Търговският регистър вече работи и онлайн

Търговският регистър вече работи и онлайн

© Надежда Чипева, КапиталТърговският регистър вече работи и онлайн. Това се вижда от сайта му. По-рано днес от Агенцията по вписванията - отговорната за базата данни институция, съобщиха, че от днес той работи на място в офисите му, и обещаха да бъдат възстановени функциите му през интернет в 16 часа.


Търговският регистър и Регистърът на юридическите лица с нестопанска цел претърпяха срив на 10 август. Няколко дни нито една от функциите им не работеше. След това те поетапно започнаха да бъдат възстановявани.


Сривът бе обяснен първоначално с технически причини, като той доведе до оставката на шефа на агенцията - Зорница Даскалова. В първата си публична поява след случилото се тя лаконично обобщи ситуацията с репликата, че такива неща се случват. Повече за срива четете тук. На нейно място скоростно бе избрана Габриела Козарева. Даскалова бе предложение от "Атака", но като член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) при нея попаднаха доста преписки, свързани с интересите на икономическите кръгове около депутата от ДПС Делян Пеевски, припомня "Капитал". Същата политическа връзка може да се направи и за Козарева. Повече за нея вижте тук.
Търговският регистър функционира от 2008 г. и съдържа цялата информация за търговските фирми, фондациите, сдруженията и учредените залози. Всеки търговец - едноличен, дружество или кооперация, има профил, в който е публикувана информация за търговското му наименование, адрес на управление, представители, собственици, клонове, залози или запори върху дялове и т.н. Там се съдържат учредителните актове на дружествата и годишните финансови отчети, както и всички документи, въз основа на които е извършено или отказано вписване на обстоятелство.


Фирмата, която поддържа информационната система на Търговския регистър, е "Лирекс БГ" ООД. Сегашният срив е поредният проблем от началото на годината. През пролетта основно заради недомислена законодателна промяна вписването на промени в дружествата започна да се бави с над 30 дни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK