За 15 години МВР не успява да събере информация за частните охранители

За 15 години МВР не успява да събере информация за частните охранители

© ДневникМВР ще даде 350 хил. лв. за регистър на частните охранителни фирми, какъвто е била длъжна да създаде още през 2004 г. Сега има нов срок - до края на 2019 г., но и той няма да бъде спазен. Това се разбира от отговорите на вътрешното ведомство на запитване на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация.


Междувременно частните охранители, чиято бройка никой не знае, получават нови съществени правомощия.


Според преходните и заключителни разпоредби на новия Закон за частната охранителна дейност, който е в сила от края на март, единният автоматизиран централизиран регистър на лицензите за извършване на частна охрана се изгражда в срок до една година. Т.е. министерството има задължение да изработи регистър до 31 март 2019 г.

"Поради обективни причини, свързани с дълга съгласувателна процедура на документацията за откриване на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки - вътрешна в МВР и външна с Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), стартът на системата може и да се забави", се казва в отговора на ведомството. В него се допълва, че точната дата зависи от резултатите на бъдещия търг.
В регистъра се вписват редица данни за частните охранителни фирми, върху чиято дейност МВР трябва да осъществява контрол. Сред тях са издадените лицензи, отказите за издаването им и отнетите лицензи; фирмата, на която е издаден; средствата, използвани при осъществяване на охраната - превозни средства, оръжие и други; охраняваните обекти; наложените административни наказания и принудителни административни мерки.


Как МВР призна, че не може да контролира частните охранители четете тук.


Задължението на МВР съществува от 2004 г.


Регистърът трябваше да заработи преди 12 години, когато влезе в сила отмененият вече Закон за частната охранителна дейност. Така на практика полицията като част от изпълнителната власт сама нарушава законите. Докато държавата вече десетилетие не може да се справи със задължението си по закон, самите частни фирми от Индустриален клъстер "Сигурност" успяха да изградят регистър.


В началото на миналата година заработи публичен регистър на охранителите, в който са записани 3206 фирми, но последното записано дружество е получило лиценза си в края на 2017 година. Но от клъстъра подчертаха, че не са в състояние да обхванат в пълнота всички данни за лицензираните компании, тъй като голяма част от информацията не е публично достъпна.


Изпълнителният директор на клъстера Татяна Иванова изрази очакване, че регистърът ще е полезен, както за самите компании от сектора, така и за ползвателите на техните услуги, а също и за контролните органи. През лятото на 2016 г. зам.-главният прокурор Ася Петрова огласи резултати от проверка на частната охранителна дейност и отбеляза, че "основният проблем е липсата на общ регистър на фирмите и тяхната дейност в МВР", посочиха преди време от клъстера.


Частните охранители - полезен ресурс за МВР или абдикация на държавата


Според експертни оценки охранителният бизнес генерира обороти по-големи от бюджета на министерството, а заетите в сектора са пет пъти повече от полицаите. Така се получава, че МВР с по-малко кадрови и финансови ресурси трябва да контролира този бизнес, а дори не знае кои са играчите в него.


С уточнението, че оценката е силно затруднена заради характера му, пазарът на частната охранителна дейност е с годишен оборот между 0.5 и 1.5 млрд. лв., заетите са между 100 и 200 хил. души, а над 2 600 фирми имат лиценз да осъществяват такава дейност. Данните са от няколко източника - доклад на Центъра за изследване на демокрацията от 2015 г., информация, предоставена пред Комисията за защита на конкуренцията, и отчетите, подавани пред Търговския регистър. Реално обаче не съществува механизъм, по който да се направи обективна оценка на пазара, тъй като има много фирми, които не са специализирани в охрана, но имат лиценз за охрана", отбелязва "Капитал".


Този ориентировъчен приход е сравним с парите, които всяка година МВР получава от държавния бюджет като частните бодигардове са в пъти повече от служителите на вътрешното ведомство, които са около 47 хил. души.


В началото на годината депутатите приеха законови промени, според които фирмите за охрана ще могат да пазят цели села. Новият закон, регулиращ работата на фирмите за сигурност, уреди нова дейност - охрана на урбанизирани територии. Какви бяха реакциите на общините във връзка с промяната вижте тук.


Още при приемането на измененията законодателното послание беше прието като абдикация на държавата от задължението ѝ да гарантира сигурността на гражданите. А президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров атакуваха промените пред Конституционния съд, който все още не се е произнесъл.


"Прехвърлянето на тези правомощия на частноправни субекти може да доведе до разпад на държавността" - така от прокуратурата коментираха промените. А от МВР отговориха - армията частни охранители е ресурс, който трябва да се ползва.


Но и ресурс, който трябва да бъде контролиран от вътрешното ведомство, един от начините, за което е чрез регистър. А ако Конституционният съд не намери противоречие на промените с основния закон и ако наемането на фирми от общините стане масова практика, това ще наложи още по-засилен контрол, защото все пак става дума за концесия на публични задължения.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  МВР за 15 години успя да запази правата на милиционерите за ранно пенсиониране и нищо друго.

 2. 2 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":

  Ти пак, я виж статистиката, престъпления почти няма! Е сега некоя и друга бабичка я измамят, но те бабичките са затова. Щом един регистър не могат да направят- Закриваха!

 3. 3 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Милицията успява ли нещо да събере освен фасове и пластамсови чашки от кафе, като се събират да искат 20 брутни за пенсия

  malart.blog.bg
 4. 4 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално


  Частните охранители в България са в по-голямата си част мутри от различен калибър . От МВР са безсилни да ни опазят и взаимодействат с горните " охранители ", а след ранното пенсиониране, самите ченгета стават охранители .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 5. 5 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Мутри,работещи съвместно с криминалния контингент!

 6. 6 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 496 Неутрално

  То защо изобщо са ни институции.
  Държавата не знае това, не е и подозирала за онова, не може да накара частна фирма да си оправи калпаво ремонтирания по държавна поръчка път... Само харчи пари и осигурява заетост на нискоквалифицирани хора.

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Любопитно

  Не успява или не иска да събере информация?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Това е една от най-некомпетентните структури..

 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Това е една от най-некомпетентните структури..
  —цитат от коментар 8 на Pandipool


  Това е една от държавните структури, в която криминалния контингент е с най-голям процент.
  Структурата, която никой от триглавата ламя ГЕРБ/БСП/ДПС, а и ужпатриотите не желае да реформира.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Мутроландия. Дори с премиер охранител.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 11. 11 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  нали имат Ексел, кво толкова?

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 12. 12 Профил на fanniemae
  fanniemae
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Те на цял работен ден произвеждат фасове и пласмасови чашки. За това хората се бият по пътища и светофари. Плащаме си за двойно за доктор, за защита, за частни уроци на децата, дали има държава а? Дли пък няма да се сети народа да погне държавата вместо помежду си?

 13. 13 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 682 Неутрално

  За 15 години МВР не успява да събере информация за частните охранители

  За сметка на това частните охранители имат пълна информация за МВР.

 14. 14 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1000 Гневно

  Напишете в какво успява МВР?

  Да взима рушвети.

  Да се с сдружава с престъпността.

  Да пази гнидите политици от народната любов.

  Това са им успехите май.

 15. 15 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 827 Любопитно

  Къф' ригистер, к'ви пет лева, бе?😂😜❓
  За какво е?
  Боко си познава лично бившите дружки!

  Да разлая троловете!!
 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  МВР беше част от целия престъпен преход и много добре знае кои са частните " охранители" просто защото болшинството са създадени от бивши полицаи.....
  В този си вариант, МВР може само да иска още по - голям бюджет. Другото го виждаме всеки ден......

 17. 17 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Няма известен мафиот който да не е работил в охранителния бизнес.Като започнете Маргините,Златко Баретата,Митьо Очите,Илия Павлов..да продължавам ли?

 18. 18 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Народната милиция - биещото сърце на Партията.
  Народнат милиция - единствена опора на Народната Власт

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 19. 19 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 432 Гневно

  Поклонниците на БХ - къде сте? Защитете Цв Цв и любимото на всичкиО матрЯл - МеВеРе.

  Иначе без него щеше да е в пъти по-добре и с целият им бюджет за тия години държавата щеше да е заприличала на нещо... Електронна администрация, инфраструктура, болници, училища, а не всичко да тъне в мизерия...

  Stef
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Весело

  Но обратното е трвърде успешно - частните охранители притежават цялата информация на МВР...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Весело

  До коментар [#20] от "penetrating":


  Роднина,милиционер,роднина,милиционер...

 22. 22 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  да питат в руското посолство, там знаят всичко за България

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 23. 23 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Ми частни училища, частни болници, частни охранители, крайно време е и частни пожарникари да имаме.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 24. 24 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  .....ЕСТЕСТВЕНО ,ЧЕ "НЕ УСПЯВА".ИНАЧЕ ЩЕ ЛЪСНАТ ЗАДНИЦИТЕ НА СТОТИЦИ ЧЕНГЕТА-РЕКЕТЬОРИ.

 25. 25 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  МВР е шайка бандити, рекетиращи гражданите, а не служители, които да се грижат за реда и сигурността!!!Но как и да е иначе, когато премиер, президент и парламент, са същите!

 26. 26 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Частните охранители в България са в по-голямата си част мутри от различен калибър . От МВР са безсилни да ни опазят и взаимодействат с горните " охранители ", а след ранното пенсиониране, самите ченгета стават охранители .
  —цитат от коментар 4 на niksan1


  ОТ КОЕТО СЛЕДВА ДА СЕ ВДИГНЕ ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ.ОЧЕВИДНО ЧЕНГЕТАТА НИ ГЛЕДАТ ДА НЕ СЕ "ХАБЯТ" ДОКАТО СА НА СЛУЖБА...

 27. 27 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  Това виц ли е ? И няма кого да попитат колко са ?

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Весело

  До коментар [#21] от "uhl23528019":

  Нещо такова :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Разстроено

  МВР се нуждае от спешен рестарт, и започване от нулата. От оставки също. Жалки са.

 30. 30 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  не разбирам, защо ще дава 350000 за някаква екселска таблица

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Щеше да е учудващо, ако беше го направил МВР-то :)

 32. 32 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 481 Весело

  Искаме от най-мързеливата сбирщина да свърши работа?!?!Абсурд!!

 33. 33 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  За да няма ,,застраховайте при нас за да не дойдем при вас" трябва да няма частна охранителна дейност и фирмите да бъдат охранявани от държавата!
  Така държавата ще е отговорна за служителите,които е назначила за тази дейност.

 34. 34 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Любопитно

  Защото сега кво става? Ето пример с Очите.Неговия шеф се прави на умряла лисица...Очите вече нямало да работи там...видите ли проблема е решен.Да да ама не!
  Кой ще поеме отговорност за палежите,за рекета, за изнасилванията и за грабежите? А за продажбата на наркотици? Кой?

 35. 35 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Историята в Бг показва че мутрата като излезе от затвора си ги върши същите,даже по-съвършенно организирани,защото знае че ще плати и ще му се размине с малко

 36. 36 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 332 Неутрално

  В Бг няма смисъл да се правят регистри, защото се бъгват.
  Всички работите с компютри, знаете как е - диск е, скапва се, пада.
  И избори да се правят, на този етап аз смисъл не виждам.
  И там - списъци, бюлетини и протоколи, а после всичко в един информационен масив. В компютъра, в базата данни...... и пак всичко се бъгва.
  Дискът на тази държава е паднал. Скапал се е на цяло.
  Всичко тотално се бъгва.
  Само ведомостите за заплати на държавния апарат работи без да прекъсне. Софтуерът им е стабилен.

  Не ща да влизам у затвора!
 37. 37 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 332 Неутрално

  За да сме все пак честни и обективни, трябва да се признае, че дивашката престъпност от 90-те години вече я няма, благодарение на това, че частните охранителни фирми малко от малко се поочовечиха и влязоха в релси.
  Все още има мутряги, но като цяло поне минаха откъм страната на закона, а не от другата както беше тогава.
  Битовите золуми и кражби намаляха драстично и това е неоспорим факт. Дължи се на частните фирми.
  Нека това да го съхраним, а не да се връщаме отначало.

  Не ща да влизам у затвора!
 38. 38 Профил на rangers
  rangers
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Изкуственото, по “съветски образец” ведомство на МВР, както и това на МО, обновяват на 100% състава си на всеки 15-20 години, или почти два пъти по-бързо от обновяване на работната сила, във всички останали сфери на човешката дейност. С „ултра ранното” пенсиониране на цели тълпи от пращящи от здраве, абсолютно „неизносени”, млади 45 годишни мъже и малко жени, несвикнали на традиционните трудови навици, се създава изкуствен „вакуум”, както в системата на самите ведомства, така и в обществото като цяло. По този начин, се генерира в МВР изкуствена „липса на кадри”, тъй като „изграденият полицай”/служител на 7-8-та година служба, реално се „ползва” като такъв не повече от 10 -12 години. След това, същият „излиза” от системата, където остава „вакуум” след него, тъй като за следващия „новопостъпил” са необходими нови 7-8 години докато се „изгради” на неговото ниво. „Излезлият” обаче в пенсия, не желае да захваща някаква нова дейност, т.е. тепърва да се учи на труд. Защо му е, след като вече си взима една „средностатистическа” заплата във вид на пенсия. И търси, какво, ами това което умее най-добре да прави – да „служи”, сиреч нещо или някого да „пази”, но вече като пенсионер. Ето ти и частния охранителен бизнес! Дори и да няма т.н. „кокошкарска престъпност”, то ще бъде създадена такава, поради наличието и непрекъснато увеличаващият се брой на желаещите да упражняват този вид дейност. За тяхно щастие обаче, тази престъпност си я има в Бг, също по традиция и не от вчера. После, глупавото племе, възприело съветския начин на живот, започва да „риве”, че пенсиите били ниски, нямало пари за здравеопазване, за „инвалиди”, за болни деца, за онкологично болни, за здравен „асистент”, за…А за пенсии на 45 годишни здравеняци, пари има!
  Наздраве Бг!!!

 39. 39 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 827 Любопитно

  До коментар [#17] от "uhl23528019":

  БМБ от Б**кя, нарочно ли го изпусна?

  Да разлая троловете!!
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  МВР не успява да си свърши даже текущата работа.

 41. 41 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  Милиционерите си гледат своите придобивки заплати и нещо допълнително ако им падне.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK