Търговският регистър щял да заработи напълно в 16 часа (обновена)

Търговският регистър щял да заработи напълно в 16 часа (обновена)

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

Търговският регистър и регистърът на юридическите лица с нестопанска цел работи от днес офлайн - на място в офисите му. През интернет той ще заработи напълно в 16 ч. За това увериха от Агенцията по вписванията - институцията, отговорна за регистъра, в съобщение до медиите.


Премиерът Бойко Борисов на два пъти публично посочва срок, в който ще бъде решен проблемът с базата данни. Първо обеща това да се случи в сряда, а след това удължи времето до края на предишната седмица. И двата срока не бяха спазени.


Регистърът не работи от 10 август. Сривът доведе до оставката на шефа на агенцията - Зорница Даскалова.
Първоначалната информация за неработещата база данни бе срив по технически причини. В продължение на няколко дни държавните институции не обясниха каква е причината. Изтече единствено съобщение, че са сезирани МВР, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и прокуратурата - институции, които обикновено се търсят при съмнение за престъпления. След това се разбра, че става дума за 25 терабайта информация, по чието възстановяване се работи.


В първата си публична поява след случилото се Даскалова лаконично обобщи ситуацията с репликата, че такива неща се случват. Повече за срива четете тук. На нейно място скоростно бе избрана Габриела Козарева. Даскалова бе предложение от "Атака", но като член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) при нея попаднаха доста преписки, свързани с интересите на икономическите кръгове около депутата от ДПС Делян Пеевски, припомня "Капитал". Същата политическа връзка може да се направи и за Козарева. Повече за нея вижте тук.


Търговският регистър функционира от 2008 г. и съдържа цялата информация за търговските фирми, фондациите, сдруженията и учредените залози. Всеки търговец - едноличен, дружество или кооперация, има профил, в който е публикувана информация за търговското му наименование, адрес на управление, представители, собственици, клонове, залози или запори върху дялове и т.н. Там се съдържат учредителните актове на дружествата и годишните финансови отчети, както и всички документи, въз основа на които е извършено или отказано вписване на обстоятелство.


Фирмата, която поддържа информационната система на Търговския регистър, е "Лирекс БГ" ООД. Сегашният срив е поредният проблем от началото на годината. През пролетта основно заради недомислена законодателна промяна вписването на промени в дружествата започна да се бави с над 30 дни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK