 1 година! Ето така се сключват договорите - с гаранция по-малка от тази на сешоар за коса. После чакайте фирмите да го направели хубаво. Че от какъв зор да го правят здраво и хубаво, когато колкото и евтино и калпаво да го направят, то все ще издържи 1-2 години, колкото е дадената гаранция.

  ОТ ВСЕКИ ПЪТЕН РЕМОНТ ТРЯБВА ДА СЕ ИСКА ПОНЕ 5 ГОДИНИ ГАРАНЦИЯ, А ЗА ГЛАВНИТЕ ПЪТИЩА - 10 ГОДИНИ.

 35. 35 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Значи пет пъти ще те уведомявам, ти няма да ми отговаряш и чак тогава ще те съдя?! Що за малоумност!

 36. 36 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 237 Разстроено

  Никой журналист ли не се сети да попита тоя министър защо е върната гаранцията преди да и изтече срока, и защо не е заведено дело за неизпълнение на условията по договора?!?
  Колко човека трябва да умрат, за да започнат тия некадърници да вършат това, което им е разписано в длъжностните характеристики!
  Абсурдно е един министър да се оплаква по медиите като ощипана ученичка, че те не искат да си изпълнят задълженията!

 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#35] от "rincewind":

  Можем само да предполагаме, с колко ли още фирми и за колко ли обекти си разменят любезни писма, АПИ и изпълнителите на обществени поръчки...!!!

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#25] от "WALL-E":

  С всичко е така. Ремонт на детска градина - 2 млн. лева. Ремонт на път за 1 млн. лева - печели консорциум от две фирми; едната няма никаква дейност, другата е слагала някакви катерушки. Усвояване до дупка.

 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  До коментар [#34] от "Smoke":

  Е те Трейс са бая свързани с Батко и Братко. Просто Герб подеха далаверата на БСП и я продължиха. Впрочем, Батко и Братко продължават да са подизпълнители по пътни строежи, просто вече не се шуми за това.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 604 Любопитно

  То и в "нормалните" (Б2Б) бизнес отношения можем "само" да се съдим, при неизпълнение.

  Е, сега - има изключения, в които вместо НОТАРиална покана, се изпраща НАТУРАлна, във формата на няколко бабанки, с кратко но много ясно съобщение.

  Иначе, има договорни механизми, които като допълнение на "съденето", могат да бръкнат дълбоко в джоба на неизправната страна. В случая на обществените поръчки, това може да бъде усвояването на гаранцията за (добро) изпълнение, в частта ѝ покриваща гаранционните периоди; както и на всяка друга гаранция произтичаща от специален закон.

 41. 41 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Значи пет пъти ще те уведомявам, ти няма да ми отговаряш и чак тогава ще те съдя?! Що за малоумност!
  —цитат от коментар 35 на rincewind

  Вие как си представяте, че става завеждането на дело за такъв казус - пишете 2 изречения до съда в стил "Аз му казвам да ремонтира, а той не ще", съдът на следващия ден се събира и отсъжда и в началото на следващата седмица фирмата вече ремонтира, та ушите ѝ пращят ли? Не, не става точно така. Ако се стигне до дело в съда, то ще се точи години, ще се наемат адвокати, ще се искат експертизи, измервания, доказателства, че фирмата е била надлежно уведомена и т.н.

 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  До коментар [#35] от "rincewind":

  Ми ако уведомяването не е извършено по реда на договора, даже няма и да ги осъдят.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  До коментар [#41] от "Smoke":

  Аз си го представям много лесно. В следващото задание за обществена поръчка добавяш текст, с който искаш явилата се фирма да няма неизпълнени ангажименти по други договори, да няма предписания от АПИ към нея, и това да важи за всички фирми, с които кандидата има обвързаност. Обвързаността ще я проверяваме през Търговския регистър 😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Поредният безхаберник...

 45. 45 Профил на foxhd
  foxhd
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Фирмата е с голями финансови възможности и нищо няма да и направят , даже името и не пожелаха да кажат на пресконференцията.

 46. 46 Профил на jjz43575830
  jjz43575830
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "WALL-E":

  Този минстър наистина само на мен ли ми прилича на глуповат клоун? Не само, но и говори така...Какво истава за действията му тогава?! Ако наистина са преминали вече и 50% комисион на договор, ние сме за бой голям !!

 47. 47 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Аз чак се учудвам, че някой в АПИ въобще си е позволил да напише, че Трейс са направили калпав ремонт, че даже и да им иска отстраняване на нередностите.
  И за капак какво, Трейс продължава да си печели поръчки, а министърът заеква, че им били писали...

 48. 48 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Гневно

  Безполезни чиновници, гнус ме е от вас! ОСТАВКИ преди да сте ни убили всички! Скоро ще ви се изсипем на паветата!

 49. 49 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Нищо няма да ОСЪДИШ,защото това си искал ......Така става като ти пишат заданията. Кой трябва да бъде съден за напълно НЕАДЕКВАТНАТА мантинела? Тя ставала за "детски картинг" , доколкото чета .. Не министъра ,защото той ..., не зам. министъра, не директорите на дирекции и отдели - ще го отнесе някой младши експерт, а най добре чистачката ! :)

 50. 50 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Дневник, защо повтаряте като папагали безумните твърдения на очевидно некомпетентния министър? Всеки средно интелигентен индивид знае, че когато е възложил работа и изпълнителят й не се е явил да отстрани появили се дефекти, той може да възложи на друг да оправи дефектите, а след това да си събере по съдебен ред платените пари от първоначалния изпълнител. В момента министърът прави опит да се измъкне от отговор на съществения въпрос. Защо той и подчинената му агенция "Пътна инфраструктура" не са предприели никакви мерки, за да възложат спешно необходимия ремонт на пътя? Имали са седмица време от 15.08. до момента на катастрофата да сторят това. Не са го направили, с което са проявили престъпна небрежност при изпълнение на служебните си задължения. Демек са за пандиз.

 51. 51 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Черен списък за фирми има ли държавата? Списък, където ако попадне фирма държавата автоматично дисквалифицира за поръчки. Ама, не само фирмата, щото партиите мигновено ще се направят на луди и ще го приемат с консенсус..Фирмата и свързаните лица да не могат да участват в държавни поръчаки пряко и непряко (като подизпълнители , доставчици и защо не партньори). Да видим тогава дали заплахата за влизане в този списък с неблагонадеждни фирми няма да свърши работа.... Делото си е отделно. То може да се влачи с години, ама за това време хората от управителния съвет и собствениците ще са нежелан партньор както за държавата, така и за другите фирми работещи с държавата. Просто и ясно.

 52. 52 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 579 Неутрално

  ЗЗД:
  Чл. 265. Ако при извършване на работата изпълнителят се е отклонил от поръчката или ако изпълнената работа има недостатъци, поръчващият може да иска:
  поправяне на работата в даден от него подходящ срок без заплащане;
  заплащане на разходите, необходими за поправката, или съответно намаление на възнаграждението.
  Ако отклонението от поръчката или недостатъците са толкова съществени, че работата е негодна за нейното договорно или обикновено предназначение, поръчващият може да развали договора.
  Тия права се погасяват в шест месеца, а при строителни работи - в пет години.

  Те го и законовият текст. Дори да нямат договорно основание имат закон. Очевидно не са пожелали да изпълнят задължението си да възложат някому да оправи пътя. После съвсем спокойно могат да си потърсят парите от Трейс чрез съда. Междувременно пътя ще е оправен и няма да загиват хора.

 53. 53 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1421 Неутрално


  за всички видове новоизпълнени строителни конструкции на сгради и съоръжения, включително и за земната основа под тях – 10 г.;
  за възстановени строителни конструкции на сгради и съоръжения, претърпели аварии – 8 г.;
  за хидроизолационни, топлоизолационни, звукоизолационни и антикорозионни работи на сгради и съоръжения в неагресивна среда – 5 г., а в агресивна среда (напр. в промишлени зони; в близост до съоръжения, които отделят вредни вещества и др.) – 3 г.;
  за всички видове строителни, монтажни и довършителни работи (подови и стенни покрития, тенекеджийски, железарски, дърводелски и др.), както и за вътрешни инсталации на сгради, с изключение на работите по т. 1, 2 и 3 – 5 г.
  ето ги гарантираните от закона минимални гаранционни срокове.
  тея от пст да не се правят на улави, защото по дефилето, точно този път
  е рехабилитиран с караката си и не са изпълнени укрепителни мероприятия
  за милиони левове срещу свличане на скални маси. редовно падат скални късове
  по платното.

 54. 54 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  трейс де. не пст. ама то важи за повечето.

 55. 55 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#43] от "Darth Plagueis":

  това се казват референции.
  еми сега апи да издаде негативна референция.
  ама тогава пожарникаря няма да вземе 15 %.

 56. 56 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#42] от "Darth Plagueis":

  И това го има. Като знам колко са тъпи и неграмотни...

 57. 57 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#17] от "tacheaux":

  ема той е подставено лице.
  обществените поръчки ги разпределят
  борисов или пашата срещу 15%.
  както ангелкова. както каракачанов.
  тея криминални пътни фирми около златев
  и ко отдавна си кихат. мислиш борисов не знае
  за какво става дума. много добре знае от къде и как се краде.
  има си няколко фирми, които редовно му снасят.
  всяка поръчка над милион е през него.

 58. 58 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#51] от "puknatastotinka":

  Има, ама е мъненко празничък: http://rop3-app1.aop.bg :7778/portal/page?_pageid=93,942265&_dad=portal&_schema=PORTAL

 59. 59 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#50] от "znayko84":

  Е, добре е все пак, да се чуят и глупостите, които ще надрънка и министърът...! Шум се вдигна, защото има много жертви и някой трябва да изгори. Престъпна небрежност е, най-меката квалификация, която може да се употреби. По-скоро си е умишлено бездействие, което е довело до фатални последици...!
  Много облаци започнаха да се трупат над ГЕРБ и се чудят, кое по-напред да обясняват и да се оправдават. Но, все повече проблеми се трупат, които гърмят един след друг, точно заради безхаберие, некомпетентност и умишлени кражби. Не знам, как ще удържат властта на зима, като дойдат високите сметки за ток и газ и незнайно още, колко проблема ще изскочат...!
  Тоя на снимката, вече трябваше да е изхвърчал от министерството. Но, интересите в пътното строителство са големи и ще го пазят до последно. Ако се стигне до протести и роднините на жертвите вдигат шум, може и да има последици. Ама, едва ли...!

  Бивш tww09306483.
 60. 60 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#55] от "mihail_p":

  Какви 15%-та...?!? При ГЕРБ комисионите започват от 40%-та...!!! :)

  Бивш tww09306483.
 61. 61 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Така е. За жалост фирми близки до ДПС, БСП и ДСБ нарочно "минират" пътищата не само да крадат пари, но и да злепоставят правителството. Нали не си мислите, че правителството ще си го направи само?! Всичко е за да може БСП да нпарави преврат и да дойде баба ви Корнелия на власт и да опоскат държавния резерв

 62. 62 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Фирмите, които са ремонтирали даден път и не изпълнят направени предписания за качеството на ремонта, могат да бъдат съдени. Това предвиждали процедурите, се разбра от думите на министъра на регионалното развитие Николай Нанков пред "Нова телевизия". Така той отговори на въпрос какво може да се предприеме в подобни случаи, след като на пътя, към който е имало забележки, в събота катастрофира автобус и 16 пътници загубиха живота си. Обяснения като за дебили . От лъжец и НЕПРИГОДЕН за мястото, което заема човек . Ще съди фирмите , разбира се . Но още след първия път , когато откажат да изпълнят закона . Както отказва и Нанков да го изпълнява . Защото стопроцентово Закона ме казна какво се прави в такъв случай . Но трябва пипе , за да се разбири . Вината е на Нанков и докато се крие и го крия т като лалегер , черните костюми на министрите и на телевизионните репортери и водещи , ще бъдат задължителен атрибут в повечето от предаванията по екраните .

 63. 63 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#60] от "tww09306483":

  проблемът е, че никой не си отваря устата,
  защото и той гори. е тоя ваклин в младост.
  защо никой не го разследва за даване на подкуп.
  тея от данс и икономическа полиция са явно
  на заплата при мафията. и оня ми разправя
  за колани. вече оливането им е чутовно.
  само постановки, никакво развитие и лапане.

 64. 64 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Първо път с под 10 години гаранция не трябва да има. Второ, крайно време е всички договори по обществени поръчки да са публични и видими за всички. Трето, трябва да има регистър на фирми и физически лица, които при издънка, никога повече да не могат да печелят обществена поръчка. Това е на при мависта, което се сещам. А ако има кой да седне да помисли 2-3 дни ще се измислят още много правила, които ще повишат в ПЪТИ ефективността на изхарчените пари за обществени поръчки. Това е основният проблем на България. Пари от данъци се събират достъчно, но не се харчат ефективно, да не кажа направо че поне едни 50 % се усвояват директно, без никакъв обществен ефект. Вторият проблем на България е липсата на дългосрочна стратегия. Всеики прави нещо на парче, ден /бюджет/ да мине, друг да дойде. Така няма количествено и качествено натрупване. Третият проблем е корупцията. Ако обществото ни успее да се справи с тези 3 проблема, за 10 години България ще стане рай за всички свои граждани.

 65. 65 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 604 Любопитно

  До коментар [#64] от "xox55541929":

  Второ и трето ги има, ама няма кой да ги чете.

 66. 66 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Общо 22 проблемни участъка с дефекти са констатирани през март от експертна група и втори път юли с констативен протокол, неподписан само от фирмата изпълнител на обекта, включително и в участъка с катастрофата, обясни Нанков.

  Не трябва да се обяснява пред репортери . Трябва да обяснява на следствие и прокуратура ЗАЩО не е взел мерки за изпълнението на препоръките . Изглежда му е по лесно впоследствие да запали свещичка за упокой на душите на измрелите , отколкото да се напъне да сворши работа за пет лева . И да подтичва като пудел с размахана от щастие опашка след Простия , неизменния Кучкар на Годината .

 67. 67 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#61] от "Tzariqt e Gol":

  Да бе...! Пак ни обясняваш, как някой друг оцапал гащите на ГЕРБ...! :)))

  Бивш tww09306483.
 68. 68 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 985 Весело

  До коментар [#61] от "Tzariqt e Gol":
  Така де - ш аз съм виждал как Иван Костов и Радан Кънев лазят нощем на прибежки по основната пътна мрежа и минират на Боко и Шиши качествения продукт. 😂😂😂
  Ей, безнадежден случай сте това кухите милиционерски тролове!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 69. 69 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#67] от "tww09306483":

  Отивай да работиш. Стига си киснал по форумуте да плюеш по ГЕРБ. Да не забравиш хонорара си от Позитано или от офиса на Женерал Атанас.

 70. 70 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  с нотариална покана е най-ефективно.
  тогава се насират тея строителни мафиоти.

 71. 71 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2760 Неутрално

  А защо не ги съди, а продължава да им бута поръчки за милиони?Защото са фирми на правилните другари?Гнус ме е!!!
  —цитат от коментар 5 на pinoccio
  Защото от отпуснатите пари за пътя са били изразходени около 30 %, а останалите са отишли при фирмата и хората, дали поръчка на тази фирма . Следват 5 предупреждения за качествен ремонт на този участък, но пари вече няма ... Има си хас да се въстановят откраднатите пари и да се прави ремонт с тях - абсурд !
  Ето, защо до сега и ремонт няма и съдебно дирене няма, но имаме 16 загинали и 21 ранени . Сега очаквам всичко да се стовари на шофьора и фирмата превозвач, на лошото време, на Свети Петър и на когото и да се сетиш, но не на онези, които ни управляват !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 72. 72 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#69] от "Tzariqt e Gol":

  Да плюя по ГЕРБ ли...? Няма нужда. ГЕРБ се излагат сами много добре и без чужда помощ...!
  По-лошото е, че ГЕРБ-ерската некадърност и крадливост вече убиват! Буквално...!

  Бивш tww09306483.
 73. 73 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Обектът е втори клас и не е предвиден да носи максимално натоварване", обяви директорът на компанията вчера пред БНР.

  Още една простотия . Какъвто министъра , такива са и подопечните му служители . Значи на всеки автомобил МОЖЕ да бъде определен МАКСИМАЛНИЯТ му товар , А НА ПЪТЯ не може ДА БЪДЕ ОПРЕДЕЛЕНО какви АВТОМОБИЛИ С максимална ТОВАРОПОДЕМНОСТ в могат да се дввжат по този път . Ами ако има мост , който е ЧАСТ от този път , и той ли няма да с предвидена товароносимост . Значи ли , че мост с две бичмета може да обслужва 25- тонни тирове ? . Осемдесет процента ли ??? Много е наивен Иво Христов ...

 74. 74 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2760 Неутрално

  Можело да заведат дело, ама не го завели...?!? Само, писма си пишели, канели се и се обяснявали...! Сложили ограничение на скоростта от 40 км./час и за пътнта агенция, нещата приключват. Другото интересно... Гаранцията, вече е възстановена на фирмата, която е извършила калпавият ремонт! Сега ще започнат и да се чудят, как се е получило така, че гаранцията е възстановена, въпреки калпавият ремонт...!И, някой да не вземе да си помисли, че това е единичен или изолиран случай! Навсякъде е така! Просто, катастрофата заостри вниманието върху този участък...!
  —цитат от коментар 8 на tww09306483  Хората, които са приелитози участък от фирмата без забележки, имат ли си имена и длъжностни характеристики, или това е държавна тайна, подобно имената на онези подписали за двата самовара за АЕЦ " Белене " ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 75. 75 Профил на tihata
  tihata
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Бойко Борисов да си подаде оставката и тогава държавата ще се оправи ГЕРБ да се махне като партия и тогава държавата ще се оправи България без ГЕРБ и БСП Бойко Борисов Цацаров и Цветанов в затвора
  Докога България ще се простира на три шкембета
  ГЕРБ са мафия която ни убива

 76. 76 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2760 Неутрално

  Не знам кой ще дойде, но ГЕРБ е крайно време да си ходят. Очевидно вече държавата дори на автопилот не е.
  —цитат от коментар 32 на Killing Joke  Е, не така грубо, че ще засегнеш милиционерските червени тролове, които НЕИЗВЕСТНО защо, никакви ги няма под тази статия, а вече са повече от 32 коментара .
  Ти да видиш !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 77. 77 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2760 Неутрално

  Значи пет пъти ще те уведомявам, ти няма да ми отговаряш и чак тогава ще те съдя?! Що за малоумност!
  —цитат от коментар 35 на rincewind  Ако не се беше случила тази трагедия, НИКОГА НИКОЙ нямаше да съди !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 78. 78 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 698 Неутрално

  И двамата посочиха, че заради това е въведено ограничение на скоростта на пътя, тъй като друго не може да се направи. От думите им се разбра, че ако с друга фирма започне ремонт на пътя, гаранцията, която все още е валидна, отпада. Тя по договор изтича в края на годината, а банковата гаранция е вече възстановена на фирмата. Двама обръгнали на всичко и гьонсуратлии манипулатори . Така , както са намалили скоростта на движение , така са могли да я сведат и до 0 . Тоест - да затворят пътя за движение . Поради факта , че е опасен ЗА ЖИВОТА на хората . И последствията от загубите за спирането на движението , да се прехвърлят на ФИРМАТА .Която според всички закони и документи е ВИНОВНА за неползването на пътя по тяхна вина . Все пак пътя е в гаранция . Но може ми едно - две чевермета са принудили някои лоясали очи да се затворят . Шествадесет души са мъртви , а едни министър и негови службаши се молят . Без дори и да се кръстят . Както би направил техния прост кумир .

 79. 79 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#75] от "tihata":

  Ако може цялата "политическа класа" плюс разните му деринеи от ДА да се махнат. Останалите ще се оправим!

 80. 80 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 880 Разстроено

  мисля си че основния проблем за липсата на истински въпроси и протести е толкова послушната и к@рвенска журналистика...то бива да се умилкват и лигавят ама тия нашите са новер едни в подмиването ....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 81. 81 Профил на ГЕРБ е ПУТИН е РАДЕВ мислете като ГЛАСУВАТЕ
  ГЕРБ е ПУТИН е РАДЕВ мислете като ГЛАСУВАТЕ
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  #корупциятаУБИВА

  и като може само да се съди ЗАЩО не е осъдена ?!?

  и защо продължава да се тъпче с други милионни държавни поръчки ?!?

  значи даваме поръчките на правилните фирми, после като сложат калпав асфалт слагаме абсурни ограничения ?!? ами предлагам тогава да сложим навсякъде ограничение от 20 и да ги оставим тия да "ремонтират" на воля

  ГЛАСУВАЙТЕ ПРОТИВ КОАЛИЦИЯ ГАЗПРОМ = ГЕРБ + РАДЕВ + ИТН + ДПС + ВЪЗРАЖДАНE + ЯНЕВ + БСП
 82. 82 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#74] от "niksan1":

  Е-е-е-е... ти пък сега?! Тия хора, дето са подписали протоколите, сега са в депресия и няма как да ги безпокоят. Трябва да почиват... Освен това, вероятно имат и други протоколи за подписване и трябва да са бодри и отпочинали, за да участват в новите комисии...!
  Пък тоя, който подписа заявките за самоварите, сега е зам.министър на енергетиката...!

  Абе, друго си е да ни управлява дясна и про-европейска партия, като ГЕРБ... Стабилност и все по-големи успехи, ден след ден...! Докато ни затрият окончателно.

  Бивш tww09306483.
 83. 83 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Трейс май се дискредитираха лошо. Ясно е че не са искали да харчат пари да оправят пътя за своя сметка, защото е имало само още 6 месеца гаранционен срок.

 84. 84 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  До коментар [#61] от "Tzariqt e Gol":

  Интересно, що тогава в тия фирми стават шефчета гербави зам министри.и
  Идеи?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 85. 85 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  А така, повече срещи с Чайки, повече обмен с Русия за обучение как се правят тези неща...

 86. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7697 Неутрално

  И какво ,като ги съди. Убитите и ранените ще се върнат и оздравеят ли.

 87. 87 Профил на bultras
  bultras
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На кого е подписът на документа за връщане на гаранцията?
  На кого е подписът на документа за примане на пътя?
  Комисия. Кои са членовете на тази комисия?
  Кой е отговорен в Трейс?

 88. 88 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Този по-нагъл и от лилето.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 89. 89 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Държавата не може ли да затвори даден път ако е опасен да се преминава по него! Поне това може да направи!

 90. 90 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#40] от "ХЪ ХЪ ХЪ":
  Има, има и други механизми на въздействие и то легални със съответните правила!
  Фирмата извършител (и фирмата шапка), ако не изпълнява договора или има лошо качество, влиза в черния списък(даже по именно и шефовете) да не получава никакви обществени поръчки на територията на България! Никакво съдебно обжалване!
  Да ги видим къде ще ходят като трбозаят само от обществените фондове-европейски инационални

 91. 91 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  ...условието от корумпетата в Столична Община беше да се върнат обратно 70% от сумата... Толкова беше грубо, че едвам намериха фирма, която да се наеме да сложи поне някаква украса на стойността на оставащите 30%. Тъжната истина е, че за абсолютно всичко в нашата превзета държава се прилага този модел.
  —цитат от коментар 25 на WALL-E

  Да припомнял ли как преди 18 години комунетата ореваха цялата вселена за покойния вече министър 10%? Само можем да мечтаем за подобни ЖАЛКИ ПРОЦЕНТИ - някакви си 10!
  При НДСВ се увеличиха на около 30, при Станишев около 50, а при Слънцето вече 70!

  Истината е, че навсякъде има едни комисионни, от които се формира възнаграждението на екипа, провел обществената поръчка, който варира между 1,5% до 3-3,5%. Т.е. и 10% са много, но 70%! Подобни висини могат да достигнат само български и руски ченгета!

 92. 92 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Този тъпан да не ми обяснява какво можела държавата, и какво не можела. Всичко зависи от договора....
  —цитат от коментар 3 на historama

  Освен ако в договора не са указани само сроковете за траншовете?

 93. 93 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 880 Неутрално

  ми нормално всичката далавера за бизнесменете,а загубите за държавата...затова у нас няма бизнес а частници...при това прости и нагли

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 94. 94 Профил на Ставри Идиотов
  Ставри Идиотов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#25] от "WALL-E":

  Вервам ти. Най-алчните са на общинско ниво. Рекордът за който аз знам е, районен кмет от София от миналия мандат на герб - при 25 лв цена на единица по обществена поръчка, иска 15 лв за себе си!

 95. 95 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Държавата може да съди фирмите, може и други работи, но не иска. Защото трябва да връща рушветите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK